香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑 長課 的你地 , 會有乜野準備呢 [打印本頁]

作者: Hello    時間: 2011-9-26 20:05
標題: 跑 長課 的你地 , 會有乜野準備呢
上個星期六,我著住件快干衫跑步,點知跑左 18公里左右,發覺好多人望住我,最後有位跑友提醒,至發現心口左右兩邊一大片紅色,好難睇好核凸,我以前就聽得多,點知今次自己中招,我以前都係著綿質的T恤跑步,都未試過咁的情形,反而而家著左快干衫跑,就第一次出現咁的情形,咁樣算唔算係衫的問題呢 ?

因為某部位受左傷,所以今朝我貼左 "防水藥水膠布",點知跑左唔夠三公里,防水膠布可以防到水但係就防唔到 "汗",就咁跌左落地下

唔知各位跑長課個陣,會用乜野方法保護呢? 擦油呀..定係貼野呀 ... 有乜好方法提供俾大家參考一下

或者 有乜 "防汗膠布" 可以提供呀

因為而家著左 快干衫跑步 , 發覺比 綿質衫輕左 , 又無咁濕 , 但係攪到流血 , 又真係唔係幾好
作者: Gunners    時間: 2011-9-26 20:41
我用萬x果隻膠布,搣都搣唔甩咁滯
作者: 司機    時間: 2011-9-26 20:44
跑到咁上下除衫最穩陣....又爽
作者: lewischan    時間: 2011-9-26 20:53
我用 易x妥 醫生紙膠布

作者: Hello    時間: 2011-9-26 21:12
原帖由 Gunners 於 2011-9-26 20:41 發表
我用萬x果隻膠布,搣都搣唔甩咁滯

真係咁勁...我今日都睇過...

可以考慮一下

不過....藥水膠布有一個唔好處..

就係出左好多汗之後....D藥水會滲出來.... 搞到件衫一片 "黃色"
作者: Hello    時間: 2011-9-26 21:13
原帖由 司機 於 2011-9-26 20:44 發表
跑到咁上下除衫最穩陣....又爽

跑跑下除衫我都試過...不過...都係唔係好習慣....覺得怪怪地咁..
作者: Hello    時間: 2011-9-26 21:16
原帖由 lewischan 於 2011-9-26 20:53 發表
我用 易x妥 醫生紙膠布

呢一隻紙膠布係咪出左好多汗之後...

都唔會咁易甩呀....

如果係的話...都可以考慮一下...

請問你係某部位 就咁貼紙膠布上去呀...定係係底下加一層紗布再係上面貼上紙膠布呀...
作者: lewischan    時間: 2011-9-26 22:39
系呀,醫生貼就平D呢隻就貴D,我唔知你大汗成點呀!

登錄/註冊後可看大圖

作者: Gunners    時間: 2011-9-26 22:47
標題: 回復 5# 的帖子
我又唔覺佢會變色喎!!
作者: Hello    時間: 2011-9-26 22:47
原帖由 lewischan 於 2011-9-26 22:39 發表
系呀,醫生貼就平D呢隻就貴D,我唔知你大汗成點呀!

我諗都算大汗啦...以前著綿質T恤跑完個陣...

成件衫都可以檸出水來...仲之好濕個隻...

所以最近至改著 快干衫..點知就出事啦..
作者: Hello    時間: 2011-9-26 22:50
原帖由 Gunners 於 2011-9-26 22:47 發表
我又唔覺佢會變色喎!!

我諗可能係我個隻藥水膠布的關係啦...

因為跑左三公里之後 .. .  我發覺貼膠布的位置出現一片大約五毫子咁大的黃色印...
作者: Gunners    時間: 2011-9-26 22:50
標題: 回復 10# 的帖子
我第一次著快乾衫就
作者: Hello    時間: 2011-9-26 22:57
原帖由 Gunners 於 2011-9-26 22:50 發表
我第一次著快乾衫就

如果要我比較的話....我覺得著 快干衫好D...

因為以前我著開 綿質衫...係天冷個陣 (特別係跑到 青馬個陣 ) ...

件衫會變得好重....個身仲會覺得好凍...因為件衫太濕啦..

因為我都係今年至開始著快干衫..所以仲未感受到天冷個陣會係點....

不過感覺上..無咁濕..應該唔會咁凍至係...
作者: little-fish    時間: 2011-9-26 23:48
我用凡士林揸一下兩點,so far so good
作者: felixcat    時間: 2011-9-27 08:12
原帖由 little-fish 於 2011-9-26 23:48 發表 我用凡士林揸一下兩點,so far so good

X2 上下都打重油!
作者: 柔詠    時間: 2011-10-1 12:39
夏天赤裸上身跑.....
作者: 亞叻    時間: 2011-10-1 14:09
我今朝想青公海濱花園至大欖上橋位來回,最後回程到海美灣突然肚餓兼無力。總長度約18k,劣績2小時正。

事前飲咗600ml水打底,食咗2塊方包。跑時負重600ml山寨版寶礦力(水+半荼匙鹽+1荼匙糖)

請指教
作者: tyler    時間: 2011-10-1 18:05
好好彩,未試過見紅
作者: tyler    時間: 2011-10-1 18:11
八達通必帶。
作者: forget    時間: 2011-10-2 13:35
便利妥有隻圓形膠布,幾好用,20K都無問題

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2