香港長跑網 - 長跑長友

標題: 書籍介紹:「跑步,該怎麼跑?」 [打印本頁]

作者: 阿火    時間: 2011-3-30 15:31
標題: 書籍介紹:「跑步,該怎麼跑?」
一部提供跑法的書,全書共41章,299頁。
文章寫作手法淺簡易明,雖然還未完全閱畢,但已完成17章,當中有些精彩的地方如:
-肌肉柔軟情度對跑步的效能。
-對抗重力的動作愈少跑步就愈快。
-高頻率的重要性。
-無為(Do nothing)而跑。

http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010494628

作者: 阿火    時間: 2011-3-30 15:52
「商務印書館」及「城邦書店」有售!
作者: kf    時間: 2011-3-30 16:20
原帖由 阿火 於 2011-3-30 15:52 發表
「商務印書館」及「城邦書店」有售!
多謝分享

一陣間去睇一睇先
作者: mill    時間: 2011-3-30 16:24
多謝呀火C Hing的分享~~
作者: violalo    時間: 2011-3-30 16:35
My Friend help me buy @ TW lalala!!! hohoho
作者: 阿火    時間: 2011-3-30 16:41
He wrote the wordings so attractive!

「基本上,跑步即是利用肌肉的收縮與重力把一件”貨物”向前推進的動作。當然,這件貨物指的是你的身體,也就是你必須終生運送的貨物。」

「當然,跑步不像音樂有這麼明顯的創作性,但跑步也是人類表達情感的出口,而且需要超脫肢體的範圍用心鑽研的技術。就像跳舞一樣,跑步有一種節奏與美感,它不只是腳踩在地面的動作,當跑步動作完美時還能臻至藝術的境界。」

作者: vmhk    時間: 2011-3-30 22:34
e本野我睇左. 之前一出就tw訂番黎睇.
本野推番左好多「傳統」跑步理論. 好正!
作者: kf    時間: 2011-3-31 00:05
放工去佐敦道商X揾唔到

有冇人見過邊度有呀??
作者: 阿火    時間: 2011-3-31 01:13
原帖由 kf 於 2011-3-31 00:05 發表 放工去佐敦道商X揾唔到有冇人見過邊度有呀??

我剛剛PM你有關城X書店嘅電話同地址,你試吓致電查詢!
作者: 得得地    時間: 2011-3-31 01:35
原帖由 阿火 於 2011-3-30 15:31 發表
一部提供跑法的書,全書共41章,299頁。

Sportsoho 好像也介紹過.
徐國峰... 呀... 我有看過些少他的三項鐵人書.

看來以下兩段, 也應該吸引我要看看, 改善一下了.

謝謝 !   

●你以為跑步的人到最後一定會和運動傷害當朋友嗎?
.跑得快是因為步頻高,不是因為步伐大。
作者: Gunners    時間: 2011-3-31 04:07
多謝阿火ching推介,又要破財啦
作者: MatthewTse    時間: 2011-3-31 09:28
多謝阿火,一定去書局搵搵。
作者: saki    時間: 2011-3-31 10:23
原帖由 kf 於 2011-3-31 00:05 發表 放工去佐敦道商X揾唔到有冇人見過邊度有呀??

我好係荃灣三聯/沙田商務見過呢本, 三聯今日我可以幫你望望仲有無
作者: kf    時間: 2011-3-31 10:58
原帖由 阿火 於 2011-3-31 01:13 發表

我剛剛PM你有關城X書店嘅電話同地址,你試吓致電查詢!
謝謝
作者: kf    時間: 2011-3-31 10:58
原帖由 saki 於 2011-3-31 10:23 發表

我好係荃灣三聯/沙田商務見過呢本, 三聯今日我可以幫你望望仲有無
再謝
作者: blurmax    時間: 2011-3-31 11:46

Seems interesting - will purchase it later^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: Goman    時間: 2011-3-31 13:49
謝謝,會去書局看看先
作者: trektrek    時間: 2011-3-31 18:28
買到了.
作者: Goman    時間: 2011-3-31 18:35
好多人想買,有無團購
作者: kf    時間: 2011-3-31 21:20
買到了
作者: owen8000    時間: 2011-4-1 16:13
我又睇緊呢本書,可以減少受傷機會,幾好 ...
作者: clerkb    時間: 2011-4-1 16:43
謝, 好似幾好喎.
作者: runrun    時間: 2011-4-1 18:34
Thanks.

要買!
作者: trektrek    時間: 2011-4-2 00:15
提提買了本書的Ching Ctse, 要更有效掌握明白,
可以睇睇youtube.

BBC介紹:
http://www.youtube.com/watch?v=u7zEruVUwr4

作者親自介紹:
http://www.youtube.com/watch?v=12s2MJaF0uQ&feature=relmfu

原來有更多跑步著地點的分析:
http://www.youtube.com/watch?v=hsUfo_jHQ60&feature=related

大家有心搵會有好多有用的videos

http://www.youtube.com/watch?v=b3Nt4WgQed8

http://www.youtube.com/watch?v=HqTpvoMj6qE&feature=related
作者: tyler    時間: 2011-4-2 17:11
減少受傷比跑快D更重要
作者: tomcat    時間: 2011-4-3 00:11
我都睇緊呢本書
youtube見到連李維士都係用呢個跑法,攪到我一頭霧水???(佢係跑100米)
http://www.youtube.com/watch?v=RwNw6zT2s-U

后來見到呢個,中間有一段兩個跑姿的比較.后蹬腿的比較,就明白d啦
http://www.youtube.com/watch?v=cBPQcipqQ9o&feature=related
作者: 阿火    時間: 2011-4-3 16:50
原帖由 tomcat 於 2011-4-3 00:11 發表 我都睇緊呢本書youtube見到連李維士都係用呢個跑法,攪到我一頭霧水???(佢係跑100米)http://www.youtube.com/watch?v=RwNw6zT2s-U后來見到呢個,中間有一段兩個跑姿的比較.后蹬腿的比較,就明白d啦http://www ...

