香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑跑下卑狼狗追住黎咬點搞 [打印本頁]

作者: pkscl    時間: 2010-5-27 20:00
標題: 跑跑下卑狼狗追住黎咬點搞
話說琴晚同個fd跑步,
我跑得快佢少少,
咁我就係佢前面跑緊啦,
突然間聽到後面有狗吠聲,
咁我就向後望啦,
居然見到我個fd卑2隻狼狗追緊,(果時我同我個fd隔5,6米左右)
一路追一路吠,
有隻仲追到我個fd腳邊,
我個fd就大聲叫我走,
咁我就一路跑一路向後望下我個fd點,
佢就係加速狂爆,好快就跑到我隔離,
果時2隻狗仲係後面同我地保持1米距離左右追緊,
我地見到前面有馬路著左綠燈,
就爆埋過去,
之後果2隻狗就停左係度狂吠無追黎,
我地驚會再追黎,於是就向前跑多陣先,
過左3分鐘先返去睇下有無再追黎..

事後問返我個fd做乜卑2隻狗追,
佢話果2隻應該係流浪狗黎,
可能係入左佢地既領土,
所以就追我地,
成件事就係我個fd跑跑下見到有2隻狼狗係泊車場閘口走左出黎,
我個fd開頭都無點理,
點知過左1,2秒,2隻狗就衝向我個fd度,
於是我個fd就加速,
不過隻狗好快,我個fd話差d就咬到佢隻腳...

好彩跑左200米左右就走甩,唔係真係唔知點算= =
有無C hing,C tse有類似既經歷呢?
如果你遇到咁既情況,你會點做?
作者: hkyen    時間: 2010-5-27 21:22
運路走啦 Dog Dog 真係唔野得
作者: lewischan    時間: 2010-5-27 22:14
其實狗的膽子不大
只要你不要怕,嚇番佢地就得。當然可免則免
作者: 賓仔    時間: 2010-5-27 23:22
你下次話 , 我奉我主耶穌基督的名來驅趕你
作者: econecon    時間: 2010-5-28 00:38
琴日有老鼠咬人.. 所以小心d啦. 狗都... 好危險
作者: lvrunner    時間: 2010-5-28 06:42
The more you run away, the more they chase after you, that is their instinct.  Next time try to stand still with no eyes contact, they sniff you a little and eventually walk away.
作者: wewahaha    時間: 2010-5-28 10:39
一樣米養百樣人,狗都冇分別,娃娃狗貴婦狗得意狗狗任你聞,
撞正癲狗野狗當唔好彩,驚就輸實,唯有執定舊石頭求神保祐。
作者: 喪Ken    時間: 2010-5-28 11:01
如果佢真係想咬落嚟...我諗要一拳打落佢鼻到...聽聞佢地係會彈開的...
作者: runrun    時間: 2010-5-28 11:20
原帖由 喪Ken 於 2010-5-28 11:01 發表
如果佢真係想咬落嚟...我諗要一拳打落佢鼻到...聽聞佢地係會彈開的...

我驚佢一口接住我拳頭喎!
作者: 賓仔    時間: 2010-5-28 12:55
一腳西埋去-.-
作者: dicksonyk    時間: 2010-5-28 13:47
我都有d經驗, 就係我厶前揸電單車係新界d路行走, 成日都有d狗無la la追出嚟, 通常你停低架車, 佢地就唔感再追嚟, 走番入自己地頭. 同樣道理, 如果跑跑吓, 比狗追的話, 一係你就爆贏佢(如果有信心的話), 一係就立即停低, 佢一定唔感衝過嚟咬你, 但係你要鎮定d.
作者: kopo1128    時間: 2010-5-28 15:48
我跑步有時都會遇著呢d傻狗亂追亂吠. 尤其經過貨櫃場或鄉村地方, 果度d狗特別惡. 如果佢地得個吠, 我通常唔望佢, 唔同佢有眼神接觸. 通常跑過佢地地頭, 佢地就停吠gala! 不過如果佢地有追我的動作, 我會突然 (記住要突然) 轉身停下同時大大聲大喝"喂"或者"嘩", 由於黎得突然, 佢地通常都會比你嚇倒, 唔敢再追. 呢招99%有效!!

