tommyleung 發表於 2011-3-31 23:27:22

2011.03.31 城門谷 13.5K

7線 30圈 13.5K

2'17"2'18"2'10"2'07"2'10"
2'16"2'18"2'22"2'28"2'31"
2'30"2'31"2'29"2'28"2'31"
2'33"2'31"2'34"2'35"2'36"
2'36"2'37"2'36"2'36"2'36"
2'34"2'39"2'39"2'40"2'40"
Total: 74'40"

tommyleung 發表於 2011-3-31 23:34:20

3月跑步記錄 66K

越來越懶.....

2011-03-05 4K
2011-03-06 12K
2011-03-11 5K
2011-03-13 13K
2011-03-15 5.5K
2011-03-22 5.5K
2011-03-26 7.5K
2011-03-31 13.5K

Total: 66K

tommyleung 發表於 2011-4-2 21:54:34

2011.04.02 重遊舊地

今日超好天氣, 重遊大美督, 由主壩<--->碼頭, 正正就是上次美記半馬尾段的路程,
今次須然係步行, 感覺仍然好似上次跑步咁, 去到主壩尾後的一段, 仍然好不自在, 原
因是入到去之後, 眼前的路只有數十米, 摸不清之後仍有多遠, 轉下又一彎, 轉下又另
一彎, 經過數十個彎後, 到了碼頭才鬆一口氣, 短短的七公里仍要用上兩小時步行.

感覺運動量唔多夠, 而且這樣好天, 回家後再去運動場走多十二公里, 一路跑, 一路仍
在幻想, 如果....如果....調慢一點步速, 例如六分鐘至六分半一公里, 跑起上來比較輕
鬆的步速, "計數"咁乘落去一個全馬到, 可能....可能有機會在四小時半左右完成, 但
幻想始終係幻想, 一日未試過走三十公里以上, 一日都唔知自己有無耐力, 可能其實
就算減慢左步速, 耐力仍只是得二十多公里.......

2'27"2'22"2'25"2'24"2'24"
2'26"2'25"2'25"2'24"2'23"
2'24"2'23"2'22"2'23"2'24"
2'23"2'24"2'24"2'22"2'22"
2'22"2'22"2'23"2'24"2'23"
2'24"2'25"2'23"2'26"2'19"

Total: 12k 72'00"

阿聰 發表於 2011-4-3 08:32:56

睇黎你真係好勤力喎?!

現在我因為被工作的事情困擾,加上之前身體問題,已經停左一段時間冇再跑了........:(

tommyleung 發表於 2011-4-3 09:49:27

原帖由 阿聰 於 2011-4-3 08:32 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif睇黎你真係好勤力喎?! 現在我因為被工作的事情困擾,加上之前身體問題,已經停左一段時間冇再跑了........:(
一般啦, 好懶就真, 就算唔係練長跑, 正常應該都最少一星期3-4日做番
20~30mins運動啦, 呢的都係好基本的健康運動...

係呢, 阿聰ching, 你身體好一點嗎? 有無去睇下醫生, 對証下藥?

tommyleung 發表於 2011-4-5 14:01:55

2011.04.05 無眼睇~~~

如果心情唔好, 可以去落街跑下步, 發洩下多餘的精力, 眼看事情發展到呢個地
步, 實在太複雜了, 已經無眼睇了, 都係專心跑下步算了.....

今日本想走轉青公, 不過見天氣涼涼地, 最後都放棄了, 轉戰主場城門谷, 預算
跑13k左右, 不過走走下又好似唔夠, 最後走了20k, 唔知係唔係近排小操, 本
來想走多3圈完成一個半馬, 但都有心無力了.

