jcm_leung 發表於 2013-4-10 15:13:45

多少師兄、師姐做到 Sub3

想請問多少師兄、師姐 靠自己練到sub3 ?一星期練三晚足夠嗎?要跟跑會練?要有天份?要年青力壯?

bunbun 發表於 2013-4-10 17:29:11

要年青力壯?
74歲做Sub-3
https://www.longrun.hk/forum/thread-19578-1-1.html

要跟跑會練?要有天份?
系統訓練

bunbun 發表於 2013-4-10 18:02:08

靠自己唔好話sub-3, 要進步都較慢
如靠自己一個人, 練interval都無咁有效

Ah_Wing 發表於 2013-4-10 23:11:17

一星期練三晚足夠嗎?

不夠

LL3578 發表於 2013-4-10 23:18:52

其實要sub3,要有好多因素去配合,充足既訓練量係其一
我係過來人,要sub3除左件要有足夠既耐力外,亦都要識得自己控制留放
我最高峰練習果陣基本上一個禮拜只係得一日可以抖日,同埋要係全馬比賽前半年已經要開始訓練

jcm_leung 發表於 2013-4-12 14:02:01

十分恣慕師兄做到 Sub3, 請問可否分享下你的訓練安排, 如ㅡ星期多少課 interval, pace 用4.2min/km?

jcm_leung 發表於 2013-4-14 14:09:35

LL3578 發表於 2013-4-10 23:18
其實要sub3,要有好多因素去配合,充足既訓練量係其一
我係過來人,要sub3除左件要有足夠既耐力外,亦都要 ...

請問可否分享下你的訓練安排

little-fish 發表於 2013-4-15 22:34:11

jcm_leung 發表於 2013-4-14 14:09 static/image/common/back.gif
請問可否分享下你的訓練安排

你問sam攞前,要諗一下自己是否合適去練,因未見提及自己level.

jcm_leung 發表於 2013-4-16 09:45:45

little-fish 發表於 2013-4-15 22:34 static/image/common/back.gif
你問sam攞前,要諗一下自己是否合適去練,因未見提及自己level.

我只是想分享―下LL3578夢璃師兄成sub 3之路而已 , 本人只是初偕 , 當然不期望能跟住師兄的方法照去練 , 但可能有其他强勁師兄能練成 . 如有不便 , so sorry! 當我沒問過

little-fish 發表於 2013-4-16 19:25:05

jcm_leung 發表於 2013-4-16 09:45 static/image/common/back.gif
我只是想分享―下LL3578夢璃師兄成sub 3之路而已 , 本人只是初偕 , 當然不期望能跟住師兄的方法照去練 ,...

唔好緊張,提提你唔好㕸亂練者!
至於對真係可以挑戰sub3的其他跑手,相信已有自己一套form了,唔會係初哥!至於練長跑,來來去去咪又係練長中短、快慢變的組合,難就難係設計者能否因人施計了,否則人人揸住本書就得啦,啲運動教練咪唔使撈?!

jcm_leung 發表於 2013-4-17 09:53:08

little-fish 發表於 2013-4-16 19:25
唔好緊張,提提你唔好㕸亂練者!
至於對真係可以挑戰sub3的其他跑手,相信已有自己一套form了,唔會係初 ...

明白晒,謝謝!好像好多精英選手也在訪問中分享他們獨特的訓練摸式
頁: [1]
查看完整版本: 多少師兄、師姐做到 Sub3

香港長跑網