不過試過一次, 响粉錦公路, 近打石湖d廢車場,  我跑梗步時, 突然有隻狼狗由廢車場條門"lah"度標出黎追我, 當時我已經跑了23-4km, 都冇乜力, 用我所講果招都喝唔住, 於是用100m短跑速度走人, 不過佢繼續追, 好彩對頭有架車响"on"嚇住佢, 否則我都打硬瘋狗症針.
作者: 喪Ken    時間: 2010-5-28 15:53
原帖由 runrun 於 2010-5-28 11:20 發表

我驚佢一口接住我拳頭喎!

話說上年年尾小弟要去屋企附近的停車場等人,
點知一入到去就有2隻中等身形o既狗係咁對住小弟吠...有隻仲走埋嚟...
小弟冇理佢,由得佢係我腳邊吠,心諗佢地應該只係得把口,唔會咬掛...

點知佢真係一口咬埋嚟我腳度,當時小弟真係頂唔住,要一巴星過去嗰時...
隻狗就俾我嚇咗一嚇彈開咗,停車場主人亦聞聲而至,鎖返2隻嘢。

結果小弟算好彩...只係甩少少皮...冇出血...
作者: 齋老味    時間: 2010-5-28 15:57
原帖由 賓仔 於 2010-5-28 12:55 發表
一腳西埋去-.-

我都會咁做.........
作者: dicksonyk    時間: 2010-5-28 16:01
原帖由 喪Ken 於 2010-5-28 15:53 發表

話說上年年尾小弟要去屋企附近的停車場等人,
點知一入到去就有2隻中等身形o既狗係咁對住小弟吠...有隻仲走埋嚟...
小弟冇理佢,由得佢係我腳邊吠,心諗佢地應該只係得把口,唔會咬掛...

點知佢真係一 ...
就感樣算數???????
作者: 小東    時間: 2010-5-28 16:57
其實d狗90%都係靠嚇, 佢係要追你咬,你都無乜可能快得過佢 (狗仔除外), 而且狗的天性係鐘意追d跑緊的.....

我自己通常會放慢,留意住佢地, 慢慢行開, 好彩從未試過要同佢地搏命
作者: 喪Ken    時間: 2010-5-28 17:01
原帖由 dicksonyk 於 2010-5-28 16:01 發表
就感樣算數???????

小弟當時真係算咗數...
作者: kenneth    時間: 2010-5-28 17:02
作者: 狗哥    時間: 2010-5-28 17:12
原帖由 hkyen 於 2010-5-27 21:22 發表
運路走啦 Dog Dog 真係唔野得

阿yen你d陰影好似仲未散播..

跟據我係皇上身上學返黎既皇學武功招數,

遇到d狗,應該擺出好神威既姿勢,再大喝返d狗,咁d狗多數會頭搖又尾擺咁掉頭走
作者: tyler    時間: 2010-5-28 17:24
講開比狗追
以前中一新仔返暑假英文班,放學行新路,唔為意有四五隻狗訓係公園度,就傻傻地行入去,點知其中一隻企起身,吠兩聲就衝過尼,我當時即拎轉身跑,當時距離約五米度,隻狗追左我成二十米就冇追到。
又一次夜晚跑過彩雲村對面個開山地盤出口,又係有堆狗做相同行為,衝向鐵閘,當時落緊斜,又爆落斜,好彩冇追到。
又一次行晨運徑,我知個山都有狗因為有地盤同夜晚成日叫,點知差唔多行完,又見成二十隻狗,有行有訓,又係有隻叫,當時我冇跑,拎轉身走。
最近上跑飛鵝山,經觀音村往沙田,條村間間屋前個花園都係狗,D狗企起有護欄咁高,我跑過就行近叫,第二次跑,入村行,D狗有動作但冇叫。
所以如果肯定D狗係流浪狗,可以通知該區民政處轉介漁護處捉狗。
作者: runrun    時間: 2010-5-28 17:28
其實舊年都有個Post 講大家跑步時俾狗追,我copy翻出嚟話俾大家聽我的慘痛經歷:

我由細到大都好怕狗,但有時惡狗都不及牠的主人可惡!

