香港長跑網 - 長跑長友

標題: 大脾至小腳都好痛~!!急徵高人ching指導` [打印本頁]

作者: (TSW)Michael    時間: 2011-10-30 20:11
標題: 大脾至小腳都好痛~!!急徵高人ching指導`
注:我正確d計9月開始學跑`
有對美津`

脾至小腳都好痛~!!
我16歲~172CM,56KG
初初暑假尾跑河邊2-3K1日,跑幾日之後停左半個月無跑

然後9月尾
轉跑運動場(10圈=4K)1日
之後4/5日慢慢加.12/13/15
1星期後就試跑10K,27圈,(個日有跑1/2次400米同800米)
之後第1/2日之後,
小腿同大脾都Feel到有痛(特別係比魚目肌).膝蓋同腳踝都好似痛痛地~

然後隔左2/3日又跑(but10k),又打籃球.
d腳痛就一直痛到2/3星期~
連續休息2/3日都重係差唔多~

前幾日跑完5k比賽(路邊,有斜路(少)).
跑個陣跑2/3k就痛痛地.
第2日完全feel到大脾至腳底都明顯性痛~

問題:我係跑既時間太緊,休息唔夠?定係跑既路程相差太遠,4k 1野去10k?
定係我跑姿問題(我個人覺得又應該無乜大問題)
定係我太多運動量~?

注:我有一星期做開gym(2日)不過少做腳部gym.我多數星期1同4做.
同埋我有操開腹肌sit up

應該點改善?而家重痛緊~ok痛`
作者: (TSW)Michael    時間: 2011-10-30 20:15
注~而家應該點挽救?咩問題?
我由前日跑完5k一刻開始停運動
但係1/4會繼續做gym(唔做腳部)

同埋轉游水先好唔好?定係有咩運動可以暫代跑步好D.

作者: 小力奇    時間: 2011-10-31 00:02
你先轉單車游水先, 另外, 當你唔跑就唔痛或發力唔痛的時侯,要多d練下肢的肌力及增加柔軟度

作者: 小力奇    時間: 2011-10-31 00:08
如果再持續痛都係睇睇醫生先

你做運動前後有無WARM-UP COOL DOWN ??
壓痛定用力痛? 定靜止痛?
太多可能性...
作者: (TSW)Michael    時間: 2011-10-31 06:38
原帖由 小力奇 於 2011-10-31 00:08 發表
如果再持續痛都係睇睇醫生先

你做運動前後有無WARM-UP COOL DOWN ??
壓痛定用力痛? 定靜止痛?
太多可能性...

全部都有做啦緊係-.-''
用力痛LO`,之前無靜止痛,因為我過量運動之後而家靜止就少少Feel`
作者: kf    時間: 2011-10-31 18:04
係唔係肌肉痛?痛ge地方會唔會硬哂?
作者: (TSW)Michael    時間: 2011-10-31 19:24
原帖由 kf 於 2011-10-31 18:04 發表
係唔係肌肉痛?痛ge地方會唔會硬哂?

應該係肌肉痛,行路有少少少少痛LO`
禁就清楚痛,但係唔係話好嚴重個種,
好似做完GYM隔日肌肉酸痛咁,

不過痛超耐,用埋奔肌都係咁.
作者: kf    時間: 2011-11-3 20:57
[quote]原帖由 (TSW)Michael 於 2011-10-31 19:24 發表

登錄/註冊後可看大圖
應該係肌肉痛,行路有少少少少痛LO`禁就清楚痛,但係唔係話好嚴重個種,好似做完GYM隔日肌肉酸痛咁,不過痛超耐,用埋奔肌都係咁. [/
quote]肌肉痛試吓去按摩吓對腳,鬆返睇吓好唔好d
作者: mat45    時間: 2011-11-4 12:27
唔好估估吓喇, 去睇醫生啦!!!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2