香港長跑網 - 長跑長友

標題: 天氣熱跑步真唔簡單 [打印本頁]

作者: trektrek    時間: 2011-5-9 13:06
標題: 天氣熱跑步真唔簡單
上星期感冒休息了一星期.
這兩日跑返.

今朝跑了10K(9am-10am). 以同一心率, 每一英哩慢之前(溫度低於18C) 1分鐘一至1分15秒!
還飲了一公升寶礦力(自己開水). 因為知道流汗一定多.
天熱跑步除了補充水份. 還要減慢速度.
否則好易easy run 變 tempo run. 好快放棄.

之前練全馬(秋冬)本已令我有一定的耐力.
但一到天熱. 我即時好似一個初練跑步的新手, 功夫盡矢,
半小時已經想唔跑.

大家夏天會唔會停?
作者: Tarry    時間: 2011-5-9 13:45
原帖由 trektrek 於 2011-5-9 13:06 發表
上星期感冒休息了一星期.
這兩日跑返.

今朝跑了10K(9am-10am). 以同一心率, 每一英哩慢之前(溫度低於18C) 1分鐘一至1分15秒!
還飲了一公升寶礦力(自己開水). 因為知道流汗一定多.
天熱跑步除了補充水份. 還要 ...

trektrek ching, 我都無mud點停, 只不過好0900-1000跑,聽朝 0745會跑, 上星期復活長假跑咗一朝0830-1030完變燒豬e+仲有個烘
作者: mill    時間: 2011-5-9 13:49
夏天我盡量只會跑黃昏..因為開始唔曬會好D囉...無咁熱.
尋日早上我跑5K都熱到想屎呀! 真係好熱
作者: blurmax    時間: 2011-5-9 14:16

Apart from running races I prefer evening run to avoid the unforgiving sun^.^
作者: philipccwong    時間: 2011-5-9 15:36
I prefer to run in early morning 6am, although it starts getting very hot at 7am already. For me I feel it is very challenging to run under hot weather (I feel my body is burning inside) and I'm like a wet wet water ghost from head to foot at the end
作者: a6354383    時間: 2011-5-9 16:47
作天在大埔跑出去双橋, 來回大埔, 真是熱到我上衣都着吾到, 一到大埔完善公園水机, 好次見到金一樣!
作者: trektrek    時間: 2011-5-9 18:51
我今年都真係唔想停. 聽朝唯有盡量早d跑.
同希望盡量適應.
都唔敢想tempo同interval會有幾恐怖同失敗.
為了使自己唔好停. 元朗8K同廸士尼5.4K都有報名.

不過見到Ching Ctse都繼續跑.
我都唔會停!:
作者: 包和尚    時間: 2011-5-9 19:07
我早上都係10~11:00跑7K左右,真係好熱,帶定500L寶礦力,
晚上都你6:30~~7:30跑都大大汗
作者: forget    時間: 2011-5-9 19:43
我都係無論速度同耐力,完全下跌
作者: macwindyhk    時間: 2011-5-9 20:54
星期日下午都黎左個14K TEMPO RUN,KEEP到個RATE,有上山下山,但都係9K到放棄左。之前冬天跑就無難度,可能未適夏天跑..........
作者: trektrek    時間: 2011-5-9 22:20
原帖由 macwindyhk 於 2011-5-9 20:54 發表
星期日下午都黎左個14K TEMPO RUN,KEEP到個RATE,有上山下山,但都係9K到放棄左。之前冬天跑就無難度,可能未適夏天跑..........

Ching你所指的的RATE係Target Heart rate(心率) 定係指Pace (速度)?
因為要keep到個pace真係唔容易.
作者: macwindyhk    時間: 2011-5-10 00:53
原帖由 trektrek 於 2011-5-9 22:20 發表

Ching你所指的的RATE係Target Heart rate(心率) 定係指Pace (速度)?
因為要keep到個pace真係唔容易.