我初初在家附近跑街時,在相同的一段路遇過幾次同一個狗主及他的兩頭惡犬,
那個狗主本有索帶牽着他的兩隻狗,但見到我跑近,他竟然放手讓兩隻狗衝著我
跑去,兩隻狗攔在我面前狂吠,其實係包圍了我,好像想跳上來咬我的,我嚇得
大叫、不知如何是好?但那個狗主不但冇馬上前拉住他的狗,更沒有喝停牠們,
撓埋對手站在一邊看我的狠狽相,通常都是過兩、三分鍾後才上前制停啲狗。
最後一次,我還見到他陰陰笑,好似睇戲咁睇我的騰雞樣,簡直變態!
( 最衰個到比較靜,幾次都冇其他人在附近 )

我嬲到大叫救命,大叫要報警,他才施施然拖回兩隻狗離開,
我真的想報警,但又怕警察話我浪費警力,同埋警察都應該做唔到乜嘢。

最後我的解決方法,就係兜過第條路跑,唔再跑嗰一段路啦!怕咗佢同佢啲狗!

作者: CharlesAF    時間: 2010-5-28 19:32
聽聞當狗見到人做撿石頭既動作, 會即刻逃走, 係天性咁話喎
可唔可行就唔知啦, 好彩我未試過

如果真係要同隻狗打, 我諗不銹鋼水樽最可靠
打穿佢個狗頭都得

最憎啲狗主, 連狗都管唔好
作者: allanccl    時間: 2010-5-28 20:52
原帖由 runrun 於 2010-5-28 17:28 發表
但那個狗主不但冇馬上前拉住他的狗,更沒有喝停牠們,
撓埋對手站在一邊看我的狠狽相,通常都是過兩、三分鍾後才上前制停啲狗。
最後一次,我還見到他陰陰笑,好似睇戲咁睇我的騰雞樣,簡直變態!

runrun姐的遭遇,小弟每朝都遇到,響跑去大浪灣的途中,一定見到呢個變態狗主,小弟好幾次都受驚差點扭傷腳,真係忍無可忍,所以....今日去了鴨寮街,買了一個驅狗器,唔知work唔work,點都要試下。因為這狗主太可惡了,放幾隻惡狗黎追途人,佢見人驚時不但唔叫住d狗,仲好得戚咁話人無x用,連狗都驚。
作者: imchristy    時間: 2010-5-28 21:03
有驅狗器賣架咩???我都係第一次聽咋~

呢d狗主係咪心理變態架....
作者: CharlesAF    時間: 2010-5-28 21:08
原帖由 imchristy 於 2010-5-28 21:03 發表

有架, 聽聞係用高頻率既聲波黎驅狗, 唔多清楚有無用

不如搵日成班跑友約出黎去會一會佢啦, 人多無有怕
最好報埋警, 狗主唔好好約束自己既狗隻聽聞有罪
作者: blurmax    時間: 2010-5-28 21:55

AFCD listed out the guidelines of proper control of animals (including dogs) :

http://www.afcd.gov.hk/english/quarantine/qua_awc/qua_awc_ac/qua_awc_ac_pro/qua_awc_ac_pro.html
作者: dicksonyk    時間: 2010-5-28 22:21
原帖由 allanccl 於 2010-5-28 20:52 發表

runrun姐的遭遇,小弟每朝都遇到,響跑去大浪灣的途中,一定見到呢個變態狗主,小弟好幾次都受驚差點扭傷腳,真係忍無可忍,所以....今日去了鴨寮街,買了一個驅狗器,唔知work唔work,點都要試下。因為這狗主太可 ...
亮哥, 我覺得le d感嘅狗主, 仲狗過d狗呀. 我諗我會報警, 等差人嚟警告吓佢都好呀, 下次攞埋相機去, 影吓d movie, 交比差人處理囉....
作者: 賓仔    時間: 2010-5-29 18:02
原帖由 CharlesAF 於 2010-5-28 19:32 發表
聽聞當狗見到人做撿石頭既動作, 會即刻逃走, 係天性咁話喎
可唔可行就唔知啦, 好彩我未試過

如果真係要同隻狗打, 我諗不銹鋼水樽最可靠
打穿佢個狗頭都得

最憎啲狗主, 連狗都管 ...

