香港長跑網 - 長跑長友

標題: 其實減到幾多先夠呢? [打印本頁]

作者: 齋老味    時間: 2010-12-16 11:24
標題: 其實減到幾多先夠呢?
小弟最高峰係年幾前 over 240磅
咁由上年八月練跑到今年八月
體重由 220磅減到 170磅左右
但係到家陣都仲係 170磅左右
幾個月都冇乜上落
係咪已經到左極限呢?
自問係肌肉型
可能係肌肉太重累事
所以跑得唔快又減得唔多
唯有放棄減肥而望 keep 住就算
我咁做岩唔岩呢???  
作者: tommyleung    時間: 2010-12-16 14:55
原帖由 齋老味 於 2010-12-16 11:24 發表 小弟最高峰係年幾前 over 240磅咁由上年八月練跑到今年八月體重由 220磅減到 170磅左右但係到家陣都仲係 170磅左右幾個月都冇乜上落係咪已經到左極限呢?自問係肌肉型可能係肌肉太重累事所以跑得唔快 ...

唔知呢? 因為人地做fatburn, 個心跳話要係所謂最高心跳60~70%左右, 即大約110~130下, 當然呢D同年紀有關, 如果有去開gym跑機, 會見到個chart. 所以ching跑既速度, 一定唔止呢個心跳range, 最少都150-160啦, 達唔達到減肥效果真係唔知啦..

不過我開始跑步後, 都無點減過....
作者: Oscarynk    時間: 2010-12-16 15:13
ching,純睇重量未必準確,如果你肌肉型,咁重D唔奇。

另外,以師兄們的跑速,真係過左最有效消脂的輕度運動範圍。
作者: 齋老味    時間: 2010-12-16 21:51
原帖由 tommyleung 於 2010-12-16 14:55 發表

唔知呢? 因為人地做fatburn, 個心跳話要係所謂最高心跳60~70%左右, 即大約110~130下, 當然呢D同年紀有關, 如果有去開gym跑機, 會見到個chart. 所以ching跑既速度, 一定唔止呢個心跳range, 最少都150-160啦, 達唔達 ...

原帖由 Oscarynk 於 2010-12-16 15:13 發表
ching,純睇重量未必準確,如果你肌肉型,咁重D唔奇。

另外,以師兄們的跑速,真係過左最有效消脂的輕度運動範圍。

真係跑得太快呀??

唯有減跑D啦
用 tempo run 既速度
即全力既 70-80% ok 嘛??
作者: tommyleung    時間: 2010-12-17 09:18
原帖由 齋老味 於 2010-12-16 21:51 發表 下真係跑得太快呀??唉唯有減跑D啦用 tempo run 既速度即全力既 70-80% ok 嘛??
如果有心跳錶就最好啦, 無就....約7~7.5km/hr左右啦, 即hea跑慢jog, 不過呢d都係人人唔同...最好如果有做GYM, 去gym跑機到set speed, 跑5至10分鐘, 睇下個心跳係唔係 (220-年齡) * (60 ~70%)以內囉
作者: 齋老味    時間: 2010-12-17 14:32
原帖由 tommyleung 於 2010-12-17 09:18 發表
如果有心跳錶就最好啦, 無就....約7~7.5km/hr左右啦, 即hea跑慢jog, 不過呢d都係人人唔同...最好如果有做GYM, 去gym跑機到set speed, 跑5至10分鐘, 睇下個心跳係唔係 (220-年齡) * (60 ~70%)以內囉

8mins/k??
太慢啦
太 hea 跑好辛苦........
作者: chunkeewong    時間: 2010-12-17 16:30
用HRM睇住心跳來跑非常有效!
急用買咗隻Casio試吓~~~掂!
check返 Nike+ d rate, 原來做出咗驚人的平衡速度!!!
聽日有時間入隻Suunto T3D先~~~
作者: Oscarynk    時間: 2010-12-17 17:57
原帖由 齋老味 於 2010-12-17 14:32 發表

8mins/k??
太慢啦
太 hea 跑好辛苦........

唔一定要咁慢,睇自己狀態,據知馬拉松冠軍跑手都大概高出這個心跳不太多,先至保持到長距離的跑動,也發覺他們一般都較瘦。我初初跑果時就真係覺得依個pace幾好﹝包括未適應筋腱的運動也要慢跑﹞,要這樣慢,眼見別人超你一圈又一圈,真係好難捱。但用同樣的心跳,目前已經是6 mins / km minus。所以最準都係用心跳表。據運動生理學的研究,要在很低運動量的帶氧運動,即係約70%左右時,才會主要燃燒脂肪,如果運動量增加,就會取用其他來源,包括肌肉等,想用多D脂肪,有研究發覺咖啡有幫助。
作者: kenken    時間: 2010-12-18 20:59
原帖由 齋老味 於 2010-12-16 11:24 發表
幾個月都冇乜上落
係咪已經到左極限呢?
自問係肌肉型
可能係肌肉太重累事
所以跑得唔快 ...

