香港長跑網 - 長跑長友

標題: 減肥無捷徑, 大家努力做運動~~ [打印本頁]

作者: kito807    時間: 2010-8-16 10:54
標題: 減肥無捷徑, 大家努力做運動~~
上星期同個朋友傾開計, 個朋友係美容公司做, 問我點先可以減到肥
首先我覺得我朋友雖然唔係瘦, 但一d 都唔肥, 又唔明點解又要減肥

我話你公司唔係有好多機可以減肥架咩?
佢話都已試過, 焗左好多汗出黎, 上磅係輕左, 焗到暈咁擠, 但好快又重返
咁梗係啦, 出左汗人實輕, 但只係抽左身體入面水份又無少到脂肪

跟住我就同佢講左少少點樣做運動減肥, 叫佢平時改變一下飲食習慣, 希望幫到佢啦

講咁耐都係想同大家講, 要減肥一定要做運動, 點都係要辛苦無捷徑!
俾錢幫襯美容公司做0個d 機真係無乜用!
(但跳舞 yoga 我估就有用, 都係做運動嘛)
作者: 三水豆腐    時間: 2010-8-16 11:34
我都係做運動1年減著10公斤,都有改變下飲食習慣 - 係食多著好多野,以前不敢食的(如東坡肉、牛雜......)以間全部照食
作者: allanccl    時間: 2010-8-16 12:28
絕對同意! 減肥無捷徑,運動加健康飲食!

小兒在150磅時曾經試過食肉減肥法,即係較早前有位師兄咁,食肉就唔食碳水化合物,食碳水化合物時就唔食肉,開頭好似好有效,好快減左20磅,但係佢無運動,食量越黎越勁,結果,反彈到接近200磅。後來聽女友話,食健康d,跑下步,而家好fit,都係果句.....減肥無捷徑,運動加健康飲食!
作者: hkyen    時間: 2010-8-16 12:54
原帖由 allanccl 於 2010-8-16 12:28 發表
絕對同意! 減肥無捷徑,運動加健康飲食!

小兒在150磅時曾經試過食肉減肥法,即係較早前有位師兄咁,食肉就唔食碳水化合物,食碳水化合物時就唔食肉,開頭好似好有效,好快減左20磅,但係佢無運動,食量越黎越勁, ...

亮gor仔仔d體重大上大落 好似我~~~

呵呵 我都減左10磅到(呢幾個wks)
作者: allanccl    時間: 2010-8-16 12:57
原帖由 hkyen 於 2010-8-16 12:54 發表

亮gor仔仔d體重大上大落 好似我~~~

呵呵 我都減左10磅到(呢幾個wks)

阿yen用乜方法減呢10磅架?
作者: swimbikerunner    時間: 2010-8-16 14:18
如果一個月想減10-15磅算健康嗎?同埋跑步/游水既量要幾多呢?
作者: hkyen    時間: 2010-8-17 10:01
原帖由 allanccl 於 2010-8-16 12:57 發表

阿yen用乜方法減呢10磅架?

要介sin 朝早唔飲milk tea
其他食清小小law 下步咁law

好易好
作者: philipccwong    時間: 2010-8-17 10:13
Agree ar, 減肥無捷徑

I saw people dining without eating rich but it can't be long lasting... a well balance of intense exercise and health eating is the key for successful diet.
作者: ho_boxing    時間: 2010-8-17 10:42
夜晚唔食carbo, 一食番就反彈
有做運動食咩都唔洗就住就住
其實係d人想減肥又唔肯做運動, 所以亂試
作者: swimbikerunner    時間: 2010-8-17 10:53
其實好簡單既數學,消耗既多於進食既就可以減磅。
calorie burnt > calorie intake
作者: 阿聰    時間: 2010-8-18 23:07
原帖由 hkyen 於 2010-8-17 10:01 發表

要介糖sin 朝早唔飲milk tea
其他食清小小law 跑下步咁law

好易好易

唔飲奶茶?! 但我通常要飲奶茶提神喎?!
其實仲有冇其他代替飲品?!
作者: hkyen    時間: 2010-8-19 09:35
原帖由 阿聰 於 2010-8-18 23:07 發表

Milk Tea都係我至愛但我改飲0茶0水
作者: 阿聰    時間: 2010-8-19 15:19
原帖由 hkyen 於 2010-8-19 09:35 發表

Milk Tea都係我至愛但我改飲0茶0水

檸茶檸水, 有時糖份仲高過奶茶呢?!
作者: kenkenking    時間: 2010-8-20 02:19
睇黎我都要的起心肝至得啦.....
作者: 齋老味    時間: 2010-8-20 11:04
原帖由 阿聰 於 2010-8-18 23:07 發表

走田咪得囉

我家陣飲凍熱咖啡奶茶都係走田
飲飲下覺得走田仲好飲!!!!  
作者: kk52    時間: 2010-8-20 12:09
我同事話要減肥, 飯叉燒瀨, 淨食瀨唔食叉燒, 浪費食物!!!