用日字衝拳)
作者: 天鬼    時間: 2010-5-29 20:22
原帖由 runrun 於 2010-5-28 17:28 發表
我初初在家附近跑街時,在相同的一段路遇過幾次同一個狗主及他的兩頭惡犬
那個狗主本有索帶牽着他的兩隻狗,但見到我跑近,他竟然放手讓兩隻狗衝著我
跑去,兩隻狗攔在我面前狂吠,其實係包圍了我,好像想跳上來咬我的,我嚇得
大叫、不知如何是好?但那個狗主不但冇馬上前拉住他的狗,更沒有喝停牠們,
( 最衰個到比較靜,幾次都冇其他人在附近 )

runrun姐...你睇錯左喇....個度係3頭惡狗
作者: allanccl    時間: 2010-5-30 00:20
原帖由 imchristy 於 2010-5-28 21:03 發表

昨日買的驅狗器,今日行山試左,效果非常滿意,在筆架山往城門水塘途中,有一群約4-5隻狼狗款的巨型流浪狗在路旁注視著及不懷好意的向著我們,我立即拿出驅狗器一按,牠們立即奔逃,好有效,保護到我們。
跟住行經城門水塘,d馬騮好多好多,圍住我們想取食,令到我們好驚受襲,我立即拿出驅狗器一按,牠們立即鳥獸散,係有兩隻好大隻既唔驚,可能撞聾。其餘都好有效,值得推薦,以後跑步唔洗驚被狗追或咬了!
作者: 龜速行    時間: 2010-5-30 05:34
亮哥

thank for sharing
作者: dicksonyk    時間: 2010-5-30 09:37
原帖由 allanccl 於 2010-5-30 00:20 發表

昨日買的驅狗器,今日行山試左,效果非常滿意,在筆架山往城門水塘途中,有一群約4-5隻狼狗款的巨型流浪狗在路旁注視著及不懷好意的向著我們,我立即拿出驅狗器一按,牠們立即奔逃,好有效,保護到我們。
跟住行經 ...
亮哥, 咩地方有得買呀? 係咪鴨寮街呀?

作者: 阿賢    時間: 2010-5-30 10:24
原帖由 allanccl 於 2010-5-30 00:20 發表

跟住行經 ...

多謝分享,一定要買個黎玩下
作者: allanccl    時間: 2010-5-30 10:47
原帖由 dicksonyk 於 2010-5-30 09:37 發表
亮哥, 咩地方有得買呀? 係咪鴨寮街呀?

係鴨X街157號地下,而家減左價,以前賣HK$99,現在標明HK$75。
作者: dicksonyk    時間: 2010-5-30 10:58
原帖由 allanccl 於 2010-5-30 10:47 發表

係鴨X街157號地下,而家減左價,以前賣HK$99,現在標明HK$75。
亮哥, 想知多少少, 就係le個device嘅原理係用聲音嚇走d狗? 如果係的話, 人類聽到那些音波嗎? 對人類聽覺有否影響呢?
作者: allanccl    時間: 2010-5-30 11:05
原帖由 dicksonyk 於 2010-5-30 10:58 發表
亮哥, 想知多少少, 就係le個device嘅原理係用聲音嚇走d狗? 如果係的話, 人類聽到那些音波嗎? 對人類聽覺有否影響呢?

說明書係咁講,小弟試過用耳來聽,一d都聽唔到,亦無對人有乜映響,佢有得調較的,撥去中間是訓狗,撥去最後是驅狗,小弟昨日是撥到最後,所以係驅狗同馬騮。
作者: allanccl    時間: 2010-5-30 11:06
映左張單同個盒,PM左閣下,睇下睇唔睇到?
作者: dicksonyk    時間: 2010-5-30 11:07
標題: 回復 36# 的帖子
thanks亮哥, 我會買一個防身......
作者: allanccl    時間: 2010-5-30 11:12
原帖由 dicksonyk 於 2010-5-30 11:07 發表
thanks亮哥, 我會買一個防身......

如果狗主已經好好地拖住隻狗或者隻狗無惡意既話,千祈唔好用,以免引起磨擦。
作者: gc9543    時間: 2010-5-30 12:01
亮哥,

Pls Pm me the pic.
Those monkeys scared me very much yesterday.
作者: rockiec    時間: 2010-5-30 12:10

跟住行經城門水塘,d馬騮好多好多,圍住我們想取食,令到我們好驚受襲,我立即拿出驅狗器一按,牠們立即鳥獸散,係有兩隻好大隻既唔驚,可能撞聾。其餘都好有效,值得推薦,以後跑步唔洗驚被狗追或咬了!

原來依家有啲咁先進ge 裝備, 真係眼界大開,
但係唔知效果係點??

以前我係用土法, 若果知道有狗、馬騮經常出沒,
會執定十幾粒石仔, 遠距離掟過去, 佢地會好驚,
因為唔知係咩嘢嚟, 會立即彈開, 通常十次有九次都得ge,
就算掟晒十幾粒石仔, 只要作狀舉手掟, 都嚇到下ge !

