香港長跑網 - 長跑長友

標題: 唔知Gills C-hing出院未呢? [打印本頁]

作者: desmond    時間: 2008-6-12 22:15
標題: 唔知Gills C-hing出院未呢?
請問有冇C-hing有消息呢?
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-12 22:34
作者: ram    時間: 2008-6-12 22:47

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-12 22:34 發表
收到Leefs ching最新一手消息, gills ching極有可能明天出院及重現長跑網啦. Yeah...

作者: spmho    時間: 2008-6-12 22:50
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-12 22:34 發表
收到Leefs ching最新一手消息, gills ching極有可能明天出院及重現長跑網啦. Yeah...

好野....
咁gills師兄咁樣跌一跌都住左5日喎
作者: thugs32    時間: 2008-6-12 22:54

好消息!
作者: 711MF    時間: 2008-6-12 23:09
作者: MJ576    時間: 2008-6-12 23:16
This is really a good news !
作者: 神童威威    時間: 2008-6-12 23:18
實在太好了!Gills兄對腳一定好痕嫁喇!
作者: blurmax    時間: 2008-6-12 23:28

That's great.  Gills must have itch with both his hands and feet por.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-13 00:15
Good News!!

住了五日四夜,應該檢查清楚啦!
作者: Alfred    時間: 2008-6-13 00:31
原帖由 瘋狂跑步機 於 12/6/2008 22:34 發表

good news.
作者: desmond    時間: 2008-6-13 01:56
標題: 回復 2# 的帖子
Thank you! Hope to see Gills c-hing in the forum tmr
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-6-13 09:07
wellcome back
作者: onon    時間: 2008-6-13 09:21
很懷念Gills兄大大隻的...綠色字!
作者: kenneth    時間: 2008-6-13 09:30
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-13 09:38
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-13 10:03
作者: kenneth    時間: 2008-6-13 10:14
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-13 10:20
作者: kenneth    時間: 2008-6-13 10:23
作者: onon    時間: 2008-6-13 10:27
其實...會唔會係個醫生...
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-13 10:30
作者: kenneth    時間: 2008-6-13 10:31
作者: Alfred    時間: 2008-6-13 10:51
原帖由 kennethwat 於 13/6/2008 10:31 發表

上次小弟在icu見嗰個好似男醫生來的,恐怕.......

佢轉咗普通房可能轉埋醫生呢!就算係男醫生,都有護士姐姐噃。24小時招乎Gills兄,enjoy!
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-6-13 10:53
原帖由 kennethwat 於 2008-6-13 10:31 發表

上次小弟在icu見嗰個好似男醫生來的,恐怕.......

救他的好似是靚女醫生來的,當時出來說他已醒了!
作者: kenneth    時間: 2008-6-13 10:56
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-13 10:57
作者: Alfred    時間: 2008-6-13 11:11
原帖由 瘋狂跑步機 於 13/6/2008 10:57 發表

是否靚女醫生用人工呼吸救醒gills的, ching就好啦!

我有啲妒忌!
作者: peteruno    時間: 2008-6-13 11:52
原帖由 yungwai 於 2008-6-12 22:15 發表
請問有冇C-hing有消息呢?

好想知道佢比賽整個過程心路歷程。分享分享,引以為鑑。
祝君早康。

白頭佬
作者: thugs32    時間: 2008-6-13 11:55
原帖由 Alfred 於 2008-6-13 10:51 發表

佢轉咗普通房可能轉埋醫生呢!就算係男醫生,都有護士姐姐噃。24小時招乎Gills兄,enjoy!

樂不思蜀。
作者: 龜速行    時間: 2008-6-13 11:58
good news !!

作者: lvrunner    時間: 2008-6-13 12:03
Good to hear that Gills hing will be discharged soon!

真奇怪, Heat Stroke(中暑)都訓咁多晚. 通波仔或搭橋都係五,六日咋.