作者: kito807    時間: 2010-8-20 12:18
原帖由 kk52 於 2010-8-20 12:09 發表
我同事話要減肥, 飯叉燒瀨, 淨食瀨唔食叉燒, 浪費食物!!!

咁做乜唔叫淨瀨?! 咪玩啦! 你幫佢食埋d 叉燒lo
作者: hkyen    時間: 2010-8-20 12:30
原帖由 齋老味 於 2010-8-20 11:04 發表

走田咪得囉

我家陣飲凍熱咖啡奶茶都係走田
飲飲下覺得走田仲好飲!!!!  " />" />

凍茶走田好難飲
作者: 街坊鄭    時間: 2010-8-20 13:37
我都要減走條spare呔.厘個星期,早餐唔買野飲.剩係飲水.不過星期三去左tko特訓飲了三罐汽水,失敗了.
作者: 齋老味    時間: 2010-8-20 15:34
原帖由 hkyen 於 2010-8-20 12:30 發表

凍茶走田好難飲g" />" />" />" />" />jhk

飲得多就慣
不過咖啡走田好飲過奶茶走田...........
作者: 阿聰    時間: 2010-8-20 18:16
原帖由 街坊鄭 於 2010-8-20 13:37 發表
我都要減走條spare呔.厘個星期,早餐唔買野飲.剩係飲水.不過星期三去左tko特訓飲了三罐汽水,失敗了.

咁搞法, 你之前既努力會打回原形 .....
都係飲番杯茶好D
作者: 齋老味    時間: 2010-8-21 01:28
原帖由 阿聰 於 2010-8-20 18:16 發表

咁搞法, 你之前既努力會打回原形 .....
都係飲番杯茶好D  

如果係飲 zero 會好D............
作者: 阿聰    時間: 2010-8-21 14:00
原帖由 齋老味 於 2010-8-21 01:28 發表

如果係飲 zero 會好D............

但無論佢點講, 都係汽水, 冇分 zero 就會好D
最好既話, 都係戒飲汽水啦 (雖則我都係努力中 )
作者: 齋老味    時間: 2010-8-21 21:42
原帖由 阿聰 於 2010-8-21 14:00 發表

但無論佢點講, 都係汽水, 冇分 zero 就會好D
最好既話, 都係戒飲汽水啦 (雖則我都係努力中 )

冇糖都冇得飲
會冇哂人生樂趣............  
作者: 阿聰    時間: 2010-8-21 22:58
原帖由 齋老味 於 2010-8-21 21:42 發表

冇糖都冇得飲
會冇哂人生樂趣............  " />" />

試下轉飲綠茶囉
作者: kenken    時間: 2010-8-23 13:07
ZERO係我跑步既fuel
雖然佢冇熱量
作者: 齋老味    時間: 2010-8-23 15:23
原帖由 阿聰 於 2010-8-21 22:58 發表
試下轉飲綠茶囉

green tea 都有 kcal 喎........
作者: 齋老味    時間: 2010-8-23 15:24
原帖由 kenken 於 2010-8-23 13:07 發表
ZERO係我跑步既fuel
雖然佢冇熱量

me2!!!!!
跑完抖陣飲返支 zero
可以頂下肚餓........
作者: 阿聰    時間: 2010-8-23 18:23
原帖由 齋老味 於 2010-8-23 15:24 發表

me2!!!!!
跑完抖陣飲返支 zero
可以頂下肚餓........

............仲可以連飯都唔駛食呢?!
作者: jjb    時間: 2010-9-2 16:49
yes... 減肥真係無捷徑
我都試過只係食野減.. 但唔得好快肥番
現在係努力跑~keep 住跑..
現在減了8磅 =)
作者: muimui0942    時間: 2010-9-22 12:11
原帖由 hkyen 於 2010-8-20 12:30 發表

凍茶走田好難飲g" />" />" />" />" />jhk

飲下飲下就慣
我現在連奶都唔飲,飲黑咖。
作者: 8888    時間: 2010-9-22 13:59
跑步真係可以減肥,我都減左三十磅,不過要有恆心,飲食要有節制,以前177,現在147左右,要減肥就要努力!
作者: Yungmeisin    時間: 2011-4-12 21:43
要跑幾耐先可以減到腳?
作者: 減肥肉    時間: 2011-4-12 22:51
開唔到新貼唯有呢度問
請問如我係上身fit(都算瘦)
但patpat好大同大脾好多肉好粗
咁去慢跑的話 會否減埋上半身?(上身唔想再瘦..)
跑左3日了

麻煩解答...

仲有我係男仔

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2