若果唔得, 就要番轉頭走人, 通常佢地唔會追上嚟,
因為知道你手上有武器, 吠兩聲就算!
作者: allanccl    時間: 2010-5-30 22:30
以昨日試用,用於野狗就非常非常有效,用於馬騮,一千隻裡便有兩隻失效,可能原因係佢撞聾。
作者: CharlesAF    時間: 2010-5-31 17:30
其實部機大唔大部?
跑步時便唔便於攜帶?
作者: Parco爸    時間: 2010-5-31 23:03
原帖由 allanccl 於 2010-5-30 22:30 發表
以昨日試用,用於野狗就非常非常有效,用於馬騮,一千隻裡便有兩隻失效,可能原因係佢撞聾

咁你都知...俾你笑死
佢原理可能用高音頻驅趕...你試下用來驅蚊...某一頻率可能都得
作者: allanccl    時間: 2010-5-31 23:13
原帖由 CharlesAF 於 2010-5-31 17:30 發表
其實部機大唔大部?
跑步時便唔便於攜帶?

部機既屣屎約23cm(5")X4cm(1.5")X2.5cm(1")
好似支電筒咁,幾方便攜帶,不過應該唔防水,落雨記住套膠袋(其實落雨應該唔洗用,d流浪狗同馬騮都唔會出黎搞搞震架啦!)。
前日行山有時跑下,大部份時間都拿在手中,好輕便,小弟覺得便於攜帶。
作者: Parco爸    時間: 2010-5-31 23:15
原帖由 kenneth 於 2010-5-28 17:02 發表

比我早就報警,點知隻狗有冇病...

冰有咁多狗有病呀
了解多一點...樣樣都可避免...
任何動物...包括人、魚、狗..所有背脊向天既動物..都有領土心、領域心...
只係喪ken入左狗領土範圍
狗先以吠來拒趕...無效..又見喪ken善良..咪出來兇、攻擊佢囉...

同一情況...一是離開..避眼神接觸...一是兇佢令他離開...
人、狗都是群體動物..如果對方眾多...咪離開囉...相反就兇佢啦...
兩樣都是方法...兩樣都可行...

當然...如果狗主人有刻意教狗攻擊行為就另計...狗會打到致死也不離開...

作者: allanccl    時間: 2010-5-31 23:17
原帖由 Parco爸 於 2010-5-31 23:03 發表

咁你都知...俾你笑死
佢原理可能用高音頻驅趕...你試下用來驅蚊...某一頻率可能都得

Parco爸,唔係淨係小弟咁話架,果隻馬騮真係完全無反應,其他的馬騮已經彈開晒,佢就....唉! 最後我地其中一員的甜筒都被佢搶走埋,輸左一場添。
作者: Parco爸    時間: 2010-5-31 23:19
原帖由 allanccl 於 2010-5-31 23:17 發表

Parco爸,唔係淨係小弟咁話架,果隻馬騮真係完全無反應,其他的馬騮已經彈開晒,佢就....唉! 最後我地其中一員的甜筒都被佢搶走埋,輸左一場添。

亮哥...下回等我來....馴獸師....
作者: allanccl    時間: 2010-5-31 23:36
原帖由 Parco爸 於 2010-5-31 23:19 發表

亮哥...下回等我來....馴獸師....

有狗狗就緊係等閣下這個專家來處理,唔通馬騮都掂?
作者: runrun    時間: 2010-6-1 11:00
原帖由 allanccl 於 2010-5-30 10:47 發表

要去買個傍身!唔該哂亮哥!
作者: allanccl    時間: 2010-6-1 15:29
原帖由 runrun 於 2010-6-1 11:00 發表

要去買個傍身!唔該哂亮哥!

今早跑去大浪灣時用過,好掂喎! 最惡果隻狗本來衝向小弟及狂吠,小弟一按,佢都仲吠緊未停得口,但係立即企定,另一隻就唔敢埋離,佢個主人見到小弟手拿類似電筒唔知係乜野既物體,立即出離捉番住兩隻狗。
到回程時,又見這三隻狗(兩狗+主人),只見主人攬著一隻,另一隻無手攬,他喝停另一隻,咁小弟無機會試添(既然佢肯控制d狗,小弟當然不會再用這東西啦)。
跑到龍躍徑,有隻好大隻有綁狗帶但無人拖住既狗,向小弟衝上離,無吠,但一驚之下,又按了一下制,真神奇,果隻野立即煞迫力,停左響度打左個冷震,有個印妹追到離拖番住佢,小弟可以繼續跑了。
而家跑山有了這個驅狗器,安全、安心好多啦!
作者: 齋老味    時間: 2010-6-1 15:44
原帖由 allanccl 於 2010-6-1 15:29 發表