第二條URL好有用,謝謝分享!
作者: 長跑    時間: 2011-4-3 18:38
標題: 回復 26# 的帖子
即係后蹬腿唔伸直 比較快???
作者: owen8000    時間: 2011-4-3 20:23
原帖由 長跑 於 2011-4-3 18:38 發表

係,而且係全程腿都唔會有伸直的時候。
作者: tomcat    時間: 2011-4-4 00:28
原帖由 長跑 於 2011-4-3 18:38 發表

除此,關鍵係每一步.控制及減少重心上下移動的幅度.
作者: tomcat    時間: 2011-4-4 00:43
原帖由 tomcat 於 2011-4-4 00:28 發表

除此,關鍵係每一步.控制及減少重心上下移動的幅度.

見附參考
http://www.youtube.com/watch?v=R6MOU977ess

http://www.youtube.com/watch?v=NdzYbx8bhY4&feature=fvwrel
作者: owen8000    時間: 2011-4-4 17:09
原帖由 tomcat 於 2011-4-4 00:43 發表

見附參考
http://www.youtube.com/watch?v=R6MOU977ess

http://www.youtube.com/watch?v=NdzYbx8bhY4&feature=fvwrel

第一段片,佢的大腿是否有向上提? 好似唔係幾岩 Pose Method 的理論哦。(有錯請指正)
作者: wong.siufu    時間: 2011-4-4 17:51
原帖由 owen8000 於 2011-4-4 17:09 發表

第一段片,佢的大腿是否有向上提? 好似唔係幾岩 Pose Method 的理論哦。(有錯請指正)

大家交流一下.

Tomcat兄介紹的影片,都是短跑訓練,和長跑的跑姿是有點分別
李維士個段片,重點是留意李維士腳掂地既位置,看上去李維士跨步很大,但掂地時腳也是在自己的下身(重心之下)
POSE亦主張這一點.

短跑的特點是高抬腿,後蹬時腿比較直(一路以為是要蹬直,今次看了片才知道蹬太直又不對),有一段短時間是騰空了,兩腳不掂地.
POSE不主張抬腿(chi running也不主張),只是主張摺腿(即後蹬之後,腿收回來的動作),不過為了摺腿,大腿自然會拾高;兩者的著眼的地方不同.

有錯也請指正
作者: owen8000    時間: 2011-4-4 23:54
原帖由 wong.siufu 於 2011-4-4 17:51 發表

大家交流一下.

Tomcat兄介紹的影片,都是短跑訓練,和長跑的跑姿是有點分別
李維士個段片,重點是留意李維士腳掂地既位置,看上去李維士跨步很大,但掂地時腳也是在自己的下身(重心之下)
POSE不主張抬腿(chi running也不主張),只是主張摺腿(即後蹬之後,腿收回來的動作),不過為了摺腿,大腿自然會拾高

登錄/註冊後可看大圖
;兩者的著眼的地方不同.
...

大家交流一下.  短跑的確係同長跑有唔同 ...

講到長跑的摺腿,大腿應該唔同因為咁樣而抬高先好。

請睇呢段片,留意佢慢動作中摺腿好高,但大腿位置係向下 ... 佢只係小腿放下時,因為身體前移了,所以大腿會追上去,但腳落在身體下。當然,一般人非常難做到佢地咁好。

http://www.youtube.com/watch?v=Pd1QvXJS9m4&NR=1

作者: wong.siufu    時間: 2011-4-5 09:42
原帖由 owen8000 於 2011-4-4 23:54 發表

大家交流一下.  短跑的確係同長跑有唔同 ...

講到長跑的摺腿,大腿應該唔同因為咁樣而抬高先好。

請睇呢段片,留意佢慢動作中摺腿好高,但大腿位置係向下 ... 佢只係小腿放下時,因為身體前移 ...

>講到長跑的摺腿,大腿應該唔同因為咁樣而抬高先好。
Ching 講得啱,摺腿後,大腿動作應該順其自然。
d黑人跑手摺腿一般都摺得好高,下下都可以打到屁股咁濟。
作者: happy2829    時間: 2011-4-20 09:23
練習中....有冇師兄想一齊練?

同埋知唔知條pose跑帶係边度買? 有冇人攪團購?

ez run belt 使用中
http://www.youtube.com/watch?v=rO8hEJRfXXs

介紹
http://www.youtube.com/watch?v=ScePUqWxGGs

本書 講到係會 跑得快,唔受傷,有效率,好慳力, 連用跑步減肥嘅人都应該學. 知唔知香港边位跑步高手用緊類似跑姿? 謝謝

(PS. 留意番本書我地係跑友輪流睇, 唔使買, 因為書的理論係死嘅, 如果齋睇唔練, 不如慳d 錢同時間仲好, 如果要練, 不如一齊出黎玩, 有人傾同分享, 好过自己睇書)

作者: mr622    時間: 2011-4-20 14:47
本書幾多錢???

作者: Gunners    時間: 2011-4-20 15:22
原帖由 mr622 於 2011-4-20 14:47 發表
本書幾多錢???

商 x ,一條紅衫魚
作者: tommyleung    時間: 2011-4-20 16:15
我都睇完本書了, 不過的圖文真係唔易想像, 最好都係上網睇埋video, 加埋
slow motion/frame by frame會易明的.

我第一次睇完書就去試"跑", 因為太刻意想係腳底Ball位落地, 即刻懶野, 短
短的幾個圈, 換來小腿酸痛, 大家都係跟佢番的基本動作先好"起步".
作者: Goman    時間: 2011-4-20 17:40
開益書店 8草
作者: Goman    時間: 2011-4-20 17:42
唔好用小腿力,可以試下用大腿後面的肌肉。
我都剛開始試練。
作者: tommyleung    時間: 2011-4-21 10:10
呢條片都可以參考下, 基本姿勢

http://www.youtube.com/watch?v=6Pv-qCjYgjM
作者: happy2829    時間: 2011-4-21 12:25
有本書就可以一齊傾, 一起研究 同討論:

本書講到,"絶對不要把腿伸直也是原则.首先,这會促使小腿是朝身體的前方落下,这時小腿已經衝擊了.
如果又加上在快速奔跑下必須吸收所有的身體重量,小腿要承受的衝擊會很大....你有小腿疼痛的經歷嗎?"

