香港長跑網 - 長跑長友

標題: 各位領跑員來揮揮手 [打印本頁]

作者: allanccl    時間: 2010-8-21 09:12
標題: 各位領跑員來揮揮手
原帖由 chengtszhang 於 2010-8-19 08:47 發表
亮哥, 點先可以做領跑員                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        亮哥, 你好,

我都好想幫助視障人士完成馬拉松, 做領跑員有何資格, 可否介紹.

恒恒.

謝謝chengtszhang 師兄對做領跑員既興趣,數日前已回PM給閣下。
各位師兄/師姐,如果想做領跑員,幫助視障人士完成馬拉松,首要條件係----有時間,要和他/她一齊練習,培養默契。
如果住將軍澳區的師兄/師姐,好歡迎加入這行列,因他們主要在將軍澳運動場及附近操練,好多時唔夠義工,班馬都容易d啊! 有興趣來試下既可以每逢星期二及星期四,晚上7時前在坑口港鐵站B出口等。星期六下午會有長課練習,運動員要練2-4小時,義工可以輪流接力的。
有問題可以PM小弟。

作者: allanccl    時間: 2010-8-21 09:39
原帖由 ersing 於 2010-8-21 09:15 發表
領跑員基本條件                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        亮哥,早

請問:如何才能做一位稱職的領跑員?
           需要什麼基本條件?
           本身能力上要達到什麼程度?

ersing師兄早晨!
你的問題好像很難答啊! 小弟還未算係稱職既領跑員呀! 我諗,起碼和他/她們跑時,唔會令佢受傷囉,有時就係未能夠以佢地既立場離諗,好似前個星期六,小弟帶一個視障運動員練長課,在一個地盤出口,地面舖了膠蓋板,突出地面約兩吋,以為沒有甚麼所以沒有提佢又無慢行而過,點之,佢就砰一聲跌了落地上,擦得小腳外側紅了一大片,小弟內心登時好難過及內疚,佢反過來安慰我,所以我還未算係稱職既領跑員囉!
基本條件係跑得囉! 嘻嘻,唔洗話好快,佢地有d快,有d慢,可以同教練講明要快腳定慢腳。
能力上,他們無甚麼要求,只要能照顧其他人,不用人照顧就得,小弟見過有些義工跑了幾個圈就覺頭暈,咁就唔適宜做領跑員喇,因為還要其他人照顧。

希望能解答到閣下既問題,因小弟都係領跑員初哥,如果小弟答唔到,會去問教練的。
作者: Simon So    時間: 2010-8-21 10:50
真心佩服亮哥的一顆心意。
待我腳傷痊癒再聯絡你。
有意義的陪練,總比沒意思地跑好得多。
作者: ersing    時間: 2010-8-21 11:26
標題: 領跑員的責任
亮哥,你好!

謝謝你的回答!
我曾閱講過一篇,由資深領跑員講述:他自己領跑弱視人士的經驗:
現抽出部份內容,讓各位參巧。
領跑員,她強調必須將心比己,易地而處去想像跑手的身心狀況,沿途還需不斷溝通及鼓勵。
首要避免跑手受傷
Kate
表示,領跑員的跑步能力通常比跑手高三成以上,比賽前一定要熟悉賽道,並建立良好夥伴關係。領跑員首要責任是避免跑手受傷,故入水站前預先提醒收慢腳步,留意人群去向,「試過有盲人跑手一入人群就撞穿頭。」領跑員通常靠一條鮮艷顏色的手繩與跑手聯繫着,「有野講會拉一拉手繩,好似話o依家開始啦,仲有幾耐先上斜、轉彎,呼吸要快定慢」,跑全馬途中必須按時提示跑手進食能量食物,同時要耐心聆聽其感受和想法,更要多加鼓勵。
所以我看過這段文章對話時,感覺當一位領跑員的責任十分重大,亦感覺十分偉大!

亮哥,祝你早日成功!
作者: kito807    時間: 2010-8-21 11:31
真可惜我無時間, 我自己練跑d 時間都好飄忽, 如果係大埔區都好d, 係將軍澳就真係無乜可能喇..

亮哥真係有心有力!! 支持支持! 真希望快d多d 人加入啦!
作者: chisuet    時間: 2010-8-21 12:38
每一次見到領跑員帶著視障人士時跑, 我都會為他們加油打氣!
作者: swimbikerunner    時間: 2010-8-23 09:47
我都好希望可以做領跑員,可惜時間唔容許。。。希望遲D有機會。
作者: 龜速行    時間: 2010-8-23 11:02
亮哥

係有心有力!!!

好好好好
作者: 上水馬王    時間: 2010-8-23 12:49
有時候我都想做下義工,但又唔知做乜好.....不過做領跑我都有d興趣喎

可惜毅行前都唔會咁易安排到時間,加上自己全馬都未做到sub4,留番出年先諗。
作者: mill    時間: 2010-8-23 13:48
" />" /> 亮哥真係善心滿載, 我得閒都好想幫人嫁, 可惜要照顧我家肥囡, 加上腳傷未復完.
" />" /> 各位有心有力的跑友, 請支持亮哥~

作者: kito807    時間: 2010-8-23 14:59
亮哥~ 如果有視障跑友係大埔區, 可以介紹給我
作者: clerkb    時間: 2010-8-23 15:37
值得提倡 !!
作者: allanccl    時間: 2010-8-25 10:47
原帖由 ersing 於 2010-8-21 09:15 發表
領跑員基本條件                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        亮哥,早

請問:如何才能做一位稱職的領跑員?
           需要什麼基本條件?
           本身能力上要達到什麼程度?
原帖由 ersing 於 2010-8-21 11:26 發表
領跑員的責任                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        亮哥,你好!