今早跑去大浪灣時用過,好掂喎! 最惡果隻狗本來衝向小弟及狂吠,小弟一按,佢都仲吠緊未停得口,但係立即企定,另一隻就唔敢埋離,佢個主人見到小弟手拿類似電筒唔知係乜野既物體,立即出離捉番住兩隻狗。
到回程 ...

咁堅??
小弟陣間出鴨記
可唔可以講係邊度買到???  
作者: allanccl    時間: 2010-6-1 15:54
原帖由 齋老味 於 2010-6-1 15:44 發表

咁堅??
小弟陣間出鴨記
可唔可以講係邊度買到???  " />" />

請收PM,睇張相就知邊間舖。
作者: tyler    時間: 2010-6-1 16:08
我又有機會破財啦
幾年前買個所謂驅蚊機,可發出人可聽的滋滋聲,無論大細強度都比蚊咬
照道理人聽唔到聲果可先有效
作者: 喪Ken    時間: 2010-6-1 16:25
原帖由 Parco爸 於 2010-5-31 23:15 發表

冰有咁多狗有病呀
了解多一點...樣樣都可避免...
任何動物...包括人、魚、狗..所有背脊向天既動物..都有領土心、領域心...
只係喪ken入左狗領土範圍
狗先以吠來拒趕...無效..又見喪ken善良..咪出來兇、攻擊佢 ...

小弟專登改咗個咁惡既名...
俾你咁講一講,小弟以後點出嚟行...
作者: runrun    時間: 2010-6-1 16:38
原帖由 allanccl 於 2010-6-1 15:54 發表

唔該亮哥PM埋俾我啦!
作者: CharlesAF    時間: 2010-6-1 18:50
原帖由 allanccl 於 2010-6-1 15:54 發表

麻煩PM埋怕狗既小弟
唔該晒
作者: allanccl    時間: 2010-6-1 22:13
o下! 乜咁多師兄/姐都有狗追的煩惱?
不如團購,壓下佢價啦!
一個似電筒既物體,至多值$50(有用果時),想團購既人工智能加名:
1.
2.
3.
4.
作者: 鬼影    時間: 2010-6-1 23:12
原帖由 allanccl 於 2010-5-28 20:52 發表 runrun姐的遭遇,小弟每朝都遇到,響跑去大浪灣的途中,一定見到呢個變態狗主,小弟好幾次都受驚差點扭傷腳,真係忍無可忍,所以....今日去了鴨寮街,買了一個驅狗器,唔知work唔work,點都要試下。因為這狗主太可 ...
不如買個大聲公、重有校!防狼器都得!$20, 山賊都得,不過就好大聲

你大聲過隻狗,佢一定怕咗你!

作者: allanccl    時間: 2010-6-1 23:23
原帖由 鬼影 於 2010-6-1 23:12 發表

不如買個大聲公、重有校!防狼器都得!

拎住咁大個大聲公,仲跑唔跑得郁?
防狼器?閣下試過未?下次小弟帶埋去,試下有無效。
大聲過隻狗就得? 唔好呃我喎! 佢(隻狗's及主人)真係好惡,會咬人架! 唔好老點呀! 不如鬼影哥哥離同小弟跑下,惡過隻狗俾小弟睇,小弟會寫過服字給你。
作者: allanccl    時間: 2010-6-1 23:26
原帖由 鬼影 於 2010-6-1 23:12 發表
不如買個大聲公、重有校!防狼器都得!$20, 山賊都得,不過就好大聲

山賊最怕一隻酒,就係大叫:差人米酒(差人咪走),佢就即刻走夾唔抖!

作者: allanccl    時間: 2010-6-1 23:29
原帖由 allanccl 於 2010-6-1 23:26 發表

山賊最怕一隻酒,就係大叫:差人米酒(差人咪走),佢就即刻走夾唔抖!

