香港長跑網 - 長跑長友

標題: 買110定310xt??? [打印本頁]

作者: alexckwhk    時間: 2010-11-4 22:23
標題: 買110定310xt???
如果淨係跑步用來測心跳加GPS
買110定310xt???邊個適合我多D??

作者: alexckwhk    時間: 2010-11-5 02:35
標題: 買110定310xt???
有無ching比d意見
作者: Gunners    時間: 2010-11-5 09:12
原帖由 alexckwhk 於 2010-11-5 02:35 發表
有無ching比d意見

意見就唔敢俾,不過我就諗住買110
作者: Oscarynk    時間: 2010-11-5 09:32
我用緊310XT,但係未用過110,所以好難比意見究竟用邊個好。

只講310XT的話,缺點是
1. 太大個
2.平時作手表用有點不方便
3. 沒有當前lap的資料,對做workout有點不方便

優點則有
1. 幾可靠﹝防水及接收都OK﹞
2. 表面較大,資料自行安排方便
3. 有許多功能,如單車等,不過我只用來跑步,未測試其他
作者: alexckwhk    時間: 2010-11-6 07:28
標題: 回復 4# 的帖子
thx ching
作者: alexckwhk    時間: 2010-11-6 08:13
標題: 回復 3# 的帖子
點解ching 唔買310xt買110呢???
作者: Gunners    時間: 2010-11-6 09:55
標題: 回覆#6帖子
睇過d video,覺得啱自己用,同埋平d囉
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1hRM_C0LCZI&feature=related[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hlWkTLfa4P0&feature=related[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WndhopC7taU&feature=related[/youtube]

作者: 大俠    時間: 2010-11-6 11:29
原帖由 Oscarynk 於 5-11-2010 09:32 發表
我用緊310XT,但係未用過110,所以好難比意見究竟用邊個好。

只講310XT的話,缺點是
1. 太大個
2.平時作手表用有點不方便
3. 沒有當前lap的資料,對做workout有點不方便

1. 唔大隻邊有咁多嘢睇, 特別係navigation有map睇
2. off咗佢啦, 咁樣跑6次廿零K都唔駛叉電
3. 乜資料都有, 不過要自己set, 唔係default

110 似返隻錶, 簡單易用, 不過無Auto Pause, 無即時pacing睇, 好似仲要upload咗先睇到果課啲Lap time(唔肯定)
作者: bello    時間: 2010-11-6 12:59
我認為310XT 比 110 最重要的優勝的地方:
*防水性能較好,帶著游水都可以
*可以自訂表面的顯示,選擇自己有用的資料 e.g. lap time, lap pace, etc
作者: eddiebuzz    時間: 2010-11-6 13:19
如果會用黎踩單車, 甚至玩三鐵, 310XT係不二之選. 我仲用緊舊兩代既305, 打算用到佢打柒先再睇下有乜option.  

一年多前買左隻FR60比我大大, 110比60多左GPS, 但加唔到bike sensor同foot pod. 比我依家再簡... 可能都仲係60.
作者: Oscarynk    時間: 2010-11-6 14:53
原帖由 大俠 於 2010-11-6 11:29 發表

110 似返隻錶, 簡單易用, 不過無Auto Pause, 無即時pacin ...

想問下我要顯示當前一圈的資料怎樣set,找不到。
真係唔好意思,以前聽過話唔得,信以為真,都未有認真搵過,聽你咁講,一試下就找到了,發覺在distance - lap就有當前的圈距離,其他如此類推,有了當前的圈資料方便許多了。

作者: jackalinhk    時間: 2010-11-6 21:45
310防水好好多
作者: econecon    時間: 2010-11-7 22:35
原帖由 Gunners 於 2010-11-5 09:12 發表

意見就唔敢俾,不過我就諗住買110

小弟用緊110. 覺得唔錯. 主因都係因為平先買
作者: econecon    時間: 2010-11-7 22:36
原帖由 大俠 於 2010-11-6 11:29 發表

1. 唔大隻邊有咁多嘢睇, 特別係navigation有map睇
2. off咗佢啦, 咁樣跑6次廿零K都唔駛叉電

110 似返隻錶, 簡單易用, 不過無Auto Pause, 無即時pacin ...

