香港長跑網 - 長跑長友

標題: 4月25日新娘潭操車 [打印本頁]

作者: gforce    時間: 2010-4-20 13:31
標題: 4月25日新娘潭操車
原來果日有單車比賽, 無得操

作者: franklcf    時間: 2010-4-21 14:20
創新路lor又可以跑, 黎沙倉啦 , 青公少車.
作者: gforce    時間: 2010-4-21 20:04
原帖由 franklcf 於 2010-4-21 14:20 發表
創新路lor又可以跑, 黎沙倉啦 , 青公少車.

應該會去創新路啦, 遲d有機會先同你青公走轉
作者: 魚蛋明    時間: 2010-4-21 20:09
沙倉係指邊到呢?
同埋師兄你地會踩單車又跑步咁操架?
D單車就咁鎖係路邊啊?
作者: gforce    時間: 2010-4-21 20:14
原帖由 魚蛋明 於 2010-4-21 20:09 發表
沙倉係指邊到呢?
同埋師兄你地會踩單車又跑步咁操架?
D單車就咁鎖係路邊啊?

沙倉係青山公路
跑踩要有人做watch man
作者: JC    時間: 2010-4-21 23:46
咁多位ching, 你地係咪只係星期日踩車架?
小弟剛剛開始踩, 單車技術由零開始, 踩馬路又係零開始, 想搵人偷吓師,
不過星期日要返教會, 會唔會有其他日子約埋操車架?
多多指教~

註: 小弟游水完全唔掂, 所以三鐵無緣, 志在搵車友
作者: franklcf    時間: 2010-4-22 00:14
最好就係單車徑玩玩先, 習慣一下架車既性能 或參加下d 鐵人班(會有, 政府亦有), 一季幾百就okay, 可以好好玩又安全.
作者: 三水豆腐    時間: 2010-4-22 10:53
平日單飛南生圍,但就唔會plan定時間,好難約人噶。

原帖由 JC 於 2010-4-21 23:46 發表 咁多位ching, 你地係咪只係星期日踩車架?小弟剛剛開始踩, 單車技術由零開始, 踩馬路又係零開始, 想搵人偷吓師, 不過星期日要返教會, 會唔會有其他日子約埋操車架?多多指教~註: 小弟游水完全唔掂, 所 ...

作者: JC    時間: 2010-4-22 16:46
似乎真係比較難約, 家住將軍澳,
打算先去沙田/大埔操下單車徑先
作者: 魚蛋明    時間: 2010-4-23 00:10
JC 兄
將軍澳就麻煩D,走圍都係斜路
如果你過黎大埔或者沙田係開四個轆載住部單車過黎定係坐交通工具?
聽過將軍澳個邊工業區都幾多平路踩
或者可以係個邊體驗下先
作者: rockiec    時間: 2010-4-23 08:03
原帖由 JC 於 2010-4-21 23:46 發表
咁多位ching, 你地係咪只係星期日踩車架?
小弟剛剛開始踩, 單車技術由零開始, 踩馬路又係零開始, 想搵人偷吓師,
不過星期日要返教會, 會唔會有其他日子約埋操車架?
多多指教~

註: 小弟游水完全唔掂, 所以三鐵無緣, 志在搵車友

JC 團長開始玩兩鐵啦!

其實tko 大把單車手, 不過佢地係唔跑ge !
多數周日朝早踩去布袋澳/大坳門

間中亦會响tko 馬路見到佢地踪影!

聽 -R- 校長講, 佢自己都有踩,
不過係超長距離, tko-->鹿頸 100K
好似唔啱你!
作者: JC    時間: 2010-4-23 08:06
原帖由 魚蛋明 於 2010-4-23 00:10 發表
JC 兄
將軍澳就麻煩D,走圍都係斜路
如果你過黎大埔或者沙田係開四個轆載住部單車過黎定係坐交通工具?
聽過將軍澳個邊工業區都幾多平路踩
或者可以係個邊體驗下先

明ching, 我打算搭港鐵轉東鐵,
時間算ok, 反而煩惱帶車搭港鐵的問邊.

將軍澳去邊都要經1:10斜路, 練跑有箸數,
踩車爬坡我就真係有排操喇 (超新手軟腳蟹一名)
作者: rockiec    時間: 2010-4-23 08:26
原帖由 JC 於 2010-4-23 08:06 發表

JC 團長, 除非你架係摺車,
rb/mtb 上唔到港鐵架!

