香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2008年夏天澎湖之旅 - 我在菊島跑步 [打印本頁]

作者: desmond    時間: 2008-7-25 10:53
標題: 2008年夏天澎湖之旅 - 我在菊島跑步
六月尾七月頭去了台灣的澎湖旅行,一場黎到梗要跑番轉啦hiuijhkj" />

澎湖在台灣的西邊,由多個島嶼組成。
我在澎湖住的民宿是在鎖港里,附近最近的沙灘就是山水沙灘。我在第三天早上七點由民宿出發。

[attach]1339[/attach]

係民宿門口拉完筋就出發!
[attach]1340[/attach]
雖然係朝早七點但已經同依家香港中午差唔多咁晒...........
[attach]1341[/attach]

離開民宿後是大直路一條,附近都是民居。
[attach]1342[/attach]

沿途見到兩個寶塔。因為澎湖是海島,居民多以從事漁業或有關活動為生,這些寶塔據稱有"鎮" 海之用。其實都是求風平浪靜,漁獲豐富。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
[attach]1363[/attach]

登錄/註冊後可看大圖

這裡的民居外圍經常畫了很多漂亮的圖畫。
[attach]1343[/attach][attach]1344[/attach]

登錄/註冊後可看大圖

途中有一個模仿希臘式小白屋的民宿,經常客滿。
[attach]1345[/attach]

跑了約廿分鐘,終於到喇!
[attach]1346[/attach]

沙灘確實水清沙幼,因為時間尚早,所以遊人不當。另外這個沙灘據稱亦是滑浪勝地,可惜無機會係呢度學jgh" />jg" />h
[attach]1347[/attach]
[attach]1348[/attach][attach]1349[/attach][attach]1350[/attach]

休息一會後回程,回程時的路線跟去程時稍有不同。
[attach]1351[/attach][attach]1352[/attach]
呢間小學有標准操場,可以練interval wor

越跑越口喝,我~~要~~水~~呀~~
[attach]1353[/attach]

[attach]1354[/attach]
[attach]1355[/attach]

終於反到喇,因天氣非常熱及掛住影相,埋單約跑了四十分鐘。影多兩張相先。
[attach]1356[/attach][attach]1357[/attach][attach]1358[/attach]

再補多兩張要坐船先去到的景點(七美島)的相。
[attach]1359[/attach]

請運用想像力聯想佢係............
[attach]1360[/attach]

你估下呢兩個心的用途係.................
[attach]1361[/attach]

[attach]1362[/attach]多謝大家捧場

作者: redred    時間: 2008-7-25 13:13
嘩,多謝ching 分享
個天好靚
ching去旅行都掛住跑步,好野
作者: kenneth    時間: 2008-7-25 13:23
作者: nc    時間: 2008-7-25 13:35
去到邊跑到邊, 犀利
作者: Gills    時間: 2008-7-25 14:07
yungwai兄, D相無得彈, 幾時寫吓遊記, 加埋D相, 可以推薦加入長跑網年刊, 我最鍾意尼張相, 有日劇加木村feel. 好型仔呀.

登錄/註冊後可看大圖

作者: datoe    時間: 2008-7-25 14:23
澎湖很漂亮呀,連我這個台灣人都還沒去過,很想去一次

師兄下次可以試跑綠島或蘭嶼
作者: desmond    時間: 2008-7-25 14:25
redred 及 obaanc 師姐: 其實旅行跑步其中一個原因係我本身去旅行都慣左早起身,而同行者就一定"訓"到好晏,早起身無野做最好就梗係跑步啦。而且在外地跑步又會有種新鮮感,大部份地方的空氣都比香港好,又可以keep住練習,都幾好架。
作者: spmho    時間: 2008-7-25 14:26
上次6月去高雄,都諗緊有邊道可以跑下步
點知去5日落雨4日,無得跑
反而最後一日踏單車
作者: blurmax    時間: 2008-7-25 14:36
可以推薦加入長跑網年刊