謝謝你的回答!
我曾閱講過一篇,由資深領跑員講述:他自己領跑弱視人士的經驗:
現抽出部份內容,讓各位參巧。
領跑員,她強調必須將心比己,易地而處去想像跑手的身心狀況,沿途還需不斷溝通及鼓勵。
首要避免跑手受傷
Kate
表示,領跑員的跑步能力通常比跑手高三成以上,比賽前一定要熟悉賽道,並建立良好夥伴關係。領跑員首要責任是避免跑手受傷,故入水站前預先提醒收慢腳步,留意人群去向,「試過有盲人跑手一入人群就撞穿頭。」領跑員通常靠一條鮮艷顏色的手繩與跑手聯繫着,「有野講會拉一拉手繩,好似話o依家開始啦,仲有幾耐先上斜、轉彎,呼吸要快定慢」,跑全馬途中必須按時提示跑手進食能量食物,同時要耐心聆聽其感受和想法,更要多加鼓勵。
所以我看過這段文章對話時,感覺當一位領跑員的責任十分重大,亦感覺十分偉大!

多謝ersing師兄! 謹遵教誨! 小弟一定會盡力做一個稱職既領跑員,唔會辜負大家既期望!

作者: allanccl    時間: 2010-8-25 10:49
原帖由 Simon So 於 2010-8-21 10:50 發表
真心佩服亮哥的一顆心意。
待我腳傷痊癒再聯絡你。
有意義的陪練,總比沒意思地跑好得多。

祝才子對腳早日康復! 人最緊要活得有意義!
作者: allanccl    時間: 2010-8-25 10:52
原帖由 kito807 於 2010-8-21 11:31 發表
真可惜我無時間, 我自己練跑d 時間都好飄忽, 如果係大埔區都好d, 係將軍澳就真係無乜可能喇..

亮哥真係有心有力!! 支持支持! 真希望快d多d 人加入啦!

我們有d運動員係住大埔、上水,傑哥練完可以帶佢地坐車轉車,好似更好喎! Hehe!
作者: allanccl    時間: 2010-8-25 10:54
原帖由 chisuet 於 2010-8-21 12:38 發表
每一次見到領跑員帶著視障人士時跑, 我都會為他們加油打氣!

希望下次如果見到小弟,我要多d加油,特別請閣下叫"視障運動員加油!" 謝謝啊!
作者: allanccl    時間: 2010-8-25 11:00
原帖由 kito807 於 2010-8-23 14:59 發表
亮哥~ 如果有視障跑友係大埔區, 可以介紹給我

有一個住沙田既好想多d練長課,佢報左北馬既全馬,這個運動員超認真的,可以的話幫下手和他一齊操下,佢只係希望Sub 4咋,黎緊既星期六約左佢07:30沙田運動場等,然後跑去大埔來回,傑哥有空來嗎?
作者: allanccl    時間: 2010-8-25 11:02
原帖由 龜速行 於 2010-8-23 11:02 發表
亮哥

係有心有力!!!

好好好好

謝謝速行兄! 小弟會盡力做到最好的!
作者: allanccl    時間: 2010-8-25 11:07
原帖由 oscar 於 2010-8-23 14:00 發表
請問參與後是否必須每次都出席的﹖可唔可以隔個星期出席呢﹖

最好當然係每次都出席,每次都帶同一個運動員,咁既默契會好d,但係無時間既話,間唔中黎幫手都是極之歡迎,好過有時唔夠義工(領跑員),要d尚有10%視力既運動員自己跑。
無合約的,可隨時來,隨時唔離。
作者: kito807    時間: 2010-8-25 11:37
原帖由 allanccl 於 2010-8-25 11:00 發表

有一個住沙田既好想多d練長課,佢報左北馬既全馬,這個運動員超認真的,可以的話幫下手和他一齊操下,佢只係希望Sub 4咋,黎緊既星期六約左佢07:30沙田運動場等,然後跑去大埔來回,傑哥有空來嗎?

今個星期六我該可以到! 到時電聯! 雖然我無時間做領跑員, 都想認識多d 朋友知道多d 自己未接觸過ga 事。

但...........

亮哥........... 你知我啦, 全馬 我 sub 唔到 4 wo, 你地到時唔好跑咁快wo, 我幾個月無長課啦, 沙田運動場來回大埔成 20k 有多, 跑就跑得晒, 但實慢
作者: hkyen    時間: 2010-8-25 12:03
原帖由 allanccl 於 2010-8-25 11:00 發表

如果係沙田既話 平日夜晚我都可以同佢操下wo 但我都好耐冇跑長了冇氣冇力但我有心ga
作者: allanccl    時間: 2010-8-25 12:10
原帖由 kito807 於 2010-8-25 11:37 發表

今個星期六我該可以到! 到時電聯! 雖然我無時間做領跑員, 都想認識多d 朋友知道多d 自己未接觸過ga 事。

但...........

亮哥........... 你知我啦, 全馬 我 sub 唔到 4 wo, 你地到時唔好跑咁快wo, 我幾個月 ...

唔緊要啦! 一齊黎跑下,不過這個運動員好想sub4,所以小弟打算今次同佢練5':30"/K既pacing,閣下可以跑住睇下,如果到時嫌我地慢,你可以自己跑,反正你可以跑番屋企,係咪?
作者: allanccl    時間: 2010-8-25 12:13
原帖由 hkyen 於 2010-8-25 12:03 發表

如果係沙田既話 平日夜晚我都可以同佢操下wo 但我都好耐冇跑長了冇氣冇力但我有心ga

多謝阿yen,呢個運動員好長氣的,要練長課,所以遲d搵d想練跑短程10K果d先再搵你吧! 謝謝啊!
作者: 鬼影    時間: 2010-8-25 12:17
亮哥, check PM pls
作者: 街坊鄭    時間: 2010-8-25 12:23
亮哥..衷心佩服你.
作者: kito807    時間: 2010-8-25 13:19
原帖由 allanccl 於 2010-8-25 12:10 發表

唔緊要啦! 一齊黎跑下,不過這個運動員好想sub4,所以小弟打算今次同佢練5':30"/K既pacing,閣下可以跑住睇下,如果到時嫌我地慢,你可以自己跑,反正你可以跑番屋企,係咪?

