香港長跑網 - 長跑長友

標題: 沙田小師妹報到 [打印本頁]

作者: holam132002    時間: 2011-6-15 22:08
標題: 沙田小師妹報到
小妹十八歲 本身好懶唔鍾意戶外活動
但朋友介紹跑步呢樣運動比我 就係咁我開始左
因為平時要番學 所以之前淨係跑星期日
本身我唔係住沙田既 但會入黎同朋友溫書
所以就會溫書前自己一丁友跑步先
由沙田運動場出發 係瀝源橋過河再跑到翠榕橋 大約2.6k
跑步令身體好左 同埋溫書會好精神
考試關係大半個月冇跑
一個二個同學病哂時我日日挨夜訓2-5鐘不等都冇病
同埋好慢咁落左小小磅 大約2磅
今日考完試 晏晝就去左跑 計劃今個暑假日日跑7.5k(加跑到去大埔單車個條橋)
唔知係咪耐冇跑 唔夠 訓 目標太高?比平時跑多少少到明星海鮮坊前就停左一停
跟住行到去大埔個條橋,係個度跑番到去消防局再行番運動場
總共跑左5k到 我諗聽日開始要慢慢咁每日跑多d
主要係想減磅 小妹160cm 118lbs 不太肥但下身有肉地
小妹係好有恆心既人 但原來身體負荷唔到就負荷唔到
Btw你地跑步拎唔拎水樽? 唔方便但唔拎好口渴 我平時都要飲2-3L水
同埋今日跑係馬場附近有個踩單車黑人同我講野 之後又望實我…好驚
我諗住可減到103-5lbs,各位ching ctse多多指教,同埋比d鼓勵我啊
作者: denis3885    時間: 2011-6-15 22:54
原帖由 holam132002 於 2011-6-15 22:08 發表
由沙田運動場出 ...

holam歡迎你 我地假期經常約跑由馬鞍山遊戲場去大埔,下次一齊跑啦!
我平時自己下午6時左右由廣源村跑去馬鞍山來回。
作者: 豬兜1    時間: 2011-6-15 23:52
歡迎歡迎加入沙田區長跑之路.
作者: kf    時間: 2011-6-16 00:30
歡迎呀~!

我都會由沙田跑入大埔方向跑,不過就好小會帶水,多數會响沿路飲水機飲水或者帶八仔買野飲

有機會都一齊跑丫
作者: mill    時間: 2011-6-16 09:36
Welcome 沙田小師妹.
好少女仔肯去跑步的, 你要加油呀!
跑步一定可以帶給你健康同美麗的.
作者: holam132002    時間: 2011-6-16 12:19
多謝ching ctse 啊
其實另一個目的都想練自己做個tough d既女仔 唔好咁軟弱
等我可以跑長少少距離先同大家一齊跑啦
今日落雨,不過陣間都會出去跑
作者: denis3885    時間: 2011-6-16 12:26
Holam 小C妹我地都有好多C姐
一齊跑的,下次約跑再通知你啦!
到時看看你有無時間一齊練習。
作者: tomcat    時間: 2011-6-16 15:23
歡迎係沙田跑的人!
作者: denis3885    時間: 2011-6-16 18:44
原帖由 tomcat 於 2011-6-16 15:23 發表
歡迎係沙田跑的人!

Tomcat C 兄你好!
作者: siuvan    時間: 2011-6-16 20:05
你好啊~
我同你同年架,
身高果d都差唔多 =v= 哈,
比個支持你先~ 加油呢,
我跑左就差唔多4年有多,
不過我而家就減唔到的了... 忍唔到口
你要小心d魔鬼零食...
如果我早上跑既話就多數會拎水樽,
而家跑一陣都好渴, 晚上就頂到番屋企先飲!
最後~預祝你成功減磅同埋長跑長有
作者: denis3885    時間: 2011-6-16 20:18
原帖由 holam132002 於 2011-6-16 12:19 發表
多謝ching ctse 啊
其實另一個目的都想練自己做個tough d既女仔 唔好咁軟弱
等我可以跑長少少距離先同大家一齊跑啦
今日落雨,不過陣間都會出去跑