無即時pacing架. .要你按佢一下.佢就由按果下開始計. lap time都冇既. 你按佢一下就睇到果個lap既時間囉. 跟住過左8秒度, 就唔可以再睇番. 要上網先睇得番.
作者: alexckwhk    時間: 2010-11-7 22:37
標題: 回復 13# 的帖子
thx ching
作者: Oscarynk    時間: 2010-11-8 11:24
原帖由 econecon 於 2010-11-7 22:36 發表

無即時pacing架. .要你按佢一下.佢就由按果下開始計. lap time都冇既. 你按佢一下就睇到果個lap既時間囉. 跟住過左8秒度, 就唔可以再睇番. 要上網先睇得番.

師兄,如果你指310XT的話,應該錯左,因為我以前都係聽人咁講所以冇試過去set,但最近在這條thread中聽到大俠兄話有,所以就認真咁搵下,真係有的,下面是我set的過程中找到timing - lap的部份:
[attach]14144[/attach]

set好左之後,畫面時這樣的:
[attach]14145[/attach]

今日跑tempo就試下用這個setting,很方便了,可以即時調整自己的pace配合要求的圈速。
作者: econecon    時間: 2010-11-8 12:50
原帖由 Oscarynk 於 2010-11-8 11:24 發表

師兄,如果你指310XT的話,應該錯左,因為我以前都係聽人咁講所以冇試過去set,但最近在這條thread中聽到大俠兄話有,所以就認真咁搵下,真係有的,下面是我set的過程中找到timing - lap的部份:

set好 ...

我講110呀.
作者: Oscarynk    時間: 2010-11-8 13:32
咁誤會左添....
亦即係話110的缺點310已改善左。
作者: eddiebuzz    時間: 2010-11-8 20:31
標題: 回復 18# 的帖子
310XT 已經出左—年多啦, 就算305都有呢個field可簡. 所以唔係改善唔改善既問題, 而係取向分別
作者: 小叻    時間: 2010-11-8 21:28
千祈唔好買110, 好多bug, 我果隻成日hang機, loss晒d data, 而且仲有好多隻有入水問題!
如果你唔介意跑完一課長課, 返到屋企發現upload唔到有data error的話, 就買110啦!
作者: econecon    時間: 2010-11-8 22:06
原帖由 Oscarynk 於 2010-11-8 13:32 發表
咁誤會左添....
亦即係話110的缺點310已改善左。

咁平野. 預左架啦.
作者: econecon    時間: 2010-11-8 22:07
原帖由 小叻 於 2010-11-8 21:28 發表
千祈唔好買110, 好多bug, 我果隻成日hang機, loss晒d data, 而且仲有好多隻有入水問題!
如果你唔介意跑完一課長課, 返到屋企發現upload唔到有data error的話, 就買110啦!

upload我都出過問題. 而家隻錶整緊..
作者: 大俠    時間: 2010-11-8 23:47
其實110係標榜易用同有GPS啫, 如果要求高少少就要用其他Model如405 / 310XT

不過我近日試咗 310XT firmware 2.7-2.9都有同一個問題, 就係Auto Lap by Location, Lap Press Only 同 Start and Lap調轉咗

作者: WalkBreaks    時間: 2010-11-9 02:26
110, 我自己感覺係"合理". 我隻110 so far so good.不過始終好多ching既錶都有事,可能QC差d.

咁既價錢買到既,最起碼,有gps,唔駛因為要知道所跑距離而限制自己去運動場跑.周街跑都知里數.heart rate 顯示亦都好有用. 冇current pace, 或者pace/heart rate alarm 係可惜

幾百米既lap split time 係記錄到.雖然冇得即時check.

其實有d似相機,好聽就"dummy proof", 難聽d就"傻瓜". basic野對我黎講係夠用

我自己之前用casio跑馬場到兩三個鐘攰起上黎真係好易噤錯制或者唔記得噤. 真係唔會跑跑下突然要check下上一lap個time.少噤少錯.所以110我係夠用.

除左落雨同汗水避無可避, 同埋跑完輕輕沖水防contact氧化/腐蝕, 千祈唔好挑戰佢既防水能力.