我睇錯日曆, 以為今個星期六係 4 Sep , 原來今個星期六又唔得閒

我要到 4 Sep 先得喇, 下星期六再打俾你
作者: allanccl    時間: 2010-8-26 00:12
原帖由 kito807 於 2010-8-25 13:19 發表

我睇錯日曆, 以為今個星期六係 4 Sep , 原來今個星期六又唔得閒

我要到 4 Sep 先得喇, 下星期六再打俾你

無問題,有心唔怕遲,那只是其中一課長課而矣。是小弟也是該運動員的長課,可能小弟得益多d,HeHe!
作者: allanccl    時間: 2010-8-26 00:22
原帖由 街坊鄭 於 2010-8-25 12:23 發表
亮哥..衷心佩服你.

謝謝街坊! 當襯有時間、有心及有力時做自己想做既事,這是我的醫生教我的,佢話唔好諗人有幾長命,最緊要諗:假如只有一個月或者一個星期命,有乜野無做過你會覺得遺憾的,咁就做先囉,又活長左,再做其次個囉! 只要活得有意義、開心,咁就得架啦! 唔好理人點講,對得住良心既事,人地話你傻果個先係傻! 佢講好多我都聽唔明既佛偈,服左佢(我的政府醫生)!
作者: kito807    時間: 2010-8-27 13:19
原帖由 allanccl 於 2010-8-26 00:12 發表

無問題,有心唔怕遲,那只是其中一課長課而矣。是小弟也是該運動員的長課,可能小弟得益多d,HeHe!

亮哥你知我一向扭扭擰擰, 唔好怪我~

安排到聽日 7:30am 到沙田運動場, 聽日見~~
作者: allanccl    時間: 2010-8-27 23:22
原帖由 kito807 於 2010-8-27 13:19 發表

亮哥你知我一向扭扭擰擰, 唔好怪我~

安排到聽日 7:30am 到沙田運動場, 聽日見~~

OK!  C U tomorrow!
作者: allanccl    時間: 2010-8-28 14:44
標題: 同競爭跑長課,沙田運動場至大埔來回
第一次同"競爭"在非訓練場地跑,早上"競爭"去錯源禾路體育館等,好彩小弟響沙田火車站落車後沿馬路行搵他,如果唔係有排等,多得有Kito807、tomcat及怒怒師姐來打氣陪跑!不過佢地帶左我地出左單車徑就唔見左,我地keep住5':30"/K既均速去跑,有點吃力,原來是帶水多了,我帶了0.75L水加0.66L水特,另外加上怒怒姐的0.75L自制水特,太重了,中途大約跑了5K後想丟掉,但見有泡的,並不是清水,後來決定將自己的0.75L水倒掉來減重,這是一個極錯的決定! 跑到大埔回頭後見到怒怒姐還給她,但自己無水飲,到雙橋後過橋,送運動員到馬鞍山中心搭專線小巴後想慢jog回沙田運動場,點之過雙橋後不久,發覺身體好熱但係無汗出,所以唔敢再跑,行回沙田運動場沖涼,回到沙田運動場見番Kito807及tomcat師兄,sorry傑哥,點錯你走錯路,應該是向前行然後左轉,講左右轉,真係左右不分,下次唔敢啦! Sorry呀!
跑緊果時有個師兄給我們打氣,好似叫Stephen,多謝啊! 你的打氣給我們不少動力啊! 謝謝!
作者: 得得地    時間: 2010-9-11 13:16
亮哥, 你好.

其實我之前都有帶視障人士跑,
不過, 嗰陣主要係喺石硤尾上面配水庫練習.

我係跟 [健康跑步社] 有哥, Kitty 佢哋一齊架.
我估你帶嘅, 都係嗰批視障跑手. (?!)

我覺得, 只要有練習, 其實好易上手,
而且唔需要擔心自己跑得快定慢,
因為到時教練或負責人會安排到個適當跑速俾大家.

可惜我返工時間多咗又住得遠, 所以都好耐冇去嘞.   
作者: odinmusashi    時間: 2010-9-14 09:28
亮哥:

請收PM,謝謝。
作者: allanccl    時間: 2010-9-14 09:46
原帖由 得得地 於 2010-9-11 13:16 發表
亮哥, 你好.

其實我之前都有帶視障人士跑,
不過, 嗰陣主要係喺石硤尾上面配水庫練習.

我係跟 [健康跑步社] 有哥, Kitty 佢哋一齊架.
我估你帶嘅, 都係嗰批視障跑手. (?!)

...

得得地師兄,係呀,就係佢地啦,小弟剛去做義工時係喺石硤尾上面配水庫公園練習既,但係條緩跑徑有五條不鏽鋼柱,令到d運動員好易受傷,加上無沖涼及locker設施,所以教練林sir改了去將軍澳練習了,石硤尾上面配水庫公園那五條柱經多番交舌,搵埋深水步議員出面,終於半個月前獲通知已拆除。
作者: allanccl    時間: 2010-9-14 09:47
原帖由 odinmusashi 於 2010-9-14 09:28 發表
亮哥:

請收PM,謝謝。

已覆PM,保持聯絡! 多謝幫忙!
作者: odinmusashi    時間: 2010-9-15 09:03
亮哥:

雖然昨晚未有機會領跑,但亦有得著。

時間許可,小弟明天會自行報到。

再次謝過師兄。
作者: chengtszhang    時間: 2010-10-5 09:04
標題: 當領跑員不是一件易事.
2010年10月1日國慶10k賽, 我賞試跟隨 亮哥 與他同跑的人士跑, 但過了約4k, 我已不能跟隨他們,

我覺得當一位合資格的領跑員的體能真是很好才可,

我還須多加練習.