不如諗下租車, 但一般租車檔好遲開,
大約朝早10點到, 未必就到佢地練習時間!
所以我通常都係一個人練,
有興趣可以約埋一齊!
作者: JC    時間: 2010-4-23 08:45
原帖由 rockiec 於 2010-4-23 08:03 發表
JC 團長開始玩兩鐵啦!
其實tko 大把單車手, 不過佢地係唔跑ge !
多數周日朝早踩去布袋澳/大坳門
間中亦會响tko 馬路見到佢地踪影!
聽 -R- 校長講, 佢自己都有踩,
不過係超長距離, tko-- ...

rockiec兄, 玩兩鐵我仲有排都未得,
你都知我跑步超慢腳, 踩車就更加冇力,
都係試踩一排, 睇下應唔應付到先啦,
到時再跟你學嘢

布袋澳路線正呀, 見逍遙團既ching/ctse幾鐘意跑就知啦,
遲D都試下踩入去
作者: gforce    時間: 2010-4-23 08:46
原帖由 JC 於 2010-4-23 08:06 發表

幾十蚊買個袋就可以上港鐵, 好多ching ctse都係咁, 絕對無問題
作者: JC    時間: 2010-4-23 08:49
原帖由 rockiec 於 2010-4-23 08:26 發表
JC 團長, 除非你架係摺車,
rb/mtb 上唔到港鐵架!
不如諗下租車, 但一般租車檔好遲開,
大約朝早10點到, 未必就到佢地練習時間!
所以我通常都係一個人練,
有興趣可以約埋一齊!

我聽朋友講, 佢地折轆入袋, 尾卡車上,
非繁忙時間都可以.

時間方面, 我反而愈早愈好, 踩完返屋企交人

作者: gforce    時間: 2010-4-23 08:59
原帖由 JC 於 2010-4-23 08:49 發表
時間方面, 我反而愈早愈好, 踩完返屋企交人

呢個係好多有家室男士既做法, 早起偷時間
最好返到屋企另一半仲未起床, 直頭無事發生過一樣
作者: franklcf    時間: 2010-4-23 09:19
我試過上西鐵 架用大袋+ 轆用另一袋 + 個背包(頭盔+lock 鞋)上西鐵去紅磡.
okay, ge.
今晚青公tilt 機, 所以吾去大尾督操車, 星期六開游水第一課, 有冇師兄紅磡游早水?

借個位問, 邊個知元朗有冇 Vittoria Corsa Evo  CX Tubular Tyre/ 馬牌 Sprinter? 成個星期有鈴冇呔用, 荃灣d車鋪多, 單rb野真係好少. 其實荃灣有好多rb 友.
作者: JC    時間: 2010-4-23 10:02
原帖由 orce 於 2010-4-23 08:59 發表
呢個係好多有家室男士既做法, 早起偷時間
最好返到屋企另一半仲未起床, 直頭無事發生過一樣

心聲.......
晨早天檬光團啱晒我
作者: 三水豆腐    時間: 2010-4-23 10:06
Vittoria 去祥記睇睇。

原帖由 franklcf 於 2010-4-23 09:19 發表 我試過上西鐵 架用大袋+ 轆用另一袋 + 個背包(頭盔+lock 鞋)上西鐵去紅磡.okay, ge.今晚青公tilt 機, 所以吾去大尾督操車, 星期六開游水第一課, 有冇師兄紅磡游早水?借個位問, 邊個知元朗有冇 Vittoria Cors ...

作者: 三水豆腐    時間: 2010-4-23 10:07
講緊我啊

原帖由 orce 於 2010-4-23 08:59 發表 呢個係好多有家室男士既做法, 早起偷時間最好返到屋企另一半仲未起床, 直頭無事發生過一樣

作者: JC    時間: 2010-4-23 10:20
原帖由 franklcf 於 2010-4-23 09:19 發表
我試過上西鐵 架用大袋+ 轆用另一袋 + 個背包(頭盔+lock 鞋)上西鐵去紅磡.
okay, ge.

東/西鐵都應該okay, 但港鐵就比較要偷偷地
作者: kito807    時間: 2010-4-23 10:55
JC CHING 游水我都唔掂, 一齊練啦

單車如果入大埔踩記得搵我呀
作者: franklcf    時間: 2010-4-23 10:56
http://vicky-plaxton.net/plaxtonl/bikes/biketransport.html
單車進入及使用其他交通工具情況
作者: kito807    時間: 2010-4-23 11:42
5月2日 中銀前最後一個星期日, 唔知有無人約出車呢
作者: gforce    時間: 2010-4-23 13:11
原帖由 kito807 於 2010-4-23 11:42 發表
5月2日 中銀前最後一個星期日, 唔知有無人約出車呢

如果天氣OK的話, 一定會啦
作者: gforce    時間: 2010-4-23 13:16
原帖由 JC 於 2010-4-23 08:45 發表

rockiec兄, 玩兩鐵我仲有排都未得,
你都知我跑步超慢腳, 踩車就更加冇力,
都係試踩一排, 睇下應唔應付到先啦,
到時再跟你學嘢

布袋澳路線正呀, 見逍遙團既ching/ctse幾鐘意跑就知啦,
遲D都試下踩 ...

