jcm_leung 發表於 2013-7-22 12:15:37

跑步是否左右對稱?

想請教大家,你們跑步時是否完全左右腳對稱,包括用力及柔軟度?

因為我發覺跑完步,左腳 itb 比右腳緊,右腳腳底比左腳緊,但對鏡跑機不覺得側埋一邊。不知各位師兄,師姐有冇類似情況?

Rick724 發表於 2013-7-22 12:45:38

跑運動場多?

jcm_leung 發表於 2013-7-22 14:02:46

Rick724 發表於 2013-7-22 12:45
跑運動場多?

師兄,我是跑街的。

kokyan_lam 發表於 2013-7-22 14:35:48

不一樣。自己右腳較左腳有力,從跑鞋底磨蝕程度已知,右腳比左腳磨損稍多而且更靠近前掌。但平日跑步左右腳出腳分別不大

jcm_leung 發表於 2013-7-22 15:15:31

kokyan_lam 發表於 2013-7-22 14:35
不一樣。自己右腳較左腳有力,從跑鞋底磨蝕程度已知,右腳比左腳磨損稍多而且更靠近前掌。但平日跑步左右腳 ...

師兄,我相信自己亦是右腳較大力。我聽sportstunes 有集馮華添說過,呼吸氣有分左右腳做主力腳,做到平衡左右腳負荷。但自己沒特別分主力唔主力,不自覺地右腳做了主力!

kokyan_lam 發表於 2013-7-22 15:48:44

jcm_leung 發表於 2013-7-22 15:15
師兄,我相信自己亦是右腳較大力。我聽sportstunes 有集馮華添說過,呼吸氣有分左右腳做主力腳,做到平衡 ...

梁ching, 唔知你有冇踢過波, 如有的話就好清楚邊隻腳為主腳了, 多數人都係右腳的. 馮華添呢樣野我之前都有試過, 好似使得, 不過而家就太冇留意

wowodog 發表於 2013-7-22 16:16:50

kokyan_lam 發表於 2013-7-22 15:48
梁ching, 唔知你有冇踢過波, 如有的話就好清楚邊隻腳為主腳了, 多數人都係右腳的. 馮華添呢樣野我之前都 ...

我有打開波,右手上籃所以左腳為主腳{:25_1588:}

jcm_leung 發表於 2013-7-22 16:57:28

kokyan_lam 發表於 2013-7-22 15:48
梁ching, 唔知你有冇踢過波, 如有的話就好清楚邊隻腳為主腳了, 多數人都係右腳的. 馮華添呢樣野我之前都 ...

師兄,我有踢過波,明白你的意思,但好似馮教練講,全馬都用一隻腳,那隻腳會好累,有點似我現在情況。你可有方法平衡兩腳,輪流做主力腳?

kokyan_lam 發表於 2013-7-22 17:12:06

jcm_leung 發表於 2013-7-22 16:57
師兄,我有踢過波,明白你的意思,但好似馮教練講,全馬都用一隻腳,那隻腳會好累,有點似我現在情況。你 ...

小弟專業愚見, 馮sir呢個方法有其參考價值, 起碼兩腳各做一半主力, 冇咁易打柴. 不過我既疑問係, 雖然兩腳輪流主力, 不過主力腳出力大小依然會有差異. 人的手腳長度其實唔係完全一樣, 在單車既角度上, 稍長一腳就係主力腳, sporttune果個新單車節目上都有講, 佢地既解決方法就在踏板上加墊.

至於跑步上, 我個人認為主腳出力較大比較係天生使然, 如果唔係差異太大我認為問題不大, 重點在於1. 端正跑姿; 2. 做好肌肉訓練, 用肌群來保護關節同肌腱.

想了解自己既步型, 就要先做一下步姿分析, 再聽專業意見

jcm_leung 發表於 2013-7-22 17:39:03

kokyan_lam 發表於 2013-7-22 17:12
小弟專業愚見, 馮sir呢個方法有其參考價值, 起碼兩腳各做一半主力, 冇咁易打柴. 不過我既疑問係, 雖然兩 ...