恒恒
作者: allanccl    時間: 2010-10-5 09:55
原帖由 chengtszhang 於 2010-10-5 09:04 發表
2010年10月1日國慶10k賽, 我賞試跟隨 亮哥 與他同跑的人士跑, 但過了約4k, 我已不能跟隨他們,

我覺得當一位合資格的領跑員的體能真是很好才可,

我還須多加練習.

恒恒

師兄見笑了! 經過這賽事,小弟才知這視障運動員是這麼強的,平時他很謙的,當日開跑後我問他上年這賽道跑多久,原來只需45分鐘,這次給我帶慢了4分鐘(主要係開頭幾K給人阻住,跑得好慢,帶著他又唔識扒頭),回來後他還連聲多謝小弟,真令人汗顏! 小弟也須多加練習啊!
作者: chengtszhang    時間: 2010-10-6 00:19
標題: 常領跑員.
原帖由 allanccl 於 2010-10-5 09:55 發表 師兄見笑了! 經過這賽事,小弟才知這視障運動員是這麼強的,平時他很謙的,當日開跑後我問他上年這賽道跑多久,原來只需45分鐘,這次給我帶慢了4分鐘(主要係開頭幾K給人阻住,跑得好慢,帶著他又唔識扒頭),回來後 ...

亮兄, 你真謙

我記得我向你提過我想幫助視障人士完成馬拉松賽事, 但我現在才知, 我反而要加強自己的体能, 才能成為一位合格的領跑員.

亮兄, 請問, 我約4小時至4小時30分完成馬拉松, 我可否當一位領跑員.

恒恒
作者: allanccl    時間: 2010-10-6 17:43
原帖由 chengtszhang 於 2010-10-6 00:19 發表

亮兄, 你真謙

我記得我向你提過我想幫助視障人士完成馬拉松賽事, 但我現在才知, 我反而要加強自己的体能, 才能成為一位合格的領跑員.

亮兄, 請問, 我約4小時至4小時30分完成馬拉松, 我可否當一位領跑員 ...

閣下的問題,我問過教練啦,佢既回答好簡單:任何人,有心就可以做領跑員架啦!
小弟以前都係一樣咁諗,要練到幾強幾強先去帶人,去到之後還揀這個揀那個運動員,自以為強,十月一日體會到,真係強中自有強中手! 現在小弟反而想帶一些慢,又未跑過全馬的,完成佢想跑全馬既心願。昨晚帶一個以為是慢腳的運動員,以6.5分/K速度跑左個半鐘,佢氣都無喘,話呢排訓唔著,驚北京半馬2.5小時跑唔晒,我同佢計過150分鐘,無問題應該有時間剩,佢好開心,佢地好單純的,越來越喜歡同佢地跑!
真係唔洗理咁多,佢地有快有慢,練跑過幾次後,教練就會分配適當既運動員給閣下。 小弟無閣下跑得咁快架! 舊年渣馬小弟4:3X,黎啦! 果度d領跑義工個個都好有愛心的,同佢地相處好開心。
作者: clerkb    時間: 2010-10-7 10:40
亮哥, 可send 個pm 我嗎? 謝謝
作者: allanccl    時間: 2010-10-13 07:45
原帖由 clerkb 於 2010-10-7 10:40 發表
亮哥, 可send 個pm 我嗎? 謝謝

可以的,請收PM。
作者: abby    時間: 2010-11-5 20:15
我其實都有興趣做領跑員,請問要訓練幾耐?
作者: 鬼影    時間: 2010-11-5 21:01
原帖由 abby 於 2010-11-5 20:15 發表 我其實都有興趣做領跑員,請問要訓練幾耐?
我都有做領跑員,其實有心有力就得,快有快跑、慢有慢跑!想通知大家,由十一月開始盲人體育會:練習安排如下:
逄星期二及四,晚上7點正,於石硤尾公園體育館等.
逄星期六,晚上五點半,於坑口地鐵站B出口等.(將軍澳運動場).

作者: althea_suen    時間: 2010-11-7 13:31
揮手= =其實我唔黎練跑不過有時會跟媽咪幫手
作者: allanccl    時間: 2010-11-12 18:09
原帖由 althea_suen 於 2010-11-7 13:31 發表

失敬失敬! 估唔到邊個係妳媽咪添! 嘻嘻!
作者: @Rebecca@    時間: 2010-11-16 12:00
亮哥:

我有個問題想問, 其實盲人跑手有無特別名稱?暱稱?
有時唔知佢地叫咩名, 但好想直接同對方講"加油"
就咁叫, 只能夠由領跑員轉述...
無理由直接叫"盲人跑手加油" 我自己覺得好似唔係咁好..
作者: allanccl    時間: 2010-11-16 13:05
原帖由 @Rebecca@ 於 2010-11-16 12:00 發表
亮哥:

我有個問題想問, 其實盲人跑手有無特別名稱?暱稱?
有時唔知佢地叫咩名, 但好想直接同對方講"加油"
就咁叫, 只能夠由領跑員轉述...
無理由直接叫"盲人跑手加油" 我自己覺得好似唔係咁好..