你每週里數幾多?
每日吸收幾多熱量?
達到收支平衡 體重自然維持不變
作者: 齋老味    時間: 2010-12-20 14:20
原帖由 kenken 於 2010-12-18 20:59 發表

你每週里數幾多?
每日吸收幾多熱量?
達到收支平衡 體重自然維持不變

可能因為 bb 出世後
晚晚食住家飯
相比之前夜晚求其食少少野
又晚晚跑
家陣都係跑少左................  
作者: chunkeewong    時間: 2010-12-21 09:24
聖誕新年暴肥紅色警告~~~
真係要跑多d
做定呢兩個期ge offset先...
琴日已開始收到d客比ge朱古力....貴ge朱古力唔食比自己唔住ga...

作者: 齋老味    時間: 2010-12-21 14:58
原帖由 chunkeewong 於 2010-12-21 09:24 發表
聖誕新年暴肥紅色警告~~~
真係要跑多d
做定呢兩個期ge offset先...
琴日已開始收到d客比ge朱古力....貴ge朱古力唔食比自己唔住ga...

死啦
新年係我一年一度狂食金莎朱古力既時間!!!!!!!!!!!  
作者: tommyleung    時間: 2010-12-21 17:19
原帖由 齋老味 於 2010-12-21 14:58 發表 死啦新年係我一年一度狂食金莎朱古力既時間!!!!!!!!!!!  

呢樣野我無食好耐啦, 不過朱古力都有D有益既
作者: Gunners    時間: 2010-12-21 17:52
原帖由 齋老味 於 2010-12-21 14:58 發表

死啦
新年係我一年一度狂食金莎朱古力既時間!!!!!!!!!!!  " />" />

金莎,曲奇,年糕......好難忍喎
作者: chunkeewong    時間: 2010-12-21 18:04
琴日有盒See's candy 朱古力响office...
唔食真係對自己唔住...
我KO咗大半盒...

作者: Gunners    時間: 2010-12-21 18:23
原帖由 chunkeewong 於 2010-12-21 18:04 發表
琴日有盒See's candy 朱古力响office...
唔食真係對自己唔住...
我KO咗大半盒...

貴嘢黎喎
作者: chunkeewong    時間: 2010-12-21 18:42
原帖由 Gunners 於 2010-12-21 18:23 發表 貴嘢黎喎

所以破戒食咗~~~

作者: rexleung    時間: 2010-12-22 03:34
哈! 原來真系咁多同小弟一樣嘅心理病態減肥人,又要食又要後悔...上天真系好唔公平,食少少就肥多多,跑多多就廋少少...
作者: kalok    時間: 2010-12-22 10:43
幾個月都冇乜上落
係咪已經到左極限呢?
自問係肌肉型
可能係肌肉太重累事
所以跑得唔快 ...

師兄已經好勁啦, 印象中小弟同你差唔多時間開始跑, 由210減到最輕果時都係得173. 到而家跑少左反彈返去180.
仲要因為一直都無節食, 依然一身肥膏
作者: hkyen    時間: 2010-12-23 10:05
幾個月都冇乜上落
係咪已經到左極限呢?
自問係肌肉型
可能係肌肉太重累事
所以跑得唔快 ...

師兄~~~你減得好成功了

小弟都試過減到一定磅數後不斷想瘦落去,好似著了魔咁 (from 205lbs to 150lbs)

但咁樣好似令到個人好迷失咁

so,我建議你放鬆plus放肆跑~~~食正常分量好了

作者: rexleung    時間: 2010-12-24 02:35
我覺得以BMI計去到21-22就好夠,最緊要健健康康。
作者: 齋老味    時間: 2010-12-26 01:04
原帖由 kalok 於 2010-12-22 10:43 發表

師兄已經好勁啦, 印象中小弟同你差唔多時間開始跑, 由210減到最輕果時都係得173. 到而家跑少左反彈返去180.
仲要因為一直都無節食, 依然一身肥膏

家陣有 keep 住跑
又有節食
但係間中又有喪食
所以體重維持在 167-171 之間.............  
作者: 齋老味    時間: 2010-12-26 01:07
原帖由 hkyen 於 2010-12-23 10:05 發表
" />" />" />" />

師兄~~~你減得好成功了

小弟都試過減到一定磅數後不斷想瘦落去,好似著了魔咁 (from 205lbs to 150lbs)

但咁樣好似令到個人好迷失咁

so,我建議你放鬆plus放肆跑~~~食正 ...

我都迷失緊
到底 keep 住家陣 167-171 體重
定係加把勁減落去呢?
fat% keep 住 18.5-19.5
但係 BMI 仲係 over 25...............  
作者: 阿聰    時間: 2010-12-27 12:34
原帖由 齋老味 於 2010-12-26 01:04 發表

家陣有 keep 住跑
又有節食
但係間中又有喪食
所以體重維持在 167-171 之間.............  