X 2 - very beautiful scene for running
作者: desmond    時間: 2008-7-25 14:57
原帖由 kennethwat 於 2008-7-25 13:23 發表
CHING 澎湖有沒夜市?有冇去夜市放縱一番?
Ken兄澎湖本島的市中心馬公都有夜市,不過比起仕林個o的就差好遠啦。去旅行放縱就梗有啦!我最欣賞係佢地利用島上很多的仙人掌做不同的食物: 仙人掌汁、仙人掌冰、仙人掌雪、仙人掌麻糬等等。因為仙人掌酸酸甜甜好開胃,唔覺唔覺就食左好多
作者: desmond    時間: 2008-7-25 15:08
[quote]原帖由 Gills 於 2008-7-25 14:07 發表

登錄/註冊後可看大圖

Gills兄唔好玩小弟 ,你覺得我型係因為頂帽遮左半邊臉,睇唔到樣;見到樣實
不過個邊真係晒到唔戴帽唔得~~~~

作者: desmond    時間: 2008-7-25 15:50
原帖由 datoe 於 2008-7-25 14:23 發表

datoe c-hing,我都想去多o的台灣唔同的地方,有你係到,到時我會問你
作者: redred    時間: 2008-7-25 16:04
yungwai 兄, 但我跑完都未必識路返去啦
你唔係跟圑呀 ? 我見你住民宿
同埋咪要帶多對跟鞋去囉 ?

我都好想試下係第二國家跑既滋味
作者: desmond    時間: 2008-7-25 16:40
原帖由 redred 於 2008-7-25 16:04 發表
yungwai 兄, 但我跑完都未必識路返去啦
你唔係跟圑呀 ? 我見你住民宿
同埋咪要帶多對跟鞋去囉 ?

我都好想試下係第二國家跑既滋味
redred c-tse 我係自由行的,亦都可能因為咁,所以我睇個邊o的地圖睇得特別仔細,第一、二日亦特別留意可以跑的路。最終都係認住海灘的方向跑過去,當然有帶民宿的咭片,有事都可以搵人幫手。不過澎湖人都好好的,好肯"教路"

去第二個國家就發現其他地方的跑步風氣都好好,不過最緊要都係當地治安ok啦。c-tse遲o的都試下。
作者: 力    時間: 2008-7-25 16:45
yungwai C-hing,
Very nice photos
After review your pictures, really wants to execute my annual leave right now and take a vacation

作者: nc    時間: 2008-7-25 16:45
原帖由 yungwai 於 2008-7-25 16:40 發表
redred c-tse 我係自由行的,亦都可能因為咁,所以我睇個邊o的地圖睇得特別仔細,第一、二日亦特別留意可以跑的路。最終都係認住海灘的方向跑過去,當然有帶民宿的咭片,有事都可以搵人幫手。不過澎湖人都好好的,好 ...

除了要治安好外, 高原地方都好似唔係好適合跑步
作者: desmond    時間: 2008-7-25 17:10
原帖由 Alex 於 2008-7-25 16:45 發表
yungwai C-hing,
Very nice photos
After review your pictures, really wants to execute my annual leave right now and take a vacation hj" />g
哈哈,我經常都有呢個問題。好似"新X期'雜誌話齋": 一返工,就想放假
作者: desmond    時間: 2008-7-25 17:12
原帖由 obaanc 於 2008-7-25 16:45 發表

除了要治安好外, 高原地方都好似唔係好適合跑步
係呀,你俾我去到西藏我估我都跑唔到lu
作者: desmond    時間: 2008-7-25 17:15
原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-25 14:26 發表
上次6月去高雄,都諗緊有邊道可以跑下步
點知去5日落雨4日,無得跑
反而最後一日踏單車
Stanely兄,我就真係好羨慕你啦,踏單車?三輪我就得.................
作者: Alfred    時間: 2008-7-26 07:12
原帖由 datoe 於 25/7/2008 14:23 發表

