香港長跑網 - 長跑長友

標題: 天氣預報 - 18-24/10/2010 [打印本頁]

作者: saki    時間: 2010-10-15 16:08
標題: 天氣預報 - 18-24/10/2010
受強烈熱帶風暴/颱風015W 鮎魚 (Megi)影響, 下週四(21/10)多雲,有幾陣驟雨。吹東至東北風5級,離岸6級。 週五天氣更為惡劣: 多雲有雨及狂風。吹東風6至7級。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: batistuta    時間: 2010-10-15 17:08
我只係留意到會以風力155公里吹襲菲律賓

雖然菲律賓政府咁衰,但人民無罪架
作者: tyler    時間: 2010-10-16 20:12
我廿四號一日遊,睇怕相機都可以唔帶
作者: july1107    時間: 2010-10-17 00:08
人在做,天在看
作者: chisuet    時間: 2010-10-17 06:24
看JWTC最新一報, 入南海有機會以Cat4 或Cat 5北上廣東西部或海南.
作者: 比因    時間: 2010-10-17 19:12
亞洲區好少有咁強既風暴 !
作者: LL3578    時間: 2010-10-17 22:21
落狂風大雨正正就係我練長課既大好機會
作者: chisuet    時間: 2010-10-18 19:11
原帖由 LL3578 於 2010-10-17 22:21 發表
落狂風大雨正正就係我練長課既大好機會 " />" />

8號波就唔好出去了.
3號波都要小心, 安全至上.
作者: 大力蘇    時間: 2010-10-18 20:04
期望超強颱風鮎魚嘅來臨, 有唔洗做野啦!!!
作者: 比因    時間: 2010-10-18 21:07
原帖由 大力蘇 於 2010-10-18 20:04 發表

唔好掛! 打風我好多野做架 !
作者: Oscarynk    時間: 2010-10-18 21:22
原帖由 比因 於 2010-10-18 21:07 發表

唔好掛! 打風我好多野做架 " />" /> !

目前各大天文台的預測都好悲觀,甚至乎有預測在香港以東登陸,同較早前在西面已有不同,加上早前以為過菲律賓會減弱但現在並不是這樣,恐怕真的要打成風了。
作者: batistuta    時間: 2010-10-19 20:16
原帖由 Oscarynk 於 2010-10-18 21:22 發表

目前各大天文台的預測都好悲觀,甚至乎有預測在香港以東登陸,同較早前在西面已有不同,加上早前以為過菲律賓會減弱但現在並不是這樣,恐怕真的要打成風了。

如果東登影響就細好多,西面登陸真係不敢想像 ,香港樓宇好多只可抵禦250公里陣風
作者: 比因    時間: 2010-10-19 20:46

登錄/註冊後可看大圖

作者: =chairman=    時間: 2010-10-19 22:04
原帖由 batistuta 於 2010-10-19 20:16 發表

如果東登影響就細好多,西面登陸真係不敢想像" />" /> ,香港樓宇好多只可抵禦250公里陣風

我想知道多D,為何西登影響性會大很多呢?
作者: bolo    時間: 2010-10-19 22:21
可能係:北半球的風暴是返氣旋,如在西面進入就吹西北風,在香港西北是較平和少山,受影響大D.如東面進入就山多,受風情度少D
作者: snail    時間: 2010-10-19 23:05
原帖由 大力蘇 於 2010-10-18 20:04 發表

師兄, 點解你會期望特大天災係香港出現O既???!!!!

身為香港人, 有陣時真係覺得好悲哀, 竟然有人想天災襲香港....!
作者: 得得地    時間: 2010-10-20 00:08
報紙話天文台講, 任何水上活動應該暫停......     
作者: monsterjoe    時間: 2010-10-20 00:58
原帖由 =chairman= 於 2010/10/19 22:04 發表

http://www.youtube.com/watch?v=rj25ydAZEG0&feature=player_embedded

颱風溫黛 Typhoon No.10
作者: Simon So    時間: 2010-10-20 13:04
原帖由 snail 於 2010-10-19 23:05 發表
師兄, 點解你會期望特大天災係香港出現O既???!!!!

身為香港人, 有陣時真係覺得好悲哀, 竟然有人想天災襲香港....!

我從來都不喜歡刮颱風,不論在哪裏、受影響的是甚麼人。
只知受災人的苦處,不足為外人道。
我寧願課照上、工照返。
作者: 街坊鄭    時間: 2010-10-20 15:32
大力蘇哥哥仔.你應是年輕人.香港這幾十年已經小了很多木屋區.你才錯覺打風對香港沒有甚麼影響.只是多了一天假期.在商場內還可吃喝玩樂.去問一問你的長輩.或上網睇睇溫黛資料.正如19號帖SO C兄所言甚是.人是要有惻隱之心呀.
作者: 比因    時間: 2010-10-20 16:28
原帖由 街坊鄭 於 2010-10-20 15:32 發表 大力蘇哥哥仔.你應是年輕人.香港這幾十年已經小了很多木屋區.你才錯覺打風對香港沒有甚麼影響.只是多了一天假期.在商場內還可吃喝玩樂.去問一問你的長輩.或上網睇睇溫黛資料.正如19號帖SO C兄所言甚是.人是要有惻隱之 ...

呢個係富足安居既香港社會衍生出既畸形現象!
作者: kf    時間: 2010-10-20 16:48
香 港 天 文 台 發 出 最 新 熱 帶 氣 旋 警 告

一 號 戒 備 信 號 , 在 下 午 4 時 35 分 發 出 。
作者: 大力蘇    時間: 2010-10-20 17:17
標題: 日本版預測路徑
http://www.jma.go.jp/en/typh/1013l.html

登錄/註冊後可看大圖

作者: tyler    時間: 2010-10-20 19:46
總之風災景兩都唔係好事
靜觀其變
作者: chisuet    時間: 2010-10-20 21:02
原帖由 =chairman= 於 2010-10-19 22:04 發表

原帖由 bolo 於 2010-10-19 22:21 發表
可能係:北半球的風暴是返氣旋,如在西面進入就吹西北風,在香港西北是較平和少山,受影響大D.如東面進入就山多,受風情度少D

正確一點說:

北半球的風暴是反時針方向旋轉(跟反氣旋是完全兩回事, 反氣旋是高氣壓, 會帶來好天氣的)

如熱帶氣旋在香港東南方, 則吹東北風,
如在香港東北方, 則吹西北風
如在香港西南方, 則吹東南風
如在香港西北方, 則吹西南風

熱帶氣旋多在香港的東南方進入800公里範圍,
如在西面登陸, 風向會由東北=>東南=>西南風
如在東面登陸, 風向會由東北=>西北風

香港西北方受地形遮蔽, 所以若颱風在香港東面登陸, 對香港威脅相對較小.
相反香港的東南及西南方是海, 沒有高山, 所以西登的威脅較大.

星期五及六是天文大潮, 如到時吹東北烈風的話, 大埔及沙田可能會大水浸.
1962年的溫黛襲港時, 正值天文大潮, 沙田係死得最多人(樓上有人post左youtube段片, 你們可以看看).
作者: 大力蘇    時間: 2010-10-20 23:34
標題: Discovery Channel 模擬超級颱風吹襲香港
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=T1fSS3DKoxY&feature=autofb[/youtube][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZgOv0oeL9Qw[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yXGhMqiztY0[/youtube]

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2