慢絕對唔係一個問題, 玩耐d仲抵
好似跑渣打咁, 幾慢都唔會有人理你, 自己享受就得啦
作者: JC    時間: 2010-4-23 16:49
原帖由 orce 於 2010-4-23 13:16 發表

慢絕對唔係一個問題, 玩耐d仲抵
好似跑渣打咁, 幾慢都唔會有人理你, 自己享受就得啦

又係喎......
作者: rockiec    時間: 2010-4-23 19:52
原帖由 orce 於 2010-4-23 08:46 發表
幾十蚊買個袋就可以上港鐵, 好多ching ctse都係咁, 絕對無問題

Jason 兄, 個袋點用呢? 拆咗兩個轆, 個車架都好大!
seat 位拆都無問題, 但個把手連埋咁多線,
好難拆! 咁樣拆拆裝裝, 隨時唔見咁啲配件咪好弊??
作者: loudspeaker    時間: 2010-4-23 21:35
原帖由 rockiec 於 2010-4-23 19:52 發表

Jason 兄, 個袋點用呢? 拆咗兩個轆, 個車架都好大!
seat 位拆都無問題, 但個把手連埋咁多線,
好難拆! 咁樣拆拆裝裝, 隨時唔見咁啲配件咪好弊??

rockiec hing, 是這樣的,
RB, 我們不用拆龍頭的,這 link 是 Dahon, 但是差不多
http://www.youtube.com/watch?v=I2moMe5YZsE

作者: rockiec    時間: 2010-4-23 22:54
原帖由 loudspeaker 於 2010-4-23 21:35 發表
rockiec hing, 是這樣的,
RB, 我們不用拆龍頭的,這 link 是 Dahon, 但是差不多
http://www.youtube.com/watch?v=I2moMe5YZsE

謝謝loud 兄條link, 但果部係摺車, 把手唔係S型, 入袋無問題,
但rb 唔拆龍頭, 連埋車架, 唔止130cm噃, 點入港鐵呢?
作者: gforce    時間: 2010-4-23 23:29
原帖由 rockiec 於 2010-4-23 22:54 發表

謝謝loud 兄條link, 但果部係摺車, 把手唔係S型, 入袋無問題,
但rb 唔拆龍頭, 連埋車架, 唔止130cm噃, 點入港鐵呢?

我無真正度過係咪過130cm, 不過用果種袋係入到港鐵既
我地都成日約d無私家車既ching ctse踩車, 佢地都無遇到有咩問題
有機會你上來, 示範比你睇
作者: kito807    時間: 2010-4-24 00:35
我架單車係旺角買, 買完都係坐火車返大埔, 拆左個前LOOK, 跟住就咁直行直過無問題WO
坐最前或最後一卡
作者: gforce    時間: 2010-4-24 13:13
原帖由 kito807 於 2010-4-24 00:35 發表
我架單車係旺角買, 買完都係坐火車返大埔, 拆左個前LOOK, 跟住就咁直行直過無問題WO
坐最前或最後一卡

其實有時都好睇港鐵職員既心情, 有果袋比人話既機會細好多
仲要睇下係呼煩忙時間
作者: kopo1128    時間: 2010-4-24 13:49
我上次响沙田攞架新車返粉嶺, 當時晚上9:00左右, 我原本諗住拆前LOOK, 後來見冇乜人, 於是就乜都唔拆就過, 睇下會點!! 去到月台, 見到有工作人員, 但剛好車來了, 馬上上車, 到粉嶺後, D工作人員都冇詐型, 不過反而車廂內的人會覺得架車阻住佢地上落!!
作者: rockiec    時間: 2010-4-24 14:14
應該話搭東鐵係無咁大問題, 因為長度限制170cm,
淨拆前轆都唔過170cm, 所以搭東鐵係容易啲!!