其實睇埋website唔同model說明書同spec, 覺得邊款夠用就可以扑槌.

作者: 小叻    時間: 2010-11-9 03:32
我已經起碼有3-4次無晒啲20k以上長課data~ 仲要係用咗唔夠一個月開始出事,
而且有人連操山落雨, 或者戴110沖涼都入水壤咗, 真係... 平野都唔代表可以咁咖!
作者: Gunners    時間: 2010-11-9 09:35
咁405CX又點呢??
作者: raychan    時間: 2010-11-9 10:33
點解要戴110沖涼?  這壞了唔怨得人.

作者: 小叻    時間: 2010-11-9 11:53
原帖由 raychan 於 2010-11-9 10:33 發表

其實沖涼同落大雨差不多,
連百零蚊cheap cheap casio, 甚至街邊什嘜電子錶都可以戴住沖涼, 千幾蚊二千一隻錶, 唔係連少少"線"水都唔得嘛?

作者: Oscarynk    時間: 2010-11-9 12:02
跑完步沖涼時戴住個表可以順便清洗埋佢,310就絕對沒有問題了。當然,當你明知佢唔得都照戴,就自己有問題,但係如果隻表講明是幾多級防水,但又唔可以頂得住D汗同雨﹝當然沖涼唔得﹞,咁就係生產商的問題了。
作者: raychan    時間: 2010-11-9 14:01
原帖由 小叻 於 2010-11-9 11:53 發表

連百零蚊cheap cheap casio, 甚至街邊什嘜電子錶都可以戴住沖涼, 千幾蚊二千一隻錶, 唔係連少少"線"水都唔得嘛?

我隻110用了8xx Km, 落大雨行山跑步都試過. So far so good.
係未試過用來沖涼. 

落大雨我會face down佢來用, 唔知有沒有關係.
作者: allanccl    時間: 2010-11-9 22:53
原帖由 小叻 於 2010-11-9 11:53 發表

小叻師姐,妳果隻錶照妳咁講,已經入左水了,拿去修理吧! 如果是經hkrunner買的,就一定係Sportsworld代理,其實,無論響邊樹買既,這型號(110)出左幾個月遮,應該都係Sportsworld代理,佢個經理托小弟話比大家知,可以拿回去保修的,購買一個月內,一換一,過左一個月,寄回台灣修理,需時約一個月,但修理要全套錶連配件、叉機、USB clip、心跳帶等等放回完裝盒內,連同購買單,拿去中環
5th Floor
Wong Chung Ming Commercial Building
14-16 Wyndham Street
Central, Hong Kong
修理。
有問題可PM小弟,留電話,小弟定盡力協助的。
作者: allanccl    時間: 2010-11-9 22:57
原帖由 raychan 於 2010-11-9 14:01 發表

我隻110用了8xx Km, 落大雨行山跑步都試過. So far so good.
係未試過用來沖涼. 

落大雨我會face down佢來用, 唔知有沒有關係.

哈哈哈! 差點給閣下笑死!  
沒必要這樣的,IPX7可以頂得住落雨、沖涼既,咁都入水,一定有保修的,拿去修理囉。
作者: allanccl    時間: 2010-11-9 23:06
原帖由 raychan 於 2010-11-9 10:33 發表

沖涼同落雨差唔多遮,壞左就拿去修理囉,點會唔怨得人呢? 除非拿去潛水後拿去修理又講明拿去潛水所以入水,人地就唔一定保修,但係IPX7級防水,係可以頂得住落雨及汗水架,代理話咁都入水係隻錶造得唔好,唔關用家事,一定保修,況且,小弟替好多網友拿去修理,佢都無問點解入水,只問買左幾耐? 一個月內一換一,超過一個月寄回台灣修理,需時約一個月。
作者: raychan    時間: 2010-11-9 23:23
原帖由 allanccl 於 2010-11-9 23:06 發表

沖涼同落雨差唔多遮,壞左就拿去修理囉,點會唔怨得人呢? 除非拿去潛水後拿去修理又講明拿去潛水所以入水,人地就唔一定保修,但係IPX7級防水,係可以頂得住落雨及汗水架,代理話咁都入水係隻錶造得唔好,唔關用家 ...

