香港長跑網 - 長跑長友

標題: 長時間用前掌跑隻腳會有咩事? [打印本頁]

作者: kakinken    時間: 2011-1-22 21:37
標題: 長時間用前掌跑隻腳會有咩事?
如題,咁如果有咩事,咁點樣醫好?
作者: kf    時間: 2011-1-22 21:56
長時間用前掌跑好普遍,好多人都係咁
作者: kakinken    時間: 2011-1-22 22:57
原帖由 kf 於 2011-1-22 21:56 發表
長時間用前掌跑好普遍,好多人都係咁

係咪冇乜野架?
作者: kakinken    時間: 2011-1-23 19:44
原帖由 iloverunning 於 2011-1-22 23:26 發表
人類隻腳天生既設計就係用前中掌落地跑 (你試下除左對鞋跑硬地就知), 腳部咁多細緻既骨頭同筋腱加埋大小腿同膝頭就係用黎完成避震既工作. 不過記得前掌落地後一定都要俾腳爭落地 (除非短跑), 否則隻腳會承受唔到.

哦~唔該哂
作者: shogikin    時間: 2011-1-23 20:57
原帖由 iloverunning 於 2011-1-22 23:26 發表
人類隻腳天生既設計就係用前中掌落地跑 (你試下除左對鞋跑硬地就知), 腳部咁多細緻既骨頭同筋腱加埋大小腿同膝頭就係用黎完成避震既工作. 不過記得前掌落地後一定都要俾腳爭落地 (除非短跑), 否則隻腳會承受唔到.

咁步行是不是也應該用前中掌落地?

Kin in Running
作者: shogikin    時間: 2011-1-23 21:31
原帖由 iloverunning 於 2011-1-23 21:07 發表
步行唔同, 因為冇跑步既撞擊力, 腳爭既厚肉已經足夠避震, 所以腳爭落地都冇問題.

明白ching的意思
但總覺得不自然

跑步是與生俱來的,是人的求生技能

人人第一次跑步
都是由步行加快
我想應該是會腳爭落地
很難想象加快到一個速度就會自然改用了中前

作者: bello    時間: 2011-1-23 21:53
標題: 回復 8# 的帖子
高速短跑如一百米又如何?還是腳跟著地嗎?
作者: Goman    時間: 2011-1-23 22:01

師兄,

長時間用中掌著地,我自己的經驗是小腿和腳掌會很快疲倦,請問如何鍛鍊這步法?
作者: shogikin    時間: 2011-1-23 22:01
標題: 回復 9# 的帖子
我不會用中前掌跑
要我跑100米都只能用腳跟落地(穿鞋)

我就是想知
甚麽速度,受幾多力以下,就應該用腳跟
幾多力以上,就應該用中前掌
因為我時時都跑得慢到和行差不多

作者: bello    時間: 2011-1-23 22:27
標題: 回復 11# 的帖子
我想前面的師兄是在普遍性的基礎上解釋
應不難想像和明白吧
作者: shogikin    時間: 2011-1-23 22:40
標題: 回復 12# 的帖子
是明白的
Thanks iloverunning ching 說得很清楚明白
只是我有些相關的問題想順便問問

希望不會影響到主題討論啦

作者: shogikin    時間: 2011-1-23 23:05
原帖由 iloverunning 於 2011-1-23 22:45 發表
我係唔著鞋跑步的, 所以一定要用中前掌, 慢慢 build up, 希望有日可以完成全馬.

