alanleung4444 發表於 2014-9-9 19:48:54

其實跑10K係唔使飲水
跑到慶烚烚飲水, 好似D水倒落燒紅GE鑊, 超傷:L

Hong 發表於 2014-9-9 20:05:22

alanleung4444 發表於 2014-9-9 19:48
其實跑10K係唔使飲水
跑到慶烚烚飲水, 好似D水倒落燒紅GE鑊, 超傷

點可以將人同死物混為一談?高溫下運動補充水份可以降溫,防止中暑

keithlky 發表於 2014-9-9 20:15:44

Hong 發表於 2014-9-9 20:05
點可以將人同死物混為一談?高溫下運動補充水份可以降溫,防止中暑

我都係第一次聽到咁既理論。

Hong 發表於 2014-9-9 20:18:15

keithlky 發表於 2014-9-9 20:15

有啲人係會講啲歪理嚟博出位,冇辦法;P

Hong 發表於 2014-9-9 20:19:50

根據佢咁嘅理論,發燒都唔好飲水降溫,會好傷身

patcochoi 發表於 2014-9-9 21:06:33

這個理論是指冰水, 溫水和凍水"可以降溫,防止中暑"

patcochoi 發表於 2014-9-9 21:11:27

keithlky 發表於 2014-9-9 13:41
真係未試過跑比賽「無水」
第一水站近比賽初段,無飲水,去到
第二水站原來無晒水 (已遠離運動場),工 ...

其實, 大會即時買水也不用一千元吧!:L
(一杯水平均不用一元)

swing 發表於 2014-9-9 21:31:37

第一個: 無水杯,無得飲,叫佢倒D落毛巾頂住降溫。真係得少少。好彩跑遠D有部水機飲到幾啖。
第二個: 又無水杯,好彩補給車仔行過,拎左支水,當時係我上年路跑以來第一次做步兵,感覺沮喪,但命仔要緊。
回程再經過水站,支水已飲完,再拎支水特X頂住離開暴曬區。
第三個: 好彩拎到支水,捱去下個水站
最後: 終於係有杯水,拎左一杯飲同降溫跑番終点。

呢次係我路跑以來最辛苦一次,一來訓練不足(之前半個月無跑過),二來太熱太曬,心跳有史以來跑到響錶到上限。

我係慢腳,呢D情況命仔要緊,錫身D好,長跑長有:victory:

patcochoi 發表於 2014-9-9 21:41:37

swing 發表於 2014-9-9 21:31
第一個: 無水杯,無得飲,叫佢倒D落毛巾頂住降溫。真係得少少。好彩跑遠D有部水機飲到幾 ...

健康第一,長跑長有.

bowling68 發表於 2014-9-9 21:49:05

有經驗跑手 10K唔飲水絕對無問題,
但對的新手 缺水就係件事

Hong 發表於 2014-9-9 22:08:57

bowling68 發表於 2014-9-9 21:49

我平時10K都可以唔駛飲水,但今日實在太熱太晒喇

keithlky 發表於 2014-9-9 22:26:34

patcochoi 發表於 2014-9-9 21:06
這個理論是指冰水, 溫水和凍水"可以降溫,防止中暑"

好易會有語言偽術。
冰水 (0 度 結冰 )賽會提供冰水?

keithlky 發表於 2014-9-9 23:06:36

bowling68 發表於 2014-9-9 21:49
有經驗跑手,赤腳跑得快過新手,咁係咪可以唔洗買跑鞋
你問下 必達 Angela, 今日有冇飲過水 ? 先好講喇 。

bowling68 發表於 2014-9-9 23:23:42

keithlky 發表於 2014-9-9 23:06
有經驗跑手,赤腳跑得快過新手,咁係咪可以唔洗買跑鞋
你問下 必達 Angela, 今日有冇飲過水 ? 先好講喇...

我意思係絕大部份跑手都要補水,
只不過有 ching 話
"跑到慶烚烚飲水, 好似D水倒落燒紅GE鑊, 超傷"
我都覺得好奇怪

alanleung4444 發表於 2014-9-10 10:45:09

算啦, 我只係簡單形容
你地冇咁GE知識, 就話人怪, 又可能我講得唔好
補充水份的確可以降溫, 而dehydation係中暑其中一個原因
但你跑到慶烚烚時(我指心率係MAX 8-10成)
飲水落胃會引起血管收縮,vasoconstriction, 同vagal symptom
唔夠血上腦係會暈
所以你有冇見到D醫護人員係對中暑GE人平臥, 腳高頭低, 得佢好D, 心跳冇咁怏,
恢復知覺後才一小口一小口補水, 如果唔醒先intrevenous infusion
另外, 你有冇見過運動員補水只係用呢濕口
佢地飲水只會等心率去返MAX 6-7成先飲
同埋佢地長課係會補水, 但一定唔會用咁高心率跑
完成比賽休息一會才飲水係必要, 跑完冇水飲係有問題

等埋呀 發表於 2014-9-10 10:57:01

我自備水,越過第一個水站,唔知第二定第三個水站起有支裝水。我完成時間是63分鐘。

keithlky 發表於 2014-9-10 11:15:27

bowling68 發表於 2014-9-9 23:23
我意思係絕大部份跑手都要補水,
只不過有 ching 話
"跑到慶烚烚飲水, 好似D水倒落燒紅GE鑊, 超傷"

誤解了你意思

keithlky 發表於 2014-9-10 11:25:21

alanleung4444 發表於 2014-9-10 10:45
算啦, 我只係簡單形容
你地冇咁GE知識, 就話人怪, 又可能我講得唔好
補充水份的確可以降溫, 而dehydation ...
你所講既當然明啦,識跑長跑都知每次補小小水,並不是每個水站飲幾百ml 落肚。
但唔可以用係今次 TKO 賽事係 extremely case, 33 度 當頭太陽晒住,仲做緊劇烈運動,大會預備不善無水比人係絕對不能接受。
你唔明既,講多次
「 你問下 必達 Angela, 今日 TKO 賽 有冇飲過水 ? 先好講喇... 」

jasoncyk114 發表於 2014-9-10 13:08:43

我跑到第一個水站時重有水,第二個已經話無杯,但重有水
所以我就馬上作出決定,放棄呢場10K...慢jog 返終點算數......因為我都想緊會唔會第三個站都無。

我中過暑,自己知自己易中。無謂要上白車啦

wlau 發表於 2014-9-10 13:14:12

patcochoi 發表於 2014-9-9 21:11
其實, 大會即時買水也不用一千元吧!
(一杯水平均不用一元)
佢第三個水站有即時買水.. , 我D 慢腳去到, 佢係一支支俾我地..
但第二個水站無水已經玩死好多人.. 無水既情況, 第二至第三個水站係全程行, ..仲要中間無樹蔭, 真係想死..
到第三個水站, 雖然有成支水俾我, 但我唔駛兩野已經飲左差不多成支.. 都無心機再跑落去..
到第四個水站. 都有水.. 但.. 同樣.. 無晒心機砲..
諗住返到來.. 會有水同能量飲品.. 點之.. 兩樣都無... 但食多個梨.. 都叫有番D 糖同水保充番D..

P.S 我帶左八達通.. 但.. 連一部汽水機都無.. :'(
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: Pb 跑,創新無水懲罰機制,值得一讚

香港長跑網