香港長跑網 - 長跑長友

標題: 其實點樣分Mizuno 訓練鞋 同 比賽鞋=.= [打印本頁]

作者: 賓仔    時間: 2010-4-24 19:51
標題: 其實點樣分Mizuno 訓練鞋 同 比賽鞋=.=
其實點樣分Mizuno 訓練鞋 同 比賽鞋=.=
作者: quantum    時間: 2010-4-24 20:02
原帖由 賓仔 於 2010-4-24 19:51 發表
其實點樣分Mizuno 訓練鞋 同 比賽鞋=.=

好複雜架- -"
而且你都唔洗問- -"
我對美津既鞋深有研究- -"
得閒帶你去鞋店講講
作者: 阿賢    時間: 2010-4-24 21:04
http://www.mizunousa.com/equipment.nsf/group?openform&div=running&cat=10run1-track&subcat=racing
唔知呢個網幫唔幫到樓主?
作者: wtfgary    時間: 2010-4-24 22:03
其實呢, 我覺得好depends. 每個人/ 同每個品牌的definition都可能唔同.  比賽鞋都可以練習, 練習鞋都可以比賽.

比賽鞋通常比較輕, 但support同cushioning比較少.
練習鞋通常比較重, 但support同cushioning比較好.

見過外國magazine用300g做分界
作者: 賓仔    時間: 2010-4-24 22:11
我果隻岩岩好300g =.=
作者: tyler    時間: 2010-4-24 22:41
我有隻唔260g,個盒寫住racing
Mizuxo 有唔少款係得百幾g
作者: kenkenking    時間: 2010-4-24 22:54
原帖由 tyler 於 2010-4-24 22:41 發表
我有隻唔260g,個盒寫住racing
Mizuxo 有唔少款係得百幾g

我記得練跑個D係叫running
比賽個D係racing
作者: 賓仔    時間: 2010-4-24 23:40
我果隻個盒寫住running
作者: CharlesAF    時間: 2010-4-25 18:16
比賽同練習鞋之分與體重有關,
雖然Mizuno公司有將鞋分為比賽鞋同練習鞋, 但同一對鞋未必個個人用途都一樣
例如:
有人著Creation練習, 著Rider比賽
有人著Rider練習, 著Aero比賽
有人著Aero練習, 著Idaten比賽
有人著Idaten練習, 著Spacer比賽
作者: 齋老味    時間: 2010-4-26 15:37
原帖由 CharlesAF 於 2010-4-25 18:16 發表
比賽同練習鞋之分與體重有關,
雖然Mizuno公司有將鞋分為比賽鞋同練習鞋, 但同一對鞋未必個個人用途都一樣
例如:
有人著Creation練習, 著Rider比賽
有人著Rider練習, 著Aero比賽
有人著Aero練習, 著Idaten比賽
...

可能小弟過重既關係
我正正就係 "著Creation練習, 著Rider比賽"
不過到我減多d磅之後
就會升尼去 "著Rider練習, 著Aero比賽"  

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2