龜兔競跑 發表於 2013-5-23 17:25:35

熱死人炎夏減量訓練

因為小弟去年尾才跑步, 從未經歷夏天跑步之可怕經驗:dizzy:, 在近日天氣漸熱,相信六至八月更恐怖的:funk:知道不少ching/ctse 在夏天都會減低訓練量, 所以請教大家之寶貴經驗, 究竟是減訓練里數, 訓練強度, 調節訓練組合, 轉變為其他運動作交替訓練, 或者是訓練時間改變(如多作早晨,晚間訓練),至於裝備上,有甚麼應注意呢? 多謝各位指導及提供妙法良方, 謝謝!

LegLegHim 發表於 2013-5-23 17:40:15

我都想知:lol:lol

cpfock 發表於 2013-5-23 17:56:35

我都好想知道 ^ ^

kokyan_lam 發表於 2013-5-23 18:06:14

我自己的做法, 分享一下:

1. 減低長課里數(至80%), 慢jog, 少做強度大的interval, 但不能停練, 夏天以保持狀態為主
2. 把握時間改善跑姿, 及在室內操練肌力/體能
3. 盡量將時間提早/調夜, 避免在日光下操練
4. 多飲水及補充糖分/體鹽
5. 可多做其他運動, cross training

kin8333 發表於 2013-5-23 18:10:30

天氣熱時跑步都會改為黃昏跑或晚上跑,星期六日長課都要做的,但是可以跑小些,要記住帶水飲.

bunbun 發表於 2013-5-23 19:10:53

http://www.sportsnote.com.tw/running/view_article.aspx?id=a0a7e225-1173-4c83-beeb-1078db769251

armanxd 發表於 2013-5-23 19:22:05

岩岩相反...
長課要keep住去 距離慢慢加 速度慢小小
香港唔係真係話熱 只係濕..焗..無風..
選擇合適地方空氣流通好d飲下水夏天唔會跑死你

onionufo 發表於 2013-5-23 20:07:59

如果備戰緊比賽:照常訓練
非備戰時期:cut長課、慢課里數,增加速度課比重

coolmanlai 發表於 2013-5-23 21:25:47

我怕熱大量出汗和日光照射,只會在夜間跑街或日間健身室跑機,無訓練計劃,隨意跑!

ChowChow 發表於 2013-5-23 21:38:02

我就照樣正午11, 12點跑, 搽防曬, 拎枝水, 帶幅超, 跑慢啲, 照跑可也
人人体質不同, 自己感受吓啦. 唔好俾借口自己懶, 更加唔好做嗰啲渣打前一兩個月先跑的所謂跑友

JIMTSE 發表於 2013-5-23 22:12:28

無所謂、如日跑可減慢做距離,如夜跑則可做速,無特別唔同,只要飲多啲水就得,想跑就跑~

JoJoYip 發表於 2013-5-24 00:40:59

我自己打算係訓練量不變強度不變
不過小弟懶落雨唔會跑所以相對泥講訓練係少左
不過會改做CORE MUSCLE同游水(可惜屋企隔離個泳池未開)

龜兔競跑 發表於 2013-5-24 02:50:09

kokyan_lam 發表於 2013-5-23 18:06 static/image/common/back.gif
我自己的做法, 分享一下:

1. 減低長課里數(至80%), 慢jog, 少做強度大的interval, 但不能停練, 夏天以保持 ...

多謝師兄分享, 想問少做強度大interval 係指 次數 or 減 interval 之強度呢? Thanks !

龜兔競跑 發表於 2013-5-24 03:03:47

JoJoYip 發表於 2013-5-24 00:40 static/image/common/back.gif
我自己打算係訓練量不變強度不變
不過小弟懶落雨唔會跑所以相對泥講訓練係少左
不過會改做CORE MUSCLE同游 ...

多謝分享, 師兄有冇 core muscle training 之好介紹呢? 一般每次會做幾耐.? Thanks!

龜兔競跑 發表於 2013-5-24 03:16:06

多謝好多 ching 之分享:), 我知道有不少師兄會用心率造訓練指標, 其實夏天嘅心率對比其他季節又有冇吾同呢? 訓練指標,方法又會否調整呢? 謝謝!

kokyan_lam 發表於 2013-5-24 09:12:00

龜兔競跑 發表於 2013-5-24 02:50 static/image/common/back.gif
多謝師兄分享, 想問少做強度大interval 係指 次數 or 減 interval 之強度呢? Thanks ! ...

個人見解, 因為天熱, 人的靜止心跳比冷天已經快左10幾下, 如果我地在夏天勉強用冬天的pacing跑interval的話, 就會心跳過快, 危及健康, 但放慢左速度, interval的效果又唔理想. 與其係咁, 我個人就干脆唔做, 慢hog keep住心肺功能, 花多d時間去改善跑姿, 訓練肌肉, 多拉筋, 好好準備副偈迎接跑季. 同埋我自己就冇必要操到令身心全年都咁緊張, 人的狀態有高有低, 全年都好似跑季咁操tempo interval, 易傷之餘, 萬一到賽季時狀態回落更得不償失.

因此我選擇呢個比較hea既approach來度過夏天^^

龜兔競跑 發表於 2013-5-24 09:16:04

kokyan_lam 發表於 2013-5-24 09:12 static/image/common/back.gif
個人見解, 因為天熱, 人的靜止心跳比冷天已經快左10幾下, 如果我地在夏天勉強用冬天的pacing跑interval的 ...

多謝師兄分享心德,我會參考一下:loveliness:

GO! 發表於 2013-5-24 09:16:39

你幾點起身,一般來講,清晨時間比較清涼, 我通常5:15分起身, 此時氣溫比返工人多時少3-4度,人又少, 好ok!:)不過如果想娻體能, 就要好上面位師兄講, 跑11-12:00

kelvin71 發表於 2013-5-24 09:22:36

龜兔競跑 發表於 2013-5-24 03:16 static/image/common/back.gif
多謝好多 ching 之分享, 我知道有不少師兄會用心率造訓練指標, 其實夏天嘅心率對比其他季節又有冇吾同呢? ...

心率訓練,以心跳做指標.計劃是一樣的.
甚麼TEMPO/INTERVAL/LONG RUN也可根據計劃進行.

只是天氣因素影響,心跳易升難跌.步速會減慢...但PACING在心率訓練中往往不是重點.

samuelw 發表於 2013-5-24 09:52:54

想問師兄門係日間長課點樣做防曬啊? 最近每次長課完都覺得成身發熱, 要兩三日先散晒D熱fhdfhdf
唔知師兄門有冇揸防曬,或著D有UPF既衫或其他方法?
頁: [1] 2
查看完整版本: 熱死人炎夏減量訓練

香港長跑網