脚尖著地(踮脚跑)-> 小腿过度酸疼...小腿酸可能就係一个indicator話比自己知有改進空間?

登錄/註冊後可看大圖

留意腓腸肌有两舊, 如果內則果舊酸痛出事, 好大机会係踮腳跑問題.

反而佢叫人先做好姿勢 練習,才去跑步,可以參考練習方法:

http://www.youtube.com/watch?v=6Pv-qCjYgjM
記得打開 youtube description, 即係撳 [顯示更多]

但佢篇文講,初學者应该做 正式姿勢跑前一星期每日做129式姿勢drill。点講佢都係有姿勢有實際,唔將佢變成記憶體,好難跑得好个姿勢。

http://www.sportsinjurybulletin.com/archive/pose-running-technique.html

根據依8点,肌肉上应该係用hamstring將脚踝提高,唔係抬腿,唔係摺腿,問題係个意識,當然跑緊時係會提腿後膯,係會有用力落腿收腳,但个意識或積極動作应该只係將脚踝提起,其他係交俾地心吸力,或者,係任由反射動作去完成。

Poserunning technique principles in summary

作者: tommyleung    時間: 2011-4-21 16:17
標題: 回復 43# 的帖子
我都唔肯定, 小腿酸就是做錯了動作, 不過我應該係因為太刻意想係腳掌ball, 所以變左係前掌落地而非中掌落地, 所以小腿就酸痛, 不過之後睇了好多video, 其實他們都係全腳掌落地先轉為中掌. 不過肯定既就係要做好的基本動作先, 令自己好自然咁就做到個姿勢, 先可以開始試跑.
作者: LMF    時間: 2011-4-23 12:10
這本書看了大半,覺得很像一本功夫祕笈,
先是心法(理論),後是招式(姿勢),
小小經驗分享,
試了兩課,跑吐露港行人道,每課約六K,其中第一課有1K是赤腳,第二課有2K,
可能有做腳低按摩,所以不覺得很痛,反而很爽,很自由,
亦由腳底轉為腳中前掌,時間沒有快,與往常一樣,但比較省力,步頻是加快了,
以前跑完後,後背,腰及盤骨都有酸痛的感覺,但改了跑姿,少了三分之二,
有待練習,改進

書中說腳要自然放下,只需用重力帶動,但地球的物體加速是9.8ms-2
是固定的,換句話說,只依靠自然重力,步頻是有極限的,
所以小弟認為落腳是要加小小力,快腳,才可以增加速度,
而且隨著速度增度增加,大腿也自然提起,不過重點仍在於腳接觸地面時,
重心仍在下方

不是之處,還望指正

PS:阿火,你問的兩個問題,我欠住先,我想思考,整理清楚才答你
作者: trektrek    時間: 2011-4-24 13:45
改跑姿往往先要適應而減少距離.
我初試半小時小腿已覺酸.

很想知有無Ching能用新跑姿練長課或完成全馬.
約需要多少時間才能完全適應?
作者: happy2829    時間: 2011-4-25 11:01

登錄/註冊後可看大圖

希望发挥长跑长友精神,互相鼓励,共同进步,希望大家能实现今年的10k sub40、半马的sub130、渣马的sub3跑步目标。

能进步的训练方法大家都有了,而最令大家越跑越快的同一速度组别的group training 大家也能在每个星期的训练中可以组合了,最大问题还是跑步受伤这一关,所以希望用pose training 可以补呢个位。

pose 的进程可以和大家分享一下:

2009年开始睇chi running,pose running
今年4月跑完 RTI 后右脚重伤,应该系足底筋膜炎发作断唔到尾。
4月开始练习pose,理论就不多说。反而系分享一下学习方法。

week1
pose drill (2 foot hops in 's' springiness body position, pose stance, change of support, hop in place, pony, front lunge, double lunge with switches, forward change of support, pose skips, forward pony, forward lunge) 記得打開 youtube description, 即係撳 [顯示更多]

留意系千忻唔好做 wrong drill
week2
2~3k or 20min easy pose running
week3
8k easy run, interval, tempo, long run
week4
normal training

外力方面,加了跑步弹弓、草地跑、video、连续快怕,然后比较 tommy师兄的正确pose,主要系执跑姿。

心态上要验测曲腿、用hamstring 提脚腂,做每周跑姿分析。除了video同photo,那旧肌肉痛可以反映自身的跑姿正确与否。

跑姿系要时间去令身体适应,最紧要知道自己在那一步,欠了什么,错了什么,点补救,成功指日可待。互勉之。

呢个系今朝练pose 时用的自制 跑步弹弓。真系越跑越松同轻,最紧要系质,量不要在这几周太计较。

登錄/註冊後可看大圖

作者: tommyleung    時間: 2011-4-25 13:24
原帖由 trektrek 於 2011-4-24 13:45 發表 改跑姿往往先要適應而減少距離.我初試半小時小腿已覺酸.很想知有無Ching能用新跑姿練長課或完成全馬.約需要多少時間才能完全適應?