小弟試過好多次啦,有山賊(或者I.I.)果陣時,大叫差人米酒,佢真係即刻消失架!
作者: hifilo    時間: 2010-6-1 23:59
pm me too
作者: allanccl    時間: 2010-6-2 00:27
原帖由 hifilo 於 2010-6-1 23:59 發表
pm me too

唔等團購?平d架!
作者: 力    時間: 2010-6-2 00:35

亮哥,
唔該pm埋比我.
作者: allanccl    時間: 2010-6-2 00:43
原帖由 Lex 於 2010-6-2 00:35 發表

亮哥,
唔該pm埋比我.

哎也! 乜咁多怕狗既人咩? PM'd
力士兄,係咪預備操山用?
作者: wadee    時間: 2010-6-2 00:51
不如團購,壓下佢價啦!
一個似電筒既物體,至多值$50(有用果時),想團購既人工智能加名:
1.wadee
2.
3.
4.
作者: cu83    時間: 2010-6-2 05:45
不如團購,壓下佢價啦!
1. wadee
2. cu83
3.
4.
作者: 坑口公牛    時間: 2010-6-2 08:45
不如團購,壓下佢價啦!
1. wadee
2. cu83
3. 公牛
4.
作者: 力    時間: 2010-6-2 09:23
不如團購,壓下佢價啦!
1. wadee
2. cu83
3. 公牛
4. Lex
5.
作者: 麥麥    時間: 2010-6-2 09:44
呢支野真係好有用喎...但畢竟係身外物..
其實想d狗驚你好容易嫁炸...你只要食狗肉就得..
你既身上會散發出氣味..狗一聞到就會驚你同埋會標尿...
作者: kenneth    時間: 2010-6-2 10:24
作者: kopo1128    時間: 2010-6-2 10:37
不如團購,壓下佢價啦!
1. wadee
2. cu83
3. 公牛
4. Lex
5. Kopo1128
6.
作者: kenneth    時間: 2010-6-2 10:39
作者: allanccl    時間: 2010-6-2 10:42
原帖由 麥麥 於 2010-6-2 09:44 發表

得唔得架?麥麥兄唔好老點喎! 會咬死人架! 聽講袋d老虎屎,d狗會驚d。
作者: 力    時間: 2010-6-2 10:53
原帖由 麥麥 於 2010-6-2 09:44 發表

作者: kenneth    時間: 2010-6-2 10:55
作者: kenneth    時間: 2010-6-2 10:56
作者: 麥麥    時間: 2010-6-2 11:09
原帖由 allanccl 於 2010-6-2 10:42 發表

得唔得架?麥麥兄唔好老點喎! 會咬死人架! 聽講袋d老虎屎,d狗會驚d。

亮兄,此是千真萬確的...但係香港,食狗肉係犯法的,本人並非在此鼓吹食狗肉..
另外袋老虎屎我倒未聽聞過..但也同是身外物..倒不如買驅9器..
其實..我地只要知道狗最常咬人邊個部位..只要護住果度就唔洗驚啦..

p.s..亮兄有否考慮攪番個一人一驅狗器遠足驅狗大行動呢?

作者: tyler    時間: 2010-6-2 11:29
不如團購,壓下佢價啦!
1. wadee
2. cu83
3. 公牛
4. Lex
5. Kopo1128
6. Kenneth (日後可以安心過基維爾了﹗﹗)
7.tyler
8.
作者: allanccl    時間: 2010-6-2 11:37
原帖由 kenneth 於 2010-6-2 10:56 發表

你就得遮,我哋如果咁講,有機會犯法喎....

點會犯法呀? 我地都無自稱差人,我地講緊一隻米酒既名已矣!
作者: piyrag    時間: 2010-6-2 12:11
作者: 齋老味    時間: 2010-6-2 12:11
原帖由 allanccl 於 2010-6-2 11:37 發表

就算係講 "差人咪走"
我都係想叫 "差人" 你唔好走呀
我誤認對方係差人冇犯法喎.........  
作者: 力    時間: 2010-6-2 12:18
原帖由 allanccl 於 2010-6-2 11:37 發表

