香港長跑網 - 長跑長友

標題: 5月11日:必達夏日長跑 馬鞍山8公里賽 [打印本頁]

作者: 瘋瘋    時間: 2008-4-23 14:52
作者: Gills    時間: 2008-4-23 16:36
標題: 回復 1# 的帖子
唔記得報左未, 好似報左, 都係打電話去問吓先, 因為佢地好早公佈, 所以唔記得law. 馬鞍山都算有主場之利, 今次仲唔比我係度再破8k既PB->29'40".

作者: kenneth    時間: 2008-4-23 16:41
作者: blurmax    時間: 2008-4-23 16:52

又有機會睇 Gills Ching 捧杯了

X 2 - there are many chances in the future too
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-4-23 16:58
原帖由 Gills 於 2008-4-23 16:36 發表
唔記得報左未, 好似報左, 都你打電話去問吓先, 因為佢地好早公佈, 所以唔記得law. 馬鞍山都算有主場之利, 今次仲唔比我係度再破8k既PB->29'40".

那朝如得閒,會到來幫 gills 兄影捧杯相!
作者: Gills    時間: 2008-4-23 17:43
標題: 回復 3# 的帖子
回復 5# 的帖子

除左主場, 係唔係可以PB, 都要睇個天先得. 小弟經過上次荃灣一役, 又挑起了影相癮, 所以之後既比賽都會影吓相. 頂吓癮先.
作者: 力    時間: 2008-4-23 19:40
原帖由 Gills 於 2008-4-23 16:36 發表
唔記得報左未, 好似報左, 都係打電話去問吓先, 因為佢地好早公佈, 所以唔記得law. 馬鞍山都算有主場之利, 今次仲唔比我係度再破8k既PB->29'40".

Me 2! I can't rememeber did I sent out the application form or not
作者: Alfred    時間: 2008-4-24 10:28
咁係唔係約埋一齊影完相先起步呀?
作者: Gills    時間: 2008-4-24 15:42
剛收到主辦單位來電, 關於是次比賽報名之申請, 各跑手將於下星期開始收到confirmation letter, 原來己經報左名, 今次都有唔少C兄玩, 就由小弟組織合照啦.
作者: onon    時間: 2008-4-24 16:14
咁高興等我又報名玩先.
作者: miller    時間: 2008-4-24 17:42
呢場要PB真係要睇個天,因為以往一係天氣勁熱﹙30度﹚,一係落雨打水戰﹙舊年黃雨﹚,個人fit都未必跑到好時間…
作者: blurmax    時間: 2008-4-28 19:25

I received the acceptance letter today (bib no. 4021)
作者: philomena    時間: 2008-4-28 22:39
今年我又報左名,上年水戰好難忘.
作者: eric    時間: 2008-4-29 17:15
呢個賽事幾好,等跑手們係熱天都KEEP住有比賽.
本來都想報名,不過早前打籃球膝蓋受傷,都要休養一段時間,下年先
作者: saki    時間: 2008-5-5 14:28
Deadline 前報左, 同埋已經確認信了..........
作者: oscar    時間: 2008-5-5 15:45
作者: Gills    時間: 2008-5-5 17:04
標題: 回復 16# 的帖子
可能比4月前任何一場比賽都困難, 是關天氣太悶熱呀今日中午跑氣溫都成30度,濕度成百份之90.
作者: oscar    時間: 2008-5-5 19:18
作者: onon    時間: 2008-5-7 09:01
原帖由 Gills 於 2008-4-24 15:42 發表 剛收到主辦單位來電, 關於是次比賽報名之申請, 各跑手將於下星期開始收到confirmation letter, 原來己經報左名, 今次都有唔少C兄玩, 就由小弟組織合照啦.