大頭師兄,你會否合約其間放假回鄉?到時由你領軍帶領本網跑友自由行,到台灣遊覽兼跑步,一樂也!
作者: redred    時間: 2008-7-26 09:45
原帖由 yungwai 於 2008-7-25 16:40 發表
redred c-tse 我係自由行的,亦都可能因為咁,所以我睇個邊o的地圖睇得特別仔細,第一、二日亦特別留意可以跑的路。最終都係認住海灘的方向跑過去,當然有帶民宿的咭片,有事都可以搵人幫手。不過澎湖人都好好的,好 ...
我去旅行都係跟圑, 我睇地圖係白痴
不過, CHING D相真係好靚
睇到人好舒服,一路跑一路有太陽照住又有海風吹住
感覺一定好好

CHING 醒喎, 識得帶民宿咭片, 比我可能無咁細心
作者: desmond    時間: 2008-7-29 11:51
原帖由 Alfred 於 2008-7-26 07:12 發表

大頭師兄,你會否合約其間放假回鄉?到時由你領軍帶領本網跑友自由行,到台灣遊覽兼跑步,一樂也!
係就好喇!台灣的自然風光其實真係唔錯的。
作者: desmond    時間: 2008-7-29 12:02
原帖由 redred 於 2008-7-26 09:45 發表
我去旅行都係跟圑, 我睇地圖係白痴
不過, CHING D相真係好靚
睇到人好舒服,一路跑一路有太陽照住又有海風吹住
感覺一定好好

CHING 醒喎, 識得帶民宿咭片, 比我可能無咁細心
師姐,跟團都有跟團好,煩少好多野。不過我自己鍾意自由行搵路(又成日搵唔到)既過程,激死同行者 ,有機會同當地人接觸下都係認識佢地文化的好方法。

其實我影得麻麻,個度實際係幾靚的。師姐你一開始話個天好藍,我第一日去到都覺。其實想深一層應該是因為個度很少空氣污染,所以個天就靚。

至於帶民宿咭片.........哈哈,衰過就知死架喇...............
作者: datoe    時間: 2008-12-30 13:32
我這次沒去七美

下次還要再去  要挑夏天  
作者: 龜速行    時間: 2008-12-30 14:38
datoe c hing

很久不見??

歡迎!!歡迎!!

作者: 不停向前    時間: 2008-12-30 22:48
哇~~~風景真係正
多謝師兄分享
作者: cu83    時間: 2008-12-31 11:33
旅行+跑步
以後都要學吓先
作者: MrMoonLight    時間: 2008-12-31 13:56
去旅行又未試過跑, 一來去親都會玩到好夜, 唔會太早起身, 二來去d大城市又唔會走出去跑, 如果去海邊果隻就去游水呀, 浮潛呀
反而上次公司出 trip 去馬拉, 一條友傍晚係Twin Towers 下面有個好大既公園, 有條跑徑, 跑到天黑去食飯, 都幾爽
作者: wilson    時間: 2009-1-1 17:09
我都未試過旅行跑步......
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-1-1 18:30
旅行+跑步
下次可以試下..
作者: Power42195    時間: 2009-1-2 09:28
年轻时候,台湾的校园歌曲《外婆的澎湖湾》在国内很流行,学生们很喜欢唱。

“晚风轻拂着澎湖湾白浪逐沙滩
没有椰林醉斜阳只是一片海蓝蓝
坐在门前的矮墙上一遍遍回想
也是黄昏的沙滩上有着脚印两对半

那是外婆拄着杖将我手轻轻挽
踩着薄暮走向余晖暖暖的澎湖湾
一个脚印是笑语一串消磨许多时光
直到夜色吞没我俩在回家的路上

澎湖湾啊澎湖湾外婆的澎湖湾
有我许多的童年幻想
阳光沙滩海浪仙人掌
还有一位老船长”

谢谢你分享的照片,这是我第一次看到了澎湖的照片,和歌词中描述的一样美丽。

既是对这首童年时代歌曲的怀旧,也想亲身体会台湾的乡土文化,有机会一定要去跑一次。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2