多謝林兄的意見,謝謝!

onionufo 發表於 2013-7-22 22:47:19

自己完全唔覺得有任何對稱,根本差天共地

kokyan_lam 發表於 2013-7-22 23:13:39

onionufo 發表於 2013-7-22 22:47
自己完全唔覺得有任何對稱,根本差天共地

此話何解?

onionufo 發表於 2013-7-23 21:23:54

kokyan_lam 發表於 2013-7-22 23:13
此話何解?

腳掌:左>右
小腿:右>左
大腿:左>右
係之前試過著一d較緊身嘅鞋、褲時先feel到,之後肉眼睇返原來真係
所以如果跑得比較激,例如長課,兩隻腳疲勞、痛既位置、感覺都差好遠。

kokyan_lam 發表於 2013-7-24 00:30:48

onionufo 發表於 2013-7-23 21:23
腳掌:左>右
小腿:右>左
大腿:左>右

你呢個情況更加需要做步態分析了

AY60 發表於 2013-7-24 12:17:30

哈哈!估吾到Alex年纪轻轻也懂得那么多,佩服!
其实在下也有这问题,在两年前发觉的,那时才跑了几个马拉松,每次到26K左右右大腿靠近髋的位置便抽筋,翻看赛事照片,我有些照片很明显头肩都往一边侧(左右腿落地的力量不均,估计相差15-20%),应该是长年用右手右脚作主力的原因。从此以后我就刻意“折磨”左腿,去健身房骑单车,踏spacewalker及玩些锻炼腿部的器械,提升左腿的力量,玩单车及spacewalker时很容易体验出左右腿的力量差距。现在我的左右腿力量差距可能小于10%,最近的比赛时照片再也看不到往一边侧喇!:victory:

kokyan_lam 發表於 2013-7-24 12:55:36

AY60 發表於 2013-7-24 12:17
哈哈!估吾到Alex年纪轻轻也懂得那么多,佩服!
其实在下也有这问题,在两年前发觉的,那时才跑了几个马拉 ...

AY, 我d只係吹水愚見,不過的確發覺不少跑友係側頭跑的,其實好多時自己係吾知道跑姿有問題,或其他問題,例如我跑步時兩腳著地時都太接近中缐,長期來講對關節一定有影響。如果可以的話可以搵親友幫手將自己的步態拍一輯連拍,可以幫自己了解到問題所在加以糾正

maytai 發表於 2013-7-24 14:08:36

kokyan_lam 發表於 2013-7-24 12:55
AY, 我d只係吹水愚見,不過的確發覺不少跑友係側頭跑的,其實好多時自己係吾知道跑姿有問題,或其他問題 ...

所以我鐘意同人一齊跑, 以前就是很多師兄師姐提點我的跑姿問題, 現在改了很多......當然, 還有代改善:loveliness:

jcm_leung 發表於 2013-7-24 15:54:24

kokyan_lam 發表於 2013-7-24 00:30
你呢個情況更加需要做步態分析了

請問那裏可以做步態分析?

kokyan_lam 發表於 2013-7-24 17:45:20

jcm_leung 發表於 2013-7-24 15:54

呢個可能要上網search一下, 長跑網定期有印足活動, 好似可以了解到自己腳板足弓形狀, 了解邊種跑鞋或跑姿合適自己......吹水, 哈哈, 我未試過, 我幫你問問實際用途.

好似8月9-11日九展既sports fair, 長跑網既booth有印足活動......

kokyan_lam 發表於 2013-7-25 09:55:54

jcm_leung 發表於 2013-7-24 15:54

我上網check過, 坊間有專業運動用品舖或足部矯型用品店可以做, 不過當然要買佢地產品喇. 長跑網果個印足活動我了解過一下, 佢可以幫助你了解自己既足弓形狀, 輔以醫師講解的話可以為你既跑姿提供參考意見. 如果到時運動博覽長跑網既booth有呢個服務你一定唔可以錯過, 順便睇下其他攤位有冇資訊可以幫到你
頁: [1] 2
查看完整版本: 跑步是否左右對稱?

香港長跑網