我們見到認識的視障運動員,通常會叫佢個名加油,例如:阿聯加油! 如果其他人唔識佢,但係想給他打氣,我諗可以叫 視障運動員加油! 其實你地係佢旁邊叫 加油! 佢地都知的,好多時佢會立即回應閣下的。
盲人....這個詞,雖然不太好,但都無乜所謂,佢地都已經接受了,實際上並非所有視障運動員都是完全失明(盲),例如阿聯,佢有一隻眼還有10%視力,還未是盲人啊,叫他做盲人,佢可能唔知係叫他呢! 嘻嘻!
還有,好多都未到完全睇唔到的,這次跑完北馬,和幾個視障運動員行長城,她/他們會用相機拍照,然後放在眼前幾吋來看,欣賞壯觀的長城,好開心的,令小弟都好感動。
相反,在跑北馬時,有好多國內跑手誤會了小弟跑衫後面印著"領跑員"以為是Pacer,小弟指指背上的香港盲人體育會這幾個字,以為他們會明白,點之,佢地唔識乜野係"盲人",旁邊有人大聲說是"瞎子"呀,這個詞真的傷害他們的心。
在此,多謝宇宙跑步會既跑友,跑北馬時在我們身旁叫 香港人加油,好激勵啊!
所以,我諗可以叫 視障運動員加油! 會貼切d,他們會受落d。
作者: @Rebecca@    時間: 2010-11-16 13:45
多謝亮哥詳細解答.
如果能夠有個親切d暱稱,總好過叫盲人, 視障 或 瞎子, 我真係叫唔出.
另外, 我都想了解下, 過往公開賽有沒特設獎項比呢班跑手?
我接觸長跑日子淺, 無留意, 上星期同朋友講開, 926三鐵都有分傷殘人事組別,
無記錯好似只得4人參加, 點解長跑比賽沒有呢?
有時間都好想去探望下呢班跑手
作者: @Rebecca@    時間: 2010-11-16 13:47
原帖由 711MF 於 2010-11-16 13:42 發表
下次知點叫啦...視障運動員加油..((((((

我想蒙眼跑, 感受0下,認真的
作者: @Rebecca@    時間: 2010-11-16 13:55
原帖由 711MF 於 2010-11-16 13:50 發表

就今晚識..我帶你跑啦..

你帶? 我實五馬分屍啦
作者: kito807    時間: 2010-11-16 14:13
原帖由 鬼影 於 2010-11-5 21:01 發表
我都有做領跑員,其實有心有力就得,快有快跑、慢有慢跑!想通知大家,由十一月開始盲人體育會:練習安排如下:
逄星期六,晚上五點半,於坑口地鐵站B出口等.(將軍澳運 ...

我公司去石峽尾公園都好方便, 有時間過黎睇下!
可惜時間唔許可我做領跑員, 我成日都唔得閒, 有時要ot, 有時要返學
作者: allanccl    時間: 2010-11-16 14:30
原帖由 @Rebecca@ 於 2010-11-16 13:47 發表

我想蒙眼跑, 感受0下,認真的

有一個活動,好有意思的,叫做"黑暗中對話",請去以下結連睇睇,亦可報名去體驗一下。

http://www.dialogue-in-the-dark.hk/html/cn/index.html
作者: allanccl    時間: 2010-11-16 14:41
標題: 體驗館
眼看不見的精采
                    我們的體驗館旅程為你創造獨一無二的經歷。視覺可說是我們每天生活上不可或缺的感官,我們很難想像生活在黑暗中會是怎樣的滋味。這體驗館正好讓你發掘眼看不見的精采香港!
                    在「黑暗中對話」體驗館裡,雙眼可稍作休息,在黑暗裡好好享受。我們為你在黑暗中特設了公園、渡輪、市場、戲院和咖啡室等五個場景,每處均能讓你感受其獨特的質感、聲音、氣味和味道。你可以在黑暗裡善用其他感官去好好過生活。
                    經專業培訓的視障導賞員會帶領你走過黑暗旅程的每一步。在一片漆黑中,我們的身份對調了—視障導賞員會像看得見一般對環境瞭如指掌,我們這些平日看得見的,反倒要靠著他們來探索了。黑暗的世界也可以很美,就讓視障導賞員們引導我們好好欣賞吧!
                    「黑暗中對話」體驗旅程不只是刺激有趣,還可讓你反思生活,並改變對視障人士的看法。
                    現在就訂票參加這獨特的體驗吧!
作者: @Rebecca@    時間: 2010-11-16 15:53
原帖由 allanccl 於 2010-11-16 14:41 發表
眼看不見的精采
                    我們的體驗館旅程為你創造獨一無二的經歷。視覺可說是我們每天生活上不可或缺的感官,我們很難想像生活在黑暗中會是怎樣的滋味。這體驗館正好讓你發掘眼看不見的精采香港!
   ...

唔該晒亮哥
作者: angkso    時間: 2010-11-16 18:36
原帖由 allanccl 於 2010-11-16 14:30 發表

有一個活動,好有意思的,叫做"黑暗中對話",請去以下結連睇睇,亦可報名去體驗一下。

http://www.dialogue-in-the-dark.hk/html/cn/index.html

My wife and I join tat event few months ago, it's really good.
作者: 鬼影    時間: 2010-11-16 20:47
原帖由 @Rebecca@ 於 2010-11-16 13:45 發表 多謝亮哥詳細解答.如果能夠有個親切d暱稱,總好過叫盲人, 視障 或 瞎子, 我真係叫唔出.另外, 我都想了解下, 過往公開賽有沒特設獎項比呢班跑手?我接觸長跑日子淺, 無留意, 上星期同朋友講開, 926三鐵都有分傷殘 ...

我想都可以叫"盲體會"或者"盲體"加油
作者: 鬼影    時間: 2010-11-16 20:51
原帖由 angkso 於 2010-11-16 18:36 發表 My wife and I join tat event few months ago, it's really good.

