香港長跑網 - 長跑長友

標題: 如果買鞋買得太貼腳(接近頂咁濟),跑到腳甲痛,可以點解決(唔計換鞋) [打印本頁]

作者: econecon    時間: 2010-9-15 22:56
標題: 如果買鞋買得太貼腳(接近頂咁濟),跑到腳甲痛,可以點解決(唔計換鞋)
唔該

新鞋黎既, 所以問問
作者: miller    時間: 2010-9-15 23:03
標題: 回復 1# 的帖子
如果唔換鞋的話,咪一直放o向屋企做display咯
作者: running-sue    時間: 2010-9-15 23:06
原帖由 econecon 於 2010-9-15 22:56 發表
唔該

新鞋黎既, 所以問問

送俾人
作者: econecon    時間: 2010-9-15 23:29
原帖由 miller 於 2010-9-15 23:03 發表
如果唔換鞋的話,咪一直放o向屋企做display咯

..... 多謝你既回答. 只係著左兩次跑. 有時買鞋始終唔試得真, 同跑時唔同
作者: chinkw    時間: 2010-9-15 23:44
標題: 回復 4# 的帖子
Take out the insole or replace it with a thin one.
作者: miller    時間: 2010-9-16 00:01
原帖由 chinkw 於 2010-9-15 23:44 發表
Take out the insole or replace it with a thin one.

師兄佢係頂趾唔係窄,對鞋唔夠長換對鞋墊都係要屈住腳趾,點會係辦法?

藝鞋唔岩又唔換唔通用對腳黎就對鞋?
作者: 馬飛    時間: 2010-9-16 00:10
拿把刀仔~
係腳指公位開兩個"燶"
再伸兩隻指公出泥~
搵D菊花牌手套笠住佢~
最後用針線聯返佢~
作者: econecon    時間: 2010-9-16 00:26
原帖由 miller 於 2010-9-16 00:01 發表

師兄佢係頂趾唔係窄,對鞋唔夠長換對鞋墊都係要屈住腳趾,點會係辦法?

藝鞋唔岩又唔換唔通用對腳黎就對鞋?

我其實係25.7cm長, 但係對鞋就買左26cm, 所以近頂. 另一隻腳短d, 立即好舒服
作者: econecon    時間: 2010-9-16 00:30
原帖由 馬飛 於 2010-9-16 00:10 發表
拿把刀仔~
係腳指公位開兩個"燶"
再伸兩隻指公出泥~
搵D菊花牌手套笠住佢~
最後用針線聯返佢~

其實我只係得太少空間比佢. 如果我縛緊d應該就冇問題卦. 唯有咁試下, 對鞋著左兩次姐. 右腳就有問題, 由於左腳短d, 就冇呢個問題. 我試鞋時以為貼腳少少好d. 如果買大半號就應該冇問題
作者: 賓仔    時間: 2010-9-16 07:19
d鞋,,唔係著著下就會大對既喇咩-.- ?
作者: jpoon1118    時間: 2010-9-16 15:12
http://thegroomshoesrepair.com/repairservices.html

Send it to The Groom for shoes stretching service. Around $50, can stretch a few mm.
作者: econecon    時間: 2010-9-16 20:19
原帖由 jpoon1118 於 2010-9-16 15:12 發表
http://thegroomshoesrepair.com/repairservices.html

Send it to The Groom for shoes stretching service. Around $50, can stretch a few mm.

咁勁. 可以增加幾mm. 會唔會令到對鞋好傷其實
作者: gforce    時間: 2010-9-16 22:42
薄"物"可以嗎?
作者: gforce    時間: 2010-9-16 22:43
原帖由 jpoon1118 於 2010-9-16 15:12 發表

Sound reasonable for leather shoe, can also work for running shoe?
作者: slauhk    時間: 2010-9-16 23:00
原帖由 econecon 於 2010-9-16 20:19 發表 咁勁. 可以增加幾mm. 會唔會令到對鞋好傷其實
跑鞋都可以?我有對nb1002,鞋頭位太窄,兩年前買來比賽用,點知到著親跑都痛(腳趾起水“泡”)[size=11.6667px][size=11.6667px],試過用膠布貼在腳趾上跑一樣出問題(游水又唔可以貼膠布,上水後跑一定出事。唔想浪費對鞋有冇辦法?[size=9.72225px]
作者: econecon    時間: 2010-9-17 07:55
原帖由 slauhk 於 2010-9-16 23:00 發表
跑鞋都可以?我有對nb1002,鞋頭位太窄,兩年前買來比賽用,點知到著親跑都痛(腳趾起水“泡”),試過用膠布貼在腳趾上跑一樣出問題(游水又唔可以貼膠布,上水後跑一定出事。唔想浪費對鞋有冇辦法?