係呀!試下一齊跑下步,遲d覺得好玩米做會員囉!我係長跑網管理員~金金
作者: holam132002    時間: 2011-6-16 20:27
今日可能落雨同個人攰左既關係
淨係跑左3k 搞到冇乜信心
仲要跑完太陽伯伯即刻出番黎…
一於訓夠聽日再跑過!

siuvan ctse/cmui你好,好少我地呢個年紀既人去跑步
我既朋友都好懶做運動 就算男仔都只踢波唔跑步

金金ching到時多多指教
作者: denis3885    時間: 2011-6-16 20:38
原帖由 holam132002 於 2011-6-16 20:27 發表
今日可能落雨同個人攰左既關係
淨係跑左3k 搞到冇乜信心
仲要跑完太陽伯伯即刻出番黎…
一於訓夠聽日再跑過!

siuvan ctse/cmui你好,好少我地呢個年紀既人去跑步
我既朋友都好懶做運動 就算男仔都只 ...

holam 小C妹~慢慢來比心機吧!多練習自然會進步。
作者: =chairman=    時間: 2011-6-16 23:27
原帖由 holam132002 於 2011-6-15 22:08 發表
由沙田運動場出發 係瀝源橋過河再跑到翠榕橋 大約2.6k
跑步令身體好左 同埋溫書會好精神
考試關係大半個月冇跑
一個二個同學病哂時我日日挨夜訓2-5鐘不等都冇病
同埋好慢咁落左小小磅 大約2磅
今日考完試 晏晝就去左跑 計劃今個暑假日日跑7.5k(加跑到去大埔單車個條橋)
唔知係咪耐冇跑 唔夠 訓 目標太高?比平時跑多少少到明星海鮮坊前就停左一停
跟住行到去大埔個條橋,係個度跑番到去消防局再行番運動場
總共跑左5k到 我諗聽日開始要慢慢咁每日跑多d
主要係想減磅 小妹160cm 118lbs 不太肥但下身有肉地
小妹係好有恆心既人 但原來身體負荷唔到就負荷唔到
Btw你地跑步拎唔拎水樽? 唔方便但唔拎好口渴 我平時都要飲2-3L水
同埋今日跑係馬場附近有個踩單車黑人同我講野 之後又望實我…好驚
我諗住可減到103-5lbs,各位ching ctse多多指教,同埋比d鼓勵我啊

首先好欣賞你夠恆心可以keep住跑步~ 有幾點可以留意下:

1. 你覺得最近跑得辛苦左,好正常的,而家係夏天嘛,當然你之前考試少練都係原因之一,但天氣變化應該係主要原因。我好怕熱的,所以夏天通常在夜晚跑,你都可以試下避免大日天時跑,不過你一個女仔夜晚跑可能要小心D,或者趁早上跑都係一個好方法。當過左夏天踏入秋天冬天,你就會覺得跑得舒服好多,進步好多。

2. 補水問題。夏天跑易流失水分,適當補水好重要,或者飲兩啖濕濕個口已經對身體有幫助。我有時跑長課,會帶一支細細樽(約300ml)既水去跑,因為樽水細,間唔中換下手,所以唔太累的。

3. 訓練目標。set定個目標係好事來的,不過都要睇下自己當日的狀態,如果當日唔舒服/累等,或者需要調整一下目標,要知道「休息都係訓練的一種」,要訓練+休息得宜,先可以達到預期目標。

4. 減磅問題。不要抱太大期望跑幾個月步就一定可以減到預期目標,想要健康就要持續下去,希望你有恆心keep落去。另外減磅還有其他因素配合,例如飲食等,但別以為等如節食,而是要吸收均衡營養,始終你減磅都係想健康D呱!