點解講親護士都係叫姐姐ge? 呢個世界仲有好多護士哥哥ga, 我返工嘅ICU有八成係護士哥哥嚟架.
作者: kenneth    時間: 2008-6-13 12:11
作者: Alfred    時間: 2008-6-13 12:16
原帖由 lvrunner 於 13/6/2008 12:03 發表
Good to hear that Gills hing will be discharged soon!

真奇怪, Heat Stroke(中暑)都訓咁多晚. 通波仔或搭橋都係五,六日咋.

點解講親護士都係叫姐姐ge? 呢個世界仲有好多護士哥哥ga, 我返工嘅ICU有八 ...

咪嚇我哋啦!佢唔駛通波仔或搭橋掛!?

我估你嗰度啲肥人太多(因為食burger & beer),啲護士哥哥孔武有力呀嗎!
作者: kenneth    時間: 2008-6-13 12:20
作者: lvrunner    時間: 2008-6-13 13:09
原帖由 Alfred 於 2008-6-12 20:16 發表
我估你嗰度啲肥人太多(因為食burger & beer),啲護士哥哥孔武有力呀嗎!

講真, 班花旗國佬十個裡面有六個係超磅架. 350磅都報名跑全馬.真係服咗佢地.
作者: michaelyw    時間: 2008-6-13 13:11
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-13 10:57 發表

是否靚女醫生用人工呼吸救醒gills的, ching就好啦!

not sure if Mrs Gills would come here and have a look...
if so.....................

just joking anyway.

May Gills discharge sooner as possible.

作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-13 17:01
原帖由 lvrunner 於 2008-6-13 12:03 發表

點解講親護士都係叫姐姐ge? 呢個世界仲有好多護士哥哥ga, 我返工嘅ICU有八 ...

原本ching在醫院工作.做什麼?
想不到你個間ICU有八成係護士哥哥,
香港護士普遍女多男少.
作者: ram    時間: 2008-6-13 17:45
其實小弟一路都有這個憂慮
住左咁多日都未出院.........
真係希望冇乜問題啦~

[quote]原帖由 lvrunner 於 2008-6-13 12:03 發表

登錄/註冊後可看大圖

點解講親護士都係叫姐姐ge? 呢個世界仲有好多護士哥哥ga, 我返工
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-13 18:33
哇!要入院六天,做各樣檢查,
有點擔心ching身體啊!
你地重講笑...
作者: bioman    時間: 2008-6-13 18:53
以小弟所知,一次激烈比賽(再加上中暑),心肌細胞、肝細胞的死亡數目會比正常情況大很多,驗血出來的心肌酵素、肝酵素數字便會(大大)偏高,其實這對於激烈運動後、中暑後的人而言,是「正常」的情況,但在醫護人員的角度而言,這是「不正常」的,既然不正常,便不會放心批准出院,然而要等得所有多出的酵素被身體排出,回復正常水平,需要時日(這也是「正常」的),因此運動中暑入院正常都要住一個禮拜左右。
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-13 21:45
原帖由 bioman 於 2008-6-13 18:53 發表
以小弟所知,一次激烈比賽(再加上中暑),心肌細胞、肝細胞的死亡數目會比正常情況大很多,驗血出來的心肌酵素、肝酵素數字便會(大大)偏高,其實這對於激烈運動後、中暑後的人而言,是「正常」的情況,但在醫護人 ...

若如ching所說,咁都冇咁擔心!
即是留多一兩天均屬正常.

ching,點知道架?
作者: Alfred    時間: 2008-6-14 00:02
原帖由 叮叮噹 於 13/6/2008 21:45 發表

若如ching所說,咁都冇咁擔心!
即是留多一兩天均屬正常.

ching,點知道架?

睇吓佢個名就覺得佢係內行人。
作者: lvrunner    時間: 2008-6-14 12:47
原帖由 叮叮噹 於 2008-6-13 01:01 發表
原本ching在醫院工作.做什麼?
想不到你個間ICU有八成係護士哥哥,
香港護士普遍女多男少.