Yes! It is a very good and special experience! You will know what's difference between Men and Ladies in the new environment.
作者: angkso    時間: 2010-11-17 08:52
原帖由 鬼影 於 2010-11-16 20:51 發表

Yes! It is a very good and special experience! You will know what's difference between Men and Ladies in the new environment.

Good point
作者: angkso    時間: 2010-11-17 08:59
亮哥,請問視墇人仕現在星期二晚還有將軍澳跑嗎?若時間許可,也想參加。
作者: allanccl    時間: 2010-11-17 09:39
原帖由 angkso 於 2010-11-17 08:59 發表
亮哥,請問視墇人仕現在星期二晚還有將軍澳跑嗎?若時間許可,也想參加。

由十一月開始盲人體育會:練習安排如下:
逄星期六,晚上五點半,於坑口地鐵站B出口等.(將軍澳運動場).

作者: angkso    時間: 2010-11-17 11:01
原帖由 allanccl 於 2010-11-17 09:39 發表

逄星期二及四,晚上7點正,於石硤尾公園緩跑徑冬菰亭等.

可否Pm我聯絡方法,唔該。
作者: allanccl    時間: 2010-11-18 09:51
原帖由 angkso 於 2010-11-17 11:01 發表

可否Pm我聯絡方法,唔該。

已PM閣下,請查收!
作者: angkso    時間: 2010-11-18 10:00
原帖由 allanccl 於 2010-11-18 09:51 發表

已PM閣下,請查收!

Thank you
作者: allanccl    時間: 2010-11-19 07:45
更正:

作者: allanccl    時間: 2010-11-19 08:00
因患ITB左腳外膝痛,休息了三個星期,昨晚再回石峽尾練習,見番佢地,好似回到家一樣溫暖,個個來問候我,好感動啊!
鬼影兄你地一陣風咁就過了我們,好厲害啊!
作者: kito807    時間: 2010-11-19 13:55
原帖由 allanccl 於 2010-11-19 08:00 發表
因患ITB左腳外膝痛,休息了三個星期,昨晚再回石峽尾練習,見番佢地,好似回到家一樣溫暖,個個來問候我,好感動啊!
鬼影兄你地一陣風咁就過了我們,好厲害啊!

亮哥保重呀, 祝早日康復
作者: allanccl    時間: 2010-11-21 13:42
原帖由 kito807 於 2010-11-19 13:55 發表

亮哥保重呀, 祝早日康復

謝謝kito兄關心,拍小弟果個視障運動員阿聯都好錫住我的,陪我慢jog,還不停讚拆走左果五條不鏽鋼柱,而家佢地響石峽尾配水庫公園跑得既安全又放心了。
作者: 得得地    時間: 2010-11-30 12:24
亮哥亮哥,

經過 Unicef 半馬 / 10km 後,
唔少長跑網師兄, 或者我 Yahoo-BLOG 朋友, 都對領跑有興趣.

由於我好耐冇去同運動員一齊練習,
如果其他師兄跑友有興趣, 可以請他們看這裡及聯絡你嗎 ?!

十二月時間仍然如下 (?!)

謝謝亮哥.
謝謝其他師兄師姐跑手.

雖然我好少去, 但係如果可以幫到其他人參與, 都開心呀 !
作者: allanccl    時間: 2010-11-30 12:44
原帖由 得得地 於 2010-11-30 12:24 發表
十一及十二月時間仍然如下

謝謝得得地師兄!
亦多謝想加入這義工行列既師兄師姐!
如有查詢,歡迎PM小弟。

作者: 丁蟹    時間: 2010-11-30 14:58
原帖由 allanccl 於 2010-11-30 12:44 發表

謝謝得得地師兄!
亦多謝想加入這義工行列既師兄師姐!
如有查詢,歡迎PM小弟。

>>
我有興趣 , 但在哪裏取得詳細呢 ?
也想問問本身要做到什麼時間才能有資格領跑 ?
作者: allanccl    時間: 2010-11-30 17:01
原帖由 丁蟹 於 2010-11-30 14:58 發表

>>
我有興趣 , 但在哪裏取得詳細呢 ?
也想問問本身要做到什麼時間才能有資格領跑 ?

閣下的問題,我問過教練啦,佢既回答好簡單:任何人,有心就可以做領跑員架啦!

已覆閣下PM,有問題可以打電話給小弟的。
作者: 丁蟹    時間: 2010-11-30 17:24
佢地一般玩到幾點 ?
如 .......
星期二及四一般由七點至幾點 ?
星期六由五點至幾點?

想清楚時間的安排!

原帖由 allanccl 於 2010-11-30 17:01 發表

已覆閣下PM,有問題可以打電話給小弟的。

作者: allanccl    時間: 2010-12-1 00:02
原帖由 丁蟹 於 2010-11-30 17:24 發表
佢地一般玩到幾點 ?
如 .......
星期二及四一般由七點至幾點 ?
星期六由五點至幾點?

想清楚時間的安排!

