香港長跑網 - 長跑長友

標題: 最新消息: 田總會員可優先報名渣打馬拉松 [打印本頁]

作者: saki    時間: 2010-9-9 11:34
標題: 最新消息: 田總會員可優先報名渣打馬拉松
可報賽事: 挑戰組的 10公里、半馬及全馬
費用      : $300

其他詳情請與你所屬跑會聯絡
作者: clerkb    時間: 2010-9-9 12:20
原帖由 saki 於 2010-9-9 11:34 發表
可報賽事: 挑戰組的 10公里、半馬及全馬
費用      : $300

其他詳情請與你所屬跑會聯絡

what is the different between 挑戰組 and open category ?
作者: saki    時間: 2010-9-9 12:51
原帖由 clerkb 於 2010-9-9 12:20 發表

what is the different between 挑戰組 and open category ?

除了開跑時間和頭三名有獎外, 挑戰組和其他組別是無分別
作者: chisuet    時間: 2010-9-10 08:36
原帖由 clerkb 於 2010-9-9 12:20 發表

除了版主所講之外, 挑戰組會再分年齡組別計算獎項及名次, 另若果連續兩年在同一項目的挑戰組成績有進步亦可獲進步證書.
作者: leefs    時間: 2010-9-10 18:06
原帖由 saki 於 2010-9-9 11:34 發表
最新消息: 田總會員可優先報名渣打馬拉松

強烈要求田總認真考慮此安排,
今時今日乜嘢係公開,公平,公正,
及尊重"平均機會"!

作者: swimbikerunner    時間: 2010-9-10 19:26
三百個大洋,又貴0左。。。
作者: ktluk    時間: 2010-9-10 23:21
原帖由 leefs 於 2010-9-10 18:06 發表

強烈要求認真考慮此安排,
及尊重"平均機會"!

It is quite unfair. As the competition is open to public rather than only for 田總
作者: 阿聰    時間: 2010-9-11 00:12
渣打仲要加價?? 唔係呀?!?!
作者: hokiu    時間: 2010-9-11 14:18
如果係真香港同菲力賓有麥分別,
不如國際馬拉松改為田總私房馬拉松,
祗限田總會員報名,
跑道全部圍晒板去,
沿途叫多的公安把手,
唔比無關人事進入偷眼都要拉,

作者: 馬神    時間: 2010-9-11 20:11
原帖由 leefs 於 10-9-2010 18:06 發表

及尊重"平均機會"!

支持呀 !! 已經好多比賽都係咁, 成日都係田總會員就有優先, 咁不如d 比賽淨係俾佢地自己d 會員參加啦, 點解咁unfair !!!
作者: denis3885    時間: 2010-9-11 20:33
原帖由 leefs 於 2010-9-10 18:06 發表

及尊重"平均機會"!

我每年都有参加,但徃年無参過的人今年居然會有優先權?
作者: 比因    時間: 2010-9-11 20:38
本來優先報挑戰組對我個人來講無影響
賽事係田總有份搞, 會員有交開會費, 若然大會係提供報名費優惠, 而唔係報名優先權既話, 尚可以講得通
但係而家就某程度上減少左其他人參與既機會
整體上有D想將賽位留多D比自己人, 檳其他跑手出局既感覺
咁做法大會係大眾既形像會有負面影響
作者: 馬神    時間: 2010-9-11 21:10
原帖由 比因 於 11-9-2010 20:38 發表
本來優先報挑戰組對我個人來講無影響
賽事係田總有份搞, 會員有交開會費, 若然大會係提供報名費優惠, 而唔係報名優先權既話, 尚可以講得通
但係而家就某程度上減少左其他人參與既機會
整體上有D想將賽位留多D比自 ...

x2,我唔係d 要爭獎牌既跑手, 只係想開開心心跑步既人, 但有好多既比賽係由"田總"主辦或協辦, 咁有優惠都講得通, 但好多賽事經常一早爆滿, 咁樣又令到好多想參加既人覺得好唔公平, 再講渣馬已經慢慢變成hk一個好有象徵性既活動, 唔單係跑步比賽咁簡單, 每年參加人數都一直增加, 舊年報名時仲搞到好亂添, 今年咁樣既做法令到我對呢個比賽既行政感到失望
作者: denis3885    時間: 2010-9-11 22:15
還有長跑網唔係田總屬會,甘米又要揾間屬會入會,再入田總又再報名参加渣馬?
作者: awyh    時間: 2010-9-11 23:33
多口咁講,如果大家都覺得呢個安排唔合理的話,長跑網可唔可以替眾跑友向大會反映對呢件事既意見。

