香港長跑網 - 長跑長友

標題: 全馬同半馬比賽應唔應該自備水樽腰帶或手持水樽? [打印本頁]

作者: marcoip805    時間: 2011-2-10 11:46
標題: 全馬同半馬比賽應唔應該自備水樽腰帶或手持水樽?
如題,怕埋水站人多,而且總覺得拎完杯紙杯水已經打瀉咗一半整鬼濕對鞋=.="...自備水樽想飲就飲唔駛同人迫,各位師兄/姐有冇經驗分享或意見俾小弟,小弟第一次跑半馬,thank you!
作者: chohin    時間: 2011-2-10 11:55
個人認為唔洗
作者: saki    時間: 2011-2-10 11:59
兩至三公里一個水站, 應該足夠你去補充水份了

況且每個水站都有5-6抬, 其實當時情況應無你想像中咁混亂的
作者: WalkBreaks    時間: 2011-2-10 13:23
U can't get used to carrying bottle in 2 weeks.
作者: sk2k    時間: 2011-2-10 16:40
唔洗 la... 水站真係好密..
作者: swimbikerunner    時間: 2011-2-10 16:48
小小意見(其實好多C兄C姐都係咁做)...可以試試將紙杯口"ja"埋DD,咁冇咁易淌瀉水,然後用個尖尖黎飲水。
可以減慢腳步一小段至飲完水,亦可以當回氣比對腳休息,相信個十數妙唔會對時間影響太大。
當然高手另計啦!

作者: marcoip805    時間: 2011-2-10 16:56
收到,明白晒,唔該晒各師兄/姐幫忙解答!
作者: purejoey    時間: 2011-2-10 17:33
原帖由 marcoip805 於 2011-2-10 11:46 發表
如題,怕埋水站人多,而且總覺得拎完杯紙杯水已經打瀉咗一半整鬼濕對鞋=.="...自備水樽想飲就飲唔駛同人迫,各位師兄/姐有冇經驗分享或意見俾小弟,小弟第一次跑半馬,thank you!

我都有自備水樽的打算。
可以因應自已需要幾時飲,又唔駛停步飲,倒一大啖含住慢慢飲。

帶一個500ML 水樽已夠我飲,亦都完全唔覺重。

不過我一定唔會用手拎,會插係腰袋度。

我都係第一次跑半馬的。

作者: 西環伏特加    時間: 2011-2-10 19:29
其實好難講,....冇所謂,...
但我就覺得唔洗勒,....
作者: tommyleung    時間: 2011-2-10 19:53
睇個人喜好啦, 水部應該幾多密, 係要停一停囉水同飲水.
我個人會帶一支約300ml既(水+運動飲品mix), (屈xx), 覺得要飲就可以飲, 唔洗得水站, 同埋水站要到後後先有運動飲品, 最主要原因係因為唔想飲(屈xx)品牌既運動飲品, 飲開bonxxxxxx
作者: 得得地    時間: 2011-2-11 12:19
原帖由 marcoip805 於 2011-2-10 11:46 發表
如題,怕埋水站人多

舊年天氣熱, 跑半馬,
水站好密, 反而覺得飲得太多水, 肚漲漲.   

怕水站多人, 不過都冇辦法, 其實水站位都算好長, 自己走位啦.

反而今年跑全馬, 聽講有能量水, 甚而有蕉/朱古力食, 諗緊駛唔駛帶四五包 gel 咁多 ???   
作者: longing    時間: 2011-2-16 20:19
今日認真地睇下本參賽者須知,發現在P.22第1點寫住:"大會將於起點和終點及馬拉松賽道沿途約5公里提供蒸餾水予參賽者。"

問題係:係咪真係5公里先有水飲?!我記得以往d水站多到你唔想飲架喎?!邊位師兄可以為我解答?Thx~!
作者: rock    時間: 2011-2-16 22:32
據我記得, 年年都係咁寫。
原帖由 longing 於 2011-2-16 20:19 發表 今日認真地睇下本參賽者須知,發現在P.22第1點寫住:"大會將於起點和終點及馬拉松賽道沿途約5公里提供蒸餾水予參賽者。"問題係:係咪真係5公里先有水飲?!我記得以往d水站多到你唔想飲架喎?!邊位師兄可以為我 ...

作者: longing    時間: 2011-2-17 11:32
Rock:  u sure about that??
作者: peter2008    時間: 2011-2-17 22:49
原帖由 得得地 於 11-2-2011 12:19 發表

舊年天氣熱, 跑半馬,
水站好密, 反而覺得飲得太多水, 肚漲漲.   

怕水站多人, 不過都冇辦法, 其實水站位都算好長, 自己走位啦.

反而今年跑全馬, 聽講有能量水, 甚而有蕉/朱古力食, 諗緊駛唔駛帶四五 ...
需不需妻帶4-5包gel,就要看你自己的狀態,我會帶糖和朱古力代替吃gel,我預計6小時內才完成,總之大家努力。
作者: waynekkw    時間: 2011-2-18 00:01
不用帶水了, 好多水站呢, 走全馬的帶3-4包GEL就OK.
作者: 天天跑    時間: 2011-2-18 23:12
原帖由 longing 於 2011-2-16 20:19 發表
今日認真地睇下本參賽者須知,發現在P.22第1點寫住:"大會將於起點和終點及馬拉松賽道沿途約5公里提供蒸餾水予參賽者。"

問題係:係咪真係5公里先有水飲?!我記得以往d水站多到你唔想飲架喎?!邊位師兄可以為我 ...
話就咁話, 但係上年2-3公里就有水站, 飲到SKIP咗幾個水站都絕對唔成問題.
作者: 阿聰    時間: 2011-2-18 23:31
原帖由 waynekkw 於 2011-2-18 00:01 發表
不用帶水了, 好多水站呢, 走全馬的帶3-4包GEL就OK.

但係一路跑,一路仲飲咁多水,會否令肚子一時消化不了很辛苦?
作者: 司機    時間: 2011-2-19 00:16
原帖由 天天跑 於 18-2-2011 23:12 發表
話就咁話, 但係上年2-3公里就有水站, 飲到SKIP咗幾個水站都絕對唔成問題.

是否"平均"分佈??
HM 即大概8個站吧...

想問問..10k後的水站提供既"運動飲品"...上屆足夠嗎??
HM2組去到會唔會無曬

作者: 得得地    時間: 2011-2-19 00:27
謝 peter2008 ching 回覆.   

原帖由 阿聰 於 2011-2-18 23:31 發表
但係一路跑,一路仲飲咁多水,會否令肚子一時消化不了很辛苦?

我舊件跑半馬, 就係 [怕蝕底], 跑咗一半就飲咗好多水, 頂住頂住.   
作者: tango    時間: 2011-2-19 08:24
個人喜好   

作者: 天天跑    時間: 2011-2-19 20:04
原帖由 司機 於 2011-2-19 00:16 發表

是否"平均"分佈??
HM 即大概8個站吧...

想問問..10k後的水站提供既"運動飲品"...上屆足夠嗎??
HM2組去到會唔會無曬hgj" />" />hjgh

都算平均, 其實出賽前飲兩杯水就可以。
上年水站一枱放水, 一枱放運動飲品, 又係飲到唔想飲, 不過我建議你攞多包運動飲品, 去到最後5K差不多要不停飲, 讓身體夠糖唔抽筋, 祝好運

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2