香港長跑網 - 長跑長友

標題: 有咩消炎軟膏介紹? [打印本頁]

作者: wavetong    時間: 2010-4-17 21:54
標題: 有咩消炎軟膏介紹?
腳掌起床痛
作者: running-sue    時間: 2010-4-17 22:30
原帖由 wavetong 於 2010-4-17 21:54 發表
腳掌起床痛

ching, 你係腳掌定腳踭
係咪落床, 行順咗又唔痛果種呢
作者: wavetong    時間: 2010-4-18 12:21
yes ar, sue
係腳掌
作者: 大力蘇    時間: 2010-4-18 20:03
可以試下 Voltaren "服他靈"
作者: dannylun    時間: 2010-4-19 23:36
亦可以試吓 ibufen 5% gel.
作者: wavetong    時間: 2010-4-19 23:58
thanks guys
作者: 得得地    時間: 2010-4-20 11:34
原帖由 wavetong 於 2010-4-17 21:54 發表
腳掌起床痛
原帖由 running-sue 於 2010-4-17 22:30 發表

ching, 你係腳掌定腳踭
係咪落床, 行順咗又唔痛果種呢

登錄/註冊後可看大圖

Post-rest pain occurs after a long period of rest,such as after walking in the morning or prolonged sitting. A sharp painis felt that usually subsides after being on the affected foot forapproximately ten minutes allowing the fascia has warmed up.

Stretches specifically for the plantar fascia

http://www.tri247.com/article_2929_Physio+Corner:+Plantar+Fasciitis.html?category=
作者: wavetong    時間: 2010-4-23 23:28
lauchai 提供
超超超慢腳 Ching
1. 試下用熱溫水浸腳, 一日三次, 一個week自然會好. 因我都係.
2. 普通冬青油, 不用揉, 只 才查 .
作者: matinfeng    時間: 2010-6-15 15:51
用青草膏試下
作者: 100100100    時間: 2010-7-11 17:16
師兄, 不如你睡覺前先用左腳同右腳"搓包剪揼"...约5~10分鍾, 然後企直,用自身體重...脚板壓按着綱球,先在痛的部份前後來回用力一点搓按...跟着打圈按(我自己是分開前掌, 中掌 & 後掌/踭; 順時針(右腳) & 返時針(左脚)方向...又各约5~10分鍾。宜家起牀腳板揪少咗, 希望你啱使啦!

ps. 消炎軟膏--->醫生回答: "外用嘅...咪side錢la, 無用架! 按摩軟膏買平平地祖國既"東青軟膏"就得la"~~

作者: 宇宙最慢    時間: 2010-7-22 11:14
你似乎是'跟膜炎', 聽說你要'全部'鞋都有吸震功能, 慢慢自然會好番.
我都超過半年都未好番晒, 不過我都幾輕微, 起床唔好痛.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2