如果小腿酸, 應該是做錯動作
作者: tommyleung    時間: 2011-4-25 13:30
原帖由 happy2829 於 2011-4-25 11:01 發表 http://poseathlete.com/images/ed1.gif

我睇了好多video, 呢個正確姿勢, 都不是落地時最先見到的pose, 好多都係平掌落地
(腳踝有少少離地), 再轉為中掌才會出現呢個pose, 即係非支撐腳在支撐腳落地的一刻,
仍在身後, 而不是在身前形成正確姿勢的.
作者: tommyleung    時間: 2011-4-25 19:57
[attach]15475[/attach]
睇番個DR既Slow Motion, 你會發現

1. 第一次落地唔係Default Pose
2. 第一次落地接近平掌落地(腳跟只有少少離地)
3. Default Pose只在落地的中間時間出現
4. Default Pose時用腳掌Ball位

作者: wong.siufu    時間: 2011-4-25 23:06
原帖由 happy2829 於 2011-4-25 11:01 發表

希望发挥长跑长友精神,互相鼓励,共同进步,希望大家能实现今年的10k sub40、半马的sub130、渣马的sub3跑步 ...
呢个系今朝练pose 时用的自制 跑步弹弓。真系越跑越松同轻,最紧要系质,量不要在这几周太计较。. . .

CHing好有心機自製EZ run belt.
請教一下,條橡根用咩黎整?
CHing真有心

不過有小小意見,條橡根都係擺係後面好d,可能CHing跑耐左,條橡根走左去側面都唔定
作者: philipccwong    時間: 2011-4-25 23:58
我想問下哪一部分肌肉痛是不正確? 我小腿向下覺酸, 是不是做錯動作?
作者: alexckwhk    時間: 2011-4-26 01:29
[quote]原帖由 阿火 於 2011-3-31 01:13 發表

登錄/註冊後可看大圖

可以PM我有關城X書店嘅電話同地址嗎?thx
作者: tommyleung    時間: 2011-4-26 07:19
原帖由 philipccwong 於 2011-4-25 23:58 發表 我想問下哪一部分肌肉痛是不正確? 我小腿向下覺酸, 是不是做錯動作?

小腿酸痛, 應該係腳尖落地問題, (即係太刻意腳前掌落地, 變力腳尖落地) 有書可以睇最尾的附錄B
作者: happy2829    時間: 2011-4-26 09:17
原帖由 wong.siufu 於 2011-4-25 23:06 發表

CHing好有心機自製EZ run belt.
請教一下,條橡根用咩黎整?
CHing真有心

不過有小小意見,條橡根都係擺係後面好d,可能CHing跑耐左,條橡根走左去側面都唔定

因為時間關係, (希望呢四週四天工作天假期可以攞到跑步帶 ez run belt 的感覺, 以便決定有冇真正需要, 所以呢个只係prototype), 全部都係文具店或日本x買, rubberband $10 两盒, file環 $3.5 1个x4. 最主要係用8條band 1个chain. 長度係做key pose 時 腰到跟 條belt 係鬆. 但曲腿的另一边係有拉向上的感覺. 腰帶係 RTI/毅行者 時用的跑步腰包.

完全同意係後面會好好多, 但我的腰帶選擇有限, 嚴格应該係扣 腰後同後跟位...大家可以試魔術贴. (但力(force)的計算就要開始精確), 否則會斷或走位, 貼出黎都係希望 鼓勵 大家真的去練習, 因為跑左咁多年, 研究所得多數高手都係跑pose的類似跑姿, 意思係高効率跑姿係必須推廣, 否則跑步受傷係必然會發生, 大家努力去 練習....更希望將來真的可以听到大家分享 最終的成果 和 滿意的跑步成績. 加油!

May 3 update
因為位置的問題, 索在背後边會有礙跑步,索在腳外側暫時係最方便.

作者: chunqq    時間: 2011-4-26 09:50
thx  thx
等我一陣去睇下先
作者: wong.siufu    時間: 2011-4-26 09:57
原帖由 happy2829 於 2011-4-26 09:17 發表

因為時間關係, (希望呢四週四天工作天假期可以攞到跑步帶 ez run belt 的感覺, 以便決定有冇真正需要, 所以呢个只係prototype), 全部係都係文具店或日本x買, rubberband $10 两盒, file環 $3. ...

CHing唔該晒.
真係有心有力,支持!!!
作者: owen8000    時間: 2011-4-26 10:06
原帖由 happy2829 於 2011-4-25 11:01 發表

登錄/註冊後可看大圖

希望

ching 好俾心機,勁啊!!!
作者: tommyleung    時間: 2011-4-26 11:17

登錄/註冊後可看大圖

happy師兄呢個又幾正喎, 自家製!

這個主要改善垂直抽腳, 我都有睇過Dr的video有用到佢, 好似上面ching講, 好似係放係腰後的.
作者: tommyleung    時間: 2011-4-26 12:45
呢條片都可以參考下, 當中有書中提及過的交叉步法...

http://www.youtube.com/watch?v=YqMFzCkrJz8
作者: calvinlo    時間: 2011-4-26 22:39
原帖由 tommyleung 於 2011-4-26 12:45 發表 呢條片都可以參考下, 當中有書中提及過的交叉步法...http://www.youtube.com/watch?v=YqMFzCkrJz8

如果冇睇錯, 片中人著左對五指鞋
作者: sunnyman913    時間: 2011-4-27 00:38
去咗九龍灣睇,冇貨......
作者: tyler    時間: 2011-4-27 07:30
依家從頭學起
作者: AlexCat    時間: 2011-4-27 08:32
一定會看看!
作者: happy2829    時間: 2011-4-27 15:05
原帖由 philipccwong 於 2011-4-25 23:58 發表
我想問下哪一部分肌肉痛是不正確? 我小腿向下覺酸, 是不是做錯動作?

見到越黎越多師兄經歷 買書->練跑->小腿酸, 話俾師兄知 跑錯方法 好似都沒有回答第一條問題, 於是去 pose tech, 希望搵到解藥, 用个心希望真係幫到各位有心有力去練跑的師兄, 好彩又真係搵到:

佢話要防止就只有:

How to avoid this trouble?
我自己今朝由 鰂魚涌跑去愛秩序灣公园 (只係跑幾k 讓身體循序漸進 適應) 亦都係 不斷諗住 積極 地用 hamstring 將 腳腂提起, 其他的例如步幅, 前提後蹬, chop手  等全部交俾其他人, 自己 好似 入左飄移境界. 跑完係唔會酸痛的. 有一个建議就是 不要focus 動作的正確, 因為越唔想錯係越易錯, 可試試將心思放在 把腳踝拉起的時間, 越拉得快 (即係加頻 or 密步) 即係上面講的 point 1 & 4.

