trektrek 發表於 2013-2-22 22:59:42

渣馬參賽人數倍數拋離波士頓馬拉松

渣打CEO話: 渣馬"人數" 遠遠超越最長歷史的波士頓馬拉松.

頭條日報:
[...「波士頓馬拉松」,呢個有過百年歷史馬拉松,係全世界最古老馬拉松賽,去年參賽人數,都只係二萬六千幾人,渣馬人數已倍數拋離。]

有點勝利沖昏頭腦, 將渣馬與波士頓相比.
兩者不能相比. 香港相信有資格參加波士頓馬拉松只有一二千人.
倫敦馬拉松要抽籤先可參加.

渣馬10K人數可能先係世界第一.
http://news.hkheadline.com/dailynews/headline_news_detail_columnist.asp?id=227248&section_name=wtt&kw=0

little-fish 發表於 2013-2-23 05:25:30

應該冇1、2000人,我聽師傅講,能夠sub3:30可能只得600人左近,再計算舊年得不足100人sub3(渣打,仲要係很多外國選手),按比例,可能只2、300人有資格去跑。

渣打Ceo講嘢都儍儍地,人哋真係42•195,門檻又高,唔同渣打,全馬咪萬4人,仲要有6000人完成唔到,7000人冇資格報Boston .

little-fish 發表於 2013-2-23 05:30:35

其實我覺得渣打應該收緊門檻,令到有資格玩已是一種肯定,唔係好似現在咁,嘉年華咁

Pawda 發表於 2013-2-23 10:56:27

little-fish 發表於 2013-2-23 05:30 https://www.longrun.hk/forum/static/image/common/back.gif
其實我覺得渣打應該收緊門檻,令到有資格玩已是一種肯定,唔係好似現在咁,嘉年華咁
...

全馬,半馬agree! 半馬連未跑過10 km甚至冇練習過o既都報得,害死人!
但10 km就無須提高門檻,無可否認可以藉此吸引更多人參予長跑運動!

raccon_mama 發表於 2013-2-23 12:17:54

其實, 我都係10年前由渣馬開始接觸跑步, 由當年自已一個膽粗粗報名10k, 到依家身邊好多朋友, 同事都有報SCM, 香港近年的跑步風氣好像比十年, 八年前強了很多, 我覺得SCM是很有推廣及宣傳功效的.    至於門檻呢,其實自從出過事, 大會都有用honor system 要報名者有完半馬exp先可上全馬,但, 講真我見到很多的是不太老實的參加者(部份啦, 我起識十個, 八個), 明明自已跑Sub5, 走去報挑戰組, 又或者報半馬, 好日都唔去跑一次, 有點不太自律.....

至於, 渣打CEO的講法, 真係得啖笑, 擺明是抽水lor, 雖然叫馬拉松, 但其實大部份是10k, 半馬,"水份"都好重下lor (我只知日本大阪馬,沒有HM, 好似只有幾千人玩5k, 其他幾萬人全部係全馬ga!!)其實, 港馬係攪得幾好的 (in terms of routing, 大會支援...), 當然仲有好多可以改善的地方, 但, 我覺得不用這些無聊及多餘的比較lor ~~

little-fish 發表於 2013-2-23 14:04:15

Pawda 發表於 2013-2-23 10:56 static/image/common/back.gif
全馬,半馬agree! 半馬連未跑過10 km甚至冇練習過o既都報得,害死人!
但10 km就無須提高門檻,無可否認可以 ...

所有挑戰組組別應該有年齡組別時間限制,不達標不能參與!全馬就一定要落門檻,6小時其實真係好足夠,不過仍要落年齡組別的達標門檻(10km,半馬成績),未能於年齡組別時限內完成,其實都可以話準備不足,勉強只會増加受傷人士數目。
當然,如此便應把挑戰組報名時間略遲些,等該年度有一定成績的跑手可於賽季初參加其他比賽,攞比賽入門卷。

armanxd 發表於 2013-2-23 16:00:21

我就建議 收緊挑戰組門檻 增加挑戰組名額減小其他組別名額

little-fish 發表於 2013-2-23 16:26:50

armanxd 發表於 2013-2-23 16:00 static/image/common/back.gif
我就建議 收緊挑戰組門檻 增加挑戰組名額減小其他組別名額

要嚴格執行

odinmusashi 發表於 2013-2-23 17:25:43

CEO嘅一番話,唔識嘅就嚇死,識嘅就笑死;P

trektrek 發表於 2013-2-24 01:16:42

little-fish 發表於 2013-2-23 05:25 static/image/common/back.gif
應該冇1、2000人,我聽師傅講,能夠sub3:30可能只得600人左近,再計算舊年得不足100人sub3(渣打,仲要係很 ...

無錯, 其實波士頓以不同年齡有不同時限的要求.
而且門檻一路一路提高.
可想像受歡迎程度.
相信唔少人以Qualified for Boston 為目標.

little-fish 發表於 2013-2-26 07:39:34

最搞笑係10km 挑戰組都有步兵團。渣馬的 公司/團隊名額是否全部是挑戰組?

raychan 發表於 2013-2-26 08:35:54

> 渣打CEO話: 渣馬"人數" 遠遠超越最長歷史的波士頓馬拉松.

將個渣馬變成渣全馬先講啦.

ericwcl 發表於 2013-2-26 14:50:58

同意將不同時間往續的分流到各自組別,這樣既可大家差不多pacing比賽增加投入感,及減少意外發生

jyew 發表於 2013-2-27 13:01:15

我都以...Boston 為目標, 雖然實力相差9條街.. 但仍會繼續努力...希望有一曰完成夢想...

448800 發表於 2013-3-1 17:14:34

香港人愛熱鬧,10k 慢步至終點,兩小時都可完成,建議分隔區域路線,左慢右快,我今年是跑E 組,跑至8至9.5k 仍有大批A,B, C 等組別在慢遊,這樣有長跑的意義嗎?

stephensuen 發表於 2013-3-1 17:34:16

老實,要換一班熱愛跑步既高層搞手,先明白跑手需要,先會有大改變,如果唔係,只係一班諗住人多就代表成功既高層,根本唔可能有大變

little-fish 發表於 2013-3-1 22:32:40

stephensuen 發表於 2013-3-1 17:34 static/image/common/back.gif
老實,要換一班熱愛跑步既高層搞手,先明白跑手需要,先會有大改變,如果唔係,只係一班諗住人多就代表成功既高 ...

田總啲人唔跑步?
頁: [1]
查看完整版本: 渣馬參賽人數倍數拋離波士頓馬拉松

香港長跑網