香港長跑網 - 長跑長友

標題: 400m的技巧 !HELP!! [打印本頁]

作者: 短跑之神_啊俊    時間: 2010-7-29 22:30
標題: 400m的技巧 !HELP!!
1.----我想問400m 係點呼吸?真係好難!次次由口轉成鼻呼吸就會   [為]痛點呼吸?

2.  400米要點跑?問左好多人.但係個個唔一樣...
唔好答我400米全速(一定有技巧=.=)

1.有人話頭100米全力 中間200軍速 300,400米全速
2.有人話頭300全力 最後意志100米
3.有人話頭300軍連(唔比人追) 最後全速 反追 400m米要點跑.....???

作者: 短跑之神_啊俊    時間: 2010-7-29 22:33
標題: 400m 的呼吸問題
400m 的呼吸問題

我想問400m 係點呼吸?真係好難!次次由口轉成鼻呼吸就會   [為]痛
點呼吸?
作者: pwong5618    時間: 2010-7-30 12:42
原帖由 kinklf2l 於 2010-7-29 22:30 發表
我想問400m 係點呼吸?真係好難!次次由口轉成鼻呼吸就會   [為]痛
點呼吸?

就按正常自已跑步咁呼吸,胃痛唔關呼吸事,係你緞練不足所引致,
平時要多練習比賽時就會有好成績,臨急才操練唔受傷已好彩啦 !
作者: slack    時間: 2010-7-30 14:13
標題: 回復 2# 的帖子
初哥想請教下各ching,
自已都有會<長跑>時,
1, 不能大(深)乎吸,會馬上有塞著要收慢的感覺?! 只能細細啖去父吸
2, 有時仲會有像"所"喉嚨,父吸吾到咁 ?!  ( 好多時,仲係跑跑下幾順幾快,可能累想<慢反>小小speed時,就馬上會發生) 最後新苦到要牛出黎.
古應該自已父吸問題,但又吾知點solve!!
想請教下
表達比較難,問題又使,因吾識,吾好見笑
作者: quantum    時間: 2010-8-1 00:08
純400米敢快 絕對推薦用口呼吸= =
作者: 短跑之神_啊俊    時間: 2010-8-3 15:43
標題: 400m的技巧
400米要點跑?問左好多人.但係個個唔一樣...

1.有人話頭100米全力 中間200軍速 300,400米全速
3.有人話頭300軍連(唔平人追) 最後全速 反追

400m米要點跑.....???

作者: 短跑之神_啊俊    時間: 2010-8-3 15:46
標題: 400m的技巧

3.有人話頭300軍連(唔平人追) 最後全速 反追

400m米要點跑.....???

作者: 短跑之神_啊俊    時間: 2010-8-3 22:17

3.有人話頭300軍連(唔比人追) 最後全速 反追 400m米要點跑.....???

作者: 短跑之神_啊俊    時間: 2010-8-3 22:19

作者: P5C27    時間: 2010-8-5 07:27
你係睇你自己邊樣強,後繼未最後爆贏人
開頭放勁未開波爆一爆先,均速勁未全程高均速囉
作者: pwong5618    時間: 2010-8-5 10:56
原帖由 kinklf2l 於 2010-8-3 22:19 發表

3.有人話頭300軍連(唔比人追) 最後全 ...

你咪每種試下佢囉!
睇下邊種啱自已!
作者: tyler    時間: 2010-8-6 00:45
試下由一百衝起,跟住二百......
小弟第一次四百比賽成績係六十三秒,跑完隻腳冇力,企唔到
之後因某D原因狂操四百,冇釘鞋都可以一分鐘,仲可以慢行回氣,練習一定有進步
至於內臟痛係因為練習不足,練多三幾課會冇咁痛
作者: meiyiu    時間: 2010-8-14 20:03
我都偽跑短跑,ching你係邊綀架?你一星期綀幾多堂呀?
作者: 短跑之神_啊俊    時間: 2010-8-14 21:08
你人在??? 我係鄧記
作者: Kinght    時間: 2010-8-16 04:14
一開計KEEP住第一先....

到最後都keep住第一就ok
作者: 短跑之神_啊俊    時間: 2010-8-16 23:33
如果我係第一線咁點........(咁未要好比力keep住第一.....)

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2