有問題可以隨時上來問的,呢度有好多熱心跑友幫助的~
作者: junjun    時間: 2011-6-17 00:35
原帖由 =chairman= 於 2011-6-16 23:27 發表 首先好欣賞你夠恆心可以keep住跑步~ 有幾點可以留意下:1. 你覺得最近跑得辛苦左,好正常的,而家係夏天嘛,當然你之前考試少練都係原因之一,但天氣變化應該係主要原因。我好怕熱的,所以夏天通常在夜晚跑, ...

減磅問題可以分享一下~~

做帶氧運動會令脂肪消耗 (外型冇咁肥) .. 亦會令 muscle 密度高D (外型會好睇D) ...

密度高唔會令磅數輕 ... 所以就算你跑左一輪之後無咩減磅都唔代表沒有效用的~~ 可能是脂肪變 muscle ~

加油~~
作者: ~NN~    時間: 2011-6-17 01:18
holam小師妹,welcome ! 我都係長跑網新人,通常跑馬鞍山至畫舫,可能我地在途中踫過喎  

好欣賞你說的?想做個tough d嘅女仔?,我覺得長跑可以練"辛苦都唔好輕易放棄嘅意志?,希望大家都一齊學習和進步呀

加油,加油!
作者: denis3885    時間: 2011-6-17 06:45
原帖由 ~NN~ 於 2011-6-17 01:18 發表
holam小師妹,welcome ! 我都係長跑網新人,通常跑馬鞍山至畫舫,可能我地在途中踫過喎  

好欣賞你說的?想做個tough d嘅女仔?,我覺得長跑可以練"辛苦都唔好輕易放棄嘅意志?,希望大家都一齊學 ...

NN我也希望我地將來約跑活動見到你。
作者: tomcat    時間: 2011-6-17 15:21
原帖由 denis3885 於 2011-6-16 18:44 發表

Tomcat C 兄你好!

金金ching 你好!下次見到打個招 呼.
作者: holam132002    時間: 2011-6-17 15:33
多謝ching們提醒我咁多注意事項
發覺對於我黎講跑到中段比較難撐,會想停落黎但係個時我嘗試唔好諗辛苦
深呼吸會輕鬆番d,又可以練下肺容量
最後今日跑多左,至於幾多都係唔講住啦,因為仲係好弱
等我可以一口氣跑到遊艇會先同大家講
見到自己有進步真係好開心!
同埋今日我跑完即刻落狗屎
真好彩啊
其實大家可以叫我皓琳

作者: denis3885    時間: 2011-6-17 15:42
今日下午 六時我會由廣源村跑去馬鞍山緩
跑徑1800米回程,到時睇下見唔見到
你地。
作者: ~NN~    時間: 2011-6-18 00:23
原帖由 denis3885 於 2011-6-17 15:42 發表
今日下午hgj091" />" />hj 六時我會由廣源村跑去馬鞍山緩
跑徑1800米回程,到時睇下見唔見到
你地。hgj091" />" />hj

金金ching, 今個星期日你會唔會跑同一路線呀? 睇吓有無機會meet先  
作者: denis3885    時間: 2011-6-18 06:51
原帖由 ~NN~ 於 2011-6-18 00:23 發表

金金ching, 今個星期日你會唔會跑同一路線呀? 睇吓有無機會meet先    

NN我會跑上午,約08:00起跑,但想跑去大埔約20K來回,你有無好提議?
作者: ~NN~    時間: 2011-6-18 14:10
原帖由 denis3885 於 2011-6-18 06:51 發表

NN我會跑上午,約08:00起跑,但想跑去大埔約20K來回,你有無好提議?