iloverunning ching,

用腳跟跑不自然
穿鞋跑也不自然
如是者
最自然的跑法當然是不穿鞋中前掌跑

但石屎路也不是自然
應該要在草原上跑才是自然

在不自然的路上
用最自然的跑法
定不自然的跑法
真是人人有不同答案了

作者: Netregistration    時間: 2011-1-23 23:55
我以前都係用腳踭落地跑法完成全馬,2009年加強訓練,不知不覺地轉左用前掌落地,自已當時都唔覺,直至發現腳踭的"厚怎"唔見左,前掌反而出"怎",先知原來自已用前掌跑,轉既過程係唔覺,自始之後一直用前掌落地.我2009年用3小時二十八分完成全馬.我覺得到左一定速度,人會用最自然最有効的方法去跑,唔須要特登去跟別人跑法,適合別人未必岩自已.
作者: kf    時間: 2011-1-24 00:10
我冇刻意去控制點落地,不過發覺自己大約跑5分1K內會前掌落5分1K外就會係中掌落地
作者: fowler23    時間: 2011-1-24 11:08
標題: 長跑腳板磨損問題?
小弟跑到15-16k時,腳底皮就開始磨損,請問有什麼方法可防治。本人已著了厚襪。
THX!!
作者: 麥麥    時間: 2011-1-24 11:51
原帖由 fowler23 於 2011-1-24 11:08 發表
小弟跑到15-16k時,腳底皮就開始磨損,請問有什麼方法可防治。本人已著了厚襪。
THX!!

自動磨皮?仲唔滿意?咁師兄隻腳未好滑溜law?
作者: 新手中坑    時間: 2011-1-24 13:08
原帖由 fowler23 於 2011-1-24 11:08 發表
THX!!

小弟之前兩次比賽都有呢個問題
睇完https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=14014&extra=page%3D1 Post 8 之後,尋日試左23K都冇事,ching 可以試下有冇改善
作者: kakinken    時間: 2011-1-24 19:02
原帖由 iloverunning 於 2011-1-23 22:45 發表
我係唔著鞋跑步的, 所以一定要用中前掌, 慢慢 build up, 希望有日可以完成全馬.

師兄好堅呀,隻腳有冇試過踩石仔流血呀?
點解唔著腳跑呀?著鞋都係主要保護隻腳
作者: waikwong    時間: 2011-1-24 19:03
iloverunning ching說的小弟完全認同。
我在三個月前改用中前掌跑(本是中掌),初時好性,未適應便用很快速度練,小腿肌肉很痛(因用中前掌跑相對小腿肌肉要求高),後來滅慢速度和間中赤腳練跑,讓肌肉慢慢適應,現在無論短課長課都用中前掌跑,速度不知不覺還比從前快了很多,很開心。
iloverunning ching有一說明是很重要,前掌落地後一定都要俾腳跟落地,短跑跑法是腳跟不著地的,但我們是長跑,大家可看看大廠專做給選手的跑鞋是冇鞋跟的。
每樣新嘗試,都要有個適應期和刻苦練習。就如赤腳跑,我們的腳底已舒服了很久,初初赤腳跑,前掌腳底會很痛的,但跑的動作會開始變得自然暢順,當腳底不再痛時,跑時好像不需用力就可以很快。
我曾見過有人在石屎地赤腳跑(我還未可以),他跑得很慢,應是在讓腳底適應吧。
如各ching有興趣可試試中前掌或赤腳跑,但請緊記別急,慢慢來!
作者: Goman    時間: 2011-1-24 21:12
標題: 回復 25# 的帖子
Hello Waikwong Ching,

我也是中前先掌落地,然後腳跟著地,上斜和平路沒問題,但快速下斜坡時,膝蓋很容易痛。

不知是否和中前先掌落地有關,因聽一位些長跑教練說,應用腳跟先著地。
請問師兄有無這問題 ?
作者: Goman    時間: 2011-1-24 21:37
標題: 回復 27# 的帖子
iloverunning ching,

請問你跑落斜坡時,腳板底不痛嗎 ?
作者: Goman    時間: 2011-1-24 22:02
標題: 回復 29# 的帖子
謝謝 !
我會試下  盡量細而密步 再 + 腳掌著地在重心之下
希望練成吧 Thks
作者: kakinken    時間: 2011-1-24 22:54
原帖由 iloverunning 於 2011-1-24 21:24 發表

試過一次唔小心腳踭踩到大粒石仔, 痛左幾日, 依家有時個位再踩到石仔都仲有痛, 不過好快冇事. 其餘基本上都係適應期既問題, 水泡, 腳掌, 小腿痛之類, 依家已經過左, 只係慢慢加緊距離同速度, 遲 d 仲想試下 ...

師兄好勁呀~~可以話係我偶像,我赤腳跑區場,1圈都冇就唔跑啦
作者: scchu    時間: 2011-1-24 23:05
原帖由 iloverunning 於 24/1/2011 21:24 發表

試過一次唔小心腳踭踩到大粒石仔, 痛左幾日, 依家有時個位再踩到石仔都仲有痛, 不過好快冇事. 其餘基本上都係適應期既問題, 水泡, 腳掌, 小腿痛之類, 依家已經過左, 只係慢慢加緊距離同速度, 遲 d 仲想試下難 d 既 surfaces, 例如佈滿沙石既山路.

