香港長跑網 - 長跑長友

標題: 分享渣打馬拉松新聞 [打印本頁]

作者: R.T    時間: 2012-1-20 10:35
標題: 分享渣打馬拉松新聞
[attach]17011[/attach]
作者: ccomeout    時間: 2012-1-20 10:40
非常同意!其他大城市一樣煩忙都能搞到出色的馬拉松,為何香港不能?當大眾都見到馬拉松的好處,慢慢大家便會接受和認同!
作者: R.T    時間: 2012-1-20 10:52
封灣仔駱克道同銅鑼灣政府已經好大讓步, 唔知係外國或內地跑馬拉松跑手, 有無好像香港一樣係賽道上有廣大市民過馬路或阻外跑手前進
作者: 阿娟    時間: 2012-1-20 11:03
三点起床吃早餐,准备跑马拉松,前所未有,挑战极限,渣马我来了~~~
作者: onionufo    時間: 2012-1-22 13:24
換個角度睇,即使2月份,香港天氣仍相對較熱,早d起跑氣溫舒服d,發揮都應該會好d
作者: jefflam77    時間: 2012-1-22 17:20
香港的馬拉松比上海,北京,開放的街道少很多。在香港,很多時都接觸不到行人,氣氛不夠。期待今年出西隧后的新路線可接觸多一點行人,令他們可感受比賽!
作者: tank1438    時間: 2012-1-22 22:19
問題係大家想渣馬係一個嘉年華定係一個跑步競賽的項目囉...!!
好多人辛苦練左幾個月,甚至數年都係想認真比賽,快慢唔係問題,但唔係玩囉,其實渣馬賽道同時間都問題不大,問題在於唔好話政府,跟本連一般香港人都唔太尊重運動..!!
作者: tank1438    時間: 2012-1-22 22:25
標題: 回復 4# 的帖子
阿娟..如挑戰極限,我建議你下年黎跑中國沿岸馬拉松,賽道起伏相當緊要,比渣馬困難好多...不過大部份參與者都用心去跑,唔會有塞人情況,大會亦十分尊重參與者,甚至在衝線時有大會司儀叫出衝線者名字與恭喜他完成比賽,令我相當感動,亦係相當貼心的安排..!!
作者: leehyalbert    時間: 2012-1-26 14:40
原帖由 tank1438 於 2012-1-22 22:19 發表 問題係大家想渣馬係一個嘉年華定係一個跑步競賽的項目囉...!!好多人辛苦練左幾個月,甚至數年都係想認真比賽,快慢唔係問題,但唔係玩囉,其實渣馬賽道同時間都問題不大,問題在於唔好話政府,跟本連一般香港人都唔太尊重 ...

同意! 身邊好多人, 都覺得我地一班跑手, 為了參加長跑比賽(包括渣打馬拉松)而一早起身去練跑, 又要練interval, 又要練長課, 又要控制飲食, 覺得我地好戇居!!!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2