ckycat 發表於 2014-2-9 12:25:34

尋找配速員

兩次 PB 都係靠追到一個差唔多速度的師兄/師姐當配速員,
兩次那位師兄/師姐其實都比我快少少,
然後追左一半就放左佢。。。。

有時攞唔岩速度,追左五百米又覺得人家慢/快得濟,
又換第二位。。。 如是者搵好耐才配對到。。。

除了自備均速朋友外,有冇師兄/師姐會咁樣配速?
自己練習課唔夠,掌握唔到節奏,
有冇急救方法?

cyrilchu 發表於 2014-2-9 12:32:35

我用手機,podcast有比跑步用的拍子音樂,不過要帶手機耳筒,pod runner 同motiontraxx 都有用。大俠Post條配速表都好正。

ckycat 發表於 2014-2-9 13:28:20

cyrilchu 發表於 2014-2-9 12:32
我用手機,podcast有比跑步用的拍子音樂,不過要帶手機耳筒,pod runner 同motiontraxx 都有用。大俠Post條 ...

我有聽歌,
暫時有一兩首歌感覺岩 pacing,
但唔夠半馬用~~~
大俠的配速表我會用,
但現時訓練不足的情況下,
是完左一公里去 check pacing,
而不能每步去 check pacing
p.s. 用緊 GARMIN FR10

robbiefung 發表於 2014-2-9 22:32:35

cyrilchu 發表於 2014-2-9 12:32
我用手機,podcast有比跑步用的拍子音樂,不過要帶手機耳筒,pod runner 同motiontraxx 都有用。大俠Post條 ...
多謝CHING, 我好似發現新大陸!!

不過我唔知自己應揀咩BPM

yukng1118 發表於 2014-2-10 11:52:27

FR10 有 virtual pacer function, 可以設定PACE ALERT, 快過, 慢過設定的PACE 會通知你.

tango 發表於 2014-2-10 12:31:25

聽歌同pacing 有乜關係?唔明

cyrilchu 發表於 2014-2-10 15:51:50

pod cast 上可找到比運動如跑步用以跟随拍子的音樂,啲音樂有boom,boom,boom或者其他樂器声,你跟住個拍子,例如我,我下載每分鐘160拍的音樂,跟得到就一般做到6分到1/km,試過10K賽聽180拍音樂,就做過平均4:30,1Km pacing.最後45分pb.
不過啲音樂幾悶,唔係人人頂到.
當然每人步幅長短不一,所以跟到160步頻都唔一定做到6分 1k!要試過先知?
正式比賽唔準用通訊器材,我呢啲慢脚帶耳筒大會都費事捉你,亦捉唔到!;P;P;P

yukng1118 發表於 2014-2-11 10:22:03

yukng1118 發表於 2014-2-10 11:52
FR10 有 virtual pacer function, 可以設定PACE ALERT, 快過, 慢過設定的PACE 會通知你.

那只可以等真的志願速配員出現, 我以前試過跟住掛住430氣球的跑手跑, 跟到26K之後再自己跑. 那些跑手會做合適速度, 快左會即時跑慢D.

bunbun 發表於 2014-2-11 13:47:13

咁你跑幾點? 要找個甚麼pacing的人?
頁: [1]
查看完整版本: 尋找配速員

香港長跑網