睇完本書的師兄,誠心推薦以下延伸閱讀, 咁先有得繼續討論, 越跑越覺自己跑啱, 越啱先越會開始有跑步果效同成功感.
Reference:
Calf Soreness
Preventive of Calf Soreness

PS.
最開心係呢度有 link 去解埋佢地獨門秘笈 terms: support, ball of foot, 同埋d 動作的理解, 例如 pull forward, push off 等等

作者: tommyleung    時間: 2011-4-27 15:20
原帖由 happy2829 於 2011-4-27 15:05 發表 見到越黎越多師兄經歷 買書->練跑->小腿酸, 話俾師兄知 跑錯方法 好似都沒有回答第一條問題, 於是去 pose tech, 希望搵到解藥, 用个心希望真係幫到各位有心有力去練跑的師兄, 好彩又真係搵到:佢話要防 ...

唔該happy ching!

真係架, 個個睇完本書後, 就只記得個Pose, 個Pose係腳踝離地, 好容易令人想像到一落地的一刻, 就是這個Pose, 變成落地時小腿受力而酸痛.
作者: happy2829    時間: 2011-4-27 15:34
書中說腳要自然放下,只需用重力帶動,但地球的物體加速是9.8ms-2
是固定的,換句話說,只依靠自然重力,步頻是有極限的,
所以小弟認為落腳是要加小小力,快腳,才可以增加速度,
而且隨著速度增度增加,大腿也自然提起,不過重點仍在於腳接觸地面時,
重心仍在下方

師兄講的9.8 ms-2 問題, 終於有類似提到 constant gravity 同 support 關係解說.

"Let's look at a list of forces interacting in running in order to move the body forward. There are four major forces, which have an influence on the body's forward movement during the time of support: gravity, muscle elasticity, ground reaction and muscle contraction....."

Reference:

Do we need to push off in running?

謝謝師兄的分享.
作者: philipccwong    時間: 2011-4-27 16:06
原帖由 happy2829 於 2011-4-27 15:05 發表 見到越黎越多師兄經歷 買書->練跑->小腿酸, 話俾師兄知 跑錯方法 好似都沒有回答第一條問題, 於是去 pose tech, 希望搵到解藥, 用个心希望真係幫到各位有心有力去練跑的師兄, 好彩又真係搵到:佢話要防 ...

Thanks Ching! Very useful information!

Next time I should tell myself to forget about the "landing" and focus on "pulling"
作者: wong.siufu    時間: 2011-4-27 16:12
原帖由 happy2829 於 2011-4-27 15:05 發表

見到越黎越多師兄經歷 買書->練跑->小腿酸, 話俾師兄知 跑錯方法 好似都沒有回答第一條問題, 於是去 pose tech, 希望搵到解藥, 用个心希望真係幫到各位有心有力去練跑的師兄, 好彩又真係搵到:

佢話要防 ...

CHing,
大家分享一下

我又覺得小腿酸係一個過程,轉做前掌著地必然經過既過程.
只是有人快d適應,有人慢d而已.

當著地的剎那,差不多整條腿都當作避震,故此以前少用的肌肉,例如小腿便不適應,輕則酸重則痛.
小腿酸不用當是一個大問題.
最主要是循序漸進,讓身體慢慢適應肌肉的轉變.

自己可以用前掌跑足半馬,但轉用五指鞋跑到15K已跑不下去.
轉用前掌跑已令小腿強壯了一次,改著五指鞋小腿還是未夠強壯.
想講的是:當有改變(跑姿/跑鞋),腿的肌肉要求也跟著改變,必有適應期.

係哩,CHing邊度跑開,睇下有沒機會一起研究研究
可惜自己在養傷中
作者: happy2829    時間: 2011-4-28 09:07
原帖由 wong.siufu 於 2011-4-27 16:12 發表 係哩,CHing邊度跑開,睇下有沒機會一起研究研究file:///C:/DOCUME%7E1/00661561/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image001.gif 可惜自己在養傷中

1. 師兄提出跑步 鍛鍊技術 的分別, 跑步可以漫無目的, 跑十幾k 但心可以無方法同準則, 可以自己一个孤獨跑,
但發展技術就必須有方法, feedback(看到某動作的改進空間反映) sharing (分享), 做法最簡單是將pose training 變成一个短期習慣 (我地通常以星期去計的program (訓練規劃),例如我今次pose 的初級訓練係以4星期為單位) pose running 有興建的好朋友一起訓練 / 交流[...p.261第2、3段 跟夥伴一起练跑能帮你很多,他们除了看著你跑,还可以在你练习「姿势跑法」时看你的动作。自已练脚轻敲地皮的动作时,就算练错了还是会自认是对的,于是接著做后续的练习动作,这种练法只是没有建树。因此,你以为已经用「姿势跑法」在跑了,但事实上完全不是如此。如果有夥伴或教练陪你练习时,他们是以对立方的角色看你练习,就能很清楚看出你练习中的盲点,让你知道你脚落地的动作其实是下踩而不是自然落下的。接下来,就算你觉得从这个练习中已经「抓到」那种感觉了,还得做后续所有的练习。像一个跑者学习「姿势跑法」时,要努力练习跑步过程中的两脚支撑点转换,脚的动作感觉抓到了,「姿势跑法」的感觉才真的到位。]

2. 講到初期的轉變一定係艱辛 , 就好似Dr. Romanov 提到練pose 就如同學習 網球、高爾夫球、芭蕾或武術, 一定要在某一姿勢中不斷練習, 令我們出現記憶體, 即係所謂的 reflex action. 動作油然而生, 即係好似 武学巅峰, 手中无招, 心中却有招, [p.209 第4段: ....但在初期未出自信心前,先跑慢一点,將重点完全放在動作样子上.開始掌握到要領之後,你可以開始增加距離與速度,直到你變成像一隻山羊一样...];

3. 提起 五趾鞋/赤腳跑, 一直都唔明点幫到跑姿, 因為佢只係一把絶世好劍 (最輕的跑鞋), 但欠左 武功心法 (跑姿) 就不能發揮威力. 而家 著vff + pose running, 好似輕功上身唔使用力漂住跑 的 感覺出哂黎, 你有玩 赤腳POSE 就知我講乜. [p.214 第4段:...赤腳跑時,你根本不必再拿在熱煤上跑步的图像來想像,你自然就會以極快的速度把腳掌從地面拉起來...赤腳跑時,你無時無刻都在運用〔姿劫跑法〕...p215第3段:剛脫掉鞋時,不要跑超过25公尺...]