至於點解唔著鞋跑, 其實係之前著鞋跑傷左, 停左兩個月跑唔到, 就係果段期間係網上睇左好多資料, 做左好多 research, 相信赤腳跑先係長遠保護對腳既最好方法, 所以決心練習赤腳跑。 赤腳跑其實最大既好處就係迫你一定要慢慢黎, 冇得急, 隻腳未 ready 急都急唔黎, 正正就係預防受傷既最有效方法. 進度係慢, 但長跑長有!

多數人覺得我係傻既, 不過我傻得好開心

我之前用腳爭落地的跑法, 跑到右腳爭痛. 唯有改用前掌及中掌落地的跑法. 現在可跑到18KM, 但很慢.
在這段期間, 我讀了一本書 - 天生就會跑(Born to run).  書中講的是超馬. 其中有一個跑者Ted, 他就是著鞋跑到腳痛, 赤腳跑就唔痛. 書內亦有解釋點解唔痛. 我怕腳板受傷, 所以唔會赤腳跑.
Ted 的網頁: http://www.barefootted.com
作者: KKLAI    時間: 2011-2-1 08:45
標題: 李嘉綸的意見可供參考
以下有關內容節錄於2006/2/8 東方日報 -有關香港長跑好手李嘉綸和卓素玲因長跑而認識的”愛情長跑”文章所提及供大家
原文連結於  http://www.freeproblem.com.hk/shoe/magazine/2006/m1269/m1269.htm

跑 步 有 技 巧
講 到 跑 步 動 作 , 不 同 選 手 都 會 有 自 己 的 一 套 , 但 多 數 會 採 用 腳  落 地 或 者 中 掌 落 地 。 以 腳  落 地 的 話 , 重 心 會 滾 動 到 前 掌 , 繼 而 做 出 蹬 腳 的 動 作 , 跨 出 的 步 幅 會 較 大 , 騰 空 時 間 較 長 ; 如 用 中 掌 落 地 , 翻 步 會 較 快 , 而 且 較 省 力 , 各 有 優 點 。 「 其 實 只 要 是 令 到 自 己 跑 得 快 而 不 受 傷 的 便 可 以 , 但 最 能 減 低 受 傷 機 會 的 , 便 是 用 腳  落 地 的 跑 法 。 」 李 嘉 綸 表 示 。
跑 步 時 呼 吸 同 樣 重 要 , 不 少 跑 手 跑 步 期 間 暈 倒 , 便 是 因 為 不 懂 控 制 呼 吸 。 「 大 部 分 人 會 用 胸 式 呼 吸 , 但 因 為 頸 上 的 神 經 及 血 管 , 在 急 促 的 呼 吸 下 會 被 壓 住 , 導 致 血 液 不 能 傳 送 至 腦 部 , 引 致 缺 氧 ; 而 且 急 促 呼 吸 時 , 肺 部 亦 會 壓 住 心 臟 , 令 血 液 循 環 不 能 正 常 運 行 , 休 克 的 機 會 便 會 大 增 。 」 用 腹 式 呼 吸 的 話 便 沒 有 這 些 問 題 , 雖 然 空 氣 吸 入 量 稍 有 不 及 , 但 可 確 保 身 體 機 能 正 常 運 作 。

作者: Goman    時間: 2011-2-1 09:05
標題: 回復 33# 的帖子
我自己是用中掌 落 地,步覆細一些,但步頻要加快,這樣對心肺的要求會增加,所以我現在練用腹式呼吸,特別是疲倦的時後。

請各位兄指教一下
作者: KKLAI    時間: 2011-2-1 11:21
標題: 回復 34# 的帖子
對跑步的速度快與慢基本”步幅”與”步頻”是互相影響,而跑友選擇”步幅”與”步頻”其實取決於跑手之素質包括體型與能力。
先談體型,體重可以隨訓練量而轉變,但身高與腳之長短是不能改變的事實,這樣絕對影響跑手選擇對自己有利之跑法,以亞洲跑手來說多採用”步頻”緊密的跑法。
至於身體素質是有關跑手之心肺功能、肌肉特性、血液循環、心理質素…. 等非常學術之問題,這方面我當然都唔識,但作為業餘跑步者相信亦唔需要深入到呢個層次。
能力高低實在顯示訓練的成果,而有計劃與系統之訓練對能力提升更能事半功倍,這方面的資料如今在書本、網上及跑友間都很容易得到。