金金ching, 我和豬兜ching約了星期日10am, 我問問佢改唔改得先

我未試過咁熱跑20K, 希望可以慢慢跟在你地後面跑去大埔啦  

稍後pm
作者: denis3885    時間: 2011-6-18 17:23
原帖由 ~NN~ 於 2011-6-18 14:10 發表

金金ching, 我和豬兜ching約了星期日10am跑, 我問問佢改唔改得先

稍後pm你

明天多數只係我自己一個人跑,因今天她們由斧山運動場跑去飛鵝山來回食鵝了.......。
作者: kin8333    時間: 2011-6-18 21:04
原帖由 denis3885 於 2011-6-18 17:23 發表

明天多數只係我自己一個人跑,因今天她們由斧山運動場跑去飛鵝山來回食鵝了.......。  

當然不會是你一個跑啦,還有我和亮哥一起跑的,明早見啦.出發時給我電話好啦
作者: denis3885    時間: 2011-6-18 22:29
原帖由 kin8333 於 2011-6-18 21:04 發表

當然不會是你一個跑啦,還有我和亮哥一起跑的,明早見啦.出發時給我電話好啦

08:30hrs雙橋等
作者: denis3885    時間: 2011-6-19 13:29
原帖由 ~NN~ 於 2011-6-18 14:10 發表

金金ching, 我和豬兜ching約了星期日10am跑, 我問問佢改唔改得先

稍後pm你

今日多謝~NN~C妹陪我地跑,我返到屋企剛22K;~NN~好西利。
作者: denis3885    時間: 2011-6-19 13:33
原帖由 豬兜1 於 2011-6-15 23:52 發表
歡迎歡迎加入沙田區長跑之路.

豬兜C兄隻腳點呀?今日跑唔到下次補番數,祝早日康復。
作者: holam132002    時間: 2011-6-19 20:41
各位ching ctse都好厲害,欣賞欣賞
豬兜ching我都祝你早日康復啊?
作者: allanccl    時間: 2011-6-19 21:44
原帖由 holam132002 於 2011-6-19 20:41 發表
各位ching ctse都好厲害,欣賞欣賞
豬兜ching我都祝你早日康復啊?

都係~NN~ ctse厲害d,佩服佩服!
作者: denis3885    時間: 2011-6-19 21:46
原帖由 allanccl 於 2011-6-19 21:44 發表

都係~NN~ ctse厲害d,佩服佩服!

`
~NN~剛渣全馬時間 03:51hrs 好鬼西利!
作者: holam132002    時間: 2011-6-19 22:01
原帖由 denis3885 於 2011-6-19 21:46 發表 `~NN~剛渣全馬時間 03:51hrs 好鬼西利!

對住你地兩位勁人我星期二點算
作者: denis3885    時間: 2011-6-19 22:05
原帖由 holam132002 於 2011-6-19 22:01 發表

我跑得好慢嫁!咁米大家跑慢d囉。
作者: holam132002    時間: 2011-6-19 22:14
好的聽日再約實啦
作者: ~NN~    時間: 2011-6-20 00:34
亮哥 & 金金ching我唔犀利架,唔好玩我啦

我有好多野同你地學習,請照住我呢
作者: ~NN~    時間: 2011-6-20 00:38
原帖由 holam132002 於 2011-6-19 22:01 發表

小師妹,ching們講笑的,我同佢地一齊hea跑咋

pm約您跑
作者: denis3885    時間: 2011-6-20 18:41
明晚我19:20hrs由廣源村出發到雙橋會合~NN~,約19:45hrs出發到
明星畫舫側(第一城對面)河畔傍,會合holam約20:00hrs開始跑河畔去
到大圍橋過橋回程,到瀝源holam自己回程,我再同~NN~到雙橋後各自
回程;歡迎Tomcat、uhomeuhome等C兄加入,如果落大雨請在一小時
前留意在此通知。
作者: 零下十度    時間: 2011-6-20 22:53
歡迎小師妹加入長跑網~~
金金,你不如出返個約跑post系新界東啦~
作者: uhomeuhome    時間: 2011-6-20 23:32
均衡營養很重要呢,我自己一直都無好好留意,而家多咗個大肚腩,
立志:要多做運動,訓練意志,多快好省地建立完美體格
holam:預祝你成功減磅,越跑越長
denis:我明天有約,你地跑得開心D
作者: allanccl    時間: 2011-6-20 23:52
原帖由 ~NN~ 於 2011-6-20 00:34 發表
亮哥 & 金金ching我唔犀利架,唔好玩我啦

