jam13579 發表於 2013-7-8 14:48:08

夏天速度同冬天相差多少為正常?

如果夏天慢成分半鐘1K算唔算太多?

armanxd 發表於 2013-7-8 14:57:37

正常減速維持里數就可以

jam13579 發表於 2013-7-8 15:14:41

會唔會到冬天時跑唔番以前個速度?

kinchu 發表於 2013-7-8 15:25:47

jam13579 發表於 2013-7-8 15:14
會唔會到冬天時跑唔番以前個速度?
一定會慢左..熱天會心率高左, 運動量大左. 我自己就一兩日練下速度課 ,但唔好過長.
easy run 就跑輕鬆d...

jam13579 發表於 2013-7-8 16:51:54

咁夏天好難知自己進度, 因為唔知係天氣影響定真係差左

kokyan_lam 發表於 2013-7-8 17:02:06

jam13579 發表於 2013-7-8 16:51
咁夏天好難知自己進度, 因為唔知係天氣影響定真係差左

放心喇ching, 氣溫愈高對跑步表現影響愈大, 主要因為靜上心率高左, 散熱難左. 你而家只要keep住訓練, 一到秋冬就自然見到進步

kokyan_lam 發表於 2013-7-8 17:23:18

小弟愚見, 夏天因為做速度課效果不佳, 又怕天熱炎熱下強度太高會有危險, 所以夏天我只會做長課, keep狀態, 儲里數, 到跑季就以每一個比賽為目標做專項計劃, 長課之餘加tempo/interval

tammytse 發表於 2013-7-8 21:27:55

我也是相差接近半分鐘1km。而且飲水的次數和量增加,也直接令整體速度下降。

Enthusistence 發表於 2013-7-8 21:52:04

一段在冬天可以27分鐘內完成的距離,在夏天跑居然要28分鐘多(可能喺當天狀態不佳)。相同的距離,在夏天跑慢了1分鐘有多。

kokyan_lam 發表於 2013-7-8 23:52:41

Enthusistence 發表於 2013-7-8 21:52
一段在冬天可以27分鐘內完成的距離,在夏天跑居然要28分鐘多(可能喺當天狀態不佳)。相同的距離,在夏天跑 ...

正常不過

little-fish 發表於 2013-7-9 06:41:20

kokyan_lam 發表於 2013-7-8 17:23
小弟愚見, 夏天因為做速度課效果不佳, 又怕天熱炎熱下強度太高會有危險, 所以夏天我只會做長課, keep狀態,...

正好相反,夏天宜做短速度課/體能訓練,在夏天做長課就算唔氣喘/冇乜異常感覺,心跳都可能好高,成為致命原因。

tkorunner 發表於 2013-7-9 08:20:37

我也認為夏天跑速度課ok,昨天3:00pm在運動場做interval 速度和之前比只是慢了少少:victory:
反而Easy run 不大easy :'(。 Long run 也不太long了:L

kokyan_lam 發表於 2013-7-9 23:54:13

睇來各門派各有捧場客, 只要搵到適合自己既方法就已經VERY GOODhjokkjlkjlkjl

dunkel 發表於 2013-7-10 18:15:07

小生覺得夏天速跑的話因為好快會爆錶……
所以成效會未如理想……
但如果輕輕鬆鬆的慢跑的話……
只要放慢就不會爆……
一方面可以流流汗,
另一方面增強體格和耐力,
順便也可鍛鍊適應力,
(人如果一直在良好環境下進行運動,當碰上惡劣天氣就無計了)
最重要的是……夏天
慢跑期間當發現身體開始不適時,
立即放慢、調整、收步都可以來得及,
但速跑……當發現出問題時……
個人本身就有很多方面都在急速狀態……
要停、收掣可能來不及,甚至出事了,
所以小生還是會選擇夏天慢而長的跑步方法。

頁: [1]
查看完整版本: 夏天速度同冬天相差多少為正常?

香港長跑網