多謝Gills兄召集兼出手影相, 需要出動"巴斯光年"嗎? 
作者: Gills    時間: 2008-5-7 09:05
標題: 回復 19# 的帖子
好呀...尼場蠻有信心, 因為有半個主場之利, 如onon兄做小Banner, 小弟一定帶.
作者: onon    時間: 2008-5-7 09:51
好! 咁印定兩隻色就唔怕撞衫色啦.Gills兄令朗的寶物小弟開跑時可代保管, 閣下可以盡情發揮!
作者: kenneth    時間: 2008-5-7 10:09
作者: Gills    時間: 2008-5-7 10:22
標題: 回復 22# 的帖子
向馬鞍山出發, 目標係sub30min, 最好就PB埋29'40", 今次會霸頭位企. 唔會好似上次荃灣一役飲恨.
作者: Gills    時間: 2008-5-7 10:25
標題: 回復 21# 的帖子
新顏色既Banner好sharp, 睇吓邊件戰衣襯D先. 在此一提onon兄, 今次件紀念T應該跑完先派.
作者: kenneth    時間: 2008-5-7 10:28
作者: 瘋瘋    時間: 2008-5-7 10:36
作者: onon    時間: 2008-5-7 11:01
為免影師兄們賽前的集中力, 熱身時間, 爭取有利位置等, 不如影張大合照就埋位. (不過我印定幾張banner等Gills兄上台時釘上.)
作者: kenneth    時間: 2008-5-7 11:06
作者: miller    時間: 2008-5-7 11:43
天氣報告話星期日最低得21度,做好時間應該無問題!各位加油
作者: Gills    時間: 2008-5-7 11:48
標題: 回復 29# 的帖子
miller兄都要加油, 希望小弟追到閣下.
作者: miller    時間: 2008-5-7 14:08
唔好咁講…我都係target 29:30度,我上年都要30分過外…睇下星期四interval練成點先…
總之大家都加油喇!

作者: philomena    時間: 2008-5-7 14:15
可惜未有網站跑衣!
作者: Gills    時間: 2008-5-8 12:20
標題: 回復 31# 的帖子
miller兄, 上年時間不可同日而語, 因為落狗屎咁大雨. 今年應幾好, 大有機會PB呀.
作者: blurmax    時間: 2008-5-8 12:56

miller兄, 上年時間不可同日而語, 因為落狗屎咁大雨. 今年應幾好, 大有機會PB呀.

Gills,

You too - do it within 30 mins!

作者: michaelyw    時間: 2008-5-8 14:08
大家加油呀~

我星期日都有場8K賽事叫做mother days classic~
我目標是希望跑得快過上次馬鞍山8K 40:20。
作者: 瘋瘋    時間: 2008-5-8 14:15
作者: Gills    時間: 2008-5-8 15:03
多謝Blurmax兄鼓勵, 主場零舍精神, 大家都加油 向自己目標進發.

原帖由 blurmax 於 8-5-2008 12:56 發表

You too - do it within 30 mins!

作者: miller    時間: 2008-5-8 16:02
如果你想走under30分鐘,咁你出運動場之前就要唔好慢過第一批運動員30m,去到聽濤雅宛轉角唔好離開佢地100m…2km pacing差唔多要7:20之內﹙當然唔好咁辛苦喇,仲有6km要捱﹚…之後就靠自己喇!
作者: Gills    時間: 2008-5-8 16:47
標題: 回復 38# 的帖子
多謝哂miller兄貼士, 記憶所及係馬鞍山PB果次都係用差唔多戰術, 起步距離就唔記得, 但去到水廠街Check Point掉頭時, 與頭名跑手約差200米, 時間大概14'尾. 最辛苦果段應該係聽濤隧道落上斜返入運動場. 睇住個終點不過仲有成300米至衝倒返去.
作者: miller    時間: 2008-5-9 10:38
我自己覺得最辛苦o個段應該係回程由河邊上少少斜路﹙近富安同主風小學﹚轉入錦泰苑後面單車徑,因為你會先減一減速,然後差唔多2km都係平o既直路,如果你爆左就唯有睇住人地加速自己跌速…
作者: Gills    時間: 2008-5-9 10:45
標題: 回復 40# 的帖子
係尼個唔長唔短既2k直路位, 係追過人既最佳時機, 好多人尼段最冇鬥志.
作者: miller    時間: 2008-5-9 14:00
標題: 回復 41# 的帖子
所以體力分配就好重要,如果呢段路加唔到速的話就只有話過就過…俾人
作者: michaelyw    時間: 2008-5-9 16:46
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-5-8 14:15 發表
米高兄, 你d比賽都好密下喎, 犀飛利呀.