"差人米"
作者: kenneth    時間: 2010-6-2 12:35
作者: runrun    時間: 2010-6-2 13:13
不如團購,壓下佢價啦!
1. wadee
2. cu83
3. 公牛
4. Lex
5. Kopo1128
7.tyler
8. gary
9. runrun
作者: dicksonyk    時間: 2010-6-2 13:24
不如團購,壓下佢價啦!
1. wadee
2. cu83
3. 公牛
4. Lex
5. Kopo1128
7.tyler
8. gary
9. runrun
10. dicksonyk
作者: bobby    時間: 2010-6-2 14:09
不如團購,壓下佢價啦!
1. wadee
2. cu83
3. 公牛
4. Lex
5. Kopo1128
7.tyler
8. gary
9. runrun
11.bobby
作者: 田中雅茂    時間: 2010-6-2 15:05
不如團購,壓下佢價啦!
1. wadee
2. cu83
3. 公牛
4. Lex
5. Kopo1128
7.tyler
8. gary
9. runrun
11.bobby
12.阿茂
作者: imchristy    時間: 2010-6-2 15:37
不如團購,壓下佢價啦!
1. wadee
2. cu83
3. 公牛
4. Lex
5. Kopo1128
7.tyler
8. gary
9. runrun
11.bobby
12.阿茂
13. imchristy
作者: 鬼影    時間: 2010-6-2 21:06
原帖由 allanccl 於 2010-6-1 23:26 發表 山賊最怕一隻酒,就係大叫:差人米酒(差人咪走),佢就即刻走夾唔抖!

差人米酒(差人咪走)
作者: 鬼影    時間: 2010-6-2 21:10
不如團購,壓下佢價啦!
1. wadee
2. cu83
3. 公牛
4. Lex
5. Kopo1128
7.tyler
8. gary
9. runrun
11.bobby
12.阿茂
14. 鬼影

作者: CharlesAF    時間: 2010-6-2 22:53
不如團購,壓下佢價啦!
1. wadee
2. cu83
3. 公牛
4. Lex
5. Kopo1128
7.tyler
8. gary
9. runrun
11.bobby
12.阿茂
14. 鬼影
15.CharlesAF
作者: raphaelmak    時間: 2010-6-2 23:00
不如團購,壓下佢價啦!
1. wadee
2. cu83
3. 公牛
4. Lex
5. Kopo1128
7.tyler
8. gary
9. runrun
11.bobby
12.阿茂
14. 鬼影
16. Raphaelmak
作者: allanccl    時間: 2010-6-3 00:38
原來咁多人都需要這東西! 不過可能有時唔靈架,試過兩隻大馬騮無反應,仲比其中一隻搶走左杯甜筒添,都唔係百份百靈驗架,總體評分,小弟只給98分而矣,日後用過唔達閣下目標,唔好鬧小弟呀! 點都好,會同佢講價到最平,減少損失。
作者: 力    時間: 2010-6-3 09:28
標題: 回復 95# 的帖子
馬騮撞聾arma
作者: andyho    時間: 2010-6-3 11:58
標題: 回復 94# 的帖子
不如團購,壓下佢價啦!
1. wadee
2. cu83
3. 公牛
4. Lex
5. Kopo1128
7.tyler
8. gary
9. runrun
11.bobby
12.阿茂
14. 鬼影
16. Raphaelmak
17.andyho
作者: AlexCat    時間: 2010-6-3 15:13
我係新界住,日日跑都會遇上狗,通常經過隻狗面前,我會放慢腳步,如果佢行過來,就企定望實佢,就會行開,或者有些沒有惡意,由佢跟住慢跑一段,見佢仲跟住,就轉身叫佢返屋企。
我最怕係有狗主帶、但無狗繩的細狗,佢一定走過來,我唔係怕俾狗咬,係怕一腳踢傷或踢死佢,唔明D狗主點解唔喝住佢。
最刺激一次係上個月練越野賽,在狹窄山路上遇上一隻有主人帶的大金毛,我已經放慢腳步行過去,以為狗主可以拉住佢,點知都係成隻撲過來,好彩佢無惡意,只係俾佢強吻,狗主話佢係咁熱情,我就話好彩我唔怕狗,如果唔係碌落山,就大件事。
作者: allanccl    時間: 2010-6-4 18:10
今日出了鴨記,單人匹馬講價,最後以每個$53成交,請問點樣交給大家?
小弟星期日早上會去天水圍映比賽,唔知有無人會去果度交收這個驅狗器?

作者: wadee    時間: 2010-6-4 18:16
原帖由 allanccl 於 2010-6-4 18:10 發表
今日出了鴨記,單人匹馬講價,最後以每個$53成交,請問點樣交給大家?
小弟星期日早上會去天水圍映比賽,唔知有無人會去果度交收這個驅狗器?

多謝晒亮哥
我星期日會去天水圍比賽,就嗰日交收la
thank you

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2