小弟是ICU和急証室的註冊護士, 師姐呢?
作者: Alfred    時間: 2008-6-14 13:01
原帖由 lvrunner 於 14/6/2008 12:47 發表

Wow,真人終露相嘞,啲鬼佬咁大隻,難唔難過牀架?
作者: kenneth    時間: 2008-6-14 17:02
作者: ram    時間: 2008-6-14 17:07
好野 !!! 期待Gills兄再現長跑網 !!!
作者: blurmax    時間: 2008-6-14 17:32

好野 !!! 期待Gills兄再現長跑網 !!!

X 2 - See U in the races in the coming future lah!

作者: 711MF    時間: 2008-6-14 21:58
作者: Gills    時間: 2008-6-14 22:13
多謝各位C兄/C姐關心, 現身體已無大問題, 遲D係度會分享下今次比賽既經歷, I would never give up and see you guys in both exercise and race.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-14 22:22
原帖由 Gills 於 2008-6-14 22:13 發表
多謝各位C兄/C姐關心, 現身體已無大問題, 遲D係度會分享下今次比賽既經歷, I would never give up and see you guys in both exercise and race.

歡迎Gills ching 回歸!萬歲!
好好休息,慢慢再分享啦!
作者: randyip    時間: 2008-6-14 22:30
Welcome back!!
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-14 22:37
原帖由 lvrunner 於 2008-6-14 12:47 發表

原本如此,勁!為人民服務.

我唔係護士,不過,參加了救傷隊十幾年,現在為學業而忍心退出了.
過去在不同類型活動當更做case,年年考急救及護理考試,急救及步操比賽,
聽唔少醫生護士消防救護站講talk,也去醫院學Airway mgmt., AED Defib. Trauma.

你在外地做護士比香港辛苦嗎?
作者: 龜速行    時間: 2008-6-14 22:39
welcome back

Gill C hing

take care

:>
作者: lvrunner    時間: 2008-6-15 01:42
SORRY 離題!

原帖由 叮叮噹 於 2008-6-14 06:37 發表
原本如此,勁!為人民服務.
我唔係護士,不過,參加了救傷隊十幾年,現在為學業而忍心退出了.
過去在不同類型活動當更做case,年年考急救及護理考試,急救及步操比賽,
聽唔少醫生護士消防救護站講talk,也去醫院學Airway mgmt., AED Defib. Trauma.

叮叮噹師姐, 妳做front line fieldwork 都好勁呀! 我呢ニ年都好小在Emergency ward做了. 可能年紀大了,身手冇以前咁快囉! 現在全職在ICU, 只會偶然被上頭掉去做急証. 幸苦就一定(12粒鐘一更)但reward極大, 很有滿足感. 小弟自小以和家人移居外國. 所以compare唔倒香港嘅nurses.
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-6-15 09:37
welcome back !

我相信今生就得此次比賽機會嬴得 gills 兄囉!
作者: Alfred    時間: 2008-6-15 10:06
原帖由 Gills 於 14/6/2008 22:13 發表

Welcome back!We all missed you a lot.
作者: Gills    時間: 2008-6-15 10:27
感謝各位關心...好一個有家之感覺既長跑網, 同時ICU所有醫護人員, 24小時日以繼夜去拯救生命, 係度為他們致敬.
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-15 10:51
作者: blurmax    時間: 2008-6-15 11:14

只希望每次比賽中當去程的我撞上回程中步大力雄的你時, 大叫一聲"Gills 加油"

Me too - add oil ah Gills C Hing
作者: ckleung    時間: 2008-6-15 11:25
蒙面超人頭像再現,真高興!
作者: philomena    時間: 2008-6-15 12:12
歡迎 gills 兄平安回歸
作者: tsw01    時間: 2008-6-15 12:12
原帖由 philomena 於 2008-6-15 12:12 發表
歡迎 gills 兄平安回歸

X 2
作者: 何老四    時間: 2008-6-16 16:53
Gills Ching:

