香港長跑網 - 長跑長友

標題: 為健康出發 [打印本頁]

作者: elaine_leung    時間: 2010-6-3 12:56
標題: 為健康出發
3/6/2010 (168CM高)
本人 : LB : 184  BMI : 29.6  BF : 34.9%  H20 : 47.5%
標準 : LB : 114  BMI : 19.1  BF : 19%     H20 : 50%
                -70          -10.5         -15.9%         +2.5%

醫生都叫我去減肥,因為大重了對身體不好,所以昨晚買了人生第一對真正跑鞋
由今天起開始去跑步減重.

我計劃 - 首四個期每天去跑30分鐘慢跑, 因為大重不想太負荷怕腳支持不到.
          - 之後加到45分鍾慢跑
          - 適應後才開始45分鍾跑步

飲食方面 : 會控制於1200-1500 Kcal

希望慢慢瘦下去啦!

每星期匯報成績

作者: 叮叮噹    時間: 2010-6-3 14:27
原帖由 elaine_leung 於 2010-6-3 12:56 發表
本人 : LB : 184  BMI : 29.6  BF : 34.9%  H20 : 47.5%
標準 : LB : 114  BMI : 19.1  BF : 19%     H20 : 50%
                -70          -10.5         -15.9%         +2.5%

醫生都 ...

加油! 努力!
起初跑30mins可能太長, 可以急步行+慢跑相間去完成.
可以踏單車/游水, 少重再跑步, 對腳腰的負荷減低.
有決心就事成, 堅持到底.
作者: kenken    時間: 2010-6-3 18:52
減肥係一場漫長既戰爭 師姐要加油呀!!
作者: 齋老味    時間: 2010-6-7 10:35
原帖由 elaine_leung 於 2010-6-3 12:56 發表

醫生都 ...

一齊努力!!!
想問下 BF 同 H20 係乜?
同埋點計架???  
作者: elaine_leung    時間: 2010-6-7 13:58
原帖由 齋老味 於 2010-6-7 10:35 發表

一齊努力!!!
想問下 BF 同 H20 係乜?
同埋點計架???  " />" />" />" />" />hjk

BF = 脂肪%
H20 = 水份%

有d電子磅有這種功能計算
作者: 齋老味    時間: 2010-6-7 14:16
原帖由 elaine_leung 於 2010-6-7 13:58 發表

BF = 脂肪%
H20 = 水份%

有d電子磅有這種功能計算

我未用過未見過
但係都有 ching/ctse 講過
係咪企上去個磅度就 check 到架?
好似話唔係太準咁............  
作者: 叮叮噹    時間: 2010-6-7 17:20
原帖由 齋老味 於 2010-6-7 14:16 發表
我未用過未見過
但係都有 ching/ctse 講過
係咪企上去個磅度就 check 到架?
好似話唔係太準咁............  

要輸入個人資料, 企上去個磅度就 check 到, 好容易.
用導電原理, 幾準確.
作者: 齋老味    時間: 2010-6-8 00:34
原帖由 叮叮噹 於 2010-6-7 17:20 發表

要輸入個人資料, 企上去個磅度就 check 到, 好容易.
用導電原理, 幾準確.

好似好正咁
知唔知邊度有得賣呢?
幾錢度呢?
唔該哂!!!  
作者: kenken    時間: 2010-6-8 01:45
原帖由 齋老味 於 2010-6-8 00:34 發表

好似好正咁
知唔知邊度有得賣呢?
幾錢度呢?
唔該哂!!!  " />" />

好似要幾百蚊  
作者: Dee    時間: 2010-6-8 19:16
加油呀!但最緊要控制食量,唔好食煎,炒,炸,如果平時食開一婉飯,就減到3/4或一半份量,之前我減肥時最愛魚旦米加油菜(上湯上,因為冇咁寡)好有效,既飽肚又超低熱量.
作者: kam123    時間: 2010-6-10 09:50
有時好衰ga,好難忍........跑完會好肚餓.
作者: 阿聰    時間: 2010-6-12 23:47
原帖由 kam123 於 2010-6-10 09:50 發表
有時好衰ga,好難忍........跑完會好肚餓.

haha...咁我最近跑完 , 真係連飯都冇食過喎
只係飲支水就算架啦
我估係自己跑得激烈得滯呀..?!
作者: kito807    時間: 2010-6-17 12:05
原帖由 阿聰 於 2010-6-12 23:47 發表

haha...咁我最近跑完 , 真係連飯都冇食過喎
只係飲支水就算架啦
我估係自己跑得激烈得滯呀..?!

唔食野會唔會暈架.... 阿聰你都跑成 1hr,
怕跑後食得多, 跑前食啦

入返正題~~ 樓主加油呀!!
作者: 阿聰    時間: 2010-6-20 15:20
原帖由 kito807 於 2010-6-17 12:05 發表

唔食野會唔會暈架.... 阿聰你都跑成 1hr,
怕跑後食得多, 跑前食啦

入返正題~~ 樓主加油呀!!

咁我試過幾次都跑後唔食野, 又暫時冇暈喎
其實我個d所謂跑一個鐘都只是慢跑, 又唔係發哂力去跑一個鐘
我估食少一餐半餐都冇野呀?!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2