香港長跑網 - 長跑長友

標題: 大脾神經痛 [打印本頁]

作者: P5C27    時間: 2010-5-3 15:56
標題: 大脾神經痛
因為訓練量過度,及沒有休息
所以大睥一受力就痛,跑步跑唔得快
痛感很像在肌肉群中,有小小像神經痛

有冇師兄曾經試過可以分享下呀
作者: P5C27    時間: 2010-5-13 21:48
今日去睇骨科,佢話係條根傷左,勞損
開左支藥膏比我,我都唔知有冇用.............
作者: P5C27    時間: 2010-5-16 11:13
隻腳終於好番,骨科開左隻藥膏
酮洛芬凝胶
作者: 阿賢    時間: 2010-5-16 11:57
恭喜師兄好返,重返跑道吧
作者: forget    時間: 2010-5-17 10:52
兩個禮拜好番,C兄可否PM小弟邊位醫生同價錢,隻左腳都小痛成個禮拜,又無相熟醫生,唔該
作者: P5C27    時間: 2010-5-17 11:27
我係起深圳睇,你可以去睇骨科/
買支藥膏,名叫法斯通凝胶/酮洛芬凝胶
作者: TerrySze    時間: 2010-5-18 11:26
原帖由 P5C27 於 2010-5-3 15:56 發表
因為訓練量過度,及沒有休息
所以大睥一受力就痛,跑步跑唔得快
痛感很像在肌肉群中,有小小像神經痛

有冇師兄曾經試過可以分享下呀

CHING, 我都係前排跑速度多,大睥一受力就痛,痛位係大睥外側成條肌肉.
你係邊個位痛 ?

買支藥膏,名叫法斯通凝胶/酮洛芬凝胶 <--- 都係深圳買 ?

作者: P5C27    時間: 2010-5-18 12:01
原帖由 TerrySze 於 2010-5-18 11:26 發表

CHING, 我都係前排跑速度多,大睥一受力就痛,痛位係大睥外側成條肌肉.
你係邊個位痛 ?

買支藥膏,名叫法斯通凝胶/酮洛芬凝胶  

我係大脾內則,感覺上好似係肌肉痛,但唔係,係條筋痛
如果痛果隻腳,單腳條係痛到跳唔起
支藥膏係深圳買,38蚊

師兄之後點樣好番?
作者: TerrySze    時間: 2010-5-18 12:08
原帖由 P5C27 於 2010-5-18 12:01 發表

支藥膏係深圳買,38蚊

師兄之後點樣好番?

我只腳未好番.試過吃消炎/止痛藥 : 美樂芬都係頂得一兩日.
上星期休了成個星期.好DD.
琴晚去衝速度,點知行回家途中竟然一d都唔痛.
作者: P5C27    時間: 2010-5-18 12:23
原帖由 TerrySze 於 2010-5-18 12:08 發表

我只腳未好番.試過吃消炎/止痛藥 : 美樂芬都係頂得一兩日.
上星期休了成個星期.好DD.
琴晚去衝速度,點知行回家途中竟然一d都唔痛.

我休左成個星期都未好,查左果隻野就好左,哩家都係好番8成
琴日跑完,今日就好似有小小痛
作者: TerrySze    時間: 2010-5-18 13:40
原帖由 P5C27 於 2010-5-18 12:01 發表

支藥膏係深圳買,38蚊

師兄之後點樣好番?

我只左腳而家好攰,仲有腳板底筋膜炎...試唔到單腳跳.
作者: P5C27    時間: 2010-5-23 23:57
上個月27號傷,到今個月跑下跑下,同查左隻藥膏2星期 先好番
作者: P5C27    時間: 2010-5-27 18:03
http://www.newdruginfo.cn/Html/cutis/2217.html
支藥膏既資料

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2