Tempo pace.........which is my 80-90% MHR
作者: chuen3182    時間: 2011-5-10 13:28
星期六,中午十二點半鐘跑,跑咗10k,非常熱。
星期日,上午九時四十五分起步,跑咗16k,中途在水機飲咗四次水。
天氣熱,身體流失水份很快,速度也比平常慢,辛苦一定了,但可以練到耐力。
各位師兄、師姐熱天不要放棄跑,繼續加油……
作者: tyler    時間: 2011-5-10 20:31
盡量冇太陽時分跑,以免變成朱古力
作者: hogay    時間: 2011-5-10 21:26
熱到想死..........
作者: trektrek    時間: 2011-5-10 21:32
原帖由 chuen3182 於 2011-5-10 13:28 發表 星期六,中午十二點半鐘跑,跑咗10k,非常熱。星期日,上午九時四十五分起步,跑咗16k,中途在水機飲咗四次水。天氣熱,身體流失水份很快,速度也比平常慢,辛苦一定了,但可以練到耐力。各位 ...
勁啊Ching!我昨日10k, 今朝8.30跑到8k已經引受唔到要停。

作者: trektrek    時間: 2011-5-10 21:33
原帖由 macwindyhk 於 2011-5-10 00:53 發表 Tempo pace.........which is my 80-90% MHR

作者: GO!    時間: 2011-5-10 22:15
早少少起身跑,由於我每朝5點幾開始跑,分別不大
作者: kenwong    時間: 2011-5-11 00:38
我夜晚9點跑兩個鐘
跑到尾feel到條跑褲滴水落隻腳
出汗比冬天多好多好多
唔飲水跑唔到兩個鐘
作者: ?micro    時間: 2011-5-11 17:00
琴日7:30係城門河跑佐8K都熱到爆,唔通只好秋冬季跑。
作者: trektrek    時間: 2011-5-11 22:26
原帖由 ?micro 於 2011-5-11 17:00 發表
琴日7:30係城門河跑佐8K都熱到爆,唔通只好秋冬季跑。

過去每年我夏天都休息, 所以體重很快反彈. 可以三個月內重十五磅.
吸取過去教訓. 今年盡量唔停.
但很難在炎熱天氣下哩數或消耗同秋冬相比.

考慮緊三日跑街(短, 快), 三日跑機(長, 慢).
作者: lewischan    時間: 2011-5-11 22:40
原帖由 trektrek 於 2011-5-11 22:26 發表 過去每年我夏天都休息, 所以體重很快反彈. 可以三個月內重十五磅.吸取過去教訓. 今年盡量唔停.但很難在炎熱天氣下哩數或消耗同秋冬相比.考慮緊三日跑街(短, 快), 三日跑機(長, 慢).

我都唔敢停
停左肥得好快..............
作者: kin8333    時間: 2011-5-12 08:50
我有練呀,不過都肥了好多哦夏天就跑小好多就真.
作者: laputa99    時間: 2011-5-12 09:33
天氣大熱改了踩單車.
作者: philipccwong    時間: 2011-5-12 09:53
This morning is extremely hot with no wind and wet... my body is all wet after 5 mins. of running.... so painful to run under this hot weather
作者: lazioman    時間: 2011-5-12 10:03
我跑10k的時間慢左10分鐘
作者: trektrek    時間: 2011-5-12 13:22
今天跑了7miles, 用了一小時.

(> 後面數據是今年2月13日的記錄, 氣溫15C) e.g 8.25 (是1哩所需時間) ahr 是平均心率
1: 8.24 (ahr 125) > 8.11 (ahr 127)
2: 8.17 (ahr 137) > 7.51 (ahr 135)
3: 8.31 (ahr 142) > 7.37 (ahr 138)
4: 8.31 (ahr 140) 停一陣飲水. > 7.41 (ahr 140)
5: 8.29 (ahr 145) > 7.48 (ahr 138)
6: 8:43 (ahr 146) > 7.46 (ahr 138)
7. 8:33 (ahr 149) > 7:36 (ahr 139)

分別最大的係約40分鐘後(5-7). 平均心率一路上升.
我Tempo的心率是150-155(冬天). 所以到第七哩後便會進入tempo心率.

其實前半小時分別不大, 不太辛苦, 只是速度較慢.
但後半小時最可怕. 速度慢, 心率上升. 出汗多, 出現鴨舌帽的鴨舌兩端滴汗的"奇景".
我嘗試減慢, 但心率很難回落至輕鬆水平.
以我現時狀況恐怕不能做長課(2小時).
另一發現是停下來後, 心率下降比冬天慢得多.
通常可以在一分鐘內由140下降至100.
但今天停下來行都138. 好耐都落唔到110.
表示在此熱天之下, 身體恢復較慢.

不過今天略有體會, 發現當自己覺得好熱難當的時候,
幻想自己在冰天雪地當中, 即時覺得溫暖而不是炎熱.
這種心裡作用都OK有用. 大家不防試試.