我都係睇有咩野近市中心的比賽就去玩玩,大概5、6月份是這裡的跑步旺季吧,個個星期都有比賽,
而5月份我參加了3個跑步賽事。跑完25/5的半馬就要認真讀書預備考試了。
作者: randyip    時間: 2008-5-9 21:50
黃昏跑了8k, 熱得要命。
影響狀態,步速也慢了。
Worry about Sunday's race.
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-5-9 21:58
原帖由 randyip 於 2008-5-9 21:50 發表
黃昏跑了8k, 熱得要命。
影響狀態,步速也慢了。
Worry about Sunday's race.

今晚原本想跑8k(馬鞍山),不過跑了4k已投降

好在今週日沒有報名!

作者: Gills    時間: 2008-5-9 22:08
標題: 回復 45# 的帖子
天氣預報話明日下雨, 氣溫回降至21至25度,不過而家外面仲好熱,好難想像星期日會 有涼快既天氣.
作者: Gills    時間: 2008-5-10 21:29
而家果然落雨, 今早濕度仲冇咁高, 早操10K都幾爽, 氣溫如預期約21/22度, 不過天文台預測:
早上有幾陣驟雨 ,日間短暫時間有陽光 。

登錄/註冊後可看大圖

希望果陣驟雨早D落, 唔係又似去年打水戰.
作者: ram    時間: 2008-5-10 21:57
Gills兄身經百戰,小弟對Gills兄好有信心
預祝Gills和各ching馬到功成,等ching們好消息!
加油 !!!

作者: lvrunner    時間: 2008-5-10 22:04
Good luck everybody tomorrow!!   

And have a happy Mother's Day also!!!

作者: 瘋瘋    時間: 2008-5-11 06:10
作者: ram    時間: 2008-5-11 11:17
恭喜咁多位ching取得佳績

Gills兄有獎攞, Congratulations !!!  
作者: blurmax    時間: 2008-5-11 11:28

Gills兄有獎攞, Congratulations !!!  

X 2 - Gills really being the star of longrun.hk!

I completed the race in a slow time of 42 mins.  My new NB 901SY was proved not good in racing coz the cushioning was too good for speeding.

I was so happy to meet so many runners friends.  I was also surprised to see "slow speed kid" having not joind the race and taking pics instead.

作者: michaelyw    時間: 2008-5-11 12:09
原帖由 ram 於 2008-5-11 11:17 發表

There's good to hear about it~
恭喜gills 兄成功"雪恥"

大家跑成點呀?
我今朝的8k比賽創下了新PB,37分鐘+ ,不過已近個人的極限,跑完後蹲身除chip時小腿作抽筋,要慢走一段路才沒事。
詳細report 待續。
作者: Gills    時間: 2008-5-11 12:22
標題: 回復 51# 的帖子
回復 52# 的帖子

多謝兩位C兄嘉許, 今日有極佳既天氣, 朝早21/22度, 開跑時微雨, 但仍然有點風, 唯一彈既係路面較濕滑, 主辦單位必達安排妥善, 加上之前少年組3K賽, 比賽氣氛一流, 可惜今日PB唔到做30'15". 發現自己有個缺點就係埋位都係遲, 前段速度開得唔快, 今次高手好多, 前面sub30'班C兄影都唔見, 只在最後折返點相遇過, 除小弟外本網既Top runner miller兄都有攞獎, 係度賀吓佢先 , 開賽前遇到慢子兄同跑步機兄, 影左好多靚相, 慢子仲幫我同偶像葉伯影左張相, 係今次最大既收穫, 唔該哂慢子兄 . 而跑步機兄今日就PB左, 時間40'頭, 比上次荃灣之戰快左足足成5分鐘(利害呀C兄 ). BTW今日係母親節, 祝各位既母親大人心想事成, Happy Mother's day.
作者: Gills    時間: 2008-5-11 12:26
恭喜哂米高兄成功PB, 速度訓練睇到成績啦, 我相信你仲有進步空間既, 期待你既靚仔相...