4. 受傷应該休息唔好跑, 但正正就是趁現在的空檔 去培養 技術,簡單黎講,師兄就係借recovery run去練姿勢, 因為練pose 係唔需要高里數, 只求幾分鈡的drill 同埋幾里去令身體漸漸適應. 可以这样 為將來作準備, 師兄果然係 有計劃的人;〔p215第3段:...你可以在〔休息日〕做赤腳跑的練習...〕留意書中的 赤腳 講緊 唔著鞋,唔著vff,真正的〔赤裸〕双腳。

5. 我五月會星期二四放工後(7pm)在香港仔運動場練習, 選香港仔係因為高手林立, 好同意dr romanov 提到: [高手都一直在做pose類似的高效跑姿, 但你問佢地乜野係pose 佢地未必个个知, 〔p066第4段:...假如哪天你碰到強森或格布雷塞拉西,还跟他們說:〔我在電視上看到你用〔姿勢跑法〕跑步耶.〕我敢肯定他們不知道你在說什麼...〕意思係高效跑姿係可以天生亦可以後天訓練最近的星期二係香港仔, 真係幾个高手(有国民, 有西人)跑緊pose。 回想以前在跑會的一個2:4x (馬拉松)高手, 最初也是同我地一齊跑330(馬拉松小組), 但自從佢轉跑疑似pose高效跑姿, 在完全沒有傷患的狀態下, 成績在一年內突然急升去sub3,現在終於明白个中原因。

6. 大家一起努力, 希望在不久的將來再分享學習心得, 學無前後, 達者為先, 否则, 不進则退。互勉之。

作者: Goman    時間: 2011-5-1 22:21
剛在網上找到 http://www.posetech.com/training/archives/000743.html

特別是最後一段提到跳繩的好處。
We do recommend strengthening your feet, legs and your hips. Jumping rope exercises are a must. This will help your entire "suspension system" become much stronger and more reliable and able to withstand any demand placed upon it especially when running or jumping.
作者: LMF    時間: 2011-5-3 17:02
原帖由 happy2829 於 2011-4-27 15:34 發表

師兄講的9.8 ms-2 問題, 終於有類似提到 constant gravity 同 support 關係解說.

"Let's look at a list of forces interacting in running in order to move the body forward. There are four major forces ...

ching 果然厲害,深入鑽研
作者: LMF    時間: 2011-5-3 17:36
問題一個:
點樣控制速度?跑得快固然好,但如果跑半馬或全跑,keep住pacing都好重要,
開頭爆哂,後面冇貨,唔掂
作者: Goman    時間: 2011-5-3 19:04
原帖由 LMF 於 2011-5-3 17:36 發表 問題一個:點樣控制速度?跑得快固然好,但如果跑半馬或全跑,keep住pacing都好重要,開頭爆哂,後面冇貨,唔掂  

可以試下用前傾多少和步頻來控制速度
作者: happy2829    時間: 2011-5-3 22:56
原帖由 LMF 於 2011-5-3 17:36 發表 問題一個:點樣控制速度?跑得快固然好,但如果跑半馬或全跑,keep住pacing都好重要,開頭爆哂,後面冇貨,唔掂" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />  

ching 問嘅係控速,耐力問題,未答之前,我又開个題目問清楚先。

玩全馬時,收里數(taper)前八週平均週里數係幾多?有冇个个星期玩長課?幾多k?係乜pacing?練野有冇爆?幾多k爆?

仲有問多少少切身先可以傾,就係ching bmi 幾多?或者幾kg 重 同幾m 高?ching 答到再俾d 分享大家研究。

有關控速,又想問平時係点練?係嚴格控速? 定係隨心控速?(即係平時冇控速, 但比賽時要控速 果种控速? ) 控速係好深, 因為有著同時間, 里數, 路面狀況 的關係, 所以要問清楚 先可以討論 同解決.

点解要問清楚? 因為人人對依个題真係有唔同的方法, 以我為例, 我跑3 分幾馬拉松, 即係叫我去死, 但我跑5分以上馬拉松, 我就真係除左爆時, 係從來未跑过, 唔係因為快慢的問題, 係跑的方法唔會暢順, 唯有一个自己習慣的跑法, 加埋訓練時的一个肌肉適應的跑速, 出來才會是 最佳效果的 pacing.