好易功虧一簣,最好徹底減少進食份量啦。

作者: 100100100    時間: 2010-12-31 20:51
我舊年先開始跑步...個時约128~130lb...1年內斷斷續續咁跑到7月(最熱個期)...體重就落度110~115lb...依家早上110, 下午開始115~120lb...目標想keep到全日105~110lb

加油呀聰聰ching !!!
作者: royroy    時間: 2011-1-5 18:17
跑步真好...不過我都堅持唔到.....
作者: 欣樺    時間: 2011-1-5 21:59
不管是跑步, 還是做其它運動, 只要保持著習慣, 多多少少對身體有好處吧.
作者: sax.pooh    時間: 2011-1-6 00:03
我想問一問
如果一個星期要減5磅,兩個月減40磅
唔知有冇可能呢?
想問  我可以點先做到?

我唔可以發題,所以係到問,唔知有冇問題呢?

thz=]
作者: 比因    時間: 2011-1-7 22:18
我幾年前, 體重係一年內由 130 磅漸漸上升至 145 磅
就係呢年, 1次全馬無法完成, 2次超時
之後半年時間, 每餐食7至8成飽, 唔再食零食
半年後漸漸下降回135磅, (即是半年內減10磅) 直到現在, 每次全馬都能限時內完成, 體重保持穩定, 不會反彈
現在早午餐沒有特別地減食量, 只是晚餐吃得偏少, 亦能保持在130至132磅左右.

所以, 以我的經驗來說, 我認為慢慢地減肥比短時間內大幅減肥效果更好.

作者: tank1438    時間: 2011-1-8 17:27
原帖由 阿聰 於 2010-12-27 12:34 發表 好易功虧一簣,最好徹底減少進食份量啦。
但我聽過中大運動醫學既講座話間中放縱吓.會心理上好過一點,而且可定下目標,例如每減到BMI少左1,就可以食餐勁一次獎勵自己,
都係一個好方法,我都係咁,由BMI27.9減到依家23.6喇,目標係22無剩幾多次獎勵喇...
作者: tank1438    時間: 2011-1-8 17:30
原帖由 sax.pooh 於 2011-1-6 00:03 發表 我想問一問如果一個星期要減5磅,兩個月減40磅唔知有冇可能呢?想問  我可以點先做到?我唔可以發題,所以係到問,唔知有冇問題呢?thz=]
去抽脂喇,減肥係要恆心同毅力架,打字咩邊有得咁速成架...!!
作者: 比因    時間: 2011-1-8 18:48
如果有留意過小弟以前既post/blog等等, 應該知我成日講人唔係機器, 唔可以下下用數字去估量 (雖然而家好少更新)

我除左要表達俾其他人聽之外, 自己好少上磅, 連BMI都懶計. 每人身體裡面既肌肉, 脂肪同骨骼佔既比例, 分布都好唔同, 唔能夠用咁單單既方法就計到你個人係咪過重, 或者 "減得夠唔夠".

好似我咁, 我自知骨頭偏重, 比例上又偏向腳短, 要我又跑得長又要同人鬥快, 根本就無可能.

減肥, 最終目標都係望身體健康. 若然身體因為過去減肥的成績而變好了, 跑得食得訓得, 何須為區區數字費心?

"......用心去跟你的身體溝通, 感覺身體的變化, 比一切都重要. 不要用數字去量化, 因為你擁有的是血肉之軀, 不是一部冷冰冰的機器."
作者: e.c.    時間: 2011-1-10 17:35
比因講得好, 謝謝!

作者: kenken    時間: 2011-1-10 20:49
就算同等身高+體重前題下
身型都可以差好遠...
減肥頭段先會用磅
之後係用鏡
作者: chunkeewong    時間: 2011-1-13 08:34
去咗沖繩5日就KO咗我呢5個月ge努力...
由零開始...慘!!!
作者: swimbikerunner    時間: 2011-1-13 09:28
我都好同意比因C兄所講!

我覺得唔可以純粹睇磅數。。。比如兩個人都170lbs,一個脂肪多,而另一個係肌肉多,相信170lb肌肉0個個唔會覺得要減磅。
作者: Gunners    時間: 2011-1-13 09:29
原帖由 chunkeewong 於 2011-1-13 08:34 發表
去咗沖繩5日就KO咗我呢5個月ge努力...
由零開始...慘!!!

ching,食得是福呀
作者: chunkeewong    時間: 2011-1-13 15:33
標題: 回復 37# 的帖子
e+發咗福...成個福頭咁...

作者: hkyen    時間: 2011-1-14 10:38
原帖由 chunkeewong 於 2011-1-13 15:33 發表
e+發咗福...成個福頭咁...

Give me Five
作者: SEA    時間: 2011-1-20 17:57
齋 C HING

我同你相反
我由 140 磅  增到 167 磅
跑10 km 的時間 都係 45 mins 到 .........無太大變化
我高 179 cm ...由於之前太輕 ..........去了做 gym
1 .5- 2年 加了 27 磅

我見你由 220-170 都足足 50 磅了 ...........十分好了
見你張相.....都知你腳肌好大
我想 170 都好好了
因無可能 無限向下的

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2