eric798 發表於 2014-1-8 15:37:11

請問各位為備戰今年渣馬,已用了多少錢?

請問各位為備戰今年渣馬,至今已用了多少錢?(如報名、購買裝備等)

我自報名至今已用了:

[*]渣馬報名費:$300
[*]跑鞋 (Mizuno):$650
[*]MP3 (Sony):$820
[*]額頭汗帶:$50
[*]腳跟護墊:$45
[*]跑步班費用(11/2013 - 2/2014):約$400
[*]渣馬報名至比賽報名費:$210(30/11 螢聚夜跑 $150,29/12 西貢區長跑賽 $20,5/1 社工日長跑 $40)

合共:$2475

看來備戰渣馬,不單是報名費那麼簡單,而且一連串裝備、訓練及練習比賽,總數所費不菲!

hiuchung406 發表於 2014-1-8 17:47:21

MP3 應該唔計算喎。

junjun 發表於 2014-1-8 19:45:50

反而想問, 如果唔報比賽唔準備, 你星期六日會做什麼? ..

比較呢個駛費~~

當然, 如果你選擇留在家或睡覺就會平D 既~ 但賺唔到健康同快樂~ ;P

armanxd 發表於 2014-1-8 21:26:04

如果咁計法...渣馬已經好平
對比起玩山....

Hennatalk 發表於 2014-1-8 22:21:46

師兄駛咗咁多錢,要問渣打攞番,提提你,凡完成渣打全馬少於3小時,有一千元獎金。加油呀!師兄

Pepe 發表於 2014-1-9 08:10:56

除了報名費,其他都不是必須或一次性消耗費用喎!:o

bunbun 發表於 2014-1-9 08:35:48

睇吓d"消耗品"點攤分
1000km報銷跑鞋的話
咁要睇你有幾勤力了

kokyan_lam 發表於 2014-1-9 11:19:53

除左報名費我冇用錢在其他硬件上, Gel前後買左40包在長課用, 就$400, 攤分出來當一半用於渣打, $200

就total $500

shogikin 發表於 2014-1-9 11:37:09

暫時是$0
預計那天乘車來做義工,要付多幾元車資,比平時坐遠些

Kin in Running

vcbid 發表於 2014-1-9 14:12:12

其實報唔報渣馬都會跑步, 跑衫跑褲都一樣會照買, 波鞋就算唔跑步都一樣會買黎著, 除左買GEL因為報渣馬要練長課買多左之外, 其他好難計渣馬洗左幾多錢

sm_man 發表於 2014-1-14 12:51:29

師兄的比較法都好特別..
如果要計機會成本, 咁師兄浪費了同家人相聚的時間了, 而且重要係無價的...

Hong 發表於 2014-1-14 13:45:40

除咗報名費之外,其餘都唔係必需嘅。

跑鞋: 平時跑開都會着,唔會因為渣馬而專登買過對新嘅,唔通跑完渣馬就唔着?
MP3: 用電話加臂袋咪得囉,同埋跑步唔一定要聽歌
額頭汗帶: 真係有用咩??
腳跟護墊: 如果有傷嘅話可能係有用嘅
跑步班費用: 自己出去跑街好過
渣馬報名至比賽報名費: 都唔關報渣馬事,有啲牽強

cufre 發表於 2014-1-14 16:07:17

我d裝備唔係為渣馬而買
條數點計?

KANJI 發表於 2014-1-14 16:16:22

其實裝備又唔係只用一次。 無計

dunkel 發表於 2014-1-15 18:36:13

@@ 小生只有報名費……
因為小生是赤足跑的路跑者……
所以一切費用是免費……
除非喝的水也算在支出裡面啦!
HAHA~~~(逃...)

pierre_wo 發表於 2014-1-15 18:57:08

下年用得返,除非只係跑一次啦

Ziramas 發表於 2014-1-16 09:39:22

渣馬報名費:$300.00
Gel : $200.00

Hennatalk 發表於 2014-1-16 13:51:44

Hong 發表於 2014-1-14 13:45
除咗報名費之外,其餘都唔係必需嘅。

跑鞋: 平時跑開都會着,唔會因為渣馬而專登買過對新嘅,唔通跑完渣馬 ...

額頭汗帶,對我來講,是必備。額頭太大汗,如果無汗帶,啲汗就走入對眼,澀得很辛苦。即使阻礙散熱,亦無奈照用。
頁: [1]
查看完整版本: 請問各位為備戰今年渣馬,已用了多少錢?

香港長跑網