香港長跑網 - 長跑長友

標題: 科學園可以不停踩路線一問? [打印本頁]

作者: franklcf    時間: 2010-9-16 12:12
標題: 科學園可以不停踩路線一問?
科學園可以不停踩路線一問? 例如冇燈位同有兩個回旋柱位之類.
吾想停車既話, 有冇路線可以繞圈呢?
星期六定星期日晨早比較少車呢? 應該都係星期日.
作者: gforce    時間: 2010-9-16 18:21
原帖由 franklcf 於 2010-9-16 12:12 發表
科學園可以不停踩路線一問? 例如冇燈位同有兩個回旋柱位之類.
吾想停車既話, 有冇路線可以繞圈呢?
星期六定星期日晨早比較少車呢? 應該都係星期日.

理論上一邊係唔比u-turn, 不過平時大家都唔會停
作者: 魚蛋明    時間: 2010-9-16 23:16
我一個人踩個時會踩細圈,有兩個迴旋處可以兜
但係小路出大路都有機會要停車,呢樣避免唔到
跟踩既時候....都係一齊犯法在不能U-turn的位置調頭
作者: franklcf    時間: 2010-9-17 09:29
標題: 回復 3# 的帖子
冇得u-turn 都係打退堂鼓.
作者: loudspeaker    時間: 2010-9-17 10:54
原帖由 franklcf 於 2010-9-17 09:29 發表
冇得u-turn 都係打退堂鼓.

科學園入口位灯位, 捉到, 有車牌要扣 3 分, 可能冲埋灯, 扣 5 分, $1,000 蚊
作者: key    時間: 2010-9-17 11:33
原帖由 loudspeaker 於 2010-9-17 10:54 發表

科學園入口位灯位, 捉到, 有車牌要扣 3 分, 可能冲埋灯, 扣 5 分, $1,000 蚊

政府好應該劃分條路比我地練車啦, 如果唔係, 香港嘅單車水準又點會有進步呢??
作者: franklcf    時間: 2010-9-17 11:55
標題: 回復 5# 的帖子
成千...我有牌但吾揸車, 但冇1000就真係吾抵.
你估政府明知下星期日有比賽, 今個星期日會吾會比面吾放警車捉人呢? 但又怕有人投訴時又要走人.
作者: loudspeaker    時間: 2010-9-17 11:57
原帖由 key 於 2010-9-17 11:33 發表

政府好應該劃分條路比我地練車啦, 如果唔係, 香港嘅單車水準又點會有進步呢??

希望有呢一日
作者: 711MF    時間: 2010-9-17 11:59
作者: loudspeaker    時間: 2010-9-17 11:59
原帖由 franklcf 於 2010-9-17 11:55 發表
成千...我有牌但吾揸車, 但冇1000就真係吾抵.
你估政府明知下星期日有比賽, 今個星期日會吾會比面吾放警車捉人呢? 但又怕有人投訴時又要走人.

通常 9:30am 先見到架警車出現, 真係好難講, 接到 order 1 定要做下戲安撫下。
作者: gforce    時間: 2010-9-17 13:25
如果真係唔想係果度u-turn, 可以轉左, 之後係科學園入面既回旋柱出設來
不過遇正紅燈你又會唔會停?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2