星期二及四通常玩到九點幾,帶他們回運動場沖涼及換衫,跟住帶佢地坐車,起碼十點幾才走。
星期六係長課,一般熱身半個鐘、操三個鐘,沖涼換衫,約九點鐘。
作者: @Rebecca@    時間: 2010-12-2 13:02
無意中見到d相, 下次見到佢地, 我會叫"光明跑手加~~~油~~~"

http://picasaweb.google.com/HealthRunnerClub/201004?feat=directlink#5463897543881511890
作者: allanccl    時間: 2010-12-3 09:24
原帖由 @Rebecca@ 於 2010-12-2 13:02 發表
無意中見到d相, 下次見到佢地, 我會叫"光明跑手加~~~油~~~"

http://picasaweb.google.com/HealthRunnerClub/201004?feat=directlink#5463897543881511890

又幾好聽喎!  好呀! 等我下次和他們練跑時試下用呢個口號先,睇下佢地有乜反應。
作者: allanccl    時間: 2010-12-3 09:27
多謝 丁蟹 師兄坐言起行,星期四晚是最少義工的,幸得閣下幫忙,希望閣下喜歡這份工(義工)。
作者: allanccl    時間: 2010-12-3 09:28
多謝 丁蟹 師兄坐言起行,星期四晚是最少義工的,幸得閣下幫忙,希望閣下喜歡這份工(義工)。
作者: allanccl    時間: 2010-12-16 23:52
原帖由 711MF 於 2010-12-14 15:15 發表
恭喜亮哥....

呢張相都有? 7兄真係神通廣大! 佩服佩服!
12月10日是首屆傑出視障運動員及傑出體育天使頒獎典禮(由社會福利署攜手扶弱基金贊助),那晚小弟只是想去做義工,幫他們映映相、夾夾 食送、 帶去廁所等等,後來才知他們頒了一個體育天使獎給小弟,好感動! 其實最感動係十一月頭腳傷ITB,向教練請了一個月假,但係好掛住佢地,月中忍不住回去探他們,佢地個個爭住拉小弟的手,問候小弟的腳傷進展,那一刻,眼淚忍不住流了,太醜怪了,幸好他們看不到!  那一刻開始,小弟知道已經是他們的一份子、十足十親人一般,那晚開始,每個和小弟跑的視障運動員也會就小弟,慢慢跑,時不時關心的問要不要跑慢d,他們純潔的心太可愛了!
其實長跑網有好幾位師兄師姐(例如Fanny、鬼影、得得地等等)已經做了領跑員好耐,只是保持低調,這個獎應該領給他們的。
作者: allanccl    時間: 2010-12-25 22:55
原帖由 althea_suen 於 2010-11-7 13:31 發表

哎也! 好難估呀! 有人叫孫媽媽....佢係德高望重的慈祥姐姐,有個叫孫姐姐的(其實是孫媽媽的姐姐,應該叫孫姨媽先o岩!) 咁妳係咪叫孫仔(or 孫女)呀?
作者: allanccl    時間: 2010-12-29 11:41
聽晚12月30日石峽尾練跑暫停,2011年1月1日星期六將軍澳練跑亦暫停,請各領跑義工留意。
另外,大除夕12月31日由下午三時開始,在沙田體育學院有個愛心籌款接力跑----毅力十二愛心跑2010,會直至午夜倒數開香檳慶祝,歡迎參加。

作者: 得得地    時間: 2010-12-29 13:41
原帖由 allanccl 於 2010-12-16 23:52 發表
其實長跑網有好幾位師兄師姐(例如Fanny、鬼影、得得地等等)已經做了領跑員好耐,只是保持低調,這個獎應該領給他們的。

我自己, 低調到唔見咗人.   
(我唔係一個好榜樣.)
今日收到佢哋張證書.   

原帖由 allanccl 於 2010-12-29 11:41 發表
另外,大除夕12月31日由下午三時開始,在沙田體育學院有個愛心籌款接力跑迎新年,會直至午夜倒數開香檳慶祝,歡迎參加。

哩日我放工後都會去, 下晝留到可能黃昏夜晚.
亮哥 及各位師兄師姐, 到時見.   
作者: allanccl    時間: 2010-12-29 14:11
原帖由 得得地 於 2010-12-29 13:41 發表

我自己, 低調到唔見咗人.   
(我唔係一個好榜樣.)
今日收到佢哋張證書.   

哩日我放工後都會去, 下晝留到可能黃昏夜晚.
亮哥 及各位師兄師姐, 到時見.   

大除夕小弟都係下晝留到黃昏,夜晚好想同佢地一齊倒數(考慮中),不過第二朝坐飛機--去跑廈馬,如果想落場跑番幾圈,請著會衫,如果怕凍,可以先著長袖T恤再著會衫上面,到時見!
作者: allanccl    時間: 2010-12-30 09:53
標題: 盲人參長跑 跑出彩虹
http://www.metrohk.com.hk/index.php?cmd=detail&id=151502
作者: mill    時間: 2010-12-30 10:29
原帖由 allanccl 於 2010-12-30 09:53 發表
http://www.metrohk.com.hk/index.php?cmd=detail&id=151502

我啱啱都想放上來, 亮哥快我一步tim.
亮哥..咁我幾時先可以好似你咁帶人跑呀?

作者: allanccl    時間: 2010-12-30 10:40
原帖由 mill 於 2010-12-30 10:29 發表

我啱啱都想放上來, hgjD115" />" />hj 比亮哥快我一步tim.
hgjD088" />" />hj 亮哥..咁我幾時先可以好似你咁帶人跑呀?

靚mill充滿愛心,妳早已經擁有帶跑的資格了!  但要留多d時間照顧小蓉子,小弟建議每星期最多只可以來一晚練習,不如下個星期四開始來石峽尾練習,好嗎?
作者: mill    時間: 2010-12-30 10:53
原帖由 allanccl 於 2010-12-30 10:40 發表

靚mill充滿愛心,妳早已經擁有帶跑的資格了!  但要留多d時間照顧小蓉子,小弟建議每星期最多只可以來一晚練習,不如下個星期四開始來石峽尾練習,好嗎?

好呀好呀! 謝謝亮哥給予機會, 一星期一次, 小蓉子方面唔會有問題啊!
        就約定你下個(星期四)
作者: 街坊鄭    時間: 2010-12-30 10:59
亮哥:我都想見識下.星期四晚是甚麼時間.
作者: allanccl    時間: 2010-12-30 11:33
原帖由 街坊鄭 於 2010-12-30 10:59 發表
亮哥:我都想見識下.星期四晚是甚麼時間.