以上問題係要 忠心回答自己, 咁就可以有 solution 去解決 自身的問題. (即使同一比賽結果, 人人問題不同. 我做3:17 唔係因為快, 只係因為爆, 但有人係因為越跑越fit, 所以做3:17 就係講緊呢件事)

唔同的問題要有唔同的方案, 因為錯跑姿而不斷受傷, 當然要學好pose running, 但去到 心肺, 耐力, lactate threshold, 肌力肌耐力, 柔軟度, 又係另一境界. 你問我一定 有方法, 但已經 唔係在这裏討論 的 題材 了.

ps> ching 果然有見地,知道 pose running 只係強調 跑步 唔會傷, 從而提醒大家, 世上沒有一粒仙丹解決所有問題,但成績(performance) 係同里數,練習速,練習方法,身形有著離不開的關係。

作者: sunnyman913    時間: 2011-5-3 23:24
已買到,幾難有。
作者: wong.siufu    時間: 2011-5-3 23:45
原帖由 happy2829 於 2011-4-28 09:07 發表

5. 我五月會星期二四放工後(7pm)在香港仔運動場練習, 選香港仔係因為高手林立, 好同意dr romanov 提到: [高手都一直在做pose類似的高效跑姿, 但你問佢地乜野係pose 佢地未必个个知, 〔p066第4段:...假如哪天你碰到強森或格布雷塞拉西,还跟他們說:〔我在電視上看到你用〔姿勢跑法〕跑步耶.〕我敢肯定他們不知道你在說什麼...〕意思係高效跑姿係可以天生亦可以後天訓練最近的星期二係香港仔, 真係幾个高手(有国民, 有西人)跑緊pose。 回想以前在跑會的一個2:4x (馬拉松)高手, 最初也是同我地一齊跑330(馬拉松小組), 但自從佢轉跑疑似pose高效跑姿, 在完全沒有傷患的狀態下, 成績在一年內突然急升去sub3,現在終於明白个中原因。

6. 大家一起努力, 希望在不久的將來再分享學習心得, 學無前後, 達者為先, 否则, 不進则退。互勉之。 ...

CHing,
唔好意思,咁遲先覆。
你係香港仔!!我在新界北區!!
要碰面真係有D難度。

CHing坐言起行,相當佩服。
話時話,CHing有冇原本”POSE Method of Running”
條片
內裡有
Dr.Nicholas Romanov既講解,示範。

作者: happy2829    時間: 2011-5-4 09:52
原帖由 wong.siufu 於 2011-5-3 23:45 發表

CHing,
唔好意思,咁遲先覆。
你係香港仔!!我在新界北區!!
要碰面真係有D難度。

CHing坐言起行,相當佩服。
話時話,CHing有冇原本”POSE Method of Running”條片?
內裡有Dr.Nicholas  ...

跑步只係工餘的一种興趣, 千忻唔好太認真, 否則 跑步變左 揍仔/ 返工/ 讀書/考試, 在壓力之下, 無目的 地 營營役役, 有成就 被認同 當然好, 如果冇, 又太認真, 真的會本末倒置, 遊戲而已, 放鬆 的 去投入去玩係好重要

假設 依个 世界 有一种 叫 最佳跑姿, 唔好理會他的名字(咁啱 今次 佢 叫 pose running), 總之最有效率, 都值得玩下接觸下, 依个係心态黎嘅, 下下都接觸最top嘅人, 玩最卓越的技術, 咁自己自然地會有卓越的表現, dr Romanov 都用 左头幾个 chapter  去改變 大家 心态, 洗完腦先講會容易d. 認同佢講嘅野, 你一定要睇pose tv, 包你有意外收穫.

http://www.youtube.com/user/posetv

小小意見: Dr Romanov d 英文實在難听. 俄羅斯 口音, 請見諒!

作者: tommyleung    時間: 2011-5-4 16:39
佢的俄羅斯口音, 真係好難聽, 最易聽就係最尾果句: This is the topic for today, thank you...

不過係PoseTV, 真係有條片, 長一小時多, 要收錢的, 好似係$4.xx, 唔知有冇ching睇過呢?
作者: sunnyman913    時間: 2011-5-7 00:13
本書真係唔錯,不過幾難練。
作者: kurt1029    時間: 2011-5-8 00:45
我睇到六十幾頁了..佢是否教緊前掌落地? 不太了解 =.=
作者: tommyleung    時間: 2011-5-8 10:15
原帖由 kurt1029 於 2011-5-8 00:45 發表 我睇到六十幾頁了..佢是否教緊前掌落地? 不太了解 =.=

約一百頁開始先教, 之前係要你去相信佢既想法是對的.
作者: thinkeridd    時間: 2011-5-9 01:24
標題: POSE Method of Running 1Hour Video
連線速度奇慢,但可以用RealPlayer下載回來才看。

http://video.yandex.ru/users/vaelunin88/view/16/
作者: thinkeridd    時間: 2011-5-9 03:15
標題: 網上資源&跳繩
除了書本外,網上的資源其實都非常豐富,作者官方網頁(Posetech)的免費資訊真是多到……比看書更花時間……

未買到書的朋友,可以先看看這些:
1. Pose running technique: a beginner’s guide
http://www.posetech.com/library/pp-SIB-0001.html

2. BEGINNERS GUIDE TO LEARNING the POSE METHOD® of RUNNING
http://www.posetech.com/training/guide/

3. POSE-FALL-PULL CONCEPT
http://www.posetech.com/training/archives/000157.html

我自己也是初嘗試Pose Method,近一個星期跑少了很多,轉練基本功,主要就是做Drills(最基本的幾個小訓練)、跳繩和赤腳跑,盡可能去感覺Pose Method的肌肉運用和動作重點。之前跑完半馬或平日練跑都很少有小腿痛,最多大腿會有酸軟感,但轉練這些基本功後卻開始有小腿痛,我想這明顯是以前跑步時所運用的肌肉不同吧,而且小腿和腳掌的肌力還有待鍛鍊……

個人也很認同跳繩的作用,一來可以鍛鍊腳力,二來不用太擔心做錯姿勢。跳繩和赤腳跑一樣,很自然就會用前腳掌觸地,不太會腳趾掂地跳,也不會腳跟先觸地,只要不用太著意抬起腳跟,姿勢不會錯得很遠。有了跳繩時的感覺,做小訓練的動作、感覺也較容易掌握,此外,跳繩和小訓練還可以一起做,好讓小訓練的姿勢更容易掌握。

有關跳繩練習的連結:
1. JUMPING WITH ROPE - BEST EXERCISE FOR YOUR FEET!(我喜歡作者利用Boxing做解說例子)
http://www.posetech.com/training/archives/000487.html

