香港長跑網 - 長跑長友

標題: Polar vs Timex vs Casio [打印本頁]

作者: kopo1128    時間: 2008-7-22 12:16
標題: Polar vs Timex vs Casio
我之前有一隻Timex 錶, 可惜換電後入水, 玩完了. 我現在想買另一隻, 但不知道上述那個牌子比較好?不知各ching ctse有何高見 ? 小弟感激萬分!!
作者: kenneth    時間: 2008-7-22 13:19
作者: kopo1128    時間: 2008-7-22 13:36
我附近沒有運動埸, 所以很少沖圈. 但我想隻錶有量度心跳的功能!!!
作者: 力    時間: 2008-7-22 13:38
How about this one?
http://www.casio-europe.com/euro/watch/sports/chr-200-1ver/

P.S. I hadn't used this watch before
作者: lvrunner    時間: 2008-7-22 13:52
原帖由 kopo1128 於 2008-7-21 21:36 發表
我附近沒有運動埸, 所以很少沖圈. 但我想隻錶有量度心跳的功能!!!

kopo hing,

It all depends on how much $$ are you willing to spend?
作者: kenneth    時間: 2008-7-22 14:13
作者: tkytea    時間: 2008-7-22 14:52
cheap人強烈推介

登錄/註冊後可看大圖

http://www.casio-europe.com/euro/watch/collection/w-752-1avef/
經濟型約>hk$200左右
有60lap計時
作者: clerkb    時間: 2008-7-22 15:17
葵芳 $180 有
作者: 烏龜跑步    時間: 2008-7-22 21:39
標題: 回復 4# 的帖子
千萬不要買casio chr-100 or 200, 因為啲按鈕超難按,仲好易壞。但STR101就不錯,按鈕易按,而且都算平 (約$300)。

另外,ching們知唔知邊到多timex 跑步表賣?我都想試下timex好唔好用,謝謝!
作者: 烏龜跑步    時間: 2008-7-22 21:41
casio STR101 係無測心跳功能。
作者: 臨風    時間: 2008-7-22 22:11
試吓呢隻HK440-
[localimg=399,300]1[/localimg]
作者: 烏龜跑步    時間: 2008-7-22 22:31
標題: 回復 11# 的帖子
試吓呢隻HK440-
??? 好似見唔到個link。
作者: 臨風    時間: 2008-7-23 09:45
標題: 試吓呢隻
唔好意思,新手喺咁,再來一次,HK$440-

登錄/註冊後可看大圖

作者: kopo1128    時間: 2008-7-23 09:47
原帖由 烏龜跑步 於 2008-7-22 21:39 發表
千萬不要買casio chr-100 or 200, 因為啲按鈕超難按,仲好易壞。但STR101就不錯,按鈕易按,而且都算平 (約$300)。

另外,ching們知唔知邊到多timex 跑步表賣?我都想試下timex好唔好用,謝謝!

多謝ching指導, 可惜我已太快買了Casio CHR-200 (HKD598).  正如ching所指, 按鈕超難按, 易唔易壞仲未知 . 按鈕的時間長短會令跳入其他指令. 不過, 我昨晚試過它量心跳的速度及準確度比TIMEX好得多. 我決定買的原因之一是它比TIMEX便宜. 我家住粉嶺, 附近商場有一錶舖有較多TIMEX手錶, 不過我覺得上次隻不好用, 所以試D新牌子, 我也想找POLAR, 但很多店舖都沒有或者款式太舊.
希望可以慢慢習慣啦!!
作者: kenneth    時間: 2008-7-23 09:53
作者: kopo1128    時間: 2008-7-23 09:54
原帖由 臨風 於 2008-7-23 09:45 發表
唔好意思,新手喺咁,再來一次,HK$440-

登錄/註冊後可看大圖

呢隻錶好似幾好! 唔知邊度可以買到, 萬一我隻CHR-200如烏ching所不幸言中, 我都有所準備!!
作者: kenneth    時間: 2008-7-23 09:56
作者: miller    時間: 2008-7-23 10:39
我跑步咁耐都係用timex,貪佢輕便而且有100 lap memory,夠我interval用,有時懶得滯成個星期唔update都仲夠位用…
不過唯一問題係佢條錶帶比較易爛,不過都一年過外先爛﹙成日浸汗嘛﹚

不過上次去日本見到隻精工 super runners,貪得意買黎玩,外形同function都唔錯!

http://www.rakuten.co.jp/blessyou/283370/834891/
作者: Gills    時間: 2008-7-23 11:23
成萬幾Yen買黎玩吓? 上年去日本攞上手玩過, 功能十分齊全, 款都唔錯, 唯一可撣係價性比唔高, 因為真係幾貴.
作者: lvrunner    時間: 2008-7-23 11:52
原帖由 kopo1128 於 2008-7-22 17:54 發表

呢隻錶好似幾好! 唔知邊度可以買到, 萬一我隻CHR-200如烏ching所不幸言中, 我都有所準備!!

