香港長跑網 - 長跑長友

標題: 日跑夜跑為咗咩呢? [打印本頁]

作者: daniel0415    時間: 2008-6-20 10:23
標題: 日跑夜跑為咗咩呢?
一有時間就去跑步,落雨幾日冇得跑就周身都好似唔舒服;每次跑完身水身汗,返到屋企就被老婆話“咁辛苦為咩呢?”各位ching有冇咁遭遇呢?其實諗深一層,到底為咩呢?我自己認為都係為咗身體好啲,少啲病痛,最緊要是辛苦後那種滿足感!
作者: cfchan    時間: 2008-6-20 10:34
1) 為健康
2) 流汗的感覺很過癮
3) 運動後滿足感

作者: kenneth    時間: 2008-6-20 10:37
作者: blurmax    時間: 2008-6-20 10:43

Running do have mutiple benefits :

-  happiness after the exercise

-  good to health

-  releasing of negative mood

-  feeling of success (especially fast runners such as Gills & Miller)

-  knowing many runner friends

-  more exposure online

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-20 11:00
作者: clerkb    時間: 2008-6-20 11:10
其實你地覺緊既point , 其他運動都可以喎.

我諗都係為左健康

所以有時覺得d 人 跑得過了火. 失左平衡. 甚至受傷. 往往係有違原意
作者: Gills    時間: 2008-6-20 11:15
為愛, 為人生, 不斷跑有如不斷重復去愛, 不斷重復去創造人生.
作者: peteruno    時間: 2008-6-20 11:20
原帖由 Gills 於 2008-6-20 11:15 發表
為愛, 為人生, 不斷跑有如不斷重復去愛, 不斷重復去創造人生.

Gills見君留言  猜心理狀態已復  看來未受前事有所影響  幸甚

白頭佬

作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-20 11:24
作者: onon    時間: 2008-6-20 11:40
> 唔駛book場

> 一個人又得一班人又得

> 辛苦1小時後其餘23小時好舒服

> 親戚朋友讚你咁單調都玩一定堅忍過人

> 多個藉口添置裝備
作者: Gills    時間: 2008-6-20 11:43
原帖由 peteruno 於 20-6-2008 11:20 發表

Gills見君留言  猜心理狀態已復  看來未受前事有所影響  幸甚

白頭佬

多謝白C兄關心, 小弟最強係鬥志, 亦係長跑必需之精神, 未到最後一刻, 最後一啖氣, 都唔會認輸. 所以上次頂到最後關頭, 先....上車埋單, 估唔到除渣打外, 尼度都有車坐, 唔記得恭喜白C兄奪標而回, 為網增光, 下次要同C兄一齊影相.
作者: peteruno    時間: 2008-6-20 12:03
原帖由 Gills 於 2008-6-20 11:43 發表

多謝白C兄關心, 小弟最強係鬥志, 亦係長跑必需之精神, 未到最後一刻, 最後一啖氣, 都唔會認輸. 所以上次頂到最後關頭, 先....上車埋單, 估唔到除渣打外, 尼度都有車坐, 唔記得恭喜白C兄奪標而回, 為網增光, 下次 ...
好同意你所講『鬥志』是取勝必須完素,這方面我是缺乏的。每每在跑到辛苦時都有上岸的心態,同級對手同場較量時,又害怕對手實力是否超出自己,無信心同佢地併到底。上次獲獎實是意外,因同組的年齡距離很大,高手又多,以我自己這高齡人士實是吃力非常。當日整個佈署只是感受比賽氣氛,吸收拼博時的心理體驗吧!希望從中能為將來的賽事提高心理質素。

白頭佬
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-20 12:07
作者: blurmax    時間: 2008-6-20 12:11

下次要同C兄一齊影相.

Me too

作者: onon    時間: 2008-6-20 12:18
原帖由 blurmax 於 2008-6-20 12:11 發表 Me too

Gills兄與白頭兄在台上影相喎...
作者: clerkb    時間: 2008-6-20 12:18
原帖由 peteruno 於 2008-6-20 12:03 發表
好同意你所講『鬥志』是取勝必須完素,這方面我是缺乏的。每每在跑到辛苦時都有上岸的心態,同級對手同場較量時,又害怕對手實力是否超出自己,無信心同佢地併到底。上次獲獎實是意外,因同組的年齡距離很大,高手又 ...

點解呢  ? 你吾係為做PB 而跑, 點解同他人比呢 ?  更何況香港水平相對亞洲又吾係算高 , 比來又有咩意思呢 ?
作者: kenneth    時間: 2008-6-20 12:20
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-20 12:20
作者: ginnywong    時間: 2008-6-20 12:36
原帖由 daniel0415 於 2008-6-20 10:23 發表
一有時間就去跑步,落雨幾日冇得跑就周身都好似唔舒服;每次跑完身水身汗,返到屋企就被老婆話“咁辛苦為咩呢?”各位ching有冇咁遭遇呢?其實諗深一層,到底為咩呢?我自己認為都係為咗身體好啲,少 ...