2. Jump Rope Exercises with Debbie Savage - Pose Jump Rope Drills
http://www.youtube.com/watch?v=jHZZEdSdnOQ&feature=autoshare
作者: Goman    時間: 2011-5-9 08:44
Thanks 師兄,好介紹
作者: tommyleung    時間: 2011-5-9 17:40
原帖由 thinkeridd 於 2011-5-9 01:24 發表 連線速度奇慢,但可以用RealPlayer下載回來才看。http://video.yandex.ru/users/vaelunin88/view/16/

多謝分享, 呢個video好正
作者: owen8000    時間: 2011-5-9 22:38
原帖由 thinkeridd 於 2011-5-9 01:24 發表
連線速度奇慢,但可以用RealPlayer下載回來才看。

http://video.yandex.ru/users/vaelunin88/view/16/

請問可以如何下載呢?
作者: peter2008    時間: 2011-5-9 22:52
看到跑者的彈力,相信只有將跑的動力,進入忘形的境界才能做得到。
作者: tommyleung    時間: 2011-5-9 23:10
原帖由 owen8000 於 2011-5-9 22:38 發表 請問可以如何下載呢?

1. Install RealPlayer 11
2. Tools > Preferences
3. Select Downloads & Recordings on the left listbox
4. Check Enable Web Downloading and Recordings
5. Apply changes and Restart RealPlayer
6. Open the webpage using the RealPlayer
7. Play the Video and mouseover  the Video Area

A "Download this Video" should appear in the top right corner of the video area
作者: Gunners    時間: 2011-5-11 10:21
downloaded thank you^^
作者: rajiray    時間: 2011-5-12 16:11
有無師兄可以引證一下呢個姿勢跑法係唔係work ?係唔係都係慳力左或快左?
試過幾個圈後, 感覺上膝頭受力, 跑完膝頭好薑硬
步頻增加左, 心跳都高左
我係唔係用錯左方法?
作者: marcus    時間: 2011-5-12 17:16
我都試緊, 都覺得有慳力咗, 同埋跑得順咗
但受力位就由膝頭轉咗去足踝, 可能係我未完全跑岩或足踝唔夠強啦>.<
心跳就冇咩分別

試過用黎操山, 用HK100頭50K黎試
落斜靚山路 (西灣山落西灣) -- 慳力好爽
多石平路 (黃石去海下頭段) -- 落腳不能放鬆, 太多石, 要搵腳位, 放鬆好危險...
靚平山路 (黃石去海下尾段) -- 與落斜一樣好走慳力

但我跑山路提腿都冇跑石屎路咁高, 始終山路易洗腳....
作者: aaroncslee    時間: 2011-5-12 19:02
重未買到本書, 請問師兄們在哪裡搵到本書呢? thanks
作者: kurt1029    時間: 2011-5-12 19:17
原帖由 aaroncslee 於 2011-5-12 19:02 發表
重未買到本書, 請問師兄們在哪裡搵到本書呢? thanks

佐敦道商務印2/f
作者: tommyleung    時間: 2011-5-12 20:18
我都試左近一個月, 都仲係學到一半半, 感覺如下
- 好似慳力左 (走同一個時間, 走起來對腳輕鬆左)
- 膝蓋因為S型著地, 無以前咁受壓, 或唔覺受壓
- 步頻快左, 好快無氣咁, 應該係心跳快左, 又或者係天氣熱吧

如果真係要試Pose Method, 最好比的耐性, 做好基本功(Drill)
- 認識姿勢 (Pose)
- 認識腳掌落地點 (Ball of foot)
- 認識垂直提腿
- 認識利用重力
作者: rajiray    時間: 2011-5-13 10:33
我從網上看了不少資料, pose 等跑姿著眼於效率及減少受傷,
暫時得出的結論為, pose 等跑姿對於以跑步為健康運動的跑友們是適用的,
我的個人想法如跑友著眼速度競技, 就未必太合用
網上找到這個比較不同跑法的表, 比較 pose, chi, evolution 等這幾種不同的跑法
列出不少共通點, 如前傾, 落腳點, 短步跨, 高步頻等, 大家可以比較一下

http://www.danmozell.com/running/Run_Training_Comparison.htm
作者: jackyleu    時間: 2011-5-13 17:00
Very good video!  Thanks for sharing!
作者: tkorunner    時間: 2011-5-13 18:36
我很認同 Tommyleung c hing 的意見

> 步頻快左, 好快無氣咁, 應該係心跳快左, 又或者係天氣熱吧

> 如果真係要試Pose Method, 最好比的耐性, 做好基本功(Drill) - 認識姿勢 (Pose) - 認識腳掌落地點 (Ball of foot) - 認識垂直提腿 b

Ball of foot 落地我做得到,
但垂直提腿我未能掌握, 我不知道是否做到,
書中常強調要用大腿後的肌肉發力提腿, 但我提腿時感覺不到是在用那部分的肌肉發力, 是否要注意不要向前提腿(用大腿前的肌肉 ?), 好似步操時的動作便可以了 ?
作者: tommyleung    時間: 2011-5-13 19:01
原帖由 tkorunner 於 2011-5-13 18:36 發表 我很認同 Tommyleung c hing 的意見 > 步頻快左, 好快無氣咁, 應該係心跳快左, 又或者係天氣熱吧  > 如果真係要試Pose Method, 最好比的耐性, 做好基本功(Drill) - 認識姿勢 (Pose) - 認識腳掌落地點 (Ball  ...

呢個我都未掌握到, 但當你做Running/Forward Lunge時, 你又好自然腳踝會上PatPat到,
呢個係video入面都有講, 係最易令你學識垂直提腿既方法, 不過我分開做單腳時無問題, 一齊
時就.....
作者: owen8000    時間: 2011-5-14 10:56
原帖由 tommyleung 於 2011-5-9 23:10 發表

1. Install RealPlayer 11
2. Tools > Preferences
3. Select Downloads & Recordings on the left listbox
4. Check Enable Web Downloading and Recordings
5. Apply changes and Restart RealPlayer
6. Op ...

got it.  Thanks ching.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2