香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑步人士忌食「糯米飯」??? [打印本頁]

作者: 阿火    時間: 2010-12-18 00:28
標題: 跑步人士忌食「糯米飯」???
嚴寒天氣,就會令人諗起熱辣辣嘅糯米飯!
但我聽到有啲熱愛跑步者戒食糯米飯,原因好似話食糯米飯令曾經跌傷部份嘅身體發/腫出來....
唔知Ching有冇聽過?係咪真既?

因為好想食糯米飯,唔想戒!哈哈!
作者: tomcat    時間: 2010-12-18 02:29
我聽過跌打醫師,會叫你唔好食因會難好d.
作者: lynnling    時間: 2010-12-18 12:47
原帖由 tomcat 於 2010-12-18 02:29 發表
我聽過跌打醫師,會叫你唔好食因會難好d.

X2 我0個時跌打都係咁講
作者: 熙雪    時間: 2010-12-18 13:02
糯米傷筋骨, 有傷患者忌食..

曾經聽跌打醫師及骨科護士都係咁講~~~
作者: runrun    時間: 2010-12-20 15:28
連醫我的物理治療師都係咁講!
作者: denis3885    時間: 2010-12-20 17:33
原帖由 runrun 於 2010-12-20 15:28 發表
連醫我的物理治療師都係咁講!

唔怪得我不能夠兩小時完成全馬啦!原來就係成日吃糯米飯.......
作者: 熙雪    時間: 2010-12-20 19:21
應該話..所有糯米既食品..我哋最好都係唔好食啦~~~
作者: 阿火    時間: 2010-12-20 22:51
哈!原來都有咁多Ching 、CTse食糯米飯ka....
作者: forget    時間: 2010-12-20 23:04
真係未聽過,以為食完會濟,跑得辛苦啲,蛇羹加糯米飯好味
作者: kan0902    時間: 2010-12-20 23:41
係唔食得架
d骨傷左
食左勁難好返

所以小吃為妙

除非冇傷啦
作者: 阿火    時間: 2010-12-21 00:12
如果有得食/飲其他野去抵銷糯米飯就好喇,因為糯米飯真係好好味!
作者: 熙雪    時間: 2010-12-21 08:54
糯米難消化,一個唔覺意食多咗...個胃就投訴...
我都戒咗糯米好多年~~  
作者: runrun    時間: 2010-12-21 09:49
原帖由 阿火 於 2010-12-21 00:12 發表
如果有得食/飲其他野去抵銷糯米飯就好喇,因為糯米飯真係好好味!

仲有年糕呀!嚟緊過年啦!我最鐘意食年糕架,又係糯米做!

其實酸嘢 ( 醋 ) 都係唔食得,因為都會影響筋骨的傷去復原,唉!我至愛係呷醋添!
作者: runrun    時間: 2010-12-21 09:53
原帖由 denis3885 於 2010-12-20 17:33 發表

唔怪得我不能夠兩小時完成全馬啦!原來就係成日吃糯米飯......." />" />" />" />" />" />

令令小C弟,如果以後都戒酒就可以兩小時完成全馬,你制唔制呀

作者: 熙雪    時間: 2010-12-21 10:25
原帖由 runrun 於 2010-12-21 09:49 發表

仲有年糕呀!嚟緊過年啦!我最鐘意食年糕架,又係糯米做!

其實酸嘢 ( 醋 ) 都係唔食得,因為都會影響筋骨的傷去復原,唉!我至愛係呷醋添!

仲有糯米雞,屋企包既稷....通通都謝絕呀....
作者: purejoey    時間: 2010-12-23 14:26
原帖由 熙雪 於 2010-12-21 10:25 發表

仲有糯米雞,屋企包既稷....通通都謝絕呀....

我冇戒食糯米,個個禮拜跑比賽,次次練跑都21k都冇問題。

不過我跑得慢,最近又冇傷,冇影響。
作者: 得得地    時間: 2010-12-29 13:57
我問過做西醫嘅朋友.
佢話中醫嘅角度, 糯米飯係濕熱.
而佢自己都遇過唔少病人, 食糯米飯就令到啲炎症痛症翻發.

不過, 佢話, 如果冇受傷發炎, 食就應該冇問題嘅......   
作者: hellenfoo    時間: 2011-1-3 11:43
糯米飯好似係暖胃架 係咪ar?
作者: 賓仔    時間: 2011-1-6 20:25
我之前日日食.食左一個月..但冇咩事=.=
作者: kito807    時間: 2011-1-7 01:27
睇我隻腳個醫師都係咁同我講
作者: AlexCat    時間: 2011-1-7 08:27
我以為淨係癌症人士忌食糯米飯,因為聽人講過!
作者: Mike_Li    時間: 2011-1-7 10:04
糯米不可多吃,但是一种温和的滋补品,有补虚、补血、健脾暖胃、止汗等作用。各位可參考以下website
http://baike.baidu.com/view/1965.htm

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2