香港長跑網 - 長跑長友

標題: 長課後,膝蓋會不暢順 [打印本頁]

作者: Goman    時間: 2011-2-1 09:54
標題: 長課後,膝蓋會不暢順
小弟 在每星期的長課後,大約20-28K, 膝蓋會不暢順, 或有小許痛,但休息1-3天就會無事。請問 是否正常 ?

有沒有一些加強膝部的運動,可以改善和斷尾 ?

長期有這情況,是否會對膝部做成問題 ?
作者: 得得地    時間: 2011-2-11 10:53
原帖由 Goman 於 2011-2-1 09:54 發表
小弟 在每星期的長課後,大約20-28K, 膝蓋會不暢順, 或有小許痛,但休息1-3天就會無事。請問 是否正常 ?
長期有這情況,是否會對膝部做成問題 ?

我都有類似情況.
最後一次長課, 兩星期前, 之後踩過單車.
左膝同小腿, 郁起上嚟唔暢順, 同埋有啲拉扯.
我都有啲膽心, 以後都係唔跑全馬住, 小心為上先......

有冇師兄師姐有其他意見 ??   
作者: purejoey    時間: 2011-2-11 12:04
原帖由 得得地 於 2011-2-11 10:53 發表

我都有類似情況.
最後一次長課, 兩星期前, 之後踩過單車.
左膝同小腿, 郁起上嚟唔暢順, 同埋有啲拉扯.
我都有啲膽心, 以後都係唔跑全馬住, 小心為上先......

有冇師兄師姐有其他意見  ...

你會唔會係腳踭落地先ar? d反作用力由腳踭傳到膝蓋及髖關節做成損耗

我以前就係咁,跑左數k 膝蓋及髖關節已經拉住痛。
依家意識上用中掌落地先,雖然腳踭都有拖落地,已經冇之前的問題。
成日跑21k都ok
作者: Goman    時間: 2011-2-11 12:57
原帖由 Goman 於 2011-2-1 09:54 發表 小弟 在每星期的長課後,大約20-28K, 膝蓋會不暢順, 或有小許痛,但休息1-3天就會無事。請問 是否正常 ?有沒有一些加強膝部的運動,可以改善和斷尾 ?長期有這情況,是否會對膝部做成問題 ?

找到我自己的問題所在 :
1) 跑鞋鞋底跑平了  無了避震,剛買了新跑鞋,原本的model, 所以腳會容易些適應
2) 跑姿有小小問題,腳掌有小小內旋,引起輕微itb,現用新跑鞋,腳掌內旋改善,按摩ITB
3) 現在做一些加強腳掌和膝部的運動  + 休息 + recovery 短跑 慢慢從頭練起,不要加得太快
希望渣馬 可以ok啦

youtube  和 網上會有很多的資料。
作者: Goman    時間: 2011-2-11 13:25
這裏有些 加強動運ok架 :
http://www.runnersworld.com/video/1,8052,s6-1-0-5,00.html?bcpid=2888993001&bclid=609648044001&bctid=608410077001
作者: tommyleung    時間: 2011-2-11 13:38
原帖由 Goman 於 2011-2-1 09:54 發表 小弟 在每星期的長課後,大約20-28K, 膝蓋會不暢順, 或有小許痛,但休息1-3天就會無事。請問 是否正常 ?有沒有一些加強膝部的運動,可以改善和斷尾 ?長期有這情況,是否會對膝部做成問題 ?

我估你休息兩三日後就無事, 應該無咩問題既..
作者: Goman    時間: 2011-2-11 13:47
原帖由 tommyleung 於 2011-2-11 13:38 發表 我估你休息兩三日後就無事, 應該無咩問題既..

但是我在傷其間,因請強跑了次30k, 有很多上落斜,所以....
作者: tommyleung    時間: 2011-2-11 13:47
我自己都驚係ITB....我就係紅色果位痛...