但搭港鐵長度限制係130cm, 真係要拆晒所有野,
包括前、後轆、龍頭、seat 位、腳踏... 然後逐樣入袋!
我諗都要半粒鐘! 再砌番又要半粒鐘...
成一個鐘咁滯, 不如踩去東鐵站上車仲實際!
作者: 魚蛋明    時間: 2010-4-24 23:31
小弟未試過東鐵以外既線路
東鐵線基本上拆頭轆都無乜問題
職只心情靚成部推入去都得

有個方法我覺得對比個D單車袋好似方便D
用個D黑色大垃圾膠袋
袋左頭轆,然後入左車架,後轆唔拆就咁拖住
前轆手拎住
唔係繁忙時間,去車頭車尾應該都無乜人炸型掛
作者: franklcf    時間: 2010-4-25 02:22
原帖由 kopo1128 於 2010-4-24 13:49 發表
我上次响沙田攞架新車返粉嶺, 當時晚上9:00左右, 我原本諗住拆前LOOK, 後來見冇乜人, 於是就乜都唔拆就過, 睇下會點!! 去到月台, 見到有工作人員, 但剛好車來了, 馬上上車, 到粉嶺後, D工作人員都冇詐型 ...

阻住佢地上落
係好正常, 因為真係
作者: eddiebuzz    時間: 2010-4-25 13:33
標題: 回復 36# 的帖子
RB 拆前、後轆後, 對角接近 133cm

登錄/註冊後可看大圖

作者: rockiec    時間: 2010-4-25 22:48
原帖由 eddiebuzz 於 2010-4-25 13:33 發表 RB 拆前、後轆後, 對角接近 133cm...

謝謝eddie 兄幅相, 明白好多!

個袋望落好輕盈, 架車裝咗未? 抑或係個吉袋?

若果唔拆龍頭, 車架有成 13x cm, 過咗港鐵ge 限制!
抑或車架都有大、小之分??
作者: eddiebuzz    時間: 2010-4-25 23:14
標題: 回復 40# 的帖子
呢張相係上年玩完927返到屋企樓下影. 有餡的

作者: eddiebuzz    時間: 2010-4-25 23:15
標題: 回復 40# 的帖子
呢張相係上年玩完927返到屋企樓下影. 同埋因為形狀係有點不規則, 我先度最長矩離. 唔知港鐵條例點寫了. 同埋車架係有唔同size, 我架係52cm. 其實講到尾, 袋住入閘, 車頭/尾上車, 大概ok la

作者: JC    時間: 2010-4-26 01:15
原帖由 eddiebuzz 於 2010-4-25 23:15 發表
呢張相係上年玩完927返到屋企樓下影. 同埋因為形狀係有點不規則, 我先度最長矩離. 唔知港鐵條例點寫了. 同埋車架係有唔同size, 我架係52cm. 其實講到尾, 袋住入閘, 車頭/尾上車, 大概ok la

ching, 請問你個BAG係邊度可以買到呀, 同埋接埋大唔大舊架?
作者: rockiec    時間: 2010-4-26 08:08
原帖由 JC 於 2010-4-26 01:15 發表 ching, 請問你個BAG係邊度可以買到呀, 同埋接埋大唔大舊架?

x2, 我都想知!!

唔知 Jason 度有無呢?
作者: eddiebuzz    時間: 2010-4-26 08:30
我係深水埗福華街銜市街邊擋買(地鐵高登出口) 冇記錯約百五

作者: franklcf    時間: 2010-4-26 09:07
原帖由 eddiebuzz 於 2010-4-26 08:30 發表

今年一月買平過百五, 所以值得買定一個. 好似重有鈴袋賣, 左架右鈴背包, 去邊都得.
作者: JC    時間: 2010-4-26 21:27
原帖由 eddiebuzz 於 2010-4-26 08:30 發表

唔該ching, 揾日逛吓先
睇個size, 應該要揹個背包黎裝住佢踩車 ^^
作者: eddiebuzz    時間: 2010-4-26 22:25
標題: 回復 47# 的帖子
just outside of the 3 shop

http://maps.google.com/?ie=UTF8&hq=&hnear=Tsim+Sha+Tsui,+Hong+Kong&ll=22.331462,114.16244&spn=0,0.004128&t=h&z=19&layer=c&cbll=22.331462,114.16244&panoid=-k0sZYm_NZVg37HKDt5iMQ&cbp=12,291.52,,0,14.24
作者: gforce    時間: 2010-4-26 22:48
原帖由 rockiec 於 2010-4-26 08:08 發表

x2, 我都想知!!

唔知 Jason 度有無呢?

都有, 不過你去深水步買啦, 我地都係用來方便下人咋, 無錢賺....
作者: rockiec    時間: 2010-4-27 20:59
謝謝 eddie 同埋 jason ching ge 報料! 唔該晒!

會去深水步睇下, 唔啱ge 話/搵唔到... 再入去沙田貢下!
作者: JC    時間: 2010-5-4 17:25
原帖由 franklcf 於 2010-4-26 09:07 發表

今年一月買平過百五, 所以值得買定一個. 好似重有鈴袋賣, 左架右鈴背包, 去邊都得.

報告: 車袋$90, 轆袋$60, 一套$130

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2