歡迎歸來,期待下次在運動場上再見
作者: Gills    時間: 2008-6-16 16:58
唔出事都唔知尼度D C兄/C姐咁有人情味, 多謝各位關心, 唔會跌倒一次就影響我對長跑之熱誠, 大家都加油.
作者: peteruno    時間: 2008-6-16 18:42
當然,少少苦楚等於激勵。
作為長跑運動員應有這心態才能奮發圖強。

白頭佬
作者: awyh    時間: 2008-6-16 18:45
很期待Gill兄分享今次的比賽感受,可以使各跑手及安排比賽的工作人員作為借鏡。

但無論如何,很高興見到綠色的中文字再次出現在眼前。

加油!Gill兄!
作者: Alfred    時間: 2008-6-16 18:55
原帖由 awyh 於 16/6/2008 18:45 發表
很期待Gill兄分享今次的比賽感受,可以使各跑手及安排比賽的工作人員作為借鏡。

但無論如何,很高興見到綠色的中文字再次出現在眼前。

加油!Gill兄!

唔止比賽感受,重要另帖講吓佢點同啲護士姐姐一齊過嗰幾日,Gills 兄千萬記得咪俾你太座知道,否則唔俾你再落跑道馳騁,我哋就損失巨大啦。

(點解我加唔到表情架?!)
作者: ckleung    時間: 2008-6-17 08:40
GILLS兄,唔知你知唔知,當日四哥和保姐兩位CTSE都有趕往威院ICU看你的情況,可惜與你緣慳一面。 不過,之後她們與眾CHING一同在威院CANTEEN共進午餐。
作者: Gills    時間: 2008-6-17 09:10
原帖由 ckleung 於 17-6-2008 08:40 發表
GILLS兄,唔知你知唔知,當日四哥和保姐兩位CTSE都有趕往威院ICU看你的情況,可惜與你緣慳一面。 不過,之後她們與眾CHING一同在威院CANTEEN共進午餐。

多謝CK提點, 可惜當日見唔到兩位C兄C姐, 四哥和保姐真有心, 對於素未謀面既跑友都關心有加, 當日甦醒頭半小時, 好多事都唔記得, 特別係一大班C兄入ICU時, 才開始有點印象, 日後真係要CK兄介紹兩位C兄C姐比小弟認識呀.
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-6-17 09:16
原帖由 Gills 於 2008-6-17 09:10 發表

多謝CK提點, 可惜當日見唔到兩位C兄C姐, 四哥和保姐真有心, 對於素未謀面既跑友都關心有加, 當日甦醒頭半小時, 好多事都唔記得, 特別係一大班C兄入ICU時, 才開始有點印象, 日後真係要CK兄介紹兩位C兄C姐比小弟認 ...

吓! 小第應該是 gills 兄第一眼看見的C兄喎,gills 兄有無印象呀?
作者: kenneth    時間: 2008-6-17 09:16
作者: Gills    時間: 2008-6-17 09:23
原帖由 慢速小子 於 17-6-2008 09:16 發表

吓! 小第應該是 gills 兄第一眼看見的C兄喎,gills 兄有無印象呀?

冇計, 短暫性失憶, 連自己個名都記唔起.
作者: Gills    時間: 2008-6-17 09:24
原帖由 kennethwat 於 17-6-2008 09:16 發表

原來...四哥...保姐...都是...c...tse ,真估唔到。

Really, 真係唔好意思兩位C姐, 請恕小人愚昧.
作者: kenneth    時間: 2008-6-17 09:25
作者: ckleung    時間: 2008-6-17 09:32
原帖由 kennethwat 於 2008-6-17 09:25 發表

咁閣下記唔記得在臨入運動場時,閣下問小弟借咗 100 元?

以上說說笑擺

Kenneth兄,作就作大D嘛!100元點夠請我地師兄弟飲茶呀?!
作者: Gills    時間: 2008-6-17 09:36
原帖由 kennethwat 於 17-6-2008 09:25 發表

咁閣下記唔記得在臨入運動場時,閣下問小弟借咗 100 元?

