香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新手跑完步之後小腿好多個位都痛 [打印本頁]

作者: Ky乂鋒    時間: 2010-7-13 19:21
標題: 新手跑完步之後小腿好多個位都痛
前2日跑完步之後就係咁
小腿勁緊
波羅蓋個位
小腿中間前面唔知條骨定係肌肉痛
↑      ↑      ↑     ↑       ↑      ↑
左   右腳既小腿都係咁

諗住休息2日再跑過啦點知今日跑個陣同前2日一樣

我都做完5-6分鐘熱身都係咁痛之後我跑完1個圈再做一陣熱身...重複重複
咁就過左45分鐘

我想問係我跑姿有問顯定係有其他問題
作者: 比因    時間: 2010-7-13 22:51
用得太多死力同個地下鬥過, 所以肌肉投訴

下次試下改用大腿/臀部肌肉發力帶住個人來跑 (而唔係用腳腕/小腿力), 睇會唔會好D.
作者: Tarry    時間: 2010-7-14 13:37
原帖由 比因 於 2010-7-13 22:51 發表

下次試下改用大腿/臀部肌肉發力帶住個人來跑 (而唔係用腳腕/小腿力), 睇會唔會好D.

比因, 你講得勁搞笑
作者: Ky乂鋒    時間: 2010-7-14 18:38
原帖由 比因 於 2010-7-13 22:51 發表

點用到大腿同patpat黎發力
作者: 比因    時間: 2010-7-15 23:27
等我再嘗試參透下, 諗下用咩方法話你知!
作者: 比因    時間: 2010-7-22 18:54
原帖由 Ky乂鋒 於 2010-7-14 18:38 發表

點用到大腿同patpat黎發力

你試下想像地面係一片冰湖, 用力踩就會爆開跌落水. 我用個例子講:

要你用手指按一粒掣, 但要先輕後重咁用力, 唔可以一下按晒落去.
咁你自然就會先用指尖掂落去先, 再用後面兩節既指骨發力, 而唔係一開始就用指頭篤落去.

再出去跑下, 睇下參唔參透到啦
作者: P5C27    時間: 2010-7-25 18:33
你試下除鞋跑,感覺番個跑姿再著番鞋跑就ok
作者: hkgcrcom    時間: 2010-8-22 14:59

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2