多謝街坊鄭,歡迎歡迎!

因明天有一個
毅力十二愛心跑2010,他們都參加了,所以今晚暫停練習,要下個星期才正常練習,我們是逢星期二、四,晚上7:00時在石峽尾運動場集合換衫儲物,然後慢jog上石峽尾配水庫遊樂場練習,跑後會做些體能運動,之後回石峽尾運動場沖涼換衫,所以都要約10:00時,請預咁多時間啊!

作者: mill    時間: 2011-1-7 10:01
第一次當領跑....
昨晚天氣很冷...第一次出席石硤尾當領跑員, 感覺很好.
我帶的是一位女士, 人人都叫她"豬豬", 很自然一開始我就拖著她的手了.
領跑過程約一小時, 在這一小時裡, 我一路跑一路跟她聊天,  目的是希望能拉近大家的關係....
作為一個領跑員..我只希望在這時候能帶給豬豬一點信心, 我是不可以令她受傷的啊!
很好的, 一小時很快便過去,  我順利完成了我的第一次領跑工作.
感謝亮哥給予機會...下星期 四同樣時間, 我會繼續努力.

作者: swtcheng    時間: 2011-1-7 10:11
原帖由 mill 於 2011-1-7 10:01 發表
第一次當領跑....
我帶的是一位女士, 人人都叫她"豬豬", 很自然一開始我就拖著她的手了.
領跑過程約一小時, 在這一小時裡, 我一路跑一路跟她聊天,uhgjuem17 ...

MILL 姐好野.. 為你致敬.......
作者: mill    時間: 2011-1-7 10:23
謝謝大師兄通利及7哥, 看到你們的支持, 我的眼睛就好像-->
我會繼續努力, 更希望"各位有心人"能抽出一點時間 幫助有需要的人.
作者: allanccl    時間: 2011-1-7 10:52
第一次當領跑....
領跑過程約一小時, 在這一小時裡, 我一路跑一路跟她聊天,

登錄/註冊後可看大圖
  目的是希望能拉近大家的關係....
作為一個領跑員..我只希望在這時候能帶給豬豬一點信心, 我是不可以令她受到傷害啊!
很好的, 一小時很快便過去,  我順利完成了我的第一次領跑工作.

登錄/註冊後可看大圖

感謝亮哥給予機會...

登錄/註冊後可看大圖
下星期 四同樣時間, 我會繼續努力.

登錄/註冊後可看大圖

多謝靚mill熱心幫忙! 昨晚閣下表現一流,比較小弟第一次領跑好上百倍。"豬豬"是暱稱,她的名是叫蕙珠,佢好熱愛運動的,佢游水也不錯的。
不是小弟給予閣下機會架,係妳給自己機會咋,任何人想來幫忙都無任歡迎的,通常比較勤出席才會問閣下個人資料及聯絡方法(手機號碼)。
期望靚mill每個星期四都能來幫忙! 豬豬好喜歡妳啊!
作者: mill    時間: 2011-1-7 11:02
原帖由 allanccl 於 2011-1-7 10:52 發表

多謝靚mill熱心幫忙! 昨晚閣下表現一流,比較小弟第一次領跑好上百倍" />" />。"豬豬"是暱稱,她的名是叫蕙珠,佢好熱愛運動的,佢游水也不錯的。
不是小弟給予閣下機會架,係妳給自己機會咋,任何人想來幫忙都 ...

每個人都應該給自己多點機會....
我都要慢慢跟大家學習多些領跑的技巧啊! 每個星期四出度對我來說.. 完全無問題的,
更可於星期六/日帶多一天, (要看看情況地點而定)
作者: allanccl    時間: 2011-1-7 11:17
原帖由 mill 於 2011-1-7 11:02 發表

登錄/註冊後可看大圖
我都要慢慢跟大家學習多些領跑的技巧啊! 每個星期四出度對我來說..

登錄/註冊後可看大圖
完全無問題的,

實在太好了
先代表佢地多謝閣下
作者: swtcheng    時間: 2011-1-7 11:30
原帖由 mill 於 2011-1-7 11:02 發表

我都要慢慢跟大家學習多些領跑的技巧啊! 每個星期四出度對我來說.. 完全無問題的,

見倒mill 姐同亮哥那麼熱心為有需要的人幫忙.. 真的很感動.. 可以的話.. 我都會盡量抽下時間幫下忙.
作者: kf    時間: 2011-1-7 11:30
第一次當領跑....
領跑過程約一小時, 在這一小時裡, 我一路跑一路跟她聊天,uhgjuem17 ...

作者: mill    時間: 2011-1-7 11:50
原帖由 swtcheng 於 2011-1-7 11:30 發表

見倒mill 姐同亮哥那麼熱心為有需要的人幫忙.. 真的很感動.. 可以的話.. 我都會盡量抽下時間幫下忙.

welcome大師兄..... 睇你都係一個"有心人"離, 幾時得閒來比個"機會"自己呀?
作者: mill    時間: 2011-1-7 11:54
原帖由 kf 於 2011-1-7 11:30 發表

謝謝kf, 我呢世人都未做過好事..宜家咪當出番少少力囉!
你就唔同啦..成日做  "柴可夫2工"
作者: mill    時間: 2011-1-7 12:02
原帖由 711MF 於 2011-1-7 10:45 發表

我會的..

好呀7哥, 他們逢星期二,四. 7:00pm在石硤尾運動場集合的, 如果你放工過去...時間上怕你會好趕啊!
ps. 有鬼影師兄陪你..佢都係屯門之友.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2