香港長跑網 - 長跑長友

標題: 全馬中途補給準備問題 [打印本頁]

作者: didirene    時間: 2012-1-26 14:16
標題: 全馬中途補給準備問題
小弟今年第一次参加全馬, 聽好多人講又話要幾時開始唔係飲水而係要飲寶礦力呀, 又話要食帶幾多POWER GEL 咁....,  咁大會唔係有野提供的嗎?

好想聽聽各位師兄其實大家的準備是怎樣的呢??
作者: jefflam77    時間: 2012-1-26 17:04
我會每站都飲d, 有電解質飲電解質.帶4包POWER GEL 15k, 25k, 33k, 37k(睇需要). 大會冇提供power gel
作者: lewischan    時間: 2012-1-26 17:13
如上面師兄說, 大會冇提供power gel, 跑過左20K 左右有香蕉派,

每個水站有水和電解質飲料, 建意師兄自備PowerGel, 盬丸,或自己喜愛的補充濟,
如果各下未試過PowerGel, 最好比賽前先試吃一下, 有些人吃了會肚痾的..
作者: Bloodorc    時間: 2012-1-26 17:55
原帖由 lewischan 於 2012-1-26 17:13 發表
如上面師兄說, 大會冇提供power gel, 跑過左20K 左右有香蕉派,

每個水站有水和電解質飲料, 建意師兄自備PowerGel, 盬丸,或自己喜愛的補充濟,
如果各下未試過PowerGel, 最好比賽前先試吃一下, 有些人吃了會肚痾的 ...

請問ching鹽丸邊到有賣 ? 行山舖 ?
作者: Rick724    時間: 2012-1-26 18:23
唔知各位除左食gel之外,仲有咩私伙好食呢?
你都知啦如果係跑4個幾鐘時間帶真係會餓到胃抽根
點都要有d野浪住個胃
作者: lewischan    時間: 2012-1-26 19:05
原帖由 Bloodorc 於 2012-1-26 17:55 發表 請問ching鹽丸邊到有賣 ?  行山舖 ?

Yes, 行山舖

有人帶盬糖....便利店有得賣
作者: lewischan    時間: 2012-1-26 19:07
原帖由 Rick724 於 2012-1-26 18:23 發表 唔知各位除左食gel之外,仲有咩私伙好食呢?你都知啦如果係跑4個幾鐘時間帶真係會餓到胃抽根點都要有d野浪住個胃

之前有幾個師兄帶一合提子乾.......
作者: jefflam77    時間: 2012-1-26 19:08
標題: 回復 5# 的帖子
"士x架"朱古力都好。我頭兩年跑咩都無帶,只靠蕉,餓到七彩,有時蕉係生得制,好難去皮
作者: Rick724    時間: 2012-1-26 19:15
原帖由 lewischan 於 2012-1-26 19:07 發表

之前有幾個師兄帶一合提子乾.......

係禾帶d提子乾都幾好,如果大會可以供應車厘茄等多d水份生果就好呀
作者: Bloodorc    時間: 2012-1-26 23:36
原帖由 lewischan 於 2012-1-26 19:05 發表 Yes, 行山舖有人帶盬糖....便利店有得賣

CHING, 真係鄉下佬出城 (未見過), 唔知可唔可以up相比我睇吓乜款乜牌子呢 ?
作者: lewischan    時間: 2012-1-26 23:42
原帖由 Bloodorc 於 2012-1-26 23:36 發表 CHING, 真係鄉下佬出城 (未見過), 唔知可唔可以up相比我睇吓乜款乜牌子呢 ?

呢到有師兄講過!

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=16175&extra=page%3D2
作者: Bloodorc    時間: 2012-1-26 23:49
原帖由 lewischan 於 2012-1-26 23:42 發表 呢到有師兄講過!https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=16175&extra=page%3D2

唔該晒, 聰日拿臨去便利店睇吓有冇先
作者: AY60    時間: 2012-1-26 23:54
原帖由 Rick724 於 2012-1-26 19:15 發表

係禾帶d提子乾都幾好,如果大會可以供應車厘茄等多d水份生果就好呀

對啊!提子乾既便宜又易於攜帶,可快速補充糖份,又可當跑步零食,我最近幾次操長課和比賽都帶上。
作者: 拉包仔    時間: 2012-1-28 19:41
POWER GEL x 4
作者: forget    時間: 2012-1-29 14:29
其實有無C兄見過有朱古力派,我只係第一次跑半馬2006年,喺終點攞過一次,之後跑過兩次都無見過呢樣嘢
作者: jefflam77    時間: 2012-1-29 15:25
標題: 回復 15# 的帖子
好似前幾年,有一年有,又可能我慢,俾人攞曬,當時全馬

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2