我有好多野同你地學習,請照住我呢

妳太謙了! 渣馬3:51我還未達標啊! 不過我會為明年渣馬目標3:45努力的! 26/6我要帶視障運動員跑迪士泥,你地跑得開心d啦!
作者: allanccl    時間: 2011-6-20 23:58
在酷熱天氣,妳們還能跑這麼快,小弟真的佩服! 記住飲多d水,可能以前工作關係,見到太多人中暑,記住小心d,昨日那個伯伯也是太大意,這麼熱的天氣也沒帶水,幸好他會暈及知驚,不傻傻地堅持運動,否則中暑真的可以致命!
作者: LL3578    時間: 2011-6-20 23:59
holam小師妹, ~~ NN~~ ctse ,你地好~~
我以前都係住沙田既,而家就出左去市區住,但遲下又會搬返黎沙田
希望到時可以大家時不時一齊約跑la~~~
作者: ~NN~    時間: 2011-6-21 00:14
原帖由 allanccl 於 2011-6-20 23:52 發表

妳太謙了! 渣馬3:51我還未達標啊! 不過我會為明年渣馬目標3:45努力的! 26/6我要帶視障運動員跑迪士泥,你地跑得開心d啦!

亮哥預祝你成功   

大家一齊努力練習吧

作者: allanccl    時間: 2011-6-21 00:18
原帖由 ~NN~ 於 2011-6-21 00:14 發表

亮哥預祝你成功    

大家一齊努力練習吧   

謝謝! 大家努力! 加油啊!
作者: ~NN~    時間: 2011-6-21 00:18
原帖由 allanccl 於 2011-6-20 23:58 發表
在酷熱天氣,妳們還能跑這麼快,小弟真的佩服! 記住飲多d水,可能以前工作關係,見到太多人中暑,記住小心d,昨日那個伯伯也是太大意,這麼熱的天氣也沒帶水,幸好他會暈及知驚,不傻傻地堅持運動,否則中暑真的可以 ...

天氣實在太熱了, 我會記住飲多d水, Thanks

大家都要小心為上, 長跑長有啦  
作者: ~NN~    時間: 2011-6-21 00:21
原帖由 LL3578 於 2011-6-20 23:59 發表
holam小師妹, ~~ NN~~ ctse ,你地好~~
我以前都係住沙田既,而家就出左去市區住,但遲下又會搬返黎沙田
希望到時可以大家時不時一齊約跑la~~~ " />" />

夢璃ching, 好呀, 你搬回沙田記得約我地呀
作者: tomcat    時間: 2011-6-21 00:36
原帖由 denis3885 於 2011-6-20 18:41 發表
明晚我19:20hrs由廣源村出發到雙橋會合~NN~,約19:45hrs出發到
明星畫舫側(第一城對面)河畔傍,會合holam約20:00hrs開始跑河畔去
到大圍橋過橋回程,到瀝源holam自己回程,我再同~NN~到雙橋後各自
回程;歡迎Tomc ...

金金ching
19:30雙橋見
作者: junjun    時間: 2011-6-24 00:33
原帖由 allanccl 於 2011-6-20 23:52 發表 妳太謙了! 渣馬3:51我還未達標啊! 不過我會為明年渣馬目標3:45努力的! 26/6我要帶視障運動員跑迪士泥,你地跑得開心d啦!

我都跑呀。。。 駛唔駛幫手∼∼

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2