作者: trektrek    時間: 2011-5-12 13:29
原帖由 lazioman 於 2011-5-12 10:03 發表
我跑10k的時間慢左10分鐘

在這氣溫下能完成10K已經很好了.
作者: econecon    時間: 2011-5-12 14:13
原帖由 trektrek 於 2011-5-12 13:29 發表

完成唔難. 但係時間慢好多好多..
作者: chuen3182    時間: 2011-5-12 16:42
昨夜須然還是熱,在將軍澳跑了一個大圈10K,身體還可以。但要記着跑之前記得飲多些水。當你發覺跑到口渴時,再補充水份時你的體能其實已經下降了很多了。
作者: mill    時間: 2011-5-12 17:04
尋晚都跑左9.幾K, 真係又熱又濕.. 遲D都係去游水好了.
作者: lazioman    時間: 2011-5-12 23:30
原帖由 trektrek 於 2011-5-12 13:29 發表

現在10k差唔多要一個小時.
好掛住冷天.
作者: KKLAI    時間: 2011-5-13 09:12
標題: 跑步已經係生活嘅一部份
每日幾時得閒咪幾時跑囉,太熱又或者攰咪慢啲囉,都要跑o架!
作者: 松田roy    時間: 2011-5-19 10:39
師兄師姐們好..
夏天夜晚跑會否好點?
起碼無太陽曬住,我依家都係夜晚跑,但都覺得好熱
作者: 長褲    時間: 2011-5-19 14:33
夜晚跑都好熱, 我次次一跑練完都走去 7仔買野飲
作者: allanccl    時間: 2011-5-19 23:36
原帖由 長褲 於 2011-5-19 14:33 發表
夜晚跑都好熱, 我次次一跑練完都走去 7仔買野飲

我都係,今晚跑完,偷偷地去左7仔買野飲及丁飯食,啤啤下俾網友撞正添,跑完真係熱到屎屎下,冰凍既凍飲good good聲飲落去,正呀!
作者: 松田roy    時間: 2011-5-20 09:11
原帖由 allanccl 於 2011-5-19 11:36 PM 發表

我都係,今晚跑完,偷偷地去左7仔買野飲及丁飯食,啤啤下俾網友撞正添,跑完真係熱到屎屎下,冰凍既凍飲good good聲飲落去,正呀!

早~亮哥,
鯉景灣嘅七仔??
作者: allanccl    時間: 2011-5-20 09:23
原帖由 松田roy 於 2011-5-20 09:11 發表

早~亮哥,
鯉景灣嘅七仔??

早晨! 非也,是石峽尾7仔。
作者: 松田roy    時間: 2011-5-20 09:25
wow...你地好勁
閒閒地一次都起碼跑10km...
通常係跑平路嗎??
作者: allanccl    時間: 2011-5-20 09:34
是的,在石峽尾配水庫遊樂場的緩跑俓上跑,是平路。
作者: 松田roy    時間: 2011-5-20 09:37
原帖由 allanccl 於 2011-5-20 09:34 AM 發表
是的,在石峽尾配水庫遊樂場的緩跑俓上跑,是平路。

亮哥~想請教一下,如果平路步速5分幾鐘1km係咪叫正常速度呀??
作者: allanccl    時間: 2011-5-20 10:00
原帖由 松田roy 於 2011-5-20 09:37 發表

亮哥~想請教一下,如果平路步速5分幾鐘1km係咪叫正常速度呀??

正常速度是不是指個人的? 其實我都唔敢講,因為有一次跑緊我的"正常速度"5分/K,睇住個GPS錶,keep住心跳率150樓下(教練教的無氧運動),跑得好輕鬆好hea既時候,有網友問我及跟我跑,事後覺得我呃佢,真係無呃佢,我既正常速度(和我的視障運動員跑長課也是這個速度)真係5'/K。有時和他見到好平好直又無人的路,例如大埔海濱公園某段直路,我地會以3分幾1K既速度衝架,佢衝完好開心的,我見佢開心都會就下佢,其餘時間都唔想佢跑咁快,keep 5'/k算了,因為我們是練馬拉松長跑。話時話,到今日剛巧足足三個月無同佢練了,兩星期前他的眼做了手術,康復中,相信過埋下個禮拜,又可以同佢練習了。
作者: winner1    時間: 2011-5-20 10:17
""正常速度"5分/K、keep住心跳率150樓下、以3分幾1K既速度衝架"
--羨慕不已
小弟跑20K都要5分/K,不過心跳率170樓上...
作者: 松田roy    時間: 2011-5-20 10:25
原帖由 allanccl 於 2011-5-20 10:00 AM 發表

正常速度是不是指個人的? 其實我都唔敢講,因為有一次跑緊我的"正常速度"5分/K,睇住個GPS錶,keep住心跳率150樓下(教練教的無氧運動),跑得好輕鬆好hea既時候,有網友問我及跟我跑,事後覺得我呃佢,真係無呃佢, ...

