musicgod 發表於 2013-3-26 08:00:39

跑上斜心得

徵求眾師兄/姐跑上斜心得、方法等。練習、比賽時有乜嘢地方需留意?感激分享。

shogikin 發表於 2013-3-26 11:54:43

最初開始跑步的時侯,是跑石峽尾公園條斜路
只是約2min的斜路,不太長但比外面南昌街斜,而且越來越斜

試過一口氣衝上去,但上到去一定回不到氣兼無力
也試過很慢的跑上去,但會用很多時間,而且在斜路跑太久也不輕鬆

所以學會當斜路是平路跑
盡量保持緩跑平路的呼吸,只是每步步幅細少少,出力多少少
由呼吸控制速度,這樣又不會太慢,花時間太長, 跑完斜路又容易回到氣繼續跑

Kin in Running

Darren_runner 發表於 2013-3-26 14:04:59

若比賽時的斜路路段較長,可先從調整心理方面著手:
將視線集中在賽道上,不要向斜路的頂部看,
這樣你會感覺路途不會那麼長或斜.
調整呼吸再為最要,吸氣較深一點,不要太用力擺臂,自然放鬆.
練習初期可先選一些斜度不要太大(約<30度),但距離要有>30米的路,
做變速跑,落斜可行路.每課最少10組.
記得跑的前,後要有充足的warm up和coold own.
持之以恒

musicgod 發表於 2013-3-26 14:06:06

感謝師兄分享!家往港島,所以屋企附近差不多條條都係攞命斜!會試師兄方法練習。每次跑完小腿肌肉勁酸同硬先最攞命.......

musicgod 發表於 2013-3-26 14:09:43

Darren_runner 發表於 2013-3-26 14:04
若比賽時的斜路路段較長,可先從調整心理方面著手:
將視線集中在賽道上,不要向斜路的頂部看,
這樣你會感覺路 ...

多謝師兄提點!每次都不期然望下個頂,就自自然謝哂.....

Darren_runner 發表於 2013-3-26 14:15:50

我習慣跑完課勁的, 用熱水浸下雙腳,加一層薄薄的按摩膏,乳酸會快些消去,第二天會舒服D

Mickey 發表於 2013-3-26 16:49:13

Darren_runner 發表於 2013-3-26 14:15 static/image/common/back.gif
我習慣跑完課勁的, 用熱水浸下雙腳,加一層薄薄的按摩膏,乳酸會快些消去,第二天會舒服D ...

Darren 師兄好有心得,学到嘢

suniebo 發表於 2013-3-26 18:30:01

謝謝分享, 星期日大上斜小腿酸到而家, 謝.

P5C27 發表於 2013-3-26 18:47:53

跑山練上斜冇咁悶

RingoLee 發表於 2013-3-26 20:37:50

suniebo 發表於 2013-3-26 18:30 static/image/common/back.gif
謝謝分享, 星期日大上斜小腿酸到而家, 謝.

其實跑慣咗就唔會酸軟,我而跑 34k後的第二天都唔會酸,就只有跑完渣打全馬後的第二日才有些行路不自然。

armanxd 發表於 2013-3-26 22:25:49

練上斜心得真係得"勤力"2個字可言
上斜係辛苦 無奈你要刻服 上斜都係跑步必經之路

hingkeestore 發表於 2013-3-27 00:25:51

我家住牛頭角,所以經常跑振華路上順利再上飛鵝山或入清水灣,甚至萬宜水庫都跑到過,我經驗都係初期吃得苦,慢慢自然有自己一套模式怎樣堅持跑下去,依家我會將步幅收小,落腳輕快些,再轉動腰間配合步伐而上,感覺還不錯。

musicgod 發表於 2013-3-27 07:58:13

hingkeestore 發表於 2013-3-27 00:25
我家住牛頭角,所以經常跑振華路上順利再上飛鵝山或入清水灣,甚至萬宜水庫都跑到過,我經驗都係初期吃得苦 ...

多謝師兄分享!我想問擺手方面又有什麼要留意地方?幅度應如Darren師兄講係細嗎?

Rick724 發表於 2013-3-28 01:04:46

上斜絕對輕磅有著數
連續上斜真係好蝦人,好似斜路王上大風坳去到廁所大脾側邊都緊晒呔

bunbun 發表於 2013-3-28 08:23:36

可以睇番:
https://www.longrun.hk/forum/thread-19050-1-1.html
http://www.mingpaohealth.com/cfm/GoBack1.cfm?File=20111210/leisure/svb1.txt
口訣: 前掌上,全掌落

Calf 發表於 2013-3-28 08:55:34

我會轉用肌肉去跑,用4頭肌抽起隻腳再全掌落,前掌上咁

musicgod 發表於 2013-3-28 12:25:52

bunbun 發表於 2013-3-28 08:23
可以睇番:
https://www.longrun.hk/forum/thread-19050-1-1.html
http://www.mingpaohealth.com/cfm/GoBack1 ...

多謝分享師兄!

musicgod 發表於 2013-3-28 12:27:37

Calf 發表於 2013-3-28 08:55
我會轉用肌肉去跑,用4頭肌抽起隻腳再全掌落,前掌上咁

師兄!聽落要好有功力先做到,等我試一試。

NKLK 發表於 2013-3-31 02:23:59

上斜要訣我聽過D師兄講,最緊要記住兩個字: 提腿(膝)。而且要密步,重心向前多D,我都仲練緊...

早排聽D師兄推介就突登去堅尼地城嗰邊跑上去薄伕林道再落去貝沙灣,就練哂小斜同中斜,死咁滯...

仲未死?回程時可以試下揀由海皮護老院直接跑上英基嗰條真係有成3-40度(我估)嘅"亡命斜",我就唔敢嘞,跑番上路都唔少嘢...

另外天后廟道亦都係話嘅練斜之選,遲D會試試。

大家努力!

musicgod 發表於 2013-4-2 00:36:17

NKLK 發表於 2013-3-31 02:23
上斜要訣我聽過D師兄講,最緊要記住兩個字: 提腿(膝)。而且要密步,重心向前多D,我都仲練緊...

早排聽D師 ...

多謝師兄分享,小弟呢兩日用眾多師兄心得試跑RTI大細圈啲斜路,效果還好,不過真係唔易,仍努力中!
頁: [1]
查看完整版本: 跑上斜心得

香港長跑網