以上其實都係老生常談,講咗等於無講,但以下嘗試分享有關”步跨”的解構(按*係筆者綜合多位長跑教練之解說),從另一角度研究跑姿。
”步跨”  當跑步進行時,每步(指每隻腳)都係進行”跨””爬””蹬””接”四個連環動作。
”跨” 是腳儘量向前踢出
”爬” 是”跨”之後 腳落地後用儘快向前抓地”加力”前進
”蹬” 是”爬”之後 前腳成為後腳,隨即用力迅速向後蹬使身體向前
“接” 是”蹬”之後 收腳快速向前踢繼續”跨”的動作
”跨””爬””蹬””接”之流暢與力度便直接影響”步幅”與”步頻”及速度之快慢。

至於呼吸,筆者之經驗則已有節奏用口"呼"氣為主,呼氣後,"氣"自然地由鼻吸入便可。

最後都係果句” 長跑嘅練習係漫長嘅,進步實在需要時間” 共勉….

作者: Goman    時間: 2011-2-1 18:01
標題: 回復 35# 的帖子
KK 你對這題目非常了解,我只是在試當中,   共勉….
作者: KKLAI    時間: 2011-2-3 13:41
標題: 淺談跑姿與分配
根據科學化的計算配合跑手的條件,當然會有一定的指引來決定最理想的跑姿,但最終一般跑友(以至跑手)所選擇長跑的跑姿亦應以舒服自然為主,而再在技術層面作出改善,務求以省力並能發揮最佳效益的跑姿為首要,如果細分唔同嘅跑姿,也許會有唔同用力的肌肉組合,因此在練習及比賽過程中(特別在上落斜路時),可嘗試交替變換跑姿或節奏,可以使不同的肌肉組群輪流休息,咁亦都係其中一個可行嘅方法。
附帶一提,長跑比賽最終之成績除咗決定於練習以外,臨場發揮其中一個許多經驗不足之跑友,往往因為未能準確判斷自己的能力而沒有作出最合適的分配。
作者: Goman    時間: 2011-2-3 14:55
標題: 回復 37# 的帖子
我自己會在疲倦時輕微改變跑姿,使用不同的肌肉,這樣可以多跑幾 km.
作者: tango    時間: 2011-2-6 19:09

有保留,究竟腳跟觸地還是前掌觸地,對雙腿避震較佳,落斜時撞擊力比平路或上斜為大,各位會用前掌還是足跟觸地?

又如何理解大部份跑鞋設計都著重腳跟避震 ?

如以前掌跑法,腳跟是不會觸地,否則會大大減低前掌跑法的效率,從youtube找世界級馬拉松跑手跑姿看看;

我用全掌觸地,有時候會足跟著地先   
作者: fungkw10    時間: 2011-2-7 11:44
大家好
暫時看完到整篇文章後有幾點不太明白
第一︰不太明白前腳掌落地的跑法,我只知用腳
作者: Goman    時間: 2011-2-8 11:55
iloverunning 師兄,
請問有無 跑鞋是設計給中前掌跑手,而又耐用,前掌的避震又夠厚 ?
最好價錢唔好太貴 ?
作者: Goman    時間: 2011-2-8 19:02
標題: 回復 43# 的帖子
我也做過一些research, 和明白你的觀點。
我依加練中前掌著地,和在找一對 前面多一點避震,後面避震可以細一些。
唔著鞋跑怕 踏中狗x , 和怕人笑。

你真 勁,唔怕這些

努力啊師兄 Add Oil
作者: waikwong    時間: 2011-2-8 19:32
我很喜歡赤腳跑的感覺,但只在運動場跑,因街上太多陷阱,如石仔,玻璃。完了渣打後,想試穿白飯魚跑長距離(曾試短距離,很像赤腳感覺),試後再跟大家分享。
作者: Goman    時間: 2011-2-8 20:57
原帖由 waikwong 於 2011-2-8 19:32 發表 我很喜歡赤腳跑的感覺,但只在運動場跑,因街上太多陷阱,如石仔,玻璃。完了渣打後,想試穿白飯魚跑長距離(曾試短距離,很像赤腳感覺),試後再跟大家分享。