原帖由 michaelyw 於 11-5-2008 12:09 發表

There's good to hear about it~
恭喜gills 兄成功"雪恥"

大家跑成點呀?
我今朝的8k比賽創下了新PB,37分鐘+ ,不過已近個人的極限,跑完後蹲身除chip時小腿作抽筋,要慢走一段路才沒事。
詳細repor ...

作者: blurmax    時間: 2008-5-11 12:33

除小弟外本網既Top runner miller兄都有攞獎, 係度賀吓佢先

X 2 - congratulations to Miller too.
I had the last 50 m sprint and overtook a TWAC gal runner.

Congratulations to Michael and crazy running machine too.
作者: randyip    時間: 2008-5-11 12:34
今早差不多全程跟住那位鬼佬。(約7k)
步速帶快了,入運動場前被放離
時間比荃灣快2min.
PB 39:48
作者: Gills    時間: 2008-5-11 12:42
標題: 回復 57# 的帖子
嘩...randyip兄今日都PB左, 全場時間比荃灣平均都快, 恭喜恭喜.
作者: tsw01    時間: 2008-5-11 15:13
有少少相睇
http://picasaweb.google.com.hk/tsw01tsw01/2008

恭起攞獎同埋pb既ching!
作者: blurmax    時間: 2008-5-11 16:00

Some nice pics (including mine) taken by Connie :

http://picasaweb.google.com.hk/batmanfai/RRAC8K2008
作者: miller    時間: 2008-5-11 16:47
標題: 回復 54# 的帖子
多謝GILL兄,今日非常好跑,下次記得排前少少就可以再走順D。今日都係半個主場,一早熱好身走去霸頭位(15分鐘前),一起步因為無人阻,所以走得好順,又唔會因為要搶位搞到D pacing亂晒,頭1km都係3:30,一路都keep住十幾位,去到第一個U-turn位都同幾個差唔多速度o既跑手拍住跑,互相有快大家。
不自覺咁樣快左番黎,成績做到28:50,近年佳績喇!
作者: blurmax    時間: 2008-5-11 17:27

Miller,

Congrations to ur amazing run - really fast ah
作者: vita375    時間: 2008-5-11 20:55
恭喜長跑網各人pb返來,乜濕地可以做到好時間嘅咩?我就唔知係咪因為鞋濕,整到隻腳趾翻甲
作者: randyip    時間: 2008-5-11 21:22
[quote]原帖由 vita375 於 2008-5-11 20:55 發表

登錄/註冊後可看大圖

恭喜長跑網各人pb返來,乜濕地可以做到好時間
作者: randyip    時間: 2008-5-11 21:26
相信有0的關係。
我腳板起水泡
作者: 瘋瘋    時間: 2008-5-11 22:20
作者: oscar    時間: 2008-5-11 23:09
作者: philomena    時間: 2008-5-11 23:34
我都好幸運地有份攞獎呀!可惜找不到長跑網的BANNER.

作者: lvrunner    時間: 2008-5-11 23:37
Congrats to all !!
作者: ChARsoN    時間: 2008-5-11 23:58
恭喜晒~
作者: 叮叮噹    時間: 2008-5-12 00:04
恭喜各ching!
作者: longing    時間: 2008-5-12 00:18
見到咁多人都PB,我都戥大家高興呢!恭喜晒~~!!......其實我都PB.....但只係快了大約10秒吧!哈哈!!
作者: onon    時間: 2008-5-12 14:07
恭喜Gills兄,米拿兄,瘋狂兄及各師兄做出好成績, 可惜小弟有突發事未能赴會, 報名費及紀念衫事小, 未能現場見證分享各師兄的喜樂事大, 不過眾師兄實力强勁, 以後仲有大把機會上台. 恭喜! 恭喜!
作者: blurmax    時間: 2008-5-12 15:38