例如,就利用這個Post做個簽名名單,然後再寫封信俾大會,等佢地了解一下一班跑友的想法。

不過在決定真係咁做之前,長跑網高層要考慮清楚唔同的因素。因為小弟係一個普通會員,未必了解長跑網既角色同身份。

所以如果最後決定唔方便做呢D野的話,就可以當我無講過。
作者: HIN    時間: 2010-9-12 17:00
又貴咗?
舊年$270咋wo
...
作者: 齋老味    時間: 2010-9-13 10:51
應該影響唔到我
我今年報半馬
點都冇咁早 full
就算報 10k 我都未必報挑戰組

不過田總咁大支野
下年都要入個跑會申請做田總會員囉
向惡勢力低頭................  
作者: 小叻    時間: 2010-9-13 15:58
大家又唔駛咁勞氣嘅, 雖然好多人入了跑會, 但大部分人無入田總咖, 估計田總會員最多只有千幾二千人(見啲會員no.好細...) 如果大家係一開始公開報名的頭兩個星期內報名, 都應該有位!
上年好多人報唔到, 係因為貪份禮物仔經渣打分行報, 反而延誤了報名啫~!
作者: Kennychoi    時間: 2010-9-13 17:49
原帖由 小叻 於 2010-9-13 15:58 發表
大家又唔駛咁勞氣嘅, 雖然好多人入了跑會, 但大部分人無入田總咖, 估計田總會員最多只有千幾二千人(見啲會員no.好細...) 如果大家係一開始公開報名的頭兩個星期內報名, 都應該有位!
上年好多人報唔到,  ...

小叻C tse我想問問,如果我今年跑會無續會過期,但田總個會未到期,能否由田總這邊報啦?
作者: awyh    時間: 2010-9-14 00:36

好清楚!唔該晒!明白晒!
作者: 小叻    時間: 2010-9-14 12:24
標題: 回復 19# 的帖子
我估一般田總應該唔受理! 因為加入田總一定要加入屬會, 而且聽過跑會執委講報比賽最好跟番田總證上的屬會(如有超過一個會)! 不過你可以打電話去問下: 2504 8215
其實入屬會不難, 好多只係一百或幾十蚊一年, 有啲仲有學生半價(25蚊咋!), 仲有埋會訊, 而且玩自己會或田總比賽又平啲, 通常都回本啦? 點解唔續會呢?

作者: TerrySze    時間: 2010-9-14 15:36

同意, 渣打....有好多時間 / 名額俾大家報!
Asics HK 10K. (以前NIKE 10K)...公開報名半日就FULL, 田總會員都有優先權.....又唔見有人吵 ?

田總會員係要交會費...有權利,有義務,田總搞馬拉松,俾會員優先報名,好正常.
作者: HIN    時間: 2010-9-14 18:19
原帖由 TerrySze 於 2010-9-14 15:36 發表

Asics HK 10K. (以前NIKE 10K)...公開報名半日就FULL, 田總會員都有優先權.....又唔見有人吵 ?

田總會員係要交會費...有權利,有義務,田總搞馬拉松,俾會員優先報名 ...

X2
但我個人不滿既係點解咁多人報仲要加價到$300
真係想講粗口
作者: 踢出我天地    時間: 2010-9-14 22:08
點解報名$要300元??
作者: awyh    時間: 2010-9-15 00:55
一個人收多30元,保守估計都會有50000人參加(應該唔止添),咁成個活動就多左HK$1,500,000。

問題就係呢百五萬會去左邊呢:

- Sponsor同搞手全部袋晒落袋。
- 準備多D支援,例如水站、朱古力、救傷隊、甚至花灑.......
- 俾政府當稅收,然後爭取比賽當日封多D路俾長D時間我地跑。
- 又或者都係俾政府當稅收,不過係爭取起多D跑道俾我地練習。
- 捐左佢

如果有關當局真係有心搞長跑,就唔該好好利用呢筆錢,如果係用得值得既,30元豪俾你又有乜所謂,我最怕就係好既唔靈醜既靈,真係落晒有D人既褲袋。
作者: TerrySze    時間: 2010-9-15 11:56
原帖由 HIN 於 2010-9-14 18:19 發表

X2
但我個人不滿既係點解咁多人報仲要加價到$300
真係想講粗口

我都想媽佢......
作者: loudspeaker    時間: 2010-9-15 13:35
原帖由 awyh 於 2010-9-15 00:55 發表
一個人收多30元,保守估計都會有50000人參加(應該唔止添),咁成個活動就多左HK$1,500,000。

問題就係呢百五萬會去左邊呢:

- Sponsor同搞手全部袋晒落袋。
- 準備多D支援,例如水站、朱古力、救傷隊、甚至花灑 ...

呢 d 有贊助, 我估可能有 $ 收添,
+ 300(11%), 唔少架,
作者: stanwong    時間: 2010-9-15 13:40
原帖由 loudspeaker 於 2010-9-15 13:35 發表

不會因為加了30元而不報,但希望加收的費用用得其所,最好大會解釋下~
作者: Kennychoi    時間: 2010-9-15 13:58
原帖由 小叻 於 2010-9-14 12:24 發表
我估一般田總應該唔受理! 因為加入田總一定要加入屬會, 而且聽過跑會執委講報比賽最好跟番田總證上的屬會(如有超過一個會)! 不過你可以打電話去問下: 2504 8215
其實入屬會不難, 好多只係一百或幾十蚊一年, 有Ú ...