2'16"2'22"2'19"2'23"2'23"
2'19"2'20"2'22"2'21"2'20"
2'20"2'22"2'23"2'21"2'24"
2'23"2'25"2'22"2'23"2'22"
2'22"2'23"2'23"2'22"2'23"
2'24"2'22"2'25"2'24"2'23"
2'22"2'23"2'23"2'23"2'24"
2'25"2'26"2'23"2'23"2'23"
2'21"2'22"2'21"2'21"2'20"
2'20"2'23"2'26"2'25"2'41"

Total: 20K 1小時59分

阿聰 發表於 2011-4-6 23:44:14

原帖由 tommyleung 於 2011-4-3 09:49 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

一般啦, 好懶就真, 就算唔係練長跑, 正常應該都最少一星期3-4日做番
20~30mins運動啦, 呢的都係好基本的健康運動...

係呢, 阿聰ching, 你身體好一點嗎? 有無去睇下醫生, 對証下藥?

有心,我睇左醫生了,也食藥去對症下藥,希望可以令自己唔會變得更差。
不過,由於之前停左成個月冇跑,相信我要儘快揀定日子再重新練跑。:)

tommyleung 發表於 2011-4-10 19:26:30

2011.04.10 5K

試Pose Method, 好難!

1'59"1'56"2'00"2'05"2'05"
1'58"1'57"2'08"2'00"2'13"
1'57"1'57"1'02"

Total 5K 25'25"

tommyleung 發表於 2011-4-12 16:41:59

跑步,該怎麼跑?

http://im2.book.com.tw/exep/lib/image.php?image=http://addons.books.com.tw/G/001/8/0010494628.jpg&width=130&height=173

昨日行過書局, 見到呢本書, 就買了, 我本來就不愛看書, 希望因為我仲對跑步有少少興趣,
可以睇完呢本書啦, 不過當中所講既Pose Method Running, 可以減少受傷, 都值得一
看既.

阿聰 發表於 2011-4-17 09:06:19

原帖由 tommyleung 於 2011-4-12 16:41 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
http://im2.book.com.tw/exep/lib/image.php?image=http://addons.books.com.tw/G/001/8/0010494628.jpg&width=130&height=173

昨日行過書局, 見到呢本書, 就買了, 我本來就不愛看書, 希望因為我仲對跑步有少少興 ...

我仲以為你係買左"村上春樹"寫個本添?!

tommyleung 發表於 2011-4-17 13:18:17

原帖由 阿聰 於 2011-4-17 09:06 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif我仲以為你係買左"村上春樹"寫個本添?!
果本又講咩呢? 我都話我好少睇書, 亦無留意, 只係見的網友講開, 又走去睇一睇,
覺得岩先買來睇, 主要係希望改善步姿, 減少受傷. 之前都聽講過Born To Run,
見有網友講中文版, 又走去上網order了一本, 不過遲遲都未有, 最後去圖書館找
了本英文版, 看了兩看就放低了, 亦好好彩原來order都無效, 因為出版社無貨,
唔係又浪費了幾十蚊 :P

tommyleung 發表於 2011-4-17 22:29:04

終於睇完Pose Method Running

三百多頁的書, 開頭三份一有點悶, 但就是因為他要講好多原因事例, 令你去相信
這套方法, 中間三份一開始都戲肉, 就是推銷他的姿勢, 一個時常要保持的姿勢, 再
討論不同跑法的問題, 聽起上來是合理的, 不過文字加圖像, 實在難以理解當中既
姿勢, 要上網睇番Video, 再回看多一次才會更易明白. 最後的三份一講出跑步之外,
仍要留意身體的柔軟度(即拉筋)及列出最常出錯的地方.

看了之後, 雖然本身無學過邊一種的步姿, 只是隨心所欲, 不過大約都是中前掌著地的,
睇完Pose Method之後, 雖然未正式嘗試新的方法, 但最少已經明白了自己的問題!
另一樣就是拉筋, 本身是十分懶的, 是是但但便了事, 原來是十分重要的, 以後仍要多
加注意.

tommyleung 發表於 2011-4-18 21:54:59

2011.04.18 Pose Method (1)

今日嘗試Pose Method, 盡量令自己用前掌落地, 感覺上觸地的時間少左,
而且落腳都無以前咁大聲, 但係始終唔習慣, 可能因為太刻意前掌落地, 換來
小腿酸軟, 亦反映姿勢已出錯, 要再作修正, 不過因為小腿已軟, 無力再試, 只
好小休後再試吧!

