香港長跑網 - 長跑長友

標題: 元朗新手報到!!我想跑步,而我不知跑步是誰 [打印本頁]

作者: wsx111    時間: 2011-12-31 18:58
標題: 元朗新手報到!!我想跑步,而我不知跑步是誰
小弟以前冇做過運動,2個星期前突然想跑步,
一跑就上隱,但係而家係運動場跑2個圈已經頂唔順..
隻腳好痛同好喘,呼吸大聲到個個望住
我想係3個月內可以跑到10k,因為3個月後可能冇得跑,而家每日都可以跑
我想問應該點練??
同埋有冇師兄知天水圍臭河由天恆條橋去到最後條橋有幾長??
thank!!!!!!!!!!!!

作者: 天鬼    時間: 2012-1-1 06:57
原帖由 wsx111 於 2011-12-31 18:58 發表
小弟以前冇做過運動,2個星期前突然想跑步,
一跑就上隱,但係而家係運動場跑2個圈已經頂唔順..
隻腳好痛同好喘,呼吸大聲到個個望住
我想係3個月內可以跑到10k,因為3個月後可以冇得跑,而家每日都可以跑
我想問應 ...

好明顯係跑既速度太快......
試下慢慢跑....用最順既呼吸黎跑....即係跑步既時候可以講到野既速度
你要完成10k唔難,只要唔睇時間咁跑長d距離就得架喇.....
天水圍,頭橋到尾橋都係得2k左右...好短....
你試下定個目標係跑完天水圍一個大圈先啦...一個大圈7k....
由西鐵站向濕地公園>消防救護站>臭河>西鐵站...一路圍住天水圍跑...唔好睇時間,只要完成
完成到7k就唔難完成10k架喇....加油呀
作者: wsx111    時間: 2012-1-1 12:00
原帖由 天鬼 於 2012-1-1 06:57 發表

好明顯係跑既速度太快......
試下慢慢跑....用最順既呼吸黎跑....即係跑步既時候可以講到野既速度
你要完成10k唔難,只要唔睇時間咁跑長d距離就得架喇.....
天水圍,頭橋到尾橋都係得2k左右...好短....
你試下定 ...

多謝你回復 !!
慢慢跑係氣方面冇問題,但係隻腳就更痛,
都係跑2個圈就跑唔到,要行
我跑前跑後都有拉筋5分鐘
如果跑連行錦練有冇效果?? 即係10k入面跑到累就行一段路再跑..
thank!!!!

作者: kf    時間: 2012-1-6 18:54
歡迎呀~!

要知道腳痛原因再諗點練好d喎

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2