沖涼時你用花灑的水力和落雨點會差唔多? 人地肯和你換當然值得讚賞, 但不代表這樣用法是正確.
作者: raychan    時間: 2010-11-9 23:37
原帖由 allanccl 於 2010-11-9 22:57 發表

哈哈哈! 差點給閣下笑死!  
沒必要這樣的,IPX7可以頂得住落雨、沖涼既,咁都入水,一定有保修的,拿去修理囉。

有甚麼好笑? 至少我沒有因入水而拿去修理的需要.
好好地用而壞了就無計, 不是的話就算有保修, 都是浪費資源, 浪費時間.
作者: iceberg99    時間: 2010-11-10 00:42
其實帶住手錶沖涼真係唔建議 ( 除非唔用肥皂/ 鹼液 )
因為D肥皂/ 鹼液 會降低水嘅張力,真係容易D 入到隙位
隻錶防水做功差D 真係會出事
作者: 小叻    時間: 2010-11-10 00:56
原帖由 allanccl 於 2010-11-9 22:53 發表

小叻師姐,妳果隻錶照妳咁講,已經入左水了,拿去修理吧! 如果是經hkrunner買的,就一定係Sportsworld代理,其實,無論響邊樹買既,這型號(110)出左幾個月遮,應該都係Sportsworld代理,佢個經理托小弟話比大家知, ...

亮哥: Thanks!
我只係試過約4-5次突然hang機要reset, 跑跑下hang咗又有, 返到屋企發現upload唔到又有... 最唔開心係有一次操山整天的紀錄無咗!
我有時都行下山, 打風落雨都照跑, 如果佢真係連落雨都頂唔住, 咁真係買錯錶, 亦都唔啱馬拉松跑手!
第一次大約係買後一個月左右, 見佢講到保養要入大嶼山, 仲要運來運去, 又要等, 真係好煩~ 見佢仲係大部分時間work到, 就算鬼數!
如果佢再short得頻密啲先去整啦!
作者: Net    時間: 2010-11-15 23:28
我也想買,也不知是110、310XT、305還是405好。
我是國內的,冒昧問一句,HK的GARMIN實體店在那里有?我的HK朋友找了一下都沒找到。
作者: 大俠    時間: 2010-11-16 10:31
原帖由 Net 於 15-11-2010 23:28 發表
我也想買,也不知是110、310XT、305還是405好。
我是國內的,冒昧問一句,HK的GARMIN實體店在那里有?我的HK朋友找了一下都沒找到。

5th Floor
Wong Chung Ming Commercial Bldg
Central
Hong Kong
Tel: 2525 8810
作者: Net    時間: 2010-11-16 15:30
thanks!
作者: allanccl    時間: 2010-11-16 17:18
原帖由 大俠 於 2010-11-16 10:31 發表

5th Floor
Wong Chung Ming Commercial Bldg
Central
Hong Kong
Tel: 2525 8810

Net 師兄,中文地址如下:
運動世界
香港中環雲咸街14-16號,王仲銘商業大廈5樓(電梯按5字)
電話:2525 8810

作者: Net    時間: 2010-11-17 08:40
多谢!!
我已找朋友過去看。雖然我肥,但手比較細,可能最終還是買405好一些。而且還是中文。雖然E文也OK,但感覺好象好一些。
作者: laymsi    時間: 2010-11-17 14:56
各位師兄,我隻garmin舊電好似死左,又過晒保養期,可以拎去邊度維修呢?唔該晒!
作者: allanccl    時間: 2010-11-20 10:32
原帖由 laymsi 於 2010-11-17 14:56 發表
各位師兄,我隻garmin舊電好似死左,又過晒保養期,可以拎去邊度維修呢?唔該晒!

laymsi 師兄,可以拿去運動世界修理,佢係現時香港總代理,小弟和他的經理講好,會替長跑網友跟進維修,就算已過保用期及並非經他們售出的也可以,你可以拿去給他們睇睇。

運動世界
香港中環雲咸街14-16號,王仲銘商業大廈5樓(電梯按5字)
電話:2525 8810
作者: allanccl    時間: 2010-11-20 10:34
補充一句,閣下最好先登記為長跑網會員,拿著會員証便可享有優惠。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2