亮哥~完全明白
講解得好仔細~thank you so much
只因小弟係新手,邊跑邊了解邊學習,我都理解跑步係好個人的活動,要睇自己所需
真係好感謝你無私分享
作者: 松田roy    時間: 2011-5-20 10:29
原帖由 winner1 於 2011-5-20 10:17 AM 發表
""正常速度"5分/K、keep住心跳率150樓下、以3分幾1K既速度衝架"
--羨慕不已

ching~thankyou.
等我多d了解下心跳率先
作者: 松田roy    時間: 2011-5-20 10:36
剛搵到小小資料,唔知岩唔岩呢??
心跳率運動時理想的心跳速度:
最高心跳率的65~85%
心跳率計算方法:
心跳率上限:(220-年齡)X 85%
心跳率下限:(220-年齡)X 65%
平常情況之下成人正常心跳速率是每分鐘60至100次,而不同年齡也有不同的正常心跳率。
作者: allanccl    時間: 2011-5-20 10:41
原帖由 winner1 於 2011-5-20 10:17 發表
--羨慕不已

小弟年紀大了,220減去歲數仲要乘80%,所以心跳率唔可以keep咁高,衝3分幾時才會過16X。以前未上力時,好容易就過高,而家睇得新聞多,唔想猝死住,咪用心跳帶mon住,跑步求健康,希望唔傷腳更加唔想傷身。
如果換了是我,我寧願跑番慢d,keep心跳率低番d,安全d,一個鐘頭40分咁長時間都係心跳率170樓上,危險了些,多跑長課之後,心跳率會低d的,到時才加番快少少也未遲,長跑長有啊!
作者: 松田roy    時間: 2011-5-20 10:45
原帖由 allanccl 於 2011-5-20 10:41 AM 發表

小弟年紀大了,220減去歲數仲要乘80%,所以心跳率唔可以keep咁高,衝3分幾時才會過16X。以前未上力時,好容易就過高,而家睇得新聞多,唔想猝死住,咪用心跳帶mon住,跑步求健康,希望唔傷腳更加唔想傷身。
如果換 ...

跑步求健康,希望唔傷腳更加唔想傷身,長跑長有<<<亮哥~十分認同
作者: allanccl    時間: 2011-5-20 10:58
嘻嘻! 謝謝Roy! 小弟經常同視障運動員講,要享受跑步,黎練跑唔係黎受苦架,覺得辛苦就跑慢d,大啖d吸新鮮空氣,聽下雀仔唱歌,聞下草香花香,跑得是福,有好多人想跑都無得跑架。我就好慶幸有得跑,所以會以享受的態度去練跑,我和我的視障運動員練跑既時候,好多時跑到d花旁才停下來,叫佢飲d水,大力d聞下,不過香港d花好多都唔香既,佢會話d草好香,激死人啦!
作者: 松田roy    時間: 2011-5-20 11:08
原帖由 allanccl 於 2011-5-20 10:58 AM 發表
嘻嘻! 謝謝Roy! 小弟經常同視障運動員講,要享受跑步,黎練跑唔係黎受苦架,覺得辛苦就跑慢d,大啖d吸新鮮空氣,聽下雀仔唱歌,聞下草香花香,跑得是福,有好多人想跑都無得跑架。我就好慶幸有得跑,所以會以享受的態 ...

haha亮哥,
知足常樂乃是好事,回想自己以往又煙又酒又沒運動,自得糖尿病後人生180度轉變
我也有一返感受的,剛開始練跑時,熱身拉筋時,雙腳有如搽了印度神油一樣壓不下去,
跑1k已經想死,頭暈想嘔的感覺,很想放棄...
現個多月後,關節柔軟度已高了很多,現4.5k上落斜已開始不能滿足我了,已plan加長路程
祝你和你的視障朋友長跑長有,好好享受每一日

作者: allanccl    時間: 2011-5-20 11:23
原帖由 松田roy 於 2011-5-20 11:08 發表

haha亮哥,
知足常樂乃是好事,回想自己以往又煙又酒又沒運動,自得糖尿病後人生180度轉變

登錄/註冊後可看大圖

我也有一返感受的,剛開始練跑時,熱身拉筋時,雙腳有如搽了印度神油一樣壓不下去,
跑1k已經想死,頭暈想嘔的感覺,很想放棄...

