香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑步帶 CON 既問題 [打印本頁]

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-2 22:28
標題: 跑步帶 CON 既問題
小弟因為有近視同埋散光,但係帶住眼鏡跑點都好似有d唔方便,有時都會試吓唔帶眼鏡跑,不過覺得會有少少危險,想問吓有冇 ching ctse 會帶 con 來跑步o架,如果帶住 con 來跑步會唔會都有唔方便既地方呢?
希望各位 ching ctse 可以指點吓。[attach]1457[/attach]
作者: nc    時間: 2008-8-2 22:33
標題: 回復 1# 的帖子
絕無問題 - 帶con跑步、游水 (再帶泳鏡)

是很好的發明

ching是否恐怕對con會掉下來, 基本上都不會有這情況出現, 當然很多東西都是因人而已, 不可一概而論
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-2 22:50
原帖由 obaanc 於 2008-8-2 22:33 發表
絕無問題 - 帶con跑步、游水 (再帶泳鏡)

是很好的發明

ching是否恐怕對con會掉下來, 基本上都不會有這情況出現, 當然很多東西都是因人而已, 不可一概而論

我就係驚對con會跌同埋歪law,如果唔會就冇問題,我會試吓。
另一個問題係我諗住係帶 1 DAY即棄果隻 con,但係散光既係貴過普通既好多好多倍,咁如果我淨係諗住做運動既時候先帶,所以唔會帶太長時間,如果帶普通果隻會唔會對雙眼有唔好處o架?
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-8-3 14:37
嘻嘻!學我啦!

做了 lasik ,千三度近視就此拜拜!

作者: randyip    時間: 2008-8-4 20:45
[quote]原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-2 22:50 發表

登錄/註冊後可看大圖

我就係驚對con會跌同埋歪law,如果唔會就冇問題,我會試
作者: randyip    時間: 2008-8-4 21:01
標題: 回復 3# 的帖子
如果你的淚水足夠是沒問題的,對con會隨眼球移動來自動調節,我戴了>20 yrs contact lenses,跑步無問題。 你話普通果隻,是否指傳統軟鏡ah! 我都是用0离隻。
作者: rockstarman    時間: 2008-8-4 22:22
做激光手術吧!一了百了!

登錄/註冊後可看大圖

作者: redred    時間: 2008-8-5 12:17
我有戴con跑
之前都曾經覺得跑跑下唔係好清
但轉左1 day 便沒這個問題了
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-8-6 14:30
小妹有4百幾, 同5百幾近視,一定要帶眼鏡。
比賽我一定會帶con,如果跑早上既,我會去到比賽場地附近才帶con。對眼冇甘辛苦呢!
練跑有時會帶眼鏡,因為返工已經帶左一日,要比對眼休息。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2