香港長跑網 - 長跑長友

標題: 飲左咖啡後跑步(代我太太問) [打印本頁]

作者: leehyalbert    時間: 2010-10-19 09:54
標題: 飲左咖啡後跑步(代我太太問)
我代我太太問(因為我一定唔會咁做)各位ching 或 ctse有無試過有以下的情況出現過: 佢平時一星期跑3日, 每次半小時左右, 上星期六晚7點左右我陪她去運動場練跑(我自己一早練左, 因為大家速度爭好遠, 所以各有各練), 跑左25個圈(10k), 1hr 9min左右, 佢覺得比平日快左又唔覺得辛苦, 後來反左屋企, 沖完涼, 食飯, 到11點左右, 睇睇下電視, 佢同我講, 佢突然覺得心跳跳得好快, 我同佢量一量, 成120/min, 又覺得好暈, 佢不斷深呼吸, 好似覺得缺氧咁, 兩隻手又有點痺, 好鬼驚, 於是同佢佢急症室, 醫生同佢檢查左一輪, 又量血壓(血壓有點偏低), 又照肺, 都唔發覺有甚麼原因會咁樣, 醫生容許她在病床休息一會, 到無事先至走. 後來在休息期間, 佢同我講, 佢下午四時左右, 同仔女在大家樂食下午茶餐時飲左一杯熱咖啡, 會唔會就係原因呢, 我太太都跑左成兩年步, 仲完成過兩次半馬, 平日都有跑開步, 無出現過問題. 所以想無可想, 會唔會係咖啡因令到佢咁樣呢?

我幾年前都曾經試過練長課時, 用過有咖啡因的power gel,引致事後個人好唔舒服, 疲倦等的不適, 決定以不再用有咖啡因的power gel. 但係我太太係練習前成3個鐘前飲果杯咖啡, 我諗下會唔會成3個鐘都散唔到呢?

請各位ching ctse幫幫忙!!!
作者: Oscarynk    時間: 2010-10-19 16:45
剛剛睇左少少Lore of Running,是一本籨多元角度討論跑步的書,當中有三處論及咖啡因在跑步運動的影響,雖然我未深入理解,不過好似有點關係,所以提出來大家研究一下,當然大家最好找原書一看。

咖啡因的研究始於加拿大選手Ben Johnson事件,加拿大希望研究結論指出咖啡因對跑手沒有影響,但實際事與願違,發覺咖啡因有以下數點影響:

由於一定數量的咖啡因是合法的不作禁藥,所以書中主張運動員的賽前早餐中可包括兩杯咖啡﹝正式的咖啡十分細杯,我們港式一杯可以頂兩杯﹞,不過,作者強調咖啡含有太多其他物質,咖啡的作用未必跟直接用咖啡因相同。

以下純靠估:

由書中對咖啡因的描述,估計你太太飲了咖啡處於一個高度集中的狀態,所以過度付出體力﹝成績提升而不覺辛苦﹞,令運動過後身體反而未能適應過來,其實,果日跑完的cool down等做得齊嗎?

作者: clerkb    時間: 2010-10-19 17:37
我亦睇過Lore of Running .不過看了時間太久,及此書實在太厚,資料多又深入,從各方的結論, 咖啡因是對跑步是好,壞參半的. 極限好像是兩柸, 以上寫的我亦有睇過.另一外, 冇記錯,可以提高氧氣的攝取量的, 不過量是好東西來的
作者: leehyalbert    時間: 2010-10-19 22:28
原帖由 Oscarynk 於 2010-10-19 16:45 發表
剛剛睇左少少Lore of Running,是一本籨多元角度討論跑步的書,當中有三處論及咖啡因在跑步運動的影響,雖然我未深入理解,不過好似有點關係,所以提出來大家研究一下,當然大家最好找原書一看。

咖啡因的研 ...

其實果日同平日無mug分別, 我一直都提醒她一定要做齊warm up同埋cool down, 佢一直都做得好足
作者: Oscarynk    時間: 2010-10-21 09:57
想問下咁事隔幾日,仲有無事?

見師兄咁講,昨日早上練跑前都飲左杯咖啡﹝只不過是我的french press內仲有飲過的咖啡再加水而已﹞,跑了兩小時,只係jogging的速度,但對比上星期的成績,平均心率高左5下,跑多左2km,頭5k感覺很好,不過最後3km就幾想死,唔通咖啡真係有多少影響?不過過左成日都冇其他問題,一切如常。
作者: miller    時間: 2010-10-21 12:02
標題: 回復 1# 的帖子
睇番你太太個情況可能係overtrain,跑緊o個陣會唔覺,跑完停左一輪個心跳都keep住落唔到,如果第二朝起身個心跳都較平時高的話就應該係咁…
作者: IpYiu-Ki    時間: 2010-10-21 13:36
原帖由 clerkb 於 19/10/2010 17:37 發表
我亦睇過Lore of Running .不過看了時間太久,及此書實在太厚,資料多又深入,從各方的結論, 咖啡因是對跑步是好,壞參半的. 極限好像是兩柸, 以上寫的我亦有睇過.另一外, 冇記錯,可以提高氧氣的攝取量的, ...