明顯跑時係兩隻腳感覺唔好, 細果隻腳就好舒服. 另一隻就少少唔舒服. 唯有整緊d等佢唔會"朗"似乎會好d
作者: miller    時間: 2010-9-17 13:59
原帖由 slauhk 於 2010-9-16 23:00 發表
跑鞋都可以?我有對nb1002,鞋頭位太窄,兩年前買來比賽用,點知到著親跑都痛(腳趾起水“泡”),試過用膠布貼在腳趾上跑一樣出問題(游水又唔可以貼膠布,上水後跑一定出事。唔想浪費對鞋有冇辦法?

跑鞋大部份都有mesh面,你搵野撐鬆﹙大﹚對鞋面的話個網面咪薄左咯,你再俾力去篤就好易穿,咁你咪又浪費左對鞋咯…

你係咪只會玩三鐵比賽?點解對鞋唔用黎齋跑o既賽事?
作者: slauhk    時間: 2010-9-17 22:32
原帖由 miller 於 2010-9-17 13:59 發表

跑鞋大部份都有mesh面,你搵野撐鬆﹙大﹚對鞋面的話個網面咪薄左咯,你再俾力去篤就好易穿,咁你咪又浪費左對鞋咯…

你係咪只會玩三鐵比賽?點解對鞋唔用黎齋跑o既賽事?

多謝回覆,問題系現在齋跑長D都痛
作者: econecon    時間: 2010-9-18 00:29
原帖由 slauhk 於 2010-9-17 22:32 發表

多謝回覆,問題系現在齋跑長D都痛

咁就唔好跑咁長啦用對鞋. 我其實跑都唔會痛既. 不過兩隻腳感覺太唔同
作者: 大舅    時間: 2010-9-18 13:21
sell it in yahoo
作者: econecon    時間: 2010-9-18 14:38

藍色幾靚
作者: slauhk    時間: 2010-9-18 22:13
原帖由 econecon 於 2010-9-18 14:38 發表 藍色幾靚
唔好提了,這對是當年在NB d中心(cwb x代)用所謂高科技“個人分析你的腳型”後買了的!之後又買了對當時話最fit我用之[size=13.3333px]練習鞋“ nb 1123“,結果我重差。[size=11.6667px]現在我大部份跑鞋都只會買 acxxx 或m記。[size=11.6667px]
作者: 大力蘇    時間: 2010-9-18 23:37
我都對nb無晒信心, 支持日本野算啦
作者: econecon    時間: 2010-9-19 10:31
原帖由 大力蘇 於 2010-9-18 23:37 發表
我都對nb無晒信心, 支持日本野算啦

其實都係中國制? 支持中國野!!!
作者: purejoey    時間: 2010-9-19 12:06
原帖由 econecon 於 2010-9-19 10:31 發表

其實都係中國制? 支持中國野!!!

小弟最近買果對 NB 1225 唔錯wow. 鞋頭夠闊。反而以前對rider 12 成日搞到腳趾公指甲瘀黑幾個月先散。

不過對鞋個碼細d, 我果對碼數係比我著開的大成個碼。
作者: econecon    時間: 2010-9-19 14:03
原帖由 purejoey 於 2010-9-19 12:06 發表

小弟最近買果對 NB 1225 唔錯wow. 鞋頭夠闊。反而以前對rider 12 成日搞到腳趾公指甲瘀黑幾個月先散。

不過對鞋個碼細d, 我果對碼數係比我著開的大成個碼。

而家有少少頂既就係Rider

我都覺得 nb其實幾好著. 1225我之前想買. 不過心思思想轉下其他牌子著. 759, 1225都有興趣, 不過唔會入貨住啦.

NB本身賣既鞋都係2E架. 所以鞋頭闊應該正常.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2