minmin 發表於 2013-5-16 05:52:04

亂跑受傷經驗分享

小妹2008年開始跑10k,當年時間(1:30),今年跑完渣打半馬,(2:45),好想努力D跑好D,睇咗村上春樹本跑步書,佢話佢每日跑10k風雨不改,我就跟住學,一星期跑5日每次10k,點知hamstring pull, 去睇physio,(他是個跑者)佢話我個level,一星期50k係太多,佢跑100k比賽,平時都係跑30k/week,兩個禮拜無得跑,做物理治療:)

runforfun 發表於 2013-5-16 09:37:39

加油。

孖八 發表於 2013-5-16 10:04:04

村上是非一般人类:o

vcbid 發表於 2013-5-16 11:19:29

日日HEA跑10K好易, 好多師兄師姐都做緊, 但係如果日日全力跑10K既一定會受傷, 頂級運動員都一樣

Sam.128 發表於 2013-5-16 12:22:40

如果妳諗住黎緊跑全馬就真係要儲一定哩數,不過大前提係唔好令自己受傷,否則連1
K都跑唔到就弊傢伙:L,加油

TWYM 發表於 2013-5-16 12:32:47

每人體質, 環境因素都唔同, 別人既訓練方式只可以作參考... 希望ctse 早日康復:)

JoJoYip 發表於 2013-5-16 14:24:43

近前睇過一本書,無記錯係THE POWER OF HABIT
作者話佢老婆為左玩HAWAII超級三鐵而辭左份工全做全職運動員
當時係每日都跑一個全馬的距離(我諗應該有外加游水同單車)
最後佢老婆拎左冠軍
當然,佢無講點樣加上去,亦無提其他野
我諗慢慢加上去同有系統訓練會好啲
當然餐單唔可以全跟,要睇身體反應

ah_teng 發表於 2013-5-16 15:39:48

我都有D相似. 舊年 9 月打算開始跑多D, 因為報左 11 月 UNICEF 半馬同今年2月東京馬拉松 (初馬). 點知跑傷左 (無做熱身, 太少 COOL DOWN, 仲有忽略了 MUSCLE TRAINING), 結果睇脊醫搞左2個幾3個月 (仲要成6 -7 千蚊呀駛左). 11月的UNICEF 放棄了, 好在東京初馬順利完成.

我的教訓係... 依家一星期差不多4-5晚一定會在屋企拉筋同埋練筋肉的力量, PLANK, 無影"鄧"... 乜都出齊. 依家慢跑, 行樓梯同上斜路等都覺得對腳有力左.

今次傷完改變左我的跑步策略, 總之就係要調節到合自己就OK. 不要太同人比較就好~

coolmanlai 發表於 2013-5-16 16:05:24

我個人認為隨心跑就可以了,尤其近日天氣濕熱,我跑街出門前预算跑1小時,但跑跑吓覺得辛苦都提早收工啦!

minmin 發表於 2013-5-17 07:30:38

睇咗6次好番啦!下星期開始train,黎緊10月嘅大板初馬!!:victory:

cpfock 發表於 2013-5-17 09:03:52

minmin 發表於 2013-5-17 07:30 static/image/common/back.gif
睇咗6次好番啦!下星期開始train,黎緊10月嘅大板初馬!!

minmin, 加油呀~ 祝順利達成初馬目標 ^^

大俠 發表於 2013-5-18 00:36:46

每星期里數不可增加多於10%為保險, 但係你果個治療師我唔理佢係乜水, 30K太少了, 佢應該唔止玩跑步一樣. 日日跑都唔係大問題, 問題係有無1日正常1日慢咁間開, 不過1星期跑5-6日都夠了, 應付到先再考慮日日跑, 加油

tango 發表於 2013-5-18 10:54:16

半馬 2:45 , 今年10月大阪初馬?

好難推測ching/tse 平時練10k 係乜野速度, 但幾肯定傷 hamstring 唔係因為1星期跑5日所致, 而係其他原因

黎緊仲話全馬? 祝好運!

taitaufatfat 發表於 2013-5-18 16:17:26

我係一個五十二歲嘅麻甩佬:)有著绝大多數中年人嘅蘋果身形:'(08年時下定決心練跑,2010年斗胆参加揸兜半馬:Q 係一次練習時拉傷左脚膝頭韌帶,我原以為小事一則:o繼續參賽:L點知跑完幾星期後出事啦,左脚疼痛難頂:'(最後入左「養命」做手術,刺穿膝頭患處水囊tytfuhgv同時剪除骨刺(因為早年曾經跌爆菠蘿蓋):'(
醫生還警告不要再長跑,但心癮難耐!近月因搬屋後,又再次落街跑街:$想問問師兄師姐們,熱身所須時間要多少呢gfuhguhgiuy因為多年來我「獨家村」跑步的:$

1678 發表於 2013-5-18 18:33:57

半馬1星期50K都唔算過量姐;P

不過初上手就慢慢黎
早幾年啱岩開始跑個時
試過連跑2日5K,第三日隻腳直情累到行唔到路咁

日積月累,依家一星期跑6,70K都唔會有呢個問題

taitaufatfat 發表於 2013-5-21 15:30:23

多謝師兄指點:victory:

raccon_mama 發表於 2013-5-21 18:04:05

minmin 發表於 2013-5-17 07:30 static/image/common/back.gif
睇咗6次好番啦!下星期開始train,黎緊10月嘅大板初馬!!

C-tse, 加油Ar!!! 我第一次海外馬都係板馬, 天氣同路段都會跑得比香港舒服ar!! 我上全馬時, 同你HM的時間也差不多!! 俾心機慢慢訓練!!

raccon_mama 發表於 2013-5-21 18:13:51

我雖然無亂跑受傷經驗,但去年試過跑完後, 可能無做好cool down, 返屋企用腳趾"繼"起拿野, 只係五秒唔夠, 腳指尾筋好痛, 第二日以為無事, 照跑10K, 第三日腳一店地痛到標晒眼水, 結果睇左一個月趺打 (開頭趺打師傅同我講要休半年, 不要跑, 嚇死我.........)   

minmin 發表於 2013-5-22 16:11:25

搵咗人教,set 了programme, 從新出發,由頭練過:)first week 25k,5days,HR below 139

Pepe 發表於 2013-5-22 18:55:29

minmin 發表於 2013-5-22 16:11 static/image/common/back.gif
搵咗人教,set 了programme, 從新出發,由頭練過first week 25k,5days,HR below 139

從新出發,祝長跑長有,run forfun!
頁: [1]
查看完整版本: 亂跑受傷經驗分享

香港長跑網