多嘴講幾句 因人而言有D人飲左會心跳快左和頭暈 有D會影響個胃同有胃酸倒流 平時小做運動飲完做再運動我見意最好唔飲
作者: Oscarynk    時間: 2010-10-21 14:04
樓上講得O岩,如果平日都唔飲咖啡,真係無謂試。另外,同在另一條thread討論開飲左X牛跑步一樣,如果跑步係為左興趣同強身健體,真係無需要食藥,就算唔係禁藥都係咁話。
作者: Frankie7    時間: 2010-10-22 14:03
Albert C-Hing,

據你所講既情況應該與咖啡冇直接關係. 咖啡因可能會導至心率加速, 但3小時後才發作可能性極之低.
況且你太太呼吸困難及手又有麻痺,我勸你盡快同佢睇心臟科. 暫時不應做劇烈運動. 小心為上.
作者: tyler    時間: 2010-10-25 15:58
講開咖啡,唔記得邊度睇過話適量可以減少運動後肌肉痛,但聽下算數
個人經驗,飲完之後快則半小時的小便己有咖啡味,如果隔幾粒鐘應該會咖啡排走得七七八八。
可能各人體質有異,咖啡對小弟來說談不上任何提神作用,臨訓前半小時一大杯也可入睡
作者: IpYiu-Ki    時間: 2010-10-26 07:38
標題: 回復 1# 的帖子
師兄早晨:呀嫂個咖啡病情況如何, 講述大家分享下。
作者: muimui0942    時間: 2010-10-26 11:34
我每次跑步前一小時都飲一杯齋啡,我覺得唔關咖啡事。
作者: leehyalbert    時間: 2010-10-26 12:51
原帖由 IpYiu-Ki 於 2010-10-26 07:38 發表
師兄早晨:呀嫂個咖啡病情況如何, 講述大家分享下。

多謝各位師兄既關心!

後來我太太都唔係好放心, 因為先前我地有個朋友心肌梗塞過左身, 雖然同太太症狀好唔同, 但各位都知道近年耐唔耐就有人因跑步或運動其間猝死, 始終都有陰影, 最後都決定去搵個心臟科醫生睇下, 做檢查, 例如超聲波, 陀住個機24hr mon住心跳等等. 結果都發現唔到問題, 唯一check到就係我太太血壓長期偏低, 雖然暫時鬆一口氣, 但始終我都唔明, 如果血壓一直偏低, 點解成兩年以來跑步同運動期間都無咁情況出現?  

點都好啦! 現在佢睇中醫, 醫師話佢有心悸, 開左藥單, 叫佢食一段時間, 希望有改善啦!!!

作者: szetospencer    時間: 2010-11-4 10:22
其實應該唔關事架喎~ 係咪咁岩咋~
如果真係關事既.應該係個別例子~可能你太太唔可能飲完Coffee 之後做 運動掛~
作者: IpYiu-Ki    時間: 2011-3-7 01:34
師兄隔左咁耐情況點呀!
作者: aaroncslee    時間: 2011-3-11 15:34
相信真係不同人會有不同效果, 各位都係要小心飲食~~
作者: gpson    時間: 2011-12-14 12:09
分享一下, 小弟唔係對咖啡有問題, 係奶茶.

三十幾歲飲左奶茶十幾二十年, 前幾年爆肥後做運動減肥, 介左飲奶茶.
減完幾十磅過左一年左右, 開始飲返少少, 結果每次飲完3-5小時後覺心跳加速,
但用心跳錶check 是同平時一樣, 只是有心跳加速同虛虛浮浮的感覺, 依家
要跑步的日子都唔敢飲, 以前未出現過依個問題.....   聽講奶茶入面都有咖啡因
作者: chowsmile    時間: 2011-12-14 13:00
原帖由 gpson 於 2011-12-14 12:09 發表
分享一下, 小弟唔係對咖啡有問題, 係奶茶.

三十幾歲飲左奶茶十幾二十年, 前幾年爆肥後做運動減肥, 介左飲奶茶.
減完幾十磅過左一年左右, 開始飲返少少, 結果每次飲完3-5小時後覺心跳加速,
但用心跳錶check 是同 ...

其實奶茶係有咖啡因的.

http://www.hkheadline.com/living/living_content.asp?contid=84641&srctype=g

你可參考下
作者: ivan    時間: 2011-12-14 14:01
原帖由 chowsmile 於 2011-12-14 13:00 發表 其實奶茶係有咖啡因的.http://www.hkheadline.com/living ... ontid=84641&srctype=g你可參考下

其實如朱古力, 朱古力奶, 茶,汽水等等都有咖啡因..

佢既作用係提神, 但某程度上係令你透支體力....

自己飲完紅牛跑渣打10k仲pb埋, 但第二日好倦, 因為不自覺透支....

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2