Thank a lot
作者: com493559    時間: 2010-9-15 16:22
作者: awyh    時間: 2010-9-15 19:00
原帖由 loudspeaker 於 2010-9-15 13:35 發表

不過年年D朱古力同香蕉都好似唔係好夠。又當佢Sponsor都有budget,俾左呢30元係唔係會俾齊D先。

我諗都係失望架喇。
作者: derek_cat    時間: 2010-9-20 21:54
原帖由 TerrySze 於 2010-9-14 15:36 發表

田總會員係要交會費...有權利,有義務,田總搞馬拉松,俾會員優先報名 ...

好久没见老兄了.....最近在跑10k的比赛?   11月初上海有个nike的10k, 现在还没有多少人报名.......
作者: v_1    時間: 2010-9-21 16:17
好唔公平lo!!!
作者: TerrySze    時間: 2010-9-24 17:09
原帖由 derek_cat 於 2010-9-20 21:54 發表

好久没见老兄了.....最近在跑10k的比赛?   11月初上海有个nike的10k, 现在还没有多少人报名.......

老兄...我一個月跑大約2個10K比赛...有機會也想去上海有跑个nike的10k.可惜太忙了.
2011的香港渣打來不來 ?
作者: 8888    時間: 2010-9-24 22:13
嘩!渣打馬拉松都加價,冇法啦,長跑界既大賽,又係全城的盛事,比佢斬就斬喇!
作者: derek_cat    時間: 2010-9-26 21:30
原帖由 TerrySze 於 2010-9-24 17:09 發表

老兄...我一個月跑大約2個10K比赛...有機會也想去上海有跑个nike的10k.可惜太忙了.
2011的香港渣打來不來 ?

明年的渣打, 俺应该会去的, 香港的赛道很漂亮..........

你在渣打是跑全程?  不会还是10k吧?

一个月2个10k,  那样太累了吧? 猫咪觉得10k比赛也很累, 那个是在乳酸门槛的速度,  心肺部很难受...

BTW,  现在春秋有上海到香港的航班, 据说199起
作者: TerrySze    時間: 2010-9-28 10:46
原帖由 derek_cat 於 2010-9-26 21:30 發表

明年的渣打, 俺应该会去的, 香港的赛道很漂亮..........

你在渣打是跑全程?  不会还是10k吧?

一个月2个10k,  那样太累了吧? 猫咪觉得 ...

是....現有有特價航班,可惜沒有假期...
平時我喜歡跑10K,心肺是很难受.10K賽事後半後可以加速,享受超越對手的感覺,但全馬的後半後,速度下降太多,只有被人超越的痛苦.

渣打一定是跑全馬, 氣氛好! 我都十分認同香港的赛道很漂亮... 很有挑戰性!.......

現在的渣打10K賽道,因為5 , 6 點就起跑, 我前一年跑過一次,跑完天還是黑的.完全沒有風景看.
作者: chisuet    時間: 2010-9-30 13:55
除田總屬會, 今年個別專業團體也有pre-registration, 但以我理解不似是優先報名, 因為仍要另外遞表給田總:

http://www.hkicpa.org.hk/file/me ... ig/Pre-reg_form.pdf
作者: derek_cat    時間: 2010-10-3 09:38
原帖由 chisuet 於 2010-9-30 13:55 發表
除田總屬會, 今年個別專業團體也有pre-registration, 但以我理解不似是優先報名, 因為仍要另外遞表給田總:

http://www.hkicpa.org.hk/file/media/section5_membership/Membership%20Events/src/aig/Pre-reg_form. ...

俺看到那个里面的choice没有Full Marathon Challenge。。。。。
作者: derek_cat    時間: 2010-10-3 10:38
原帖由 TerrySze 於 2010-9-28 10:46 發表

是....現有有特價航班,可惜沒有假期...
平時我喜歡跑10K,心肺是很难受.10K賽事後半後可以加速,享受超越對手的感覺,但全馬的後半後,速度下降太多,只有被人超越的痛苦.

渣打一定是跑全馬, 氣氛好! 我都十 ...

俺跑半程都觉得很困难,没法加速,总是后面被人超。。。10k俺基本不敢去跑的。。

有时间俺也要跑跑间歇,现在的速度太慢,乳酸门槛低,加速就会很困难

全马的话,都是有氧的慢跑,前面30k还比较舒服,不过渣打那个西区隧道上坡有些困难,今年差点要了猫咪的命。。

BTW,来年全马challenge要6:20开跑,好像天也没有亮呢。。。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2