大圍新跑手 發表於 2010-1-26 13:03:03

原帖由 swtcheng 於 2010-1-7 11:49 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
從2009年正式愛上長跑運動. 在09年度內參加了10多場的賽事. 由開始時跑10k要1小時到現在可以45min. 期望可以通過更多操練再提升水平.

06/01/2010 櫻桃街公園 9k 41:40

2009年1月累積 : 16k
ching咁快可以10K去到45'真係強~ngD176hgh

derek_cat 發表於 2010-1-26 13:42:22

原帖由 swtcheng 於 2010-1-25 09:48 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
尋日跑完沙田新春跑10k. 成績係47"20'. 自己當然唔係很滿意呢個成績啦. 最近參加了不同的10k 比賽. 單在1月份已經有三場賽事. 本以為多參加比賽. 成績必有進步. 但經過昨天的比賽. 反而成績每況愈下. 情況令人憂慮....
比赛太多,会过度疲劳的。。。。没有时间休息恢复。。。

swtcheng 發表於 2010-1-29 11:20:43

尋日輕鬆跑左6k. 因為早兩日打左場籃球. 到尋晚條腿都仲係好累.... 所以希望jog 下跑鬆下條腿.

呢緊星期日又有一場10k啦. 今次由科學園起點.. 比較新鮮.

今次會以平常心來跑. 不太期望pb. 希望可以重新享受一下比賽的快樂.

一月累積 : 70K

swtcheng 發表於 2010-2-1 17:56:35

尋日參加左糖尿10k. 比賽由科學園起點出發. 反方向跑往大埔. 從大埔跑來科學園都跑了很多次. 反方向跑入大埔就第一次. 感覺都幾新

swtcheng 發表於 2010-2-8 15:18:18

尋日去左跑西貢10k. 呢埸比賽係我連續四個星期都有賽事的星期日. 感覺良好. 雖然連續四個星期都去不同的地方比賽. 不過身體上都還可以應付過來. 問題是沒有一份渴求的感覺. 就這樣4場賽事都沒有一場能打破之前紀錄的代表作. 唯有繼續努力.

關於昨天的比賽. 感受極深. 一大清早起床. 外面的天色已經屬於昏暗. 起來第一件事當然看一看天氣報告. 一如之前的預告. 多雲有雨. 還有雷暴. 心在想是否應該放款呢. 不過看看外頭的天氣就不是太差. 起碼在這一刻沒有下雨呢.. 第四場..挨埋佢吧.

出門坐地鐵到達坑口. 天氣已經很差了. 下著比賽大的雨. 不過人已到了. 車上亦滿載其他師兄師姐. 沒有理由現在才缩沙.. 結果又上了車.

到了西貢場地. 雨愈落愈大. 所有人都在找地方避雨. 試問這樣的境況真的可以比賽嗎. 不過看大會的工作人員. 好像讓賽事如期舉行. 賽事在9:30 準時起步. 既然已經來了. 基本上都沒有選擇的餘地. 只好硬著頭皮換衫. 時間非常緊迫. 所以的熱身都沒有做足. 9:30 準時起步. 迎來的雨點令跑起來更困難. 不過最困難的還是上下坡的路段. 這次西貢跑雖說是麥理浩徑最平坦段. 但要在這路段進行長跑亦有一定的難度. 不過感覺上比石崗比賽容易一點.

今天比較特別的是在開步不久已經跟在兩位師姊之後. 他們兩個跑來都很有節奏. 特別在上坡的力量亦充足. 本來頭3k都能跟上她們的步伐. 不過到3k的大上坡被她們放了.... 接下來. 由於我的腳趾隱隱作痛. 雖然氣力上還有很多. 但痛楚令我不能加快速度. (是時候買新鞋了)

今天成績 = 49"15' . 比石崗快少少.

swtcheng 發表於 2010-2-11 11:57:08

尋晚第一次參加tko 約跑. 跑interval... 一個字 . 爽

1.9K的interval跑,共跑3圈,每圈之間休息約3.5-4min。

路線:將軍澳運動場外圍
距離:約1.9K

時間
第一圈:9 ' 16 "
第二圈:8 ' 40 "
第三圈:8 ' 21 "

711MF 發表於 2010-2-15 20:12:24

stephenyau 發表於 2010-9-6 17:38:57

原帖由 烏拉 於 2010-9-6 17:15 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
幫d老友掃下塵先.hgjD115ghjg" />" />hj

大師亨原來有個blog. 不如ng10hgh 再寫返啦

嘩..嘩..嘩...真係物以罕為貴...通利記得開始寫多d啦...ng10hgh

唔係就比人寫架拿...:lol

馬神 發表於 2010-9-6 20:46:04

原帖由 stephenyau 於 6-9-2010 17:38 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

嘩..嘩..嘩...真係物以罕為貴...通利記得開始寫多d啦...ng10hgh

唔係就比人寫架拿...:lol

嘩, 唔睇真係唔知, 原來大師兄都有個BLOG, 真係要迫佢再寫番先 , HEHE nbjhbjghkj
頁: 1 [2]
查看完整版本: 累積一點一滴的跑步紀錄

香港長跑網