登錄/註冊後可看大圖

現個多月後,關節柔軟度已高了很多,現4.5k已開始不能滿我了,已plan加長路程

登錄/註冊後可看大圖

祝你和你的視障朋友長跑長有,好好享受每一日

登錄/註冊後可看大圖

慢慢加啊! 一下子唔好加咁多,慢慢加,相信遲早你可以跑馬拉松了!
作者: tyler    時間: 2011-5-20 21:10
熱是一個問題,UV也是一大難題,總知大赤天時做運動要量力而為
作者: Tarry    時間: 2011-5-20 21:46
原帖由 松田roy 於 2011-5-20 11:08 發表

haha亮哥,
跑1k已經想死,頭暈想嘔的感覺 ...

松田Roy ching, 歡迎加入長跑網, 我鼓勵你繼續跑作為健康生活的動力 , 更希望你開blog互相分享, 彼此激勵, 以你的經驗鼓勵更多人, 免得別人因生活不平衡, 最後要身體響起警號才知身體健康的可貴. 希望你持續以致糖尿病情得以明顯的改善. 有機會跑路上見, 努力加油~
作者: tommyleung    時間: 2011-5-20 21:48
呢的天氣, 真係好難長課, 跑到十公里已經好好了, 仲要最好神咁早同入夜後,
不過出一身汗又真係幾舒服既, 但過份流失又好危險, 小心中暑, 注意補水....
作者: 松田roy    時間: 2011-5-23 10:58
原帖由 allanccl 於 2011-5-20 11:23 AM 發表

慢慢加啊! 一下子唔好加咁多,慢慢加,相信遲早你可以跑馬拉松了!

亮哥~早呀
小弟尋日加長左小小,人生第一個5k,感覺都好輕鬆,相信再練多一個月,
應該可以應付10k
作者: 松田roy    時間: 2011-5-23 10:58
原帖由 Tarry 於 2011-5-20 09:46 PM 發表

松田Roy ching, 歡迎加入長跑網, 我鼓勵你繼續跑作為健康生活的動力hgj091" />" />hj , 更希望你開blog互相分享, 彼此激勵, 以你的經驗鼓勵更多人, 免得別人因生活不平衡, 最後要身體響起警號才知身體 ...

師兄~早呀!!
無問題,等我搵日開blog慢慢打好佢
作者: Tarry    時間: 2011-5-23 13:21
原帖由 松田roy 於 2011-5-23 10:58 發表

師兄~早呀!!
無問題,等我搵日開blog慢慢打好佢

Roy ching, 我係ctse 黎ga , ha~ha~
作者: Tarry    時間: 2011-5-23 13:24
原帖由 松田roy 於 2011-5-23 10:58 發表

亮哥~早呀
小弟尋日加長左小小,人生第一個5k,感覺都好輕鬆,相信再練多一個月,
應該可以應付10k

Roy ching, 你咁勤力, 不久既將來, 我哋一定睇到你企係頒獎台既最高果級, 加油~
作者: 松田roy    時間: 2011-5-23 13:49
原帖由 Tarry 於 2011-5-23 01:21 PM 發表

Roy ching, 我係ctse 黎ga" />" /> , ha~ha~

噢~sorry..
師姐你好
作者: 松田roy    時間: 2011-5-23 13:51
原帖由 Tarry 於 2011-5-23 01:24 PM 發表

Roy ching, 你咁勤力, 不久既將來, 我哋一定睇到你企係頒獎台既最高果級, 加油~" />" />" />" />

師姐你好,
千其唔好咁講獎嘅嘢小弟不強求同埋未想過
只想跑步求健康吧~共勉之
作者: macwindyhk    時間: 2011-5-24 18:09
原帖由 松田roy 於 2011-5-20 09:11 發表

早~亮哥,
鯉景灣嘅七仔??

鯉景灣有兩間7仔喎...............
作者: 松田roy    時間: 2011-5-24 20:25
原帖由 macwindyhk 於 2011-5-24 06:09 PM 發表

鯉景灣有兩間7仔喎...............

露天停車場巴士站對面果間
作者: macwindyhk    時間: 2011-5-24 22:01
原帖由 松田roy 於 2011-5-24 20:25 發表

露天停車場巴士站對面果間

跑完我會去地產鋪附近果間
作者: raymondli    時間: 2011-5-27 11:12
標題: 回復 26# 的帖子
me too
作者: macwindyhk    時間: 2011-5-29 20:46
現在已適應左依個天氣,平均147跑到9K幾∼∼∼
但唔知烈日下如知∼∼∼
作者: thomasyu2010    時間: 2011-6-2 16:41
10km jogging for ~53min this moring @26C 85%

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2