不過唔係成日痛, 有時坐得耐起番身就會痛
作者: Goman    時間: 2011-2-11 13:50
多休息 和試用 網球或 poly form 條 按摩,poly form 效果 或會好些
作者: 得得地    時間: 2011-2-11 13:59
原帖由 purejoey 於 2011-2-11 12:04 發表
你會唔會係腳踭落地先ar? d反作用力由腳踭傳到膝蓋及髖關節做成損耗

其實哩個 [課題], 我覺得好難明.
不過, 可能喺赤鱲角跑長課, [太多平路] 有時好辛苦.
(兩星期前, 話係 35km 長課, 但係行咗有成 [十K八K].
其實都跑到, 但係擔心啫...... 跑埋渣馬, 要好好休息吓囉.   (不過, 擒晚報咗兩個賽)   
作者: 得得地    時間: 2011-2-11 14:01
原帖由 tommyleung 於 2011-2-11 13:47 發表

我都係大約嗰個位喎.
乜 ITB 唔係大脾附近架 ?!
真係要熱身拉吓筋, 休息多啲嘞.

保重.   
作者: tommyleung    時間: 2011-2-11 14:22
原帖由 得得地 於 2011-2-11 14:01 發表 我都係大約嗰個位喎.乜 ITB 唔係大脾附近架 ?!真係要熱身拉吓筋, 休息多啲嘞.保重.   

得得地....又好似係喎...ITB唔係果個位....總之就驚啦....

其實我都跑得好hea下架啦.... 唯有食老本, 休息到渣打啦....
作者: Goman    時間: 2011-2-11 14:27
yeah, 我是在 紅色個位上一些 Femur 那邊
作者: 得得地    時間: 2011-2-11 14:46
原帖由 tommyleung 於 2011-2-11 14:22 發表

得得地....又好似係喎...ITB唔係果個位....總之就驚啦....
其實我都跑得好hea下架啦.... 唯有食老本, 休息到渣打啦....

我都唔知呀... 所以我跑埋今次第一次, 都唔敢再跑全馬[住]嘞.
希望再休息吓, 下星期日慢慢跑, hea 到自己心目中時間啦......   
作者: tommyleung    時間: 2011-2-11 16:58
原帖由 得得地 於 2011-2-11 14:46 發表 我都唔知呀... 所以我跑埋今次第一次, 都唔敢再跑全馬[住]嘞.希望再休息吓, 下星期日慢慢跑, hea 到自己心目中時間啦......   

你咁快就全馬啦? 我最快都要下年了...祝你順利完成, 唔洗上車啦...
作者: wcyjj2000    時間: 2011-2-11 23:57
原帖由 tommyleung 於 2011-2-11 13:47 發表

呢個唔係ITB symdrome
係膝外側~~
做多d hip adduction動作, 加多d hip+buttock stretching
作者: 得得地    時間: 2011-2-12 00:22
原帖由 tommyleung 於 2011-2-11 16:58 發表
你咁快就全馬啦? 我最快都要下年了...祝你順利完成, 唔洗上車啦...

死啦... 今日睇睇吓, 摸摸吓, 越攪越痛.
個位原來係上啲, 喺膝頭上啲位置, 哩個真係似 ITB.   

今個星期日, 可能唔去跑醫管局跑嘞...... (睇吓點先)

係呀... 我跑全馬呀...   
六個鐘喎... 除非我真係 拗柴/瓜柴, 如果唔係, 我唔會上車架 !   

(上次青公半馬, 已經俾人勸籲 [上的士], 我唔想上呀.)   
作者: purejoey    時間: 2011-2-12 00:27
原帖由 得得地 於 2011-2-12 00:22 發表

死啦... 今日睇睇吓, 摸摸吓, 越攪越痛.
個位原來係上啲, 喺膝頭上啲位置, 哩個真係似 ITB.   

今個星期日, 可能唔去跑醫管局跑嘞...... (睇吓點先)

係呀. ...

你依家實力遠超當時430 la

處女全馬量力而為la,今次的跑渣馬經驗可以讓你知道下屆渣馬如何改進
作者: tommyleung    時間: 2011-2-12 06:59
原帖由 wcyjj2000 於 2011-2-11 23:57 發表 呢個唔係ITB symdrome係膝外側~~做多d hip adduction動作, 加多d hip+buttock stretching

等我試下先, 多謝ching提點...
作者: tommyleung    時間: 2011-2-12 07:04
原帖由 得得地 於 2011-2-12 00:22 發表 死啦... 今日睇睇吓, 摸摸吓, 越攪越痛.個位原來係上啲, 喺膝頭上啲位置, 哩個真係似 ITB.    今個星期日, 可能唔去跑醫管局跑嘞...... (睇吓點先)係呀. ...

計數真係咁計.....6個鐘, 一個鐘跑7k........不過真係落場跑又唔同啦.....

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2