bunbun 發表於 2013-9-19 11:22:44

運動時聽歌增耐力

http://www.skypost.hk/%E5%89%AF%E5%88%8A/%E5%81%A5%E5%BA%B7/20130919/007/%E9%81%8B%E5%8B%95%E6%99%82%E8%81%BD%E6%AD%8C%E5%A2%9E%E8%80%90%E5%8A%9B/110768
運動時聽歌增耐力   
19/09/2013

不少人獨自運動時都喜歡聽音樂,原來這樣做除了能打發無聊之外,亦可以增強做運動耐力。德國多特蒙德科技大學以問卷訪問逾500人,他們大部分都有跑步、騎單車等運動習慣,調查發現喜歡一邊做運動一邊聽音樂的人,往往感到運動的時間過得比較快。研究人員分析,認為可能是音樂令跑步者分心,不會特別注意時間,進而較容易持之以恒。

另外,研究又認為,慢跑時聽音樂的人,會低估身體的疲勞程度,肌肉痠痛感覺會較不明顯,且心情會變得開朗。

mill 發表於 2013-9-19 12:14:17

讚成! 一路跑步一路聽歌的感覺, 真係好正. ygugyggg
叫我唔聰歌跑步, 我真係跑唔郁囉!

Joeilo2005 發表於 2013-9-19 12:57:25

是的.跑步其實是輕鬆的事情:victory::victory:

longman 發表於 2013-9-19 13:03:20

心情會變得開朗, agree:)

beyondcool 發表於 2013-9-19 13:28:14

我會聽收音機,會分散注意力,冇咁辛苦!

awolswat 發表於 2013-9-19 13:58:36

Agree ! 練習一定聽歌仔!
比賽就唔會啦, 留返隻耳要耳聽八方!:victory:

bigman 發表於 2013-9-19 14:02:14

No Music No Life{:27_2160:}

LegLegHim 發表於 2013-9-21 11:17:53

初初我都有聽~但之後覺得因為比賽時一定唔會聽,怕聽開歌比賽時無聽反而會唔習慣:L:L:L:L

doracrap 發表於 2013-9-21 11:37:15

no music no run:victory:
頁: [1]
查看完整版本: 運動時聽歌增耐力

香港長跑網