Onon,

See U at the TWAC Evening Race in July then
作者: desmond    時間: 2008-5-12 15:58
原帖由 blurmax 於 2008-5-12 15:38 發表

Onon,

See U at the TWAC Evening Race in July then

Hi Blurmax, is this race accpeting application now? I am planning to run this one too.
作者: desmond    時間: 2008-5-12 16:00
標題: Congrat, congrat!
Congratulations to all C-Hing......you all seem to be in very good form. PB, PB, it's too long ago since my last PB in any distance......
作者: kenneth    時間: 2008-5-12 16:04
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-5-12 16:07
葉伯@必達夏日長跑2008

http://hk.youtube.com/watch?v=Bmepz9lhCkw

作者: blurmax    時間: 2008-5-12 16:27

yungwai, U could find the application form here :

http://www.hkrunners.com/files/entry_form_2008chi.pdf

slow speed kid, I saw you taking some pics.  Where could I view them?
作者: Gills    時間: 2008-5-13 09:13
5.11 有成績睇啦.

http://www.rrac.org.hk/result.asp
作者: miller    時間: 2008-5-13 11:13
原帖由 vita375 於 2008-5-11 20:55 發表
恭喜長跑網各人pb返來,乜濕地可以做到好時間嘅咩?我就唔知係咪因為鞋濕,整到隻腳趾翻甲

濕地當然對做好時間無關,尤其係由運動場出街o個段磚地好滑,搞到個個都唔敢快,不過因為當日氣溫急降,之前幾日仲要o向近30度o既地方練跑,氣溫低左自然輕鬆好多。

如果你因為咁反甲,可能係你對鞋太窄,因為鞋濕左水會發漲,比平時乾o既時候更加逼住d腳趾。小心小心…
作者: miller    時間: 2008-5-13 11:27
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-5-11 22:20 發表

米拿ching,你仲勁過客麥隆既球星米拿. 你既下一目標係? sub27, sub26 or sub25???
長跑網有你同gills師兄攞獎, 實在光彩!

有獎攞其實係額外獎勵,最開心o既係比賽可以發揮到自己平時練習o既實力,有時攞唔到獎但係做到pb比起你跑個好差o既時間企上頒獎台黎得開心…

今年反而對呢d短距離賽事唔會有咩期望,因為重點o向半馬,不過我成日都講,當你長距離有進步o既時候你o既短程都唔會差得去邊…
作者: vita375    時間: 2008-5-13 15:04
原帖由 miller 於 2008-5-13 11:13 發表

濕地當然對做好時間無關,尤其係由運動場出街o個段磚地好滑,搞到個個都唔敢快,不過因為當日氣溫急降,之前幾日仲要o向近30度o既地方練跑,氣溫低左自然輕鬆好多。

如果你因為咁反甲,可能係你對鞋太窄,因為 ...

原來如此,多謝師兄提醒。
作者: Gills    時間: 2008-5-14 09:51
原帖由 miller 於 13-5-2008 11:27 發表

有獎攞其實係額外獎勵,最開心o既係比賽可以發揮到自己平時練習o既實力,有時攞唔到獎但係做到pb比起你跑個好差o既時間企上頒獎台黎得開心…

同意呀miller兄, 能夠係比賽中體驗操練既成果, 比攞任何一個獎開心, 之前比賽Target果班C兄, 自己於賽事中距離愈走愈近, 即係話overall都係度進步中, 有朝一日何以拍住/超越佢地.現在正處於不上不落既位置, 不上係步速追唔上帶頭班人, 不落係又唔會落後於眾多人群中, 跑到咁上下只得自己跑, 前後都冇人.
作者: miller    時間: 2008-5-15 10:09
恭喜晒gills兄一場快過一場,其實o向唔同比賽途中鬥緊o既跑手都係o個幾個,個個都熟口熟面,最開心就係跑前傾下呢排練成點,跑後又傾下邊個開波快左,之後爆左jog番黎…
比賽o既時候都會主動搵番佢地黎跟﹙唔會亂步速嘛﹚,我都希望大家一齊有進步,下場跟住佢會不自覺咁樣快左嘛…哈哈

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2