小弟上個月買咗隻but different colour!  black with silver numbers
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1430&extra=page%3D1
please refer to post #13
作者: miller    時間: 2008-7-23 12:06
標題: 回復 19# 的帖子
哈哈…個「玩」字當然唔係真,o個陣見自己隻timex就黎夠鐘所以都一路搵緊隻岩o既黎代替…

呢隻精工唯一唔好處係佢memory無記低d record係幾時入o既…有時跑完好多次先入record就真係考記性喇…

呢樣timex真係做得好dd…不過上timex o個網好似唔見晒d 100lap memory o既 ironman…我走一次interval都用40laps (e.g. 200m + 200m x 20喇…真係唔係好夠用…
作者: tkytea    時間: 2008-7-23 12:18
標題: 回復 8# 的帖子
clerkb
可否pm小弟明細地址呢?謝謝
作者: clerkb    時間: 2008-7-23 12:38
葵涌廣場2/F

吾記店名. 近地鐵站果邊. 地下間都有得買, 不過好似貴 $20
作者: clerkb    時間: 2008-7-23 12:46
原帖由 kennethwat 於 2008-7-23 09:56 發表

小弟只 chr-100 用了一年,現時都無乜問題。按鍵只要多d用,很快就會熟的。

我都係用依款. d 鍵細 , 所以難按. 隻錶就覺得吾易難. 有次pk 得幾勁. 跰下隻位 同手. 隻手跰傷, 錶只係花左d . 不過佢既錶帶就壞過一次, 換過條

同埋覺得心跳錶 度 心跳 只可當玩具. 不太準.

作者: clerkb    時間: 2008-7-23 12:49
原帖由 kennethwat 於 2008-7-22 14:13 發表

小弟的手錶都有量心跳工能,但小弟咁耐都未用過,因為佩帶心跳帶時,有呼吸因難的感覺。而有些是不須心跳帶的,但又據聞不準確。

我只用過平價 polar 同 依隻. 兩只都差不多 (吾準) ,  我不會快跑時用. 因為你的原因. 反而 長課先用. 費事起步時跑得太快
作者: BeeBee1216    時間: 2008-7-25 12:06
POLAR 唔準???, 理應不會吧~~你條心跳帶有冇濕水先帶啊 ^^?
作者: clerkb    時間: 2008-7-25 13:10
有濕 , 當然知啦. 我都睇過d 跑步web, 有個成績吾差既instructor 都咁講" 玩具來". 之後自己留意下. 結論真係玩具來

相反(陰謀d想), 如果真係米好發,  一千, 幾百就可準確做到依d野.

另外, 當時 , 我係兩條帶, 兩隻錶一齊帶的. polar 既 refresh rate 係密d . 不過都係一樣吾準. 因為試過幾次慢jog 2 , 3 km 心跳可20X(心想, 如果跑 3

分幾, 米可穿300下, 可能係世界紀錄) , 真勁. 之後加少少 (5min/ km) 又跌左.

作者: spmho    時間: 2008-7-25 14:06
我都有隻poler錶,而家都好少用個心跳帶

佢個menu都有話,如果附近都有人用,個數據可能唔準
微波野,當然唔可以盡信
心跳個數據當參考咪算囉

最好當然係係lab做test啦
作者: kopo1128    時間: 2008-7-26 15:18
更正!! 我買咗"口個"隻係CHR-100唔係CHR-200. 我試過量度心跳, 比以前的TIMEX準很多. 以前跑不到1KM, 我的心跳已過200, 之後又突然回落到160, 然後徘徊於160-180間,現在的CHR-100的心跳讀數較穩定, 較接近正常心跳範圍. 此外, 這錶亦可根據輸入數據來計算卡路里的消耗, 幾得意. 不過, D製真是很難按. 同條錶帶較短, 成日甩出來.
作者: BeeBee1216    時間: 2008-7-28 21:25
我個隻polar rs200, 都幾準~~
作者: 臨風    時間: 2008-7-28 23:53
標題: 回復 16# 的帖子
揾個相熟錶行問代理攞。
作者: 烏龜跑步    時間: 2008-7-29 23:11
講開 casio chr-100,都唔明點解啲按鈕這么難控制,搞到經常清除唔到的記憶,真係衰錶一隻,要將它放到雪房雪藏!
作者: clerkb    時間: 2008-7-30 11:02
按多d 個鈕 會好按好多
作者: louis    時間: 2008-7-30 12:27
In my team people usually use timex with dual interval timer.  I use my hiking watch so I don't know anything about timex =P

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2