香港長跑網 - 長跑長友

標題: 耐人尋味 [打印本頁]

作者: vita375    時間: 2008-5-13 18:02
標題: 耐人尋味
我發現有好多人無報名都去參加比賽,有啲就用他人嘅號碼布出賽,究竟點解呢?對交咗報名費嘅人會唔會唔公平呢?如果個個都唔報名落場跑,會唔會做成混亂呢?
最唔明前日必達,有個無報名嘅跑手去跑,做出時間係組別頭三名內,明明有獎攞又唔報名但又去跑喎,真係耐人尋味?
作者: PierceCheng    時間: 2008-5-13 19:12
請問係幾時
作者: vita375    時間: 2008-5-13 23:01
前日必達見到。
無報名去跑或者用人地號碼布去跑可能志在參與,但可以攞獎又唔報名就真係唔知點解。
作者: drsoeasy    時間: 2008-5-13 23:54
可能遲左報又想跑
作者: spmho    時間: 2008-5-14 00:25
原帖由 vita375 於 2008-5-13 23:01 發表
前日必達見到。
無報名去跑或者用人地號碼布去跑可能志在參與,但可以攞獎又唔報名就真係唔知點解。

你點知佢無報名?
你全程跟住佢?
作者: lvrunner    時間: 2008-5-14 02:38
乜香港都有呢類跑手呀! 喺外國嘅比賽(5k,10k, half and full marathons)一定會見倒呢一班超高手. 通常係黑人和墨西哥人居多.  We call them BANDIT(runner without a bib/number).  點解有啲咁嘅人?  好簡單 ~ 冇錢或唔想花錢但又想有比賽嘅氣分. 佢地都知自己一定win, 所以好小跑第一, 多數跑頭五名內, 佢地都好識do, 留番頭3名比比咗錢嘅跑手攞. 通常啲工作人員都會隻眼開隻眼閉的.  除非佢想沖次攞第一, 咁就一定推開佢.

作者: ckleung    時間: 2008-5-14 08:33
請恕小弟參賽經驗少,可能各位C兄會覺得以下係好白痴o既問題:
1) 較大型o既比賽,唔係有晶片紀錄o既咩?
2) 如果有齊號碼布和晶片,其他人又點知係代跑o既呢?
作者: blurmax    時間: 2008-5-14 08:49

We call them BANDIT(runner without a bib/number).

Thx for the detailed explanation

作者: lvrunner    時間: 2008-5-14 09:21
原帖由 blurmax 於 2008-5-13 16:49 發表

Thx for the detailed explanation

You are welcome blurmax兄
作者: lvrunner    時間: 2008-5-14 09:41
原帖由 ckleung 於 2008-5-13 16:33 發表
請恕小弟參賽經驗少,可能各位C兄會覺得以下係好白痴o既問題:
1) 較大型o既比賽,唔係有晶片紀錄o既咩?
2) 如果有齊號碼布和晶片,其他人又點知係代跑o既呢?

ck,

你講得冇錯, 以馬拉松嚟講, 大會係唔知邊個打邊個嘅. 呢邊北美有好多running forums都好多時見倒有bibchip出讓的. 雖然主辩單位不容許, 但誰會知呢.

作者: kenneth    時間: 2008-5-14 11:42
作者: vita375    時間: 2008-5-14 16:19
原帖由 stanleyhpm 於 2008-5-14 00:25 發表

你點知佢無報名?
你全程跟住佢?

我大半程都係跟住呢個跑手,事後睇番巡邏影片(相)同佢嘅 blog,佢話係倍跑。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2