其實點解要咁功利去諗, 鐘意咪做LAW, 無乜話為咩O既, 人生就係咁O架啦
作者: redred    時間: 2008-6-20 12:53
跑步係享受
唔係辛苦
跑步係興趣之一, 唔跑唔舒服
太耐無跑又會好掛住個重跑既感覺

我跑步帶比我健康,自信,消磨空閒時間
仲有女人又有一個藉口去shopping ,買跑衫,跑鞋, 跑褲....(呵呵~女人咩時候都要靚啦~ )

?
作者: blurmax    時間: 2008-6-20 13:11

I could take pics with Gills and Pak Tau C Hing off stage of course lah.
作者: 靜水    時間: 2008-6-20 13:44
日跑夜跑為咗咩呢?

就是為了辛苦、為了享受辛苦。辛苦係一個精神及體能的一種負面狀態,在長跑的過程中,你要用你的最强的意志、最大的忍耐、最忠貞的堅持去令你堅持至終點。當你快跑到終點時,你幾乎付出你的一切體力及意志,在這時刻你真正了解到真正的自已,你知道自己的强大,你知道自己可以克服前所未有的困難,你終於知道自己的存在價值。從而,你發現新的人生、亦體會了愛。   .........這些這些感覺在我們長跑愛好者的潛意識中,一直支持我們不段操練、不斷比賽、不斷PB。
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-20 14:13
作者: blurmax    時間: 2008-6-20 16:13

I encountered running decades ago.  However I did not treasure it.  I met running four years ago and befriended with it.  If I could set a limit to our relationship, I wish it could be ten thousand years.
作者: Alfred    時間: 2008-6-20 19:09
原帖由 daniel0415 於 20/6/2008 10:23 發表
一有時間就去跑步,落雨幾日冇得跑就周身都好似唔舒服;每次跑完身水身汗,返到屋企就被老婆話“咁辛苦為咩呢?”各位ching有冇咁遭遇呢?其實諗深一層,到底為咩呢?我自己認為都係為咗身體好啲,少&#2 ...

我就為開心。因為做服務行業,有時俾D"long lai"客麻煩客攪到有時唔係幾開心,跑咗步後就覺得個人呢啲嘢、、唉、、是但啦!
作者: Alfred    時間: 2008-6-20 19:11
原帖由 Gills 於 20/6/2008 11:15 發表

Gills 兄最尾個字係唔係打多咗?
作者: Alfred    時間: 2008-6-20 19:12
原帖由 onon 於 20/6/2008 11:40 發表
> 唔駛book場

> 一個人又得一班人又得

> 辛苦1小時後其餘23小時好舒服

> 親戚朋友讚你咁單調都玩一定堅忍過人

> 多個藉口添置裝備

全中。
作者: Alfred    時間: 2008-6-20 19:13
原帖由 瘋狂跑步機 於 20/6/2008 12:07 發表
小弟為本網有白頭先生, 米拿兄, gills兄三匹快馬而感到驕傲!

Yeah yeah !!
作者: Alfred    時間: 2008-6-20 19:16
原帖由 瘋狂跑步機 於 20/6/2008 12:20 發表

高手約戰之暗號?

我哋隔岸觀火,享受成果。因為佢哋請食飯。
作者: 龜速行    時間: 2008-6-20 21:25
日跑夜跑為?咩呢?

為?見.................終點線

雖然我跑慢..................

但是沒有跑不完的賽道 !

作者: michaelyw    時間: 2008-6-20 21:53
跑步對我而言,是証明自己存在的方法。
在庸庸碌碌無無聊聊的生活當中,
能夠完成到一項跑步賽事或訓練而沒有半途而廢,
是重建自信心的起點,
也有一種說不出來的存在感。
此外,
跑步可促進與身體的溝通。幾時應快,幾時放慢,
需要全身協調去完成任務,那刻會覺得自己與身體的關係最為密切。
作者: ChARsoN    時間: 2008-6-21 19:22
曾幾何時
我面對得太多呢d 野
結果養成我"話知" 別人的性格~
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-6-22 18:21
1. 初初跑為左建立自信心 、為左健康
2. 依家跑為左練氣、有氣有力通山走
3. 近來跑為左滿足感、為左減壓、為左增強毅力

仲有....
好似redred ctse 甘講 ~ 搵籍口買衫、買跑褲、買運動bra bra、買跑鞋.....
作者: Getter1    時間: 2008-6-23 11:03
跑步令我與一個多年老友鼻敏感生疏了, 以前365日都陪我渡過; 現只耐不耐才探望一下~
跑步令我生活規律化, 用煲劇時間來跑, 但同樓下張C9 , 陳C9 及菜檔老闆娘少了共同話題, 買菜也少了條蔥~
跑步令我得到不常見面親友的深切慰問, 見我又黑又瘦以為身染惡疾~

說真的我其實很享受跑步時內心寜靜, 自主的感覺; 當中以完成目標或比賽滿足感更大; 雖然攞獎一定無份, 但能夠雙腳落地自由自在地跑也是一種福氣來~

作者: hogay    時間: 2008-6-23 22:30
唔知為乜?總之唔跑唔得。
作者: 洛虎添    時間: 2008-6-23 22:30
原帖由 hogay 於 2008/6/23 22:30 發表
唔知為乜?總之唔跑唔得。

me2

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2