以上說說笑擺

其實過左德信之後, 無樣野有印象, 如果旁邊維板拆左, 真係想You jump, I jump 跳落吐露港.
作者: kenneth    時間: 2008-6-17 09:36
作者: Gills    時間: 2008-6-17 09:38
原帖由 ckleung 於 17-6-2008 09:32 發表

Kenneth兄,作就作大D嘛!100元點夠請我地師兄弟飲茶呀?!

CK兄飲茶灌水冇問題, 睇吓邊場我地人齊, 一於做東答謝各位, 人地話大難不死必有後褔.
作者: ckleung    時間: 2008-6-17 09:44
原帖由 Gills 於 2008-6-17 09:38 發表

CK兄飲茶灌水冇問題, 睇吓邊場我地人齊, 一於做東答謝各位, 人地話大難不死必有後褔.

係咁就多謝先啦!所謂否極泰來,想起兩句說話,借來送給GILLS兄:

「福無重至,今朝至;禍不單行,昨日行。」

可否麻煩ONON兄執靚佢,送俾GILLS留念呀?
作者: longing    時間: 2008-6-17 09:49
Welcome back, Gills~! ^_^

見到你地有傾有講都真係幾"溫馨"!我雖然很少出聲,但都時常留意你們的去向.......

anyway,祝你早日康復,重"跑"江湖!
作者: kenneth    時間: 2008-6-17 09:51
作者: Gills    時間: 2008-6-17 10:05
原帖由 longing 於 17-6-2008 09:49 發表
Welcome back, Gills~! ^_^

見到你地有傾有講都真係幾"溫馨"!我雖然很少出聲,但都時常留意你們的去向.......

anyway,祝你早日康復,重"跑"江湖!

多謝longing兄祝福, 唔好做沉默的一群, 討論係要熱熱鬧鬧既, 希望多點見到C兄筆跡.
作者: onon    時間: 2008-6-17 10:32
CK兄啲字以經好靚噃! 仲有也要執!....呀...明白啦! 等等... 收唔收貨? 

作者: ckleung    時間: 2008-6-17 10:44
原帖由 onon 於 2008-6-17 10:32 發表
CK兄啲字以經好靚噃! 仲有也要執!
....呀...明白啦!

等等...

唔該哂!首席設計師。嘩!好正呀!

作者: 何老四    時間: 2008-6-17 10:47
標題: 回復 74# 的帖子
Gills 兄:o吾使o甘認真o咼,C兄�C姐都o係一句o者,好似出家人或者是梨園 中人都不分男女一律叫C兄, 我覺得都幾好o丫。
作者: miller    時間: 2008-6-17 11:08
恭喜Gills回歸,好快好幾會再戰江湖,黎緊新跑季再創佳績…

而家就慢慢俾心機練番好個體能先喇…
作者: Alfred    時間: 2008-6-17 11:36
原帖由 onon 於 17/6/2008 10:32 發表
CK兄啲字以經好靚噃! 仲有也要執!....呀...明白啦! 等等... 收唔收貨? 

真係正到無得彈。
作者: MJ576    時間: 2008-6-17 14:42
GILL 兄,

可以看到閣下的筆跡在長跑網再次出現, 真好極 , 使一眾鄉親父老、叔伯兄弟不再為GILL 兄而擔憂了

GILL 加油 !

港島西跑友
作者: desmond    時間: 2008-6-17 14:56
歡迎c-hing返o黎! 希望TW黃昏跑可以係對面線同你打氣!
作者: =chairman=    時間: 2008-6-17 18:33
希望Gills Ching 可以快d恢復番狀態,重拾跑鞋啦 ~~~
6 / 7 東區長跑見 ~~~
作者: ChARsoN    時間: 2008-6-21 19:17
Gills 兄
下次攞番個冠軍番來喔.....

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2