jyew 發表於 2013-2-27 13:12:16

請問點可以跑全馬可以係3hrs30mins內完成

小兄巳連續3年跑全馬, 自問每星期都有練習, 年中無休.. 但完成時間都係維持4hrs30mins左右.. 所以想請問各位師兄.. 點樣練習先可以再進一步... thx.

tank1438 發表於 2013-2-27 13:25:41

CHING 有無諗過咩原因無突破呢,有無嘗試改善體能,改善跑姿,改善練習方法呢?我都係連續3年跑全馬,11年4:55,12年337,今年終於SUB330 跑323!

little-fish 發表於 2013-2-27 13:30:28

不如自己形容一下平時點練。

iohckk 發表於 2013-2-27 14:43:34

聽吓呢集Sportunes,嘉賓「必達四條煙」梁樹明會話你知點樣可以跑到Sub330
SPORTUNES 體通體透 第28集

jyew 發表於 2013-2-27 23:06:29

thx.. iohckk c hing..... 啱啱聽完..真係學到野.. thank you for your sharing
tank c hing.. 能否提供你嘅練習方法比小弟參考 ... 謝謝.

little-fish 發表於 2013-2-27 23:14:59

jyew 發表於 2013-2-27 23:06 static/image/common/back.gif
thx.. iohckk c hing..... 啱啱聽完..真係學到野.. thank you for your sharing
tank c hing.. 能否提供你 ...

有冇想過自己weakness 係邊先?唔係照搬就得,否則人人買本書就得,唔使請pt 啦!所以先要你講平時點練。

micrathon 發表於 2013-2-28 00:15:45

jyew Ching, 首先要先做到10K 50min同埋半馬1hr45min先,循序漸進先無咁易傷。
我同tank兄一樣跑了3次全馬,今年第一次sub330...3:29:24:L

tango 發表於 2013-2-28 09:26:52

練習方法/計畫,唔係按你目標而訂,係根據你能力而訂
練習內容唔只係睇量,仲要睇質,有人一星期跑7-80km, 又話長課3-40km, 唔等於一定跑得快過跑小佢一半途程果個
頁: [1]
查看完整版本: 請問點可以跑全馬可以係3hrs30mins內完成

香港長跑網