tommyleung 發表於 2011-4-24 22:43:21

2011.04.24 POSE Method (2)

經過幾日回到基本姿勢練習後, 再次嘗試用Pose Method試跑, 仍然未能領略, 走起上來
仍然生硬, 落腳聲仍大, 小腿仍然有攰的感覺, 似乎是步姿已經偏離. 之後試試赤腳走幾步,
嘗試感受下正確的中掌落地, 雖然是運動場地, 感覺個地都幾硬, 而且吉吉下咁, 好唔自在,
最後都係放棄了.

==> 又要回到基本姿勢

tommyleung 發表於 2011-4-25 18:52:02

2011.04.25 Pose Method (3)

自從開始學新跑姿後, 好耐無跑過, 次次都係最多跑一個400m就停一停,
諗下自己動作如何, 有時已經唔記得自己之前係點跑開, 今日終於忍唔住
走了四公里, 跑起上來同之前有少少唔同咁.

之前要跑一個2分400米, 要好大步咁向前踏, 形成落腳重心在前方, 令膝蓋
受壓, 現在好似結合了Pose Method, 落腳重心在身下(中間), 用步頻去抵消步幅
的不足, 維持相同的速度, 感覺上好似無咁費力.

速度 = 步頻 X 步幅

不過仍然未能完全掌握個Pose Method, 小腿仍然要少少酸, 不過無第一次
咁嚴重, 似乎個Pose已經有進步, 但仍有改善空間. 亦開始在練習中加入赤腳
跑, 訓練習慣中前掌落地的感覺.

2'09" 2'05" 2'01" 2'01" 1'59"
1'59" 2'01" 1'55" 1'57" 1'57"

Total: 4km 20'04"

tommyleung 發表於 2011-4-30 23:50:01

2011.04.30 為了里數, 忘記姿勢

今個月嘗試去學習新的跑姿, 目的都是為了減少受傷, 但因此令里數再次偏低,
為了增加里數, 又忘了姿勢, 走了一隻10km. 走起來十分不安, 驚再次令舊患
再次受壓, 只好減慢步速. 完成後再次練習Pose, 加多1km赤腳跑.

Total 10KM 55'05"

tommyleung 發表於 2011-4-30 23:56:59

201104 跑步記錄

2011-04-0212km
2011-04-0520km
2011-04-105km
2011-04-182km
2011-04-254km
2011-04-284km
2011-04-3011km

Total 58km:L

jeffmiao 發表於 2011-5-6 13:38:34

回復 79# 的帖子

ching我的情況和你差不多但你成績比我好些。我跑步最初無留意過姿勢但膝蓋未痛過,後來換厚底避震跑鞋和刻意練後掌著地就出事,過了一年才發現問題所在,重新改前掌著地,半年來未受過傷。當初轉前掌也很辛苦,小腿十分酸痛,咬牙堅持了兩個多月才適應,但是記住是肌肉酸痛不是傷痛。前掌著地並非要求你墊著腳尖跑步,我跑步的照片上好像還是後跟落地,但我能感覺到落地時的受力點在前腳上而不是後跟上,這是關鍵。祝你好運!

tommyleung 發表於 2011-5-6 21:34:05

回復 80# 的帖子

多謝jeffmiao ching提點, 睇了本書, 再加練習, 我已經慢慢明白當中既原理, 努力學習中......

tommyleung 發表於 2011-5-7 09:17:59

201105 Week 1

今個月開始增加里數, 但每次仍會先做Pose Method Drill,
間唔中會加入一公里赤腳跑.

20110502 10KM 57'
20110505 5KM 30'
20110506 5KM 28'
20110507 5KM 26'

Total: 25KM
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: tommyleung 挑戰2012渣打全馬430

香港長跑網