白飯魚 不錯的建議
作者: KKLAI    時間: 2011-2-9 15:20
標題: 為留言33# 的帖子說聲對不起
原帖由 KKLAI 於 2011-2-1 08:45 發表
以下有關內容節錄於2006/2/8 東方日報 -有關香港長跑好手李嘉綸和卓素玲因長跑而認識的”愛情長跑”文章所提及供大家
原文連結於  http://www.freeproblem.com.hk/shoe/magazine/2006/m1269/m1269.htm

跑 步 有  ...

節錄於2006/2/8 東方日報 -有關香港長跑好手李嘉綸和卓素玲因長跑而認識的愛情長跑文章所提及供大家

翻閱有關跑步有技巧在復製與貼上過程時因電腦字庫之差異,內容中 足爭” 足爭不能顯示如今用 代替希望大家更能明白李嘉綸之原意。
跑 步 有 技 巧
講 到 跑 步 動 作 , 不 同 選 手 都 會 有 自 己 的 一 套 , 但 多 數 會 採 用 腳 ”跟”落 地 或 者 中 掌 落 地 。 以 腳 ”跟”落 地 的 話 , 重 心 會 滾 動 到 前 掌 , 繼 而 做 出蹬 腳 的 動 作 , 跨 出 的 步 幅 會 較 大 , 騰 空 時 間 較 長 ; 如 用 中 掌 落 地 , 翻 步 會 較 快 , 而 且 較 省 力, 各 有 優 點 。 「 其 實 只 要 是 令 到 自 己 跑 得 快 而 不 受 傷 的 便 可 以 , 但 最 能 減 低 受 傷 機 會 的 , 便是 用 腳 ”跟”落 地 的 跑 法 。 」 李 嘉 綸 表 示 。
跑 步 時 呼 吸 同 樣 重 要 , 不 少 跑 手 跑 步 期 間 暈 倒 , 便 是 因 為 不 懂 控 制 呼 吸 。 「 大 部 分 人 會 用胸 式 呼 吸 , 但 因 為 頸 上 的 神 經 及 血 管 , 在 急 促 的 呼 吸 下 會 被 壓 住 , 導 致 血 液 不 能 傳 送 至 腦 部, 引 致 缺 氧 ; 而 且 急 促 呼 吸 時 , 肺 部 亦 會 壓 住 心 臟 , 令 血 液 循 環 不 能 正 常 運 行 , 休 克 的 機 會便 會 大 增 。 」 用 腹 式 呼 吸 的 話 便 沒 有 這 些 問 題 , 雖 然 空 氣 吸 入 量 稍 有 不 及 , 但 可 確 保 身 體 機能 正 常 運 作 。

建議閱讀網上報章相信更能理解
作者: Goman    時間: 2011-2-9 20:57
標題: 回復 48# 的帖子
我今年第一次半馬,原有望1:45, 但現有小小傷,跑得完也 OK.
半馬後,我會試waikwong提議白飯魚+正常跑鞋練小腿和腳掌的肌肉同筋腱。
大家都努力啦!
作者: vihan    時間: 2011-2-13 13:57
標題: 中前掌跑手嘅跑鞋
iloverunning嘅介绍好啱。
推荐一只vibram fivefingers。着左就会赤脚嘅跑法,前脚掌落地,完全可以練小腿和腳掌的肌肉同筋腱。抓地力,脚感就比赤脚好,又唔怕踩到狗X同小石仔。
作者: waikwong    時間: 2011-2-13 21:42
vibram fivefingers is so expensive, around HK$1,000
作者: Goman    時間: 2011-2-13 22:16
一對跑廢舊了的跑鞋,或白飯魚,和vibram five 比,(當然不是價錢 ) 腳著地感...

避震都是很低 ...但價錢...

我未試過 vibram five, 只是想當然
作者: vihan    時間: 2011-2-13 23:18
Vibram five比白